StoryEditor
SplitRUŠIT ĆE SE ANEKSI

Zagrebački arhitektonski ured koji je obnovio splitsku Rivu sada ‘crta‘ novi izgled hotela Marjan, objavili su kako će izgledati budući visokokategornik na Zapadnoj obali

Piše Diana Barbarić
16. rujna 2021. - 14:04

Arhitekti iz zagrebačkog 3LHD studija objavili su kako bi uskoro trebao izgledati nekoć kultni splitski hotel Marjan, velebna zgrada koja posljednjih desetljeća tužno propada.

Kako ističu u 3 LHD-u, koncept potpune rekonstrukcije Hotela Marjan zadržat će sve postavke izvornog projekta arhotekta Lovre Perkovića: horizontalnu troetažnu bazu s dva atrija oko kojih se nižu javni prostori hotela i vertikalu koja zadržava funkcije definirane u izvornom projektu.

- S timom kolega iz talijanskog ureda Lissoni Architettura trenutno radimo na izvedbenom projektu hotela. Oblikovanje pročelja vertikalnog volumena bazira se na suvremenoj interpretaciji Perkovićevog projekta u kojem hotelska soba postaje lođa. Projekt predviđa cjelovitu aktivaciju krova horizontalnog volumena vanjskim bazenima i ugostiteljskim sadržajima u zelenom vrtu- otkrili su u 3LHD-u, uz simulaciju budućeg izgleda hotela Marjan, koju uz odobrenje prenosimo. Investitor rekonstrukcije zgrade na Zapadnoj obali je rovinjska Adris grupa, vlasnik hotela od 2019. godine.

Hotel Marjan je izgrađen 1963. i u to doba je bio teška atrakcija. Arhitekt Perković je bio praški student, a u Splitu je, osim visokokategornika na Zapadnoj obali, projektirao i brojne druge zgrade, između ostalog i FESB-a na Kampusu.

image
Arhiva

Uoči Mediteranskih igara 1979. hotel Marjan je dograđen, a  potom i deset godina kasnije. Početkom rata uselili su se tamo izbjeglice i prognanici, hotel je radio s puno manjim kapacitetom i počeo je propadati, a onda ga je 2006. godine kupio Željko Kerum i krenuo ga obnavljati po projektu Jerka Rošina. Imao je ugovor s Hiltonom, ali isti nikada nije bio realiziran, niti je hotel završen. Uslijedio je mučni stečaj koji je najteže pao bivšim radnicima hotela koji nije primio goste punih 15 godina.

image
Kerum u hotelu Marjan snimljen 2005. godine

Ali čini se da će se stvari uskoro ipak stubokom promijeniti.  

Iz "Adris grupe" su nam već potvrdili da podnijeli zahtjev za ishođenjem građevinske dozvole kako bi startala obnova hotela. Već su ishodili i izmjene i dopune lokacijske dozvole za rekonstrukciju te zgrade koja bi trebala imati 285 smještajnih jedinica i kititi se s zvjezdica.

Za početak bi se trebala srušiti dva dograđena hotelska aneksa uz Ulicu Dražanac, gdje su trebali biti "Kerumovi apartmani", i ukloniti staklo s fasade.

A onda bi trebala početi izgradnja ovoga što vidite na simulaciji.

image
Ovako bi trebao hotel Marjan izgledati nakon rekonstrukcije
3LHD
item - id = 1127768
related id = 0 -> 1135704
related id = 1 -> 1135659
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. listopad 2021 15:35