stdClass Object ( [id] => 1288892 [title] => Vlasnica ilegalnih vrtića u Solinu i Splitu za Slobodnu: ‘Nadležni su znali da nemam papire i nisu ništa napravili!‘ [alias] => vlasnica-ilegalnih-vrtica-u-solinu-i-splitu-za-slobodnu-nadlezni-su-znali-da-nemam-papire-i-nisu-nista-napravili [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što smo je kontaktirali prvi put kada smo obrađivali ovu temu, ponovo smo nazvali Natašu Grahovac kako bismo je upitali za komentar ili eventualni demantij informacija koje su mnogobrojni akteri priče o vrtiću "Pinokio" odaslali u eter. Pristala je da se nađemo i pozvala nas u svoj solinski pogon; ujedno i jedini legalni. Zapravo, donekle legalni.

Tamo nas je dočekala u pratnji nekoliko roditelja, koji su imali potrebe stati u njenu obranu.

- Naše dite sritno dolazi i odlazi iz vrtića u Solinu. Ne da je se tamo ne izgladnjuje, nego bi van to bilo odma jasno da je vidite. Sad ima varičele i danas je 75 puta pitala kad će se vratit. Gledala je prilog na Provjereno i rekla supruzi: "Mama, pola ovoga nije istina." Od prvog dana je vlasnica, a i tete, pokazala izuzetno profesionalan odnos prema nama roditeljima i djeci - govori nam jedan tata.

Vlasnica vrtića izvarala pola Splita. Tete i najmodavac tvrde da je svima dužna, a ona će: ‘Gazda je bolesnik, a tek ti roditelji...‘

Za njega je, kaže, je sve ovo jedna velika haranga; kao da je Nataša nekome bila trn u oku.

- Ja san ovdi doša i provjerija da je sve u redu, a ti roditelji u Splitu ako ostavljaju svoju dicu u svakakvim uvjetima se moraju zapitat zašto to rade. Vlasnik prostora iskopčava vodu i struju djeci, kako ga nije sram?

Na kraju krajeva, to je kazneno djelo. A i gradonačelnik Solina se sada, nakon par godina, sitija da nešto nije u redu. Di je bija dosad i kako je to moga dozvolit? - pita se.

---

image









 

Duje Klarić/Cropix
---

- Ako je to bila priča o Splitu, zašto se mora spominjat i Solin? Nikome nije lako izdvajat tolike novce za vrtić, al to nam je jedino di ih možemo ostavit. Di ćemo s njima kad nan se poklopi ista smjena?

Mislite da je nama lako, sad kad je izašla cila ova priča, šta nas ljudi sad krivo gledaju jer i dalje vodimo dite u taj vrtić. Znate, iako netko pogriješi, ne treba ih razapinjati. Svi smo mi ljudi... - predočava nam svoju situaciju zabrinuta majka.

Okrenuli smo se Grahovac.

- Problem od kojeg je sve počelo je brisanje obrta iz registra osoba koje obavljaju djelatnost dadilje. Kada smo 2021. uselili u ovaj prostor, nabavili smo sve ateste, osim onoga za gromobran. Zbog toga nismo mogli dobiti rješenje za minimalne tehničke.

Onda su došli iz Centra za socijalnu skrb (CZSS) i dali nam rok od mjesec dana da to pribavimo, inače će nas se izbrisati iz registra. Kada smo sve to skupili, poslali smo papire u Zagreb, da bi nakon godinu i pol dobili obavijest da smo izbrisani.

Nakon toga sam zvala 100 brojeva i poslala 100 mailova. Samo su me vozali u krug i nikad nisam dobila konkretan odgovor što mi je činiti. Mene samo zanima kome da se ja obratim? 

---

image












 

Nikola Vilić/Cropix
---

Pokazuje nam Rješenje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike od 5. listopada 2022. godine, u kojem se odbija njena žalba za brisanje obrta iz registra. Temelj žalbe je da je Grahovac, po primitku rješenja o ispunjavanju propisanih uvjeta, isto poslala CZSS-u preporučenom pošiljkom, ali se pošiljka vratila i nije opet poslana. Također, navodi se da je njena susjeda primila obavijest o zabrani obavljanja djelatnosti, ali joj je nikad nije proslijedila, jer ju je izgubila.  

Na ovom dokumentu su istaknuti i razlozi brisanja iz Registra. Naime, CZSS je 1. lipnja 2021. proveo stručni nadzor u Pinokiju - tada na drugoj (solinskoj) lokaciji - pri čemu je uočeno da je u obrtu zaposlena teta koja nije upisana u registar dadilja.

Također, utvrđeno je i kako je u obrt upisano 11 djece, a dozvoljeno je maksimalno šest. Tada je Grahovac naloženo da u roku od 60 dana ishodi sve potrebite papire. Međutim, 25. kolovoza je vlasnica obrta izvijestila Centar kako to još nije napravila.

Pinokio je, kaže Grahovac, na novoj adresi počeo raditi u srpnju 2021. godine.

Na pitanje jesu li podneseni zahtjevi za ponovni upis i što je sve potrebno za to, iz CZSS-a su nam odgovorili: "...ovim putem vas upućujemo na čl. 24. Zakona o dadiljama u kojemu je određena dokumentacija koju su obrtnik te ova Služba dužni ishodovati od nadležnih tijela kako bi se izvršio potreban upis odnosno donijelo novo rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti dadilje..." Iz odgovora zaključujemo da nije podnesen adekvatan zahtjev.

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Grahovac nam priča da je u međuvremenu, zbog neriješene dokumentacije, otišla u CZSS kod Hrvoja Silova, tamošnjeg pravnika, da ga pita što joj je činiti. U trenutku posjeta on je, kaže nam sugovornica, znao da Pinokio radi. Iz Centra su nam kazali kako ovakve informacije smatraju nekorektnima i neutemeljenima.

- Znači, oni znaju da ja radim, al eto, kao, ne smijem radit. Šta da ja stavim ključ u bravu jer je netko uzeo moje papire i stavio ih u ladicu? Osim toga, očito je bitniji papir, nego rad sa djecom. Nakon cijele ove halabuke, meni su na vrata trebali doći Centar za socijalnu skrb, Državni inspektorat i ostale institucije. Samo je Sanitarna inspekcija došla - čudi se obrtnica.

Pitali smo pripadajuće ministarstvo zašto nisu nikako posjetili Pinokija. Odgovorili su da se "sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi inspekcijski nadzori provode bez prethodne najave".

Prelazimo na temu objekta u Splitu. Tvrdi da joj je gospođa iz Upravnog odjela za gospodarstvo rekla da može otvoriti izdvojeni pogon, ali uz uvjet poslovođe.

Stoga je našla prostor u Zvonimirovoj ulici, gdje je 29. kolovoza počeli raditi - prije nego joj je u provjeru došla inspekcija za minimalne tehničke uvjete. Zvala ih, pitala kad će, jer je otvorila, a oni su rekli "da su godišnji i da imaju puno posla".

Nazvali smo spomenuti odjel odakle su nas informirali da su Grahovac na raspolaganju bile informacije kako se po posebnom propisu tj. Zakonu o dadiljama ne može osnovati izdvojeni pogon takvog obrta.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Upitali smo je zašto je, u komercijalne svrhe, koristila dvorište u Zvonimirovoj, kad joj je bilo izričito rečeno da je to zabranjeno. Kazala je da su joj iz agencije za nekretnine rekli da smije koristiti dvorište, a da su joj tek nakon 10 dana dojavili da ipak ne smije.

- Jedna od teta mi je rekla da ima ženu u Odjelu za katastar koja će provjeriti je li dvorište etažirano. Jer, ako nije, onda ga svi smiju koristiti. Svakako, prvih desetak dana nismo izlazili u dvorište jer je padala kiša. Naš prvi susjed je šetao po dvorištu u mudantama i snimao djecu.

Isplivavaju novi detalji o vrtiću ‘Pinokio‘: ‘Susidi su prolivali dicu šporkon vodon, krali im igračke i snimali ih‘

Rekla sam tetama da ne želim imat problema sa susjedima pa da ne izlaze u dvorište, da izdrže još malo u tom prostoru dok ne nađemo novi. Znate, kasnije sam saznala da je tetama jedanput jedno dijete ostalo samo na igralištu. Tada sam im momentalno trebala svima dat otkaz i zatvorit - govori Grahovac, usput ističući da za obavljanje ove djelatnosti nije potrebno imati izlaz u dvor.

Vlasnica agencije za nekretnine nam kaže da je istaknuti uvjet za ulazak u prostor bio da djeca ne izlaze u dvorište. Isto nam je potvrdila i vlasnica predmetnog stana. Osim toga, napominje kako je osnivačica Pinokija od tri miseca najma platila samo jedan, a da režije uopće nije namirila. Pitali smo Grahovac je li to istina. Nakon sedam dana nam je predočila ovo kao dokaz o dvije uplate najma.

---

image
wap photo
---

Kao što vidite, ovaj "dokument" nema nikakva službena obilježja matične banke, stoga je vrlo upitne opstojnosti. Osim toga, vlasnica prostora nam je poslala legitimni izvod za listopad, koji ne sadrži navedenu uplatu.

Grahovac je, kratko nakon slanja, izbrisala poslane "potvrde".

Tada se Pinokio prebacio na drugu lokaciju, na Poljud. Grahovac kaže da iz tog prostora, po njenom dolasku, vlasnik nije uklonio svoje stvari, stavio nova stakla na prozore koji su prokišnjavali niti izvadio šut iz jedne sobe sve do kraja listopada, pa mu je rekla da neće platiti najam za taj mjesec. Zbog svega toga su kasnili radovi pa su se djeca morala na pet dana preseliti u Solin.

- A da vam ne govorim da taj prostor uopće nije etažiran i da je sve to tamo ilegalno. Nijedan račun struje ni vode mi nije dao, samo mi je govorio cifre koje trebam platit. Još mi je rekao da je njemu to sve na kućni, a ne na poslovni priključak... - žali se Grahovac.

Predočila nam je poruku u kojoj se slaže s tim da takvo ilegalno stanje i ostane. "Dapače", napisala je.

---

image
wap screenshot
---

Pitamo je li platila agenciju za nekretnine, za usluge posredovanja pri ulasku u taj novi prostor. Priznaje da nije jer je "zaboravila". Pitamo je je li platila pripadajuće najamnine za korištenje tog "ilegalnog" i "neetažiranog" prostora. Kaže da je, sve osim listopada i zadnjeg mjeseca, ožujka. Predočila nam je "dokaz" o četiri uplate najma. Izgledao je jednako kao onaj prethodni. Vlasnik kaže da je platila dva od šest najmova.

Pitali smo je je li platila 7.000 eura dobavljačima za isporučeni namještaj za obrt. Rekla je da će nam poslati dokaze o tome. Nakon sedam dana ih nije poslala. Pitali smo je može li nam dati kontakt informacije o svojoj knjigovođi, za koju je rekla da je "zaboravila prijaviti" njene djelatnice. Rekla je da će nam ih poslati. Nakon sedam dana ih nije poslala.

---

image
Google Mapa/
---

Kako smo spomenuli tete, Grahovac nam je pročitala neke poruke što su joj one slale o roditeljima djece koja su pohađala Pinokija. Nećemo ih prenositi jer sadrže puno psovki. 

- Eto, takav vam je u jednom trenutku bio odnos između teta i roditelja. Oni su se danas udružili. Lažu da nisam kupovala djeci namirnice i da sam kuhala kraj mačaka i zarazila ih. A te dane su mi one slale poruke "ajme, koji su ovo lipi kumpiri". Jesu li one bile prijavljene?

Jesu, sve. I svi doprinosi su im uplaćeni. Međutim, šta se desilo? Ništa od toga nije vidljivo na Poreznoj jer sam izbrisana iz Registra pa obrt zapravo ne postoji. To je cijeli problem. Gledajte, ja ne želim radit protuzakonito. Zašto bi to željela? Pa nije kao da prodajem suvenire pa da me nije briga... -  širi rukama Grahovac.

Govori da je u Solinu u Pinokija trenutno prijavljeno 14 djece za subvencije i da je to također i broj koliko ih tu smije biti, u odnosu na broj teta. Tvrdi da ih nema više. Također, imaju jednog dječaka s Downovim sindromom za kojeg, kaže, ne trebaju posebne dozvole jer "dijete ko dijete". 

U članku 15. Zakona o dadiljama piše da se, u slučaju prihvata djeteta s teškoćama u razvoju, ukupan broj djece mora smanjiti za jedno. U slučaju Pinokija, to bi bilo na 13. Dodatno, Grahovac trenutno tamo radi sama jer su sve tete dale otkaz. Po tome, trebalo bi biti više nego upola manje od trenutnog broja djece u tom objektu.

---

image

Objekt ‘Pinokio‘ u Solinu

Nikola Vilić/Cropix
---

Interesiramo se što je s objektom u Kaštelima, gdje se trebao preseliti ilegalni pogon s Poljuda. Podsjećamo, u prvom razgovoru nam je Grahovac rekla da se za taj pothvat "raspituje za prijateljicu", ali smo naknadno izu njenih poruka saznali da nije za prijateljicu nego za nju.

- To je otkazano jer je nakon članka vlasnik te kuće izgubio povjerenje. Zašto sam vam rekla da je to za prijateljicu? Pa, jer je ona htjela otvarat, ne znam šta su se dogovorili... - glasio je odgovor.

Zanima nas zašto nije poštivala odluku Državnog inspektorata o mjeri privremene zabrane obavljanja djelatnosti do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

- Nije istina, dobila sam novčanu kaznu od 40.000 kuna koju nisam mogla platiti pa su mi rekli da moram zatvoriti. To je bilo između Božića i Nove godine, pa smo djecu te dane stavili u Solin. Roditeljima sam rekla da je to zbog radova. I, stvarno, bili su neki radovi na katu poviše nas. Čak nam je i nešto prokapalo... - odgovara. 

Iz inspektorata su nas izvijestili da je određena novčana kazna zbog - nepoštivanja mjera zabrane obavljanja djelatnosti.

---

image

Poruka Grahovac roditeljima

screenshot photo
---

- Da ja sad dam oglas, što će se dogoditi? Pa, kao što se već i događa, bude: "Nemojte ni slučajno ić tamo radit!" Al, evo, imala sam sreću pa sam na jednoj stranici, kao anonimni član, dala oglas i javila mi se cura koja trenutno radi u jednom privatnom vrtiću.

Plakala mi je na telefon da jedva čeka otići od tamo. Meni ni sad nije problem raditi sama s deset, dvanaest djece. Nije po zakonu, al ko će meni sad doć radit nakon onog članka? - vapi Grahovac.

U tom trenutku, pred nas na stol stavlja ginekološki nalaz o spontanom pobačaju.

- Niste mi dali da dođem sebi i saberem se za odgovor, nego ste sve objavili isti dan. Sad ću vam reć koji je to bio šok za mene. Ja sam zbog tih novina i svega bebu u drugom mjesecu trudnoće izgubila! - izustila je i briznula u plač.

Nakon nekoliko trenutaka opće nelagode, pitamo je misli li da je išta krivo napravila u cijeloj ovoj priči.

- Jesam, to šta nisam bila šefica nego kolegica. I šta nisam malo čvršće pritisla ovo za brisanje iz Registra - zaključuje.

---

---

Ali, koliko god ova priča bila mučna za sve aktere, bilo bi pogrešno i kratkovidno svu krivnju svaliti samo na Natašu Grahovac. Ona je samo iskoristila očaj i nemoć roditelja koji svoju djecu nemaju gdje upisati u vrtić. Ona je samo brodila kroz mirno more neefikasnosti javno-upravnih tijela. Ona je samo iskočila kao simptom države koja nije u stanju adekvatno servisirati minimum potreba svog građanstva.

Zapravo, trebali bismo joj zahvaliti. Bez nje još uvijek ne bismo saznali da je dozvoljeno raznoraznim prevarantima, nesposobnjakovićima i poduzetnicima da zarađuju na račun velike potražnje na tržištu čuvanja djece. Jer, kao što vidimo, svako dijete je profitabilno. 

Pardon - posebno.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pinokio, što uradi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => pinokio, što uradi? 2 0 13457 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-04 17:03:02 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-11 09:47:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-11 09:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2138 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vlasnica ilegalnih vrtića u Solinu i Splitu za Slobodnu: 'Nadležni su znali da nemam papire i nisu ništa napravili!' [metakey] => Split, vrtić, Pinokio , Nataša Grahovac, Solin, Poljud [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/04\/24820795.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/04\/24820793.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/04\/24772316.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/04\/24772314.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/04\/24865931.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/04\/24820799.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/04\/24740617.png","\/images\/slike\/2023\/05\/04\/24866940.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/04\/24867559.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/04\/24820796.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/04\/24820797.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","screenshot photo","Duje Klari\u0107\/Cropix","Google Mapa\/","wap screenshot","wap photo","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","","","

Poruka Grahovac roditeljima<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","","","","

Objekt \u2018Pinokio\u2018 u Solinu<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24820795_1920.jpg":"1920x1080","k_24820795_1280.jpg":"1280x1280","k_24820795_1024.jpg":"1024x1024","k_24820795_640.jpg":"640x640","k_24820795_480.jpg":"480x480","k_24820795_340.jpg":"340x340","k_24820795_220.jpg":"220x220","o_24820795_1280.jpg":"1280x853","o_24820795_1024.jpg":"1024x682","o_24820795_640.jpg":"640x426","o_24820795_480.jpg":"480x320","o_24820795_340.jpg":"340x226","o_24820795_220.jpg":"220x146","h_24820795_1280.jpg":"1280x854","h_24820795_1024.jpg":"1024x683","h_24820795_640.jpg":"640x427","h_24820795_480.jpg":"480x320","h_24820795_340.jpg":"340x227","h_24820795_220.jpg":"220x147","pp_24820795_1280.jpg":"1280x1628","pp_24820795_1024.jpg":"1024x1303","pp_24820795_640.jpg":"640x814","pp_24820795_480.jpg":"480x611","pp_24820795_340.jpg":"340x432","pp_24820795_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24820793_1920.jpg":"1920x1080","k_24820793_1280.jpg":"1280x1280","k_24820793_1024.jpg":"1024x1024","k_24820793_640.jpg":"640x640","k_24820793_480.jpg":"480x480","k_24820793_340.jpg":"340x340","k_24820793_220.jpg":"220x220","o_24820793_1280.jpg":"1280x853","o_24820793_1024.jpg":"1024x682","o_24820793_640.jpg":"640x426","o_24820793_480.jpg":"480x320","o_24820793_340.jpg":"340x226","o_24820793_220.jpg":"220x146","h_24820793_1280.jpg":"1280x854","h_24820793_1024.jpg":"1024x683","h_24820793_640.jpg":"640x427","h_24820793_480.jpg":"480x320","h_24820793_340.jpg":"340x227","h_24820793_220.jpg":"220x147","pp_24820793_1280.jpg":"1280x1628","pp_24820793_1024.jpg":"1024x1303","pp_24820793_640.jpg":"640x814","pp_24820793_480.jpg":"480x611","pp_24820793_340.jpg":"340x432","pp_24820793_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24772316_1920.jpg":"1920x1080","k_24772316_1280.jpg":"1280x1280","k_24772316_1024.jpg":"1024x1024","k_24772316_640.jpg":"640x640","k_24772316_480.jpg":"480x480","k_24772316_340.jpg":"340x340","k_24772316_220.jpg":"220x220","o_24772316_1280.jpg":"1280x853","o_24772316_1024.jpg":"1024x682","o_24772316_640.jpg":"640x426","o_24772316_480.jpg":"480x320","o_24772316_340.jpg":"340x226","o_24772316_220.jpg":"220x146","h_24772316_1280.jpg":"1280x854","h_24772316_1024.jpg":"1024x683","h_24772316_640.jpg":"640x427","h_24772316_480.jpg":"480x320","h_24772316_340.jpg":"340x227","h_24772316_220.jpg":"220x147","pp_24772316_1280.jpg":"1280x1628","pp_24772316_1024.jpg":"1024x1303","pp_24772316_640.jpg":"640x814","pp_24772316_480.jpg":"480x611","pp_24772316_340.jpg":"340x432","pp_24772316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24772314_1920.jpg":"1920x1080","k_24772314_1280.jpg":"1280x1280","k_24772314_1024.jpg":"1024x1024","k_24772314_640.jpg":"640x640","k_24772314_480.jpg":"480x480","k_24772314_340.jpg":"340x340","k_24772314_220.jpg":"220x220","o_24772314_1280.jpg":"1280x853","o_24772314_1024.jpg":"1024x682","o_24772314_640.jpg":"640x426","o_24772314_480.jpg":"480x320","o_24772314_340.jpg":"340x226","o_24772314_220.jpg":"220x146","h_24772314_1280.jpg":"1280x854","h_24772314_1024.jpg":"1024x683","h_24772314_640.jpg":"640x427","h_24772314_480.jpg":"480x320","h_24772314_340.jpg":"340x227","h_24772314_220.jpg":"220x147","pp_24772314_1280.jpg":"1280x1628","pp_24772314_1024.jpg":"1024x1303","pp_24772314_640.jpg":"640x814","pp_24772314_480.jpg":"480x611","pp_24772314_340.jpg":"340x432","pp_24772314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"874x1600","hd_24865931_1920.jpg":"1920x1080","k_24865931_1280.jpg":"1280x1280","k_24865931_1024.jpg":"1024x1024","k_24865931_640.jpg":"640x640","k_24865931_480.jpg":"480x480","k_24865931_340.jpg":"340x340","k_24865931_220.jpg":"220x220","o_24865931_1280.jpg":"1280x2343","o_24865931_1024.jpg":"1024x1874","o_24865931_640.jpg":"640x1171","o_24865931_480.jpg":"480x878","o_24865931_340.jpg":"340x622","o_24865931_220.jpg":"220x402","h_24865931_1280.jpg":"1280x854","h_24865931_1024.jpg":"1024x683","h_24865931_640.jpg":"640x427","h_24865931_480.jpg":"480x320","h_24865931_340.jpg":"340x227","h_24865931_220.jpg":"220x147","pp_24865931_1280.jpg":"1280x1628","pp_24865931_1024.jpg":"1024x1303","pp_24865931_640.jpg":"640x814","pp_24865931_480.jpg":"480x611","pp_24865931_340.jpg":"340x432","pp_24865931_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24820799_1920.jpg":"1920x1080","k_24820799_1280.jpg":"1280x1280","k_24820799_1024.jpg":"1024x1024","k_24820799_640.jpg":"640x640","k_24820799_480.jpg":"480x480","k_24820799_340.jpg":"340x340","k_24820799_220.jpg":"220x220","o_24820799_1280.jpg":"1280x853","o_24820799_1024.jpg":"1024x682","o_24820799_640.jpg":"640x426","o_24820799_480.jpg":"480x320","o_24820799_340.jpg":"340x226","o_24820799_220.jpg":"220x146","h_24820799_1280.jpg":"1280x854","h_24820799_1024.jpg":"1024x683","h_24820799_640.jpg":"640x427","h_24820799_480.jpg":"480x320","h_24820799_340.jpg":"340x227","h_24820799_220.jpg":"220x147","pp_24820799_1280.jpg":"1280x1628","pp_24820799_1024.jpg":"1024x1303","pp_24820799_640.jpg":"640x814","pp_24820799_480.jpg":"480x611","pp_24820799_340.jpg":"340x432","pp_24820799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1351x842","hd_24740617_1920.png":"1920x1080","k_24740617_1280.png":"1280x1280","k_24740617_1024.png":"1024x1024","k_24740617_640.png":"640x640","k_24740617_480.png":"480x480","k_24740617_340.png":"340x340","k_24740617_220.png":"220x220","o_24740617_1280.png":"1280x797","o_24740617_1024.png":"1024x638","o_24740617_640.png":"640x398","o_24740617_480.png":"480x299","o_24740617_340.png":"340x211","o_24740617_220.png":"220x137","h_24740617_1280.png":"1280x854","h_24740617_1024.png":"1024x683","h_24740617_640.png":"640x427","h_24740617_480.png":"480x320","h_24740617_340.png":"340x227","h_24740617_220.png":"220x147","pp_24740617_1280.png":"1280x1628","pp_24740617_1024.png":"1024x1303","pp_24740617_640.png":"640x814","pp_24740617_480.png":"480x611","pp_24740617_340.png":"340x432","pp_24740617_220.png":"220x280"},{"size0":"1080x1091","hd_24866940_1920.jpg":"1920x1080","k_24866940_1280.jpg":"1280x1280","k_24866940_1024.jpg":"1024x1024","k_24866940_640.jpg":"640x640","k_24866940_480.jpg":"480x480","k_24866940_340.jpg":"340x340","k_24866940_220.jpg":"220x220","o_24866940_1280.jpg":"1280x1293","o_24866940_1024.jpg":"1024x1034","o_24866940_640.jpg":"640x646","o_24866940_480.jpg":"480x484","o_24866940_340.jpg":"340x343","o_24866940_220.jpg":"220x222","h_24866940_1280.jpg":"1280x854","h_24866940_1024.jpg":"1024x683","h_24866940_640.jpg":"640x427","h_24866940_480.jpg":"480x320","h_24866940_340.jpg":"340x227","h_24866940_220.jpg":"220x147","pp_24866940_1280.jpg":"1280x1628","pp_24866940_1024.jpg":"1024x1303","pp_24866940_640.jpg":"640x814","pp_24866940_480.jpg":"480x611","pp_24866940_340.jpg":"340x432","pp_24866940_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_24867559_1920.jpg":"1920x1080","k_24867559_1280.jpg":"1280x1280","k_24867559_1024.jpg":"1024x1024","k_24867559_640.jpg":"640x640","k_24867559_480.jpg":"480x480","k_24867559_340.jpg":"340x340","k_24867559_220.jpg":"220x220","o_24867559_1280.jpg":"1280x1706","o_24867559_1024.jpg":"1024x1365","o_24867559_640.jpg":"640x853","o_24867559_480.jpg":"480x640","o_24867559_340.jpg":"340x453","o_24867559_220.jpg":"220x293","h_24867559_1280.jpg":"1280x854","h_24867559_1024.jpg":"1024x683","h_24867559_640.jpg":"640x427","h_24867559_480.jpg":"480x320","h_24867559_340.jpg":"340x227","h_24867559_220.jpg":"220x147","pp_24867559_1280.jpg":"1280x1628","pp_24867559_1024.jpg":"1024x1303","pp_24867559_640.jpg":"640x814","pp_24867559_480.jpg":"480x611","pp_24867559_340.jpg":"340x432","pp_24867559_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24820796_1920.jpg":"1920x1080","k_24820796_1280.jpg":"1280x1280","k_24820796_1024.jpg":"1024x1024","k_24820796_640.jpg":"640x640","k_24820796_480.jpg":"480x480","k_24820796_340.jpg":"340x340","k_24820796_220.jpg":"220x220","o_24820796_1280.jpg":"1280x853","o_24820796_1024.jpg":"1024x682","o_24820796_640.jpg":"640x426","o_24820796_480.jpg":"480x320","o_24820796_340.jpg":"340x226","o_24820796_220.jpg":"220x146","h_24820796_1280.jpg":"1280x854","h_24820796_1024.jpg":"1024x683","h_24820796_640.jpg":"640x427","h_24820796_480.jpg":"480x320","h_24820796_340.jpg":"340x227","h_24820796_220.jpg":"220x147","pp_24820796_1280.jpg":"1280x1628","pp_24820796_1024.jpg":"1024x1303","pp_24820796_640.jpg":"640x814","pp_24820796_480.jpg":"480x611","pp_24820796_340.jpg":"340x432","pp_24820796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24820797_1920.jpg":"1920x1080","k_24820797_1280.jpg":"1280x1280","k_24820797_1024.jpg":"1024x1024","k_24820797_640.jpg":"640x640","k_24820797_480.jpg":"480x480","k_24820797_340.jpg":"340x340","k_24820797_220.jpg":"220x220","o_24820797_1280.jpg":"1280x853","o_24820797_1024.jpg":"1024x682","o_24820797_640.jpg":"640x426","o_24820797_480.jpg":"480x320","o_24820797_340.jpg":"340x226","o_24820797_220.jpg":"220x146","h_24820797_1280.jpg":"1280x854","h_24820797_1024.jpg":"1024x683","h_24820797_640.jpg":"640x427","h_24820797_480.jpg":"480x320","h_24820797_340.jpg":"340x227","h_24820797_220.jpg":"220x147","pp_24820797_1280.jpg":"1280x1628","pp_24820797_1024.jpg":"1024x1303","pp_24820797_640.jpg":"640x814","pp_24820797_480.jpg":"480x611","pp_24820797_340.jpg":"340x432","pp_24820797_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5971899 Threads: 58 Questions: 1075304894 Slow queries: 0 Opens: 197719 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.060 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9640276 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/vlasnica-ilegalnih-vrtica-u-solinu-i-splitu-za-slobodnu-nadlezni-su-znali-da-nemam-papire-i-nisu-nista-napravili-1288892 [printLink] => /split/vlasnica-ilegalnih-vrtica-u-solinu-i-splitu-za-slobodnu-nadlezni-su-znali-da-nemam-papire-i-nisu-nista-napravili-1288892?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 342597 [name] => vrtić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrtic [link] => /tag/vrtic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 618645 [name] => Pinokio [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-24 16:58:36 [main_article_id] => 0 [alias] => pinokio [link] => /tag/pinokio ) [3] => stdClass Object ( [id] => 713436 [name] => Nataša Grahovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-21 11:40:30 [main_article_id] => 0 [alias] => natasa-grahovac [link] => /tag/natasa-grahovac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 297303 [name] => solin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => solin [link] => /tag/solin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 353104 [name] => Poljud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljud [link] => /tag/poljud ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pinokio, što uradi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vlasnica ilegalnih vrtića u Solinu i Splitu za Slobodnu: ‘Nadležni su znali da nemam papire i nisu ništa napravili!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/04/24820795.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>












 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/04/24820795.jpg [title] =>












 

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/04/24820793.jpg [title] =>












 

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/04/24772316.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/04/24772314.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/04/24865931.jpg [title] =>

Poruka Grahovac roditeljima

screenshot photo ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/04/24820799.jpg [title] =>









 

Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/04/24740617.png [title] => Google Mapa/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/04/24866940.jpg [title] => wap screenshot ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/04/24867559.jpg [title] => wap photo ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/04/24820796.jpg [title] =>

Objekt ‘Pinokio‘ u Solinu

Nikola Vilić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/04/24820797.jpg [title] =>



 

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što smo je kontaktirali prvi put kada smo obrađivali ovu temu, ponovo smo nazvali Natašu Grahovac kako bismo je upitali za komentar ili eventualni demantij informacija koje su mnogobrojni akteri priče o vrtiću "Pinokio" odaslali u eter. Pristala je da se nađemo i pozvala nas u svoj solinski pogon; ujedno i jedini legalni. Zapravo, donekle legalni.

Tamo nas je dočekala u pratnji nekoliko roditelja, koji su imali potrebe stati u njenu obranu.

- Naše dite sritno dolazi i odlazi iz vrtića u Solinu. Ne da je se tamo ne izgladnjuje, nego bi van to bilo odma jasno da je vidite. Sad ima varičele i danas je 75 puta pitala kad će se vratit. Gledala je prilog na Provjereno i rekla supruzi: "Mama, pola ovoga nije istina." Od prvog dana je vlasnica, a i tete, pokazala izuzetno profesionalan odnos prema nama roditeljima i djeci - govori nam jedan tata.

Vlasnica vrtića izvarala pola Splita. Tete i najmodavac tvrde da je svima dužna, a ona će: ‘Gazda je bolesnik, a tek ti roditelji...‘

Za njega je, kaže, je sve ovo jedna velika haranga; kao da je Nataša nekome bila trn u oku.

- Ja san ovdi doša i provjerija da je sve u redu, a ti roditelji u Splitu ako ostavljaju svoju dicu u svakakvim uvjetima se moraju zapitat zašto to rade. Vlasnik prostora iskopčava vodu i struju djeci, kako ga nije sram?

Na kraju krajeva, to je kazneno djelo. A i gradonačelnik Solina se sada, nakon par godina, sitija da nešto nije u redu. Di je bija dosad i kako je to moga dozvolit? - pita se.

---

image









 

Duje Klarić/Cropix
---

- Ako je to bila priča o Splitu, zašto se mora spominjat i Solin? Nikome nije lako izdvajat tolike novce za vrtić, al to nam je jedino di ih možemo ostavit. Di ćemo s njima kad nan se poklopi ista smjena?

Mislite da je nama lako, sad kad je izašla cila ova priča, šta nas ljudi sad krivo gledaju jer i dalje vodimo dite u taj vrtić. Znate, iako netko pogriješi, ne treba ih razapinjati. Svi smo mi ljudi... - predočava nam svoju situaciju zabrinuta majka.

Okrenuli smo se Grahovac.

- Problem od kojeg je sve počelo je brisanje obrta iz registra osoba koje obavljaju djelatnost dadilje. Kada smo 2021. uselili u ovaj prostor, nabavili smo sve ateste, osim onoga za gromobran. Zbog toga nismo mogli dobiti rješenje za minimalne tehničke.

Onda su došli iz Centra za socijalnu skrb (CZSS) i dali nam rok od mjesec dana da to pribavimo, inače će nas se izbrisati iz registra. Kada smo sve to skupili, poslali smo papire u Zagreb, da bi nakon godinu i pol dobili obavijest da smo izbrisani.

Nakon toga sam zvala 100 brojeva i poslala 100 mailova. Samo su me vozali u krug i nikad nisam dobila konkretan odgovor što mi je činiti. Mene samo zanima kome da se ja obratim? 

---

image












 

Nikola Vilić/Cropix
---

Pokazuje nam Rješenje Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike od 5. listopada 2022. godine, u kojem se odbija njena žalba za brisanje obrta iz registra. Temelj žalbe je da je Grahovac, po primitku rješenja o ispunjavanju propisanih uvjeta, isto poslala CZSS-u preporučenom pošiljkom, ali se pošiljka vratila i nije opet poslana. Također, navodi se da je njena susjeda primila obavijest o zabrani obavljanja djelatnosti, ali joj je nikad nije proslijedila, jer ju je izgubila.  

Na ovom dokumentu su istaknuti i razlozi brisanja iz Registra. Naime, CZSS je 1. lipnja 2021. proveo stručni nadzor u Pinokiju - tada na drugoj (solinskoj) lokaciji - pri čemu je uočeno da je u obrtu zaposlena teta koja nije upisana u registar dadilja.

Također, utvrđeno je i kako je u obrt upisano 11 djece, a dozvoljeno je maksimalno šest. Tada je Grahovac naloženo da u roku od 60 dana ishodi sve potrebite papire. Međutim, 25. kolovoza je vlasnica obrta izvijestila Centar kako to još nije napravila.

Pinokio je, kaže Grahovac, na novoj adresi počeo raditi u srpnju 2021. godine.

Na pitanje jesu li podneseni zahtjevi za ponovni upis i što je sve potrebno za to, iz CZSS-a su nam odgovorili: "...ovim putem vas upućujemo na čl. 24. Zakona o dadiljama u kojemu je određena dokumentacija koju su obrtnik te ova Služba dužni ishodovati od nadležnih tijela kako bi se izvršio potreban upis odnosno donijelo novo rješenje o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti dadilje..." Iz odgovora zaključujemo da nije podnesen adekvatan zahtjev.

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Grahovac nam priča da je u međuvremenu, zbog neriješene dokumentacije, otišla u CZSS kod Hrvoja Silova, tamošnjeg pravnika, da ga pita što joj je činiti. U trenutku posjeta on je, kaže nam sugovornica, znao da Pinokio radi. Iz Centra su nam kazali kako ovakve informacije smatraju nekorektnima i neutemeljenima.

- Znači, oni znaju da ja radim, al eto, kao, ne smijem radit. Šta da ja stavim ključ u bravu jer je netko uzeo moje papire i stavio ih u ladicu? Osim toga, očito je bitniji papir, nego rad sa djecom. Nakon cijele ove halabuke, meni su na vrata trebali doći Centar za socijalnu skrb, Državni inspektorat i ostale institucije. Samo je Sanitarna inspekcija došla - čudi se obrtnica.

Pitali smo pripadajuće ministarstvo zašto nisu nikako posjetili Pinokija. Odgovorili su da se "sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi inspekcijski nadzori provode bez prethodne najave".

Prelazimo na temu objekta u Splitu. Tvrdi da joj je gospođa iz Upravnog odjela za gospodarstvo rekla da može otvoriti izdvojeni pogon, ali uz uvjet poslovođe.

Stoga je našla prostor u Zvonimirovoj ulici, gdje je 29. kolovoza počeli raditi - prije nego joj je u provjeru došla inspekcija za minimalne tehničke uvjete. Zvala ih, pitala kad će, jer je otvorila, a oni su rekli "da su godišnji i da imaju puno posla".

Nazvali smo spomenuti odjel odakle su nas informirali da su Grahovac na raspolaganju bile informacije kako se po posebnom propisu tj. Zakonu o dadiljama ne može osnovati izdvojeni pogon takvog obrta.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Upitali smo je zašto je, u komercijalne svrhe, koristila dvorište u Zvonimirovoj, kad joj je bilo izričito rečeno da je to zabranjeno. Kazala je da su joj iz agencije za nekretnine rekli da smije koristiti dvorište, a da su joj tek nakon 10 dana dojavili da ipak ne smije.

- Jedna od teta mi je rekla da ima ženu u Odjelu za katastar koja će provjeriti je li dvorište etažirano. Jer, ako nije, onda ga svi smiju koristiti. Svakako, prvih desetak dana nismo izlazili u dvorište jer je padala kiša. Naš prvi susjed je šetao po dvorištu u mudantama i snimao djecu.

Isplivavaju novi detalji o vrtiću ‘Pinokio‘: ‘Susidi su prolivali dicu šporkon vodon, krali im igračke i snimali ih‘

Rekla sam tetama da ne želim imat problema sa susjedima pa da ne izlaze u dvorište, da izdrže još malo u tom prostoru dok ne nađemo novi. Znate, kasnije sam saznala da je tetama jedanput jedno dijete ostalo samo na igralištu. Tada sam im momentalno trebala svima dat otkaz i zatvorit - govori Grahovac, usput ističući da za obavljanje ove djelatnosti nije potrebno imati izlaz u dvor.

Vlasnica agencije za nekretnine nam kaže da je istaknuti uvjet za ulazak u prostor bio da djeca ne izlaze u dvorište. Isto nam je potvrdila i vlasnica predmetnog stana. Osim toga, napominje kako je osnivačica Pinokija od tri miseca najma platila samo jedan, a da režije uopće nije namirila. Pitali smo Grahovac je li to istina. Nakon sedam dana nam je predočila ovo kao dokaz o dvije uplate najma.

---

image
wap photo
---

Kao što vidite, ovaj "dokument" nema nikakva službena obilježja matične banke, stoga je vrlo upitne opstojnosti. Osim toga, vlasnica prostora nam je poslala legitimni izvod za listopad, koji ne sadrži navedenu uplatu.

Grahovac je, kratko nakon slanja, izbrisala poslane "potvrde".

Tada se Pinokio prebacio na drugu lokaciju, na Poljud. Grahovac kaže da iz tog prostora, po njenom dolasku, vlasnik nije uklonio svoje stvari, stavio nova stakla na prozore koji su prokišnjavali niti izvadio šut iz jedne sobe sve do kraja listopada, pa mu je rekla da neće platiti najam za taj mjesec. Zbog svega toga su kasnili radovi pa su se djeca morala na pet dana preseliti u Solin.

- A da vam ne govorim da taj prostor uopće nije etažiran i da je sve to tamo ilegalno. Nijedan račun struje ni vode mi nije dao, samo mi je govorio cifre koje trebam platit. Još mi je rekao da je njemu to sve na kućni, a ne na poslovni priključak... - žali se Grahovac.

Predočila nam je poruku u kojoj se slaže s tim da takvo ilegalno stanje i ostane. "Dapače", napisala je.

---

image
wap screenshot
---

Pitamo je li platila agenciju za nekretnine, za usluge posredovanja pri ulasku u taj novi prostor. Priznaje da nije jer je "zaboravila". Pitamo je je li platila pripadajuće najamnine za korištenje tog "ilegalnog" i "neetažiranog" prostora. Kaže da je, sve osim listopada i zadnjeg mjeseca, ožujka. Predočila nam je "dokaz" o četiri uplate najma. Izgledao je jednako kao onaj prethodni. Vlasnik kaže da je platila dva od šest najmova.

Pitali smo je je li platila 7.000 eura dobavljačima za isporučeni namještaj za obrt. Rekla je da će nam poslati dokaze o tome. Nakon sedam dana ih nije poslala. Pitali smo je može li nam dati kontakt informacije o svojoj knjigovođi, za koju je rekla da je "zaboravila prijaviti" njene djelatnice. Rekla je da će nam ih poslati. Nakon sedam dana ih nije poslala.

---

image
Google Mapa/
---

Kako smo spomenuli tete, Grahovac nam je pročitala neke poruke što su joj one slale o roditeljima djece koja su pohađala Pinokija. Nećemo ih prenositi jer sadrže puno psovki. 

- Eto, takav vam je u jednom trenutku bio odnos između teta i roditelja. Oni su se danas udružili. Lažu da nisam kupovala djeci namirnice i da sam kuhala kraj mačaka i zarazila ih. A te dane su mi one slale poruke "ajme, koji su ovo lipi kumpiri". Jesu li one bile prijavljene?

Jesu, sve. I svi doprinosi su im uplaćeni. Međutim, šta se desilo? Ništa od toga nije vidljivo na Poreznoj jer sam izbrisana iz Registra pa obrt zapravo ne postoji. To je cijeli problem. Gledajte, ja ne želim radit protuzakonito. Zašto bi to željela? Pa nije kao da prodajem suvenire pa da me nije briga... -  širi rukama Grahovac.

Govori da je u Solinu u Pinokija trenutno prijavljeno 14 djece za subvencije i da je to također i broj koliko ih tu smije biti, u odnosu na broj teta. Tvrdi da ih nema više. Također, imaju jednog dječaka s Downovim sindromom za kojeg, kaže, ne trebaju posebne dozvole jer "dijete ko dijete". 

U članku 15. Zakona o dadiljama piše da se, u slučaju prihvata djeteta s teškoćama u razvoju, ukupan broj djece mora smanjiti za jedno. U slučaju Pinokija, to bi bilo na 13. Dodatno, Grahovac trenutno tamo radi sama jer su sve tete dale otkaz. Po tome, trebalo bi biti više nego upola manje od trenutnog broja djece u tom objektu.

---

image

Objekt ‘Pinokio‘ u Solinu

Nikola Vilić/Cropix
---

Interesiramo se što je s objektom u Kaštelima, gdje se trebao preseliti ilegalni pogon s Poljuda. Podsjećamo, u prvom razgovoru nam je Grahovac rekla da se za taj pothvat "raspituje za prijateljicu", ali smo naknadno izu njenih poruka saznali da nije za prijateljicu nego za nju.

- To je otkazano jer je nakon članka vlasnik te kuće izgubio povjerenje. Zašto sam vam rekla da je to za prijateljicu? Pa, jer je ona htjela otvarat, ne znam šta su se dogovorili... - glasio je odgovor.

Zanima nas zašto nije poštivala odluku Državnog inspektorata o mjeri privremene zabrane obavljanja djelatnosti do otklanjanja utvrđenih nedostataka.

- Nije istina, dobila sam novčanu kaznu od 40.000 kuna koju nisam mogla platiti pa su mi rekli da moram zatvoriti. To je bilo između Božića i Nove godine, pa smo djecu te dane stavili u Solin. Roditeljima sam rekla da je to zbog radova. I, stvarno, bili su neki radovi na katu poviše nas. Čak nam je i nešto prokapalo... - odgovara. 

Iz inspektorata su nas izvijestili da je određena novčana kazna zbog - nepoštivanja mjera zabrane obavljanja djelatnosti.

---

image

Poruka Grahovac roditeljima

screenshot photo
---

- Da ja sad dam oglas, što će se dogoditi? Pa, kao što se već i događa, bude: "Nemojte ni slučajno ić tamo radit!" Al, evo, imala sam sreću pa sam na jednoj stranici, kao anonimni član, dala oglas i javila mi se cura koja trenutno radi u jednom privatnom vrtiću.

Plakala mi je na telefon da jedva čeka otići od tamo. Meni ni sad nije problem raditi sama s deset, dvanaest djece. Nije po zakonu, al ko će meni sad doć radit nakon onog članka? - vapi Grahovac.

U tom trenutku, pred nas na stol stavlja ginekološki nalaz o spontanom pobačaju.

- Niste mi dali da dođem sebi i saberem se za odgovor, nego ste sve objavili isti dan. Sad ću vam reć koji je to bio šok za mene. Ja sam zbog tih novina i svega bebu u drugom mjesecu trudnoće izgubila! - izustila je i briznula u plač.

Nakon nekoliko trenutaka opće nelagode, pitamo je misli li da je išta krivo napravila u cijeloj ovoj priči.

- Jesam, to šta nisam bila šefica nego kolegica. I šta nisam malo čvršće pritisla ovo za brisanje iz Registra - zaključuje.

---

---

Ali, koliko god ova priča bila mučna za sve aktere, bilo bi pogrešno i kratkovidno svu krivnju svaliti samo na Natašu Grahovac. Ona je samo iskoristila očaj i nemoć roditelja koji svoju djecu nemaju gdje upisati u vrtić. Ona je samo brodila kroz mirno more neefikasnosti javno-upravnih tijela. Ona je samo iskočila kao simptom države koja nije u stanju adekvatno servisirati minimum potreba svog građanstva.

Zapravo, trebali bismo joj zahvaliti. Bez nje još uvijek ne bismo saznali da je dozvoljeno raznoraznim prevarantima, nesposobnjakovićima i poduzetnicima da zarađuju na račun velike potražnje na tržištu čuvanja djece. Jer, kao što vidimo, svako dijete je profitabilno. 

Pardon - posebno.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix screenshot photo Duje Klarić/Cropix Google Mapa/ wap screenshot wap photo Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
screenshot photo

Poruka Grahovac roditeljima

Nikola Vilić/Cropix

Objekt ‘Pinokio‘ u Solinu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vlasnica-ilegalnih-vrtica-u-solinu-i-splitu-za-slobodnu-nadlezni-su-znali-da-nemam-papire-i-nisu-nista-napravili-1288892 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4533f1afdca295c540508df4d00b792804f9b024 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vlasnica+ilegalnih+vrti%C4%87a+u+Solinu+i+Splitu+za+Slobodnu%3A+%E2%80%98Nadle%C5%BEni+su+znali+da+nemam+papire+i+nisu+ni%C5%A1ta+napravili%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvlasnica-ilegalnih-vrtica-u-solinu-i-splitu-za-slobodnu-nadlezni-su-znali-da-nemam-papire-i-nisu-nista-napravili-1288892 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvlasnica-ilegalnih-vrtica-u-solinu-i-splitu-za-slobodnu-nadlezni-su-znali-da-nemam-papire-i-nisu-nista-napravili-1288892 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pinokio, što uradi? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitpinokio, što uradi?

Vlasnica ilegalnih vrtića u Solinu i Splitu za Slobodnu: ‘Nadležni su znali da nemam papire i nisu ništa napravili!‘

Piše Marin Prvan
11. svibnja 2023. - 11:47

Nakon što smo je kontaktirali prvi put kada smo obrađivali ovu temu, ponovo smo nazvali Natašu Grahovac kako bismo je upitali za komentar ili eventualni demantij informacija koje su mnogobrojni akteri priče o vrtiću "Pinokio" odaslali u eter. Pristala je da se nađemo i pozvala nas u svoj solinski pogon; ujedno i jedini legalni. Zapravo, donekle legalni.

Tamo nas je dočekala u pratnji nekoliko roditelja, koji su imali potrebe stati u njenu obranu.

- Naše dite sritno dolazi i odlazi iz vrtića u Solinu. Ne da je se tamo ne izgladnjuje, nego bi van to bilo odma jasno da je vidite. Sad ima varičele i danas je 75 puta pitala kad će se vratit. Gledala je prilog na Provjereno i rekla supruzi: "Mama, pola ovoga nije istina." Od prvog dana je vlasnica, a i tete, pokazala izuzetno profesio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:56