StoryEditorOCM
Splitto je bit

Uhvatio nas Debeljak! Brodosplit nije zagrebački škver, ne, ne, BIS je splitska podružnica zagrebačkog brodogradilišta

Piše Damir Tolj
17. travnja 2024. - 08:57

Ups! Izgleda da nam se potkrala greška koju je filigranskim okom, istreniranim za najsitnije pojedinosti, uočio Josip Jurišić, voditelj “Brodosplitove” službe za odnose s javnošću.

U stvaralačkom zanosu zaletjeli smo se nepromišljeno istaknuti kako je Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane u tehničkom mandatu, nekidan, tijekom predizborne ophodnje i premijernog obilaska četiriju ophodnih brodova za Obalnu stražu Hrvatske ratne mornarice, koji se pokušavaju izgraditi već deset godina, posjetio i “zagrebačko brodogradilište, sasvim slučajno smješteno u Splitu zadnjih 100 godina”.

E, tu smo se i prevarili – pravo nam budi! Iz “Brodosplita” su nas demantirali, ispravno ukazujući kako je sjedište tvrtke Brodograđevna industrija Split nedavno preseljeno na adresu poslovnog ureda cijele DIV grupe. Radi optimizacije troškova i povećanja efikasnosti. Nisu ni spomenuli da je ta nova adresa baš nekako u Zagrebu. Dakle, sjedište Brodograđevne industrije Split nalazi se u Ulici Velimira Škorpika 11. Piše tako u Sudskom registru. Piše i na tvrtkinu službenom pečatu. Zbog toga je prethodno Skupština dioničara promijenila tvrtkin Statut, a Registar promjenu blagoslovio posebnim Rješenjem. (Pisali smo već o tome.)

image

Evo upisa u sudski registar. Đava je taj papir, ne možeš ga zeznit

Ali, kako to ispravno poentira škverski glasnogovornik: “Međutim, zasebno je registrirana podružnica Split koja i dalje ima sjedište u Splitu na adresi Put Supavla 21, te je fokusirana na glavnu djelatnost – izgradnju brodova i pripadajuće aktivnosti.”

Istina, sve je zavedeno u istom onom Sudskom registru. Posebnim Rješenjem osnovana je tako podružnica o kojoj Jurišić govori.

Ivan Vladić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, riješio je 7. listopada 2023. godine: “U sudski registar ovog suda upisuje se osnivanje podružnice pod br. 001 Brodograđevna industrija Split, dioničko društvo, sa sjedištem u Splitu, put Supavla 21, u dioničkom društvu pod nazivom Brodograđevna industrija Split, dioničko društvo, sa sjedištem u Zagrebu, Ulica Velimira Škorpika 11...”

Sve je jasno! Čestit čovjek obično zna kada je pogriješio, pa se – evo – ispravljamo i ispričavamo. Znači, tehnički potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić nije nekidan posjetio zagrebačko brodogradilište “Brodosplit”. Već samo njegovu podružnicu u Splitu.•

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 08:57