stdClass Object ( [id] => 1238286 [title] => Veliki obrat: investitora najvišeg tornja u Hrvatskoj opet spašava Ministarstvo, omogućuje mu dobivanje dozvole za već izvedene radove! Grad Split je to osporio, očito uzalud... [alias] => veliki-obrat-investitora-najviseg-tornja-u-hrvatskoj-opet-spasava-ministarstvo-omogucuje-mu-dobivanje-dozvole-za-vec-izvedene-radove-grad-split-je-to-osporio-ocito-uzalud [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine poništilo je rješenje Grada Splita koji je odbio izdati izmjenu i dopunu građevinske dozvole za najviši toranj u Hrvatskoj poznat kao "Dalmatia Tower".

Teo Vojković, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju potvrdio nam je da su zaprimili Rješenje Ministarstva kojim je poništeno rješenje Grada Splita od 8. kolovoza u kojem je investitoru "Westgate Toweru" odbijen zahtjev za izdavanje izmjena i dopuna građevinske dozvole za već izvedene radove na krovu toranja od 27 katova.

- Rješenjem Grada Splita odbijeno je izdavanje izmjena i dopuna građevinske dozvole iz dva razloga, odnosno primjedbe: Kao prvo, nedonošenje Zaključka gradonačelnika kojim se odobrava dorađeno idejno rješenje za drugačije oblikovno rješenje zadnje – krovne etaže.

Kao drugo, nije provedeno utvrđivanje uvjeta i potvrda javno-pravnih tijela, temeljem izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji za postupke pokrenute poslije 31.12.2020. godine.

Ministarstvo je primjedbu pod točkom 1. odbilo, utvrdivši da se radi o manjem odstupanju u odnosu na prethodno oblikovno rješenje krovne etaže, te nije potrebno temeljem čl. 81 prijelaznih odredbi GUP-a ponovno tražiti da ovakve izmjene gradonačelnik na prijedlog stručne službe, odobri.

Primjedbu pod točkom 2. Ministarstvo je prihvatilo, te vratilo predmet na ponovno postupanje, u kojem će se provesti Zakonom propisana procedura - pojašnjava pročelnik.

Ukratko, Ministarstvo je uvažilo dio razloga zbog kojih je Grad odbio izdati dozvolu, a koji se odnose na proceduru. Naime, "papiri" koji se prikupljaju od HEP-a MUP-a "Vodovoda i kanalizacije" i ostalih tijela, a odnose se na posebne uvjete i uvjete priključenja, te potvrde glavnog projekta, nisu bili pribavljeni putem elektroničkog sustava eDozvole kroz provođenje eKonferencije.

Budući da se u tijeku postupka promijenio Zakon o gradnji, a investitor nije digitalnim putem dostavio ove dokumente, što je bio jedan od razloga zašto mu je Grad odbio zahtjev, Ministarstvo je odredilo kako je u ponovljenom postupku investitor u obvezi ove uvjete prikupiti putem elektroničkog programa eDozvola.

No, važniji dio tiče se razloga zašto je Ministarstvo pobilo Rješenje gradskog Upravnog odjela. Naime, Grad je investitoru odbio zahtjev za izdavanjem dozvole s obrazloženjem da se radi o značajnim izmjenama projekta radi kojih su trebali zatražiti i dobiti odobrenje gradonačelnika kako je GUP-om predviđeno.

Međutim, Ministarstvo spočitava Gradu što je propustio utvrditi da li je investitor sa glavnim projektom "Izmjena i dopuna (3)", bitno odstupio od "Izmjena i dopuna 2", a koje su postale pravomoćne u veljači 2018. godine.

Naime, Ministarstvo smatra da je Grad pogrešno tražio od investitora da dostavi Zaključak gradonačelnika Ivice Puljka je li Izmjene i dopune 3 odstupaju od idejnog projekta iz 2017. godine. Po njima je bilo potrebno utvrditi da li nove izmjene u bitnom odstupaju od Izmjena projekta 2 koje su pravomoćne, a njih je prihvatio zaključkom gradonačelnik Ivo Baldasar.

- Uzimajući u obzir sada ovdje priloženi glavni projekt Izmjena i dopuna (3), valja istaknuti kako se ne može tvrditi da je za izradu istog potrebno ishoditi novi zaključak Gradonačelnika s aspekta bitnog odstupanja od navedenog idejnog projekta iz 2017., bez da se u kontekst uzme i činjenica da je na temelju navedenog idejnog projekta već doneseno Rješenje o Izmjeni i dopuni rješenja za građenje od 21. veljače 2018. 

Stoga je u pogledu osnovanosti traženja prvostupanjskog tijela da žalitelj dostavi Zaključak Gradonačelnika o prihvaćanju glavnog projekta, odnosno u pogledu osnovanosti utvrđenja prvostupanjskog tijela da ovdje sporni glavni projekt odstupa od idejnog projekta iz 2017., valjalo utvrditi odstupa li u bitnome ovdje sporni glavni projekt izmjena i dopuna rješenja za građenje, od glavnog projekta koji čini sastavni dio Rješenja o Izmjeni i dopuni rješenja za građenje od 21. veljače 2018., a što je prvostupanjsko tijelo propustilo utvrditi - napisano je u Rješenju Ministarstva.

Zaključak je Ministarstva kako kod Izmjena i dopuna (3) nema bitnih izmjena.

- Uvidom u tehnički opis ovdje spornog glavnog projekta, oznake projekta 6093 B-A/III, od siječnja 2022., utvrđeno je kako se predmetne izmjene i dopune u bitnome sastoje u promjeni nosive konstrukcije stropa posljednjih dviju etaža, 26. te 27. kata koja je bila projektirana u dva nivoa, promjeni nosive konstrukcije tehničkih prostora na krovu (prostor strojarnice te strojarnica dizala) čime se daje novi izgled završetka tornja, a time i novi vizualni identitet.

Pri tome se kao razlog ovih promjena u armiranobetonskoj konstrukciji navodi ujednačenje krutosti građevine po visini i tlocrtno uslijed značajnog ukupnog opterećenja strojarske opreme na najvišoj koti građevine te zaštite iste od dominantnog ulaznog opterećenjem (vjetar), što je obrađeno projektom konstrukcije.

Nadalje, pregledom tehničkog opisa navedenog glavnog projekta u bitnome proizlazi kako se mijenja tlocrtna dimenzija nadgrađa (krune) na način da se ista neznatno povećava u odnosu na Izmjene i dopune (2) - stoji u Rješenju.

Po Ministarstvu, zbog ovih promjena investitoru nije potrebno tražiti odobrenje od Ivice Puljka.

- Slijedom navedenog, u konkretnom slučaju projektirano rješenje nije protivno idejnom projektu iz 2017., niti bitno odstupa od istoga u kontekstu ranije izdanog Rješenja o izmjeni i dopuni rješenja za građenje (2), pa da bi temeljem odredbe čl. 81. GUP-a bila potrebna dorada natječajnog rada i ishođenje Zaključka Gradonačelnika o prihvaćanju predmetnog glavnog projekta - napominje se u Rješenju Ministarstva.

Također, Ministarstvo je odbilo argument Grada kako se radi o značajnom promjeni oblikovanja krova iznad dopuštene visine. Naime, investitor je u Banovini odbijen s obrazloženjem da se po GUP-u visoke građevine oblikuju s ravnim krovom, a da se istaci i klimatizacije mogu stavljati tako da se uklope u arhitektonsko oblikovanje građevine.

Za drugačije oblike krovne etaže trebaju drugi postupci da bi se dobilo dozvolu. No, Ministarstvo je zaključilo kako se u slučaju Westgate Towera radi o ravnom krovu na kojeg se upravo stavljaju klima komore i druge tehničke prostorije pa nije potrebno primijeniti odredbu koja bi tražila druge postupke za dobivanje dozvole.

U svakom slučaju, ponovit će se postupak izdavanje dozvole za izmjene koje su već izvedene na vrhu Westgate tornja. U ponovljenom postupku investitor je dužan pribaviti ponovno dokumentaciju ovog puta elektroničkim putem.

Ministarstvo napominje da se u ponovljenom postupku trebaju uvažiti primjedbe koje su oni iznijeli u Rješenju, što bi moglo značiti da će investitor dobiti dozvolu.

Ovo je pak dobar ishod za investitora, jer je gore stavio strojarnicu i uređaje za klimatizaciju, a da je zahvat ocijenjen nelegalnim našao bi se u problemima jer ih ne bi mogao ukloniti bez posljedica za funkcioniranje građevine. Što se tiče Grada, ovo je još jedan u nizu slučajeva da Ministarstvo pozitivno rješava žalbe investitora kojima splitski upravni odjel odbija izdati dozvole.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poništeno rješenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => poništeno rješenje 2 0 7084 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-05 13:20:55 [created_by] => 3192 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-05 13:24:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-05 13:24:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 814 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Veliki obrat: investitora najvišeg tornja u Hrvatskoj opet spašava Ministarstvo, omogućuje mu dobivanje dozvole za već izvedene radove! Grad Split je to osporio, očito uzalud... [metakey] => West Gate, Dalmatia Tower, izmjena i dopuna građevinske dozvole, Teo Vojković, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH, Grad Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/05\/23732334.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/05\/23587204.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/05\/22056470.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/05\/23197492.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/05\/11854416.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/05\/23732789.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/05\/23732790.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Josko \u0160upi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Teo Vojkovi\u0107<\/p>","

Duje Klaric\/CROPIX<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1322","hd_23732334_1920.jpg":"1920x1080","k_23732334_1280.jpg":"1280x1280","k_23732334_1024.jpg":"1024x1024","k_23732334_640.jpg":"640x640","k_23732334_480.jpg":"480x480","k_23732334_340.jpg":"340x340","k_23732334_220.jpg":"220x220","o_23732334_1280.jpg":"1280x881","o_23732334_1024.jpg":"1024x705","o_23732334_640.jpg":"640x440","o_23732334_480.jpg":"480x330","o_23732334_340.jpg":"340x234","o_23732334_220.jpg":"220x151","h_23732334_1280.jpg":"1280x854","h_23732334_1024.jpg":"1024x683","h_23732334_640.jpg":"640x427","h_23732334_480.jpg":"480x320","h_23732334_340.jpg":"340x227","h_23732334_220.jpg":"220x147","pp_23732334_1280.jpg":"1280x1628","pp_23732334_1024.jpg":"1024x1303","pp_23732334_640.jpg":"640x814","pp_23732334_480.jpg":"480x611","pp_23732334_340.jpg":"340x432","pp_23732334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23587204_1920.jpg":"1920x1080","k_23587204_1280.jpg":"1280x1280","k_23587204_1024.jpg":"1024x1024","k_23587204_640.jpg":"640x640","k_23587204_480.jpg":"480x480","k_23587204_340.jpg":"340x340","k_23587204_220.jpg":"220x220","o_23587204_1280.jpg":"1280x853","o_23587204_1024.jpg":"1024x682","o_23587204_640.jpg":"640x426","o_23587204_480.jpg":"480x320","o_23587204_340.jpg":"340x226","o_23587204_220.jpg":"220x146","h_23587204_1280.jpg":"1280x854","h_23587204_1024.jpg":"1024x683","h_23587204_640.jpg":"640x427","h_23587204_480.jpg":"480x320","h_23587204_340.jpg":"340x227","h_23587204_220.jpg":"220x147","pp_23587204_1280.jpg":"1280x1628","pp_23587204_1024.jpg":"1024x1303","pp_23587204_640.jpg":"640x814","pp_23587204_480.jpg":"480x611","pp_23587204_340.jpg":"340x432","pp_23587204_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1297","hd_22056470_1920.jpg":"1920x1080","k_22056470_1280.jpg":"1280x1280","k_22056470_1024.jpg":"1024x1024","k_22056470_640.jpg":"640x640","k_22056470_480.jpg":"480x480","k_22056470_340.jpg":"340x340","k_22056470_220.jpg":"220x220","o_22056470_1280.jpg":"1280x864","o_22056470_1024.jpg":"1024x691","o_22056470_640.jpg":"640x432","o_22056470_480.jpg":"480x324","o_22056470_340.jpg":"340x229","o_22056470_220.jpg":"220x148","h_22056470_1280.jpg":"1280x854","h_22056470_1024.jpg":"1024x683","h_22056470_640.jpg":"640x427","h_22056470_480.jpg":"480x320","h_22056470_340.jpg":"340x227","h_22056470_220.jpg":"220x147","pp_22056470_1280.jpg":"1280x1628","pp_22056470_1024.jpg":"1024x1303","pp_22056470_640.jpg":"640x814","pp_22056470_480.jpg":"480x611","pp_22056470_340.jpg":"340x432","pp_22056470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_23197492_1920.jpg":"1920x1080","k_23197492_1280.jpg":"1280x1280","k_23197492_1024.jpg":"1024x1024","k_23197492_640.jpg":"640x640","k_23197492_480.jpg":"480x480","k_23197492_340.jpg":"340x340","k_23197492_220.jpg":"220x220","o_23197492_1280.jpg":"1280x866","o_23197492_1024.jpg":"1024x692","o_23197492_640.jpg":"640x433","o_23197492_480.jpg":"480x324","o_23197492_340.jpg":"340x230","o_23197492_220.jpg":"220x148","h_23197492_1280.jpg":"1280x854","h_23197492_1024.jpg":"1024x683","h_23197492_640.jpg":"640x427","h_23197492_480.jpg":"480x320","h_23197492_340.jpg":"340x227","h_23197492_220.jpg":"220x147","pp_23197492_1280.jpg":"1280x1628","pp_23197492_1024.jpg":"1024x1303","pp_23197492_640.jpg":"640x814","pp_23197492_480.jpg":"480x611","pp_23197492_340.jpg":"340x432","pp_23197492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1336","hd_11854416_1920.jpg":"1920x1080","k_11854416_1280.jpg":"1280x1280","k_11854416_1024.jpg":"1024x1024","k_11854416_640.jpg":"640x640","k_11854416_480.jpg":"480x480","k_11854416_340.jpg":"340x340","k_11854416_220.jpg":"220x220","o_11854416_1280.jpg":"1280x890","o_11854416_1024.jpg":"1024x712","o_11854416_640.jpg":"640x445","o_11854416_480.jpg":"480x334","o_11854416_340.jpg":"340x236","o_11854416_220.jpg":"220x153","h_11854416_1280.jpg":"1280x854","h_11854416_1024.jpg":"1024x683","h_11854416_640.jpg":"640x427","h_11854416_480.jpg":"480x320","h_11854416_340.jpg":"340x227","h_11854416_220.jpg":"220x147","pp_11854416_1280.jpg":"1280x1628","pp_11854416_1024.jpg":"1024x1303","pp_11854416_640.jpg":"640x814","pp_11854416_480.jpg":"480x611","pp_11854416_340.jpg":"340x432","pp_11854416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_23732789_1920.jpg":"1920x1080","k_23732789_1280.jpg":"1280x1280","k_23732789_1024.jpg":"1024x1024","k_23732789_640.jpg":"640x640","k_23732789_480.jpg":"480x480","k_23732789_340.jpg":"340x340","k_23732789_220.jpg":"220x220","o_23732789_1280.jpg":"1280x843","o_23732789_1024.jpg":"1024x674","o_23732789_640.jpg":"640x421","o_23732789_480.jpg":"480x316","o_23732789_340.jpg":"340x224","o_23732789_220.jpg":"220x144","h_23732789_1280.jpg":"1280x854","h_23732789_1024.jpg":"1024x683","h_23732789_640.jpg":"640x427","h_23732789_480.jpg":"480x320","h_23732789_340.jpg":"340x227","h_23732789_220.jpg":"220x147","pp_23732789_1280.jpg":"1280x1628","pp_23732789_1024.jpg":"1024x1303","pp_23732789_640.jpg":"640x814","pp_23732789_480.jpg":"480x611","pp_23732789_340.jpg":"340x432","pp_23732789_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2755","hd_23732790_1920.jpg":"1920x1080","k_23732790_1280.jpg":"1280x1280","k_23732790_1024.jpg":"1024x1024","k_23732790_640.jpg":"640x640","k_23732790_480.jpg":"480x480","k_23732790_340.jpg":"340x340","k_23732790_220.jpg":"220x220","o_23732790_1280.jpg":"1280x1836","o_23732790_1024.jpg":"1024x1469","o_23732790_640.jpg":"640x918","o_23732790_480.jpg":"480x688","o_23732790_340.jpg":"340x487","o_23732790_220.jpg":"220x315","h_23732790_1280.jpg":"1280x854","h_23732790_1024.jpg":"1024x683","h_23732790_640.jpg":"640x427","h_23732790_480.jpg":"480x320","h_23732790_340.jpg":"340x227","h_23732790_220.jpg":"220x147","pp_23732790_1280.jpg":"1280x1628","pp_23732790_1024.jpg":"1024x1303","pp_23732790_640.jpg":"640x814","pp_23732790_480.jpg":"480x611","pp_23732790_340.jpg":"340x432","pp_23732790_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15545472 Threads: 3 Questions: 3209316246 Slow queries: 7235548 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236147393 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/veliki-obrat-investitora-najviseg-tornja-u-hrvatskoj-opet-spasava-ministarstvo-omogucuje-mu-dobivanje-dozvole-za-vec-izvedene-radove-grad-split-je-to-osporio-ocito-uzalud-1238286 [printLink] => /split/veliki-obrat-investitora-najviseg-tornja-u-hrvatskoj-opet-spasava-ministarstvo-omogucuje-mu-dobivanje-dozvole-za-vec-izvedene-radove-grad-split-je-to-osporio-ocito-uzalud-1238286?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 239144 [name] => West gate [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => west-gate [link] => /tag/west-gate ) [1] => stdClass Object ( [id] => 476980 [name] => dalmatia tower [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatia-tower [link] => /tag/dalmatia-tower ) [2] => stdClass Object ( [id] => 689101 [name] => izmjena i dopuna građevinske dozvole [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-30 09:53:53 [main_article_id] => 0 [alias] => izmjena-i-dopuna-gradevinske-dozvole [link] => /tag/izmjena-i-dopuna-gradevinske-dozvole ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648049 [name] => Teo Vojković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 16:53:32 [main_article_id] => 0 [alias] => teo-vojkovic [link] => /tag/teo-vojkovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 665285 [name] => Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine RH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-31 14:21:46 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-prostornog-uredenja-graditeljstva-i-drzavne-imovine-rh [link] => /tag/ministarstvo-prostornog-uredenja-graditeljstva-i-drzavne-imovine-rh ) [5] => stdClass Object ( [id] => 236108 [name] => Grad Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-split [link] => /tag/grad-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poništeno rješenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veliki obrat: investitora najvišeg tornja u Hrvatskoj opet spašava Ministarstvo, omogućuje mu dobivanje dozvole za već izvedene radove! Grad Split je to osporio, očito uzalud... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3192 [name] => Nikolina Lulić [username] => nikolina-luli [email] => nikolina-luli@sd.hr [password] => $2y$10$Fa2nNUgqsbUWnQ6yBLNBLOyMeFw9CbpeKcojWsVOGvu/ZndsVTQxW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nikolina-lulic-3192 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1710 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c6f8cd243567fa16498878a44ad7b70f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/23732334.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/23732334.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/23587204.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/22056470.jpg [title] => Josko Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/23197492.jpg [title] =>

Teo Vojković

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/11854416.jpg [title] =>

Duje Klaric/CROPIX

Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/23732789.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/05/23732790.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine poništilo je rješenje Grada Splita koji je odbio izdati izmjenu i dopunu građevinske dozvole za najviši toranj u Hrvatskoj poznat kao "Dalmatia Tower".

Teo Vojković, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju potvrdio nam je da su zaprimili Rješenje Ministarstva kojim je poništeno rješenje Grada Splita od 8. kolovoza u kojem je investitoru "Westgate Toweru" odbijen zahtjev za izdavanje izmjena i dopuna građevinske dozvole za već izvedene radove na krovu toranja od 27 katova.

- Rješenjem Grada Splita odbijeno je izdavanje izmjena i dopuna građevinske dozvole iz dva razloga, odnosno primjedbe: Kao prvo, nedonošenje Zaključka gradonačelnika kojim se odobrava dorađeno idejno rješenje za drugačije oblikovno rješenje zadnje – krovne etaže.

Kao drugo, nije provedeno utvrđivanje uvjeta i potvrda javno-pravnih tijela, temeljem izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji za postupke pokrenute poslije 31.12.2020. godine.

Ministarstvo je primjedbu pod točkom 1. odbilo, utvrdivši da se radi o manjem odstupanju u odnosu na prethodno oblikovno rješenje krovne etaže, te nije potrebno temeljem čl. 81 prijelaznih odredbi GUP-a ponovno tražiti da ovakve izmjene gradonačelnik na prijedlog stručne službe, odobri.

Primjedbu pod točkom 2. Ministarstvo je prihvatilo, te vratilo predmet na ponovno postupanje, u kojem će se provesti Zakonom propisana procedura - pojašnjava pročelnik.

Ukratko, Ministarstvo je uvažilo dio razloga zbog kojih je Grad odbio izdati dozvolu, a koji se odnose na proceduru. Naime, "papiri" koji se prikupljaju od HEP-a MUP-a "Vodovoda i kanalizacije" i ostalih tijela, a odnose se na posebne uvjete i uvjete priključenja, te potvrde glavnog projekta, nisu bili pribavljeni putem elektroničkog sustava eDozvole kroz provođenje eKonferencije.

Budući da se u tijeku postupka promijenio Zakon o gradnji, a investitor nije digitalnim putem dostavio ove dokumente, što je bio jedan od razloga zašto mu je Grad odbio zahtjev, Ministarstvo je odredilo kako je u ponovljenom postupku investitor u obvezi ove uvjete prikupiti putem elektroničkog programa eDozvola.

No, važniji dio tiče se razloga zašto je Ministarstvo pobilo Rješenje gradskog Upravnog odjela. Naime, Grad je investitoru odbio zahtjev za izdavanjem dozvole s obrazloženjem da se radi o značajnim izmjenama projekta radi kojih su trebali zatražiti i dobiti odobrenje gradonačelnika kako je GUP-om predviđeno.

Međutim, Ministarstvo spočitava Gradu što je propustio utvrditi da li je investitor sa glavnim projektom "Izmjena i dopuna (3)", bitno odstupio od "Izmjena i dopuna 2", a koje su postale pravomoćne u veljači 2018. godine.

Naime, Ministarstvo smatra da je Grad pogrešno tražio od investitora da dostavi Zaključak gradonačelnika Ivice Puljka je li Izmjene i dopune 3 odstupaju od idejnog projekta iz 2017. godine. Po njima je bilo potrebno utvrditi da li nove izmjene u bitnom odstupaju od Izmjena projekta 2 koje su pravomoćne, a njih je prihvatio zaključkom gradonačelnik Ivo Baldasar.

- Uzimajući u obzir sada ovdje priloženi glavni projekt Izmjena i dopuna (3), valja istaknuti kako se ne može tvrditi da je za izradu istog potrebno ishoditi novi zaključak Gradonačelnika s aspekta bitnog odstupanja od navedenog idejnog projekta iz 2017., bez da se u kontekst uzme i činjenica da je na temelju navedenog idejnog projekta već doneseno Rješenje o Izmjeni i dopuni rješenja za građenje od 21. veljače 2018. 

Stoga je u pogledu osnovanosti traženja prvostupanjskog tijela da žalitelj dostavi Zaključak Gradonačelnika o prihvaćanju glavnog projekta, odnosno u pogledu osnovanosti utvrđenja prvostupanjskog tijela da ovdje sporni glavni projekt odstupa od idejnog projekta iz 2017., valjalo utvrditi odstupa li u bitnome ovdje sporni glavni projekt izmjena i dopuna rješenja za građenje, od glavnog projekta koji čini sastavni dio Rješenja o Izmjeni i dopuni rješenja za građenje od 21. veljače 2018., a što je prvostupanjsko tijelo propustilo utvrditi - napisano je u Rješenju Ministarstva.

Zaključak je Ministarstva kako kod Izmjena i dopuna (3) nema bitnih izmjena.

- Uvidom u tehnički opis ovdje spornog glavnog projekta, oznake projekta 6093 B-A/III, od siječnja 2022., utvrđeno je kako se predmetne izmjene i dopune u bitnome sastoje u promjeni nosive konstrukcije stropa posljednjih dviju etaža, 26. te 27. kata koja je bila projektirana u dva nivoa, promjeni nosive konstrukcije tehničkih prostora na krovu (prostor strojarnice te strojarnica dizala) čime se daje novi izgled završetka tornja, a time i novi vizualni identitet.

Pri tome se kao razlog ovih promjena u armiranobetonskoj konstrukciji navodi ujednačenje krutosti građevine po visini i tlocrtno uslijed značajnog ukupnog opterećenja strojarske opreme na najvišoj koti građevine te zaštite iste od dominantnog ulaznog opterećenjem (vjetar), što je obrađeno projektom konstrukcije.

Nadalje, pregledom tehničkog opisa navedenog glavnog projekta u bitnome proizlazi kako se mijenja tlocrtna dimenzija nadgrađa (krune) na način da se ista neznatno povećava u odnosu na Izmjene i dopune (2) - stoji u Rješenju.

Po Ministarstvu, zbog ovih promjena investitoru nije potrebno tražiti odobrenje od Ivice Puljka.

- Slijedom navedenog, u konkretnom slučaju projektirano rješenje nije protivno idejnom projektu iz 2017., niti bitno odstupa od istoga u kontekstu ranije izdanog Rješenja o izmjeni i dopuni rješenja za građenje (2), pa da bi temeljem odredbe čl. 81. GUP-a bila potrebna dorada natječajnog rada i ishođenje Zaključka Gradonačelnika o prihvaćanju predmetnog glavnog projekta - napominje se u Rješenju Ministarstva.

Također, Ministarstvo je odbilo argument Grada kako se radi o značajnom promjeni oblikovanja krova iznad dopuštene visine. Naime, investitor je u Banovini odbijen s obrazloženjem da se po GUP-u visoke građevine oblikuju s ravnim krovom, a da se istaci i klimatizacije mogu stavljati tako da se uklope u arhitektonsko oblikovanje građevine.

Za drugačije oblike krovne etaže trebaju drugi postupci da bi se dobilo dozvolu. No, Ministarstvo je zaključilo kako se u slučaju Westgate Towera radi o ravnom krovu na kojeg se upravo stavljaju klima komore i druge tehničke prostorije pa nije potrebno primijeniti odredbu koja bi tražila druge postupke za dobivanje dozvole.

U svakom slučaju, ponovit će se postupak izdavanje dozvole za izmjene koje su već izvedene na vrhu Westgate tornja. U ponovljenom postupku investitor je dužan pribaviti ponovno dokumentaciju ovog puta elektroničkim putem.

Ministarstvo napominje da se u ponovljenom postupku trebaju uvažiti primjedbe koje su oni iznijeli u Rješenju, što bi moglo značiti da će investitor dobiti dozvolu.

Ovo je pak dobar ishod za investitora, jer je gore stavio strojarnicu i uređaje za klimatizaciju, a da je zahvat ocijenjen nelegalnim našao bi se u problemima jer ih ne bi mogao ukloniti bez posljedica za funkcioniranje građevine. Što se tiče Grada, ovo je još jedan u nizu slučajeva da Ministarstvo pozitivno rješava žalbe investitora kojima splitski upravni odjel odbija izdati dozvole.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Josko Šupić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Duje Klaric/CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/veliki-obrat-investitora-najviseg-tornja-u-hrvatskoj-opet-spasava-ministarstvo-omogucuje-mu-dobivanje-dozvole-za-vec-izvedene-radove-grad-split-je-to-osporio-ocito-uzalud-1238286 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=890122c1d11139cc13ff67404ab15927e334aa39 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veliki+obrat%3A+investitora+najvi%C5%A1eg+tornja+u+Hrvatskoj+opet+spa%C5%A1ava+Ministarstvo%2C+omogu%C4%87uje+mu+dobivanje+dozvole+za+ve%C4%87+izvedene+radove%21+Grad+Split+je+to+osporio%2C+o%C4%8Dito+uzalud...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fveliki-obrat-investitora-najviseg-tornja-u-hrvatskoj-opet-spasava-ministarstvo-omogucuje-mu-dobivanje-dozvole-za-vec-izvedene-radove-grad-split-je-to-osporio-ocito-uzalud-1238286 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fveliki-obrat-investitora-najviseg-tornja-u-hrvatskoj-opet-spasava-ministarstvo-omogucuje-mu-dobivanje-dozvole-za-vec-izvedene-radove-grad-split-je-to-osporio-ocito-uzalud-1238286 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => poništeno rješenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitponišteno rješenje

Veliki obrat: investitora najvišeg tornja u Hrvatskoj opet spašava Ministarstvo, omogućuje mu dobivanje dozvole za već izvedene radove! Grad Split je to osporio, očito uzalud...

Piše Sandi Vidulić
5. studenog 2022. - 14:24

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine poništilo je rješenje Grada Splita koji je odbio izdati izmjenu i dopunu građevinske dozvole za najviši toranj u Hrvatskoj poznat kao "Dalmatia Tower".

Teo Vojković, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju potvrdio nam je da su zaprimili Rješenje Ministarstva kojim je poništeno rješenje Grada Splita od 8. kolovoza u kojem je investitoru "Westgate Toweru" odbijen zahtjev za izdavanje izmjena i dopuna građevinske dozvole za već izvedene radove na krovu toranja od 27 katova.

- Rješenjem Grada Splita odbijeno je izdavanje izmjena i dopuna građevinske dozvole iz dva razloga, odnosno primjedbe: Kao prvo, nedonošenje Zaključka gradonačelnika kojim se odobrava dorađeno idejno rješenje za drugačije oblikovn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:22