stdClass Object ( [id] => 1365661 [title] => Zašto je Lidl vrlo poželjan poslodavac? Djelatnici u Splitu nam otkrivaju koliko rade i zarađuju: ‘U Švabe nema džabe!‘ [alias] => zasto-je-lidl-vrlo-pozeljan-poslodavac-djelatnici-u-splitu-nam-otkrivaju-koliko-rade-i-zaraduju-u-svabe-nema-dzabe [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Njemački poslodavci u hrvatskoj trgovini poželjniji su od od domaćih – stara je priča još jednom dobila potvrdu u vidu rezultata istraživanja portala MojPosao prema kojima je četrnaestu godinu zaredom najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj dm-drogerie markt, a na drugome mjestu se i ovaj put nalazi trgovački lanac "Lidl Hrvatska".

Posao u dm-u zbog visine plaće i raznih beneficija dugogodišnji je san brojnih trgovkinja, deficitarne kategorije na ovdašnjem tržištu rada u koje poslodavci, umjesto da podižu plaće domaćim djelatnicima, sve više ubrizgavaju radnu snagu iz uvoza. Nakana je, navodno, ista i u "Lidlu" (u ožujku bi, šuška se, trebali stići radnici iz Azije), iako su rezultati istraživanja pokazali kako je u tom trgovačkom lancu prosječna neto plaća osjetno veća nego kod konkurenata; lani ju je, navodi se, povećao za 34 posto, na 1534 eura, a viša od 1000 eura samo je u sestrinskom mu "Kauflandu". No, dio objašnjenja za to je i osjetno veći prihod po zaposlenom u odnosu na većinu konkurenata, što govori ponešto i o različitim poslovnim modelima najvećih lanaca.

No, jesu li plaće tzv. običnih trgovkinja u "Lidlu" baš tolike? Tvrtke izvlače prosjek plaća uzimajući u obzir i one direktorske i šefovske slijedom čega ispada kako djelatnice u "Lidlovim" dućanima zarađuju znatno više od hrvatskog prosjeka i kolegica koje rade u drugim trgovačkim lancima.

– Voditelji i njihovi zamjenici su uistinu dobro plaćeni, tu ulaze i dodatni bonusi i stimulacije, ali ovi na blagajni su negdje na oko 1000 eura, možda stotinu gore sa svime što ide uz plaću tipa prijevoz i topli obrok. Za doći na plaću od 1300 eura u dućanu ipak je potrebno raditi neko vrijeme i dokazati se, a da je tempo naporan i da je posao i fizički i psihički iscrpljujuć, nema sumnje. No, s druge strane, u Švabe nema džabe – govori nam A. H. jedan od djelatnika "Lidla" na splitskom području.

---

image

Već na razgovoru za posao, kažu nam, novopridošli dobiju papir sa šiframa koje moraju naučiti. Kasnije im se testira i brzina skidanja robe s paleta...

Goran Šebelić/Cropix
---

Već na razgovoru za posao, kaže, novopridošli dobiju papir sa šiframa koje moraju naučiti. Kasnije im se testira i brzina skidanja robe s paleta i sl., puno je faktora koji odlučuju o nečijem zalaganju na radnome mjestu, pa se tako i na blagajnama mjeri učinkovitost. Brzini "Lidlovih" blagajnica i blagajnika kupci svjedoče svakodnevno, a većina njih, veli, ni ne zna kako na kasi imaju brojčanik/timer koji ih ocjenjuje uzimajući u obzir određeni broj komada robe koje moraju otkucati u minuti. Ako su spori, podložni su kritici nadređenih. Uz to, još i znaju kako ih, čim riješe gužvu na blagajni, već čeka neki drugi posao unutar trgovine, koji možda neće stići napraviti, pa zato sve i rade u brzini.

Naša mlada sugovornica M. Č. radila je u "Lidlu" prije nekoliko godina nekih sedam, osam mjeseci, a onda je, upisavši fakultet, odradila, preko student-servisa, i jednu sezonu u dućanu istog trgovačkog lanca. Njezina iskustva su pozitivna, pogotovo u usporedbi s radom u dućanima hrvatskih trgovaca.

– U prvoj rundi radila sam puno radno vrijeme. Istina, tempo je brz, prati se efikasnost... Mjerili su je i meni. Već nakon par dana, čim sam se ušemila gdje što stoji, dobila sam paletu s robom, a šefovi su mjerili kojom brzinom ću je složiti. Nakon toga vam kažu što treba poboljšati. Izvlači se maksimum iz zadanih okolnosti – opisuje splitska studentica svoj start u "Lidlovoj" trgovini. U to je vrijeme, kaže, radila u poslovnici s jednim od najjačih prometa na području RH – onoj na Poljičkoj cesti. Tada još nije bio otvoren "Lidl" na Sirobuji, onoga nedavno otvorenog na Mejašima nije bilo ni u najavi.

– Pad pritiska kupaca već se osjetio otvaranjem poslovnice na Sirobuji, ali i dalje je to bilo brdo posla. Ljeti su znala stizati dva, tri kamiona robe dnevno. U "Lidlu" jako puno robe izlazi iz trgovine, nema tu stajanja. Da bi mogli zaposliti još ljudi, to, u svakom slučaju, stoji. Nekad nas je smjene, kako kad, znalo izgurati četvero ili petero. Ali iskreno, da moram birati dućan u kojem bih radila, definitivno bi to opet bio "Lidl" ili "Kaufland", u kojemu sam također radila, i to zato što je njihov sistem rada sve po PS-u – bez imalo će dvojbe studentica. Dobro zna što govori, jer je "otukla" sezone i u manjim trgovinama poput "Victe" i "Tommyja".

– U "Lidlu" se nikad ne bi dogodilo da bismo radili izvan našeg check-ina. Znači, kad dođemo, moramo prijaviti da smo došli u smjenu i obvezno, kad je završimo, izlazak. Ali ne mogu ja napraviti check-out, pa se vratiti u dućan i raditi, jer odozgo stižu sankcije. Nadrapali bi šefovi... Nijemci sve to kontroliraju. Tempo je ubrzan, ali s razlogom. Najprije sam bila prijavljena na 30 sati tjedno, a onda su mi u sezoni povećali satnicu na 40. Plaće su tada bile ok, radila sam 30 sati tjedno i dobivala od 4500 do 5000 kuna. Na 40 sati znala sam dobiti i do 7000 kuna neto. Ali uvijek je bilo još nekih dodataka, pogotovo za vrijeme korone. U par navrata smo ih, sjećam se, uz plaću dobivali i zbog rada u posebnim uvjetima, bilo je to oko 1500 kuna. Nije bilo sve na račun nego bismo tu vrijednost  dobili na Lidl karticama. Ali moglo se doći i do tog keša, kupila bih nešto, pa vratila robu i dobila novac. U "Lidlu" jako drže do kupca, pa je povrat apsolutno lagan – objašnjava M. Č., koja nije iskusila noćni rad.

---

image

‘Naravno da bih radije htjela raditi u Lidlu koji će mi platiti vrijeme dok brojim polog za svoju kasu nego u Victi gdje moram doći pola sata prije i raditi im to isto džaba...‘

Shutterstock
---

– Noću se na Poljičkoj znalo raditi samo u sezoni, ali to su radili voditelji, djelatnici s većim iskustvom, oni koji su tu godinama. Rijetko tko bi im se pridružio od tzv. običnih radnika. I to se dodatno plaćalo. No, u sezoni su znale biti zeznute smjene, od 4 ili 5 ujutro do 14 sati. Nije bilo baš svaki dan, ali dok se ne ispuni kvota. Tjedno se, u sezoni, nikad nije radilo više od 48 sati, a izvan nje nikad više od 40. Naravno i tih dodatnih 8 od 48 se plaćalo – ističe, pa kao "Lidlovu" prednost spominje božićnicu, uskrsnicu i regres. Kad se sve zbroji jasno je zašto joj je poželjniji poslodavac od nekog hrvatskog.

– Naravno da bih radije htjela raditi u "Lidlu" koji će mi platiti vrijeme dok brojim polog za svoju kasu nego u "Victi" gdje moram doći pola sata prije i raditi im to isto džaba. To je moje radno vrijeme, pripremam se za posao i želim da mi to bude plaćeno, što tamo nije bio slučaj. U "Lidlu" isto tako nema "pokrivanja" minusa, nema uzimanja plusa iz kase, sve je na račun firme, dok u "Victi" i "Tommyju" plus uzimaju voditelji, zapravo ni ne znam kud taj novac ide – navodno njime pokrivaju manjak, a minus koji se napravi moramo "pokriti" sami. Logičnije mi je da, ako već moram platiti minus, dobijem i taj plus. U "Lidlu" pak nisam imala nikakve veze s kasom po tom pitanju, odradim svoje, a bio plus ili minus nije na meni. I u "Kauflandu" se radi na isti način. Kako je, tako je – navodi M. Č. plusove zbog kojih radije bira njemačkog poslodavca.

– U "Lidlu" i "Kauflandu" mi se nikad nije dogodilo da udarim check-out, a da se moram vratiti na posao. Nikad u tim dućanima nisam radila džaba. Kakva je situacija u "Tommyja"?! Tamo sam radila jednu sezonu na otoku. Bilo mi je dobro, kad je bilo posla, moralo se, jasno, potegnuti, ali bilo nas je baš puno djelatnika. Plaće su bile lošije, lani je sat bio oko 6,35 eura – što znači da je za 40 sati tjedno plaća bila 1000 eura. Ovo ljeto ne bih radila ispod 7-8 eura po satu.

---

‘Ipak, u Tommy-ja mi je bilo najdraže‘

Bez obzira što su joj na vrhu liste najpoželjnijih poslodavaca "Lidl" i "Kaufland" najdraže joj je, iskreno će M. Č., bilo raditi u "Tommyja".

– Najvažnija od svega mi je dobra ekipa, a najbolja mi je bila tamo. Svi smo bili opušteni, nekako jedni za druge, dok u "Lidlu" nitko neće napraviti posao koji je delegiran vama. Samo ako odeš do nekoga i povučeš ga za rukav – opisuje u kolikoj se mjeri tipičan njemački ustroj preslikava na radno okruženje u Hrvatskoj.

– No, oni nisu svjesni da netko u nekom trenutku nije u mogućnosti odraditi baš sve što mu je naređeno. Nismo svi jednako fizički sposobni, nekoga može zaboljeti u nekom trenutku, netko ima neki problem... Nema empatije. Gledaju na nas kao da smo svi jednaki, ako netko može skinuti paletu za pola sata ili 45 minuta, isto to očekuju od svakog radnika. A ja ne mogu slagati kao netko tko tamo radi deset godina – širi ruke studentica. U "Lidlu", dodaje, pretežno radi mlađa radna snaga, a u sezoni, primjerice, splitski radnici imaju mogućnost prebacivanja na Brač ili Hvar ili u Makarsku, za što dobivaju dodatke na plaću. Uz to, kako se otvaraju nove poslovnice, stariji radnici napreduju, postaju voditelji u nekoj od novootvorenih trgovina.

---

---

‘I sad pamtim to ljeto, plaća mi je bila oko 11.000 kuna‘

- I sad pamtim jedno ljeto u "Kauflandu". Bilo mi je jako dobro plaćeno. Svaka dva tjedna su nam se isplaćivale dnevnice. Sjećam se da sam dobivala plaću od oko deset, jedanaest tisuća, ali to je bilo zato što sam radila puno noćnih smjena. Stalne zaposlenice nikad nisu mogle toliko zaraditi, zato im mi sezonci nikad nismo bili po guštu. Iskreno, ne bi ni meni bilo pravo da sam na njihovu mjestu. Ne daju im nikakve dodatke, što je dosta ružno. Ali meni je tada, kao mladoj osobi od 18 ili 19 godina, toliki iznos na računu bio šok. Nisam mogla vjerovati koliko sam zaradila – kaže M. Č.

---

---

Što tvrtku čini poželjnom?

Istraživanje o najatraktivnijim poslodavcima na hrvatskom tržištu rada devetnaestu godinu zaredom provela je Alma Career Croatia, koja upravlja portalom MojPosao. Tijekom 2023. godine u njemu je sudjelovalo više od 25 tisuća ispitanika, a temelji se isključivo na percepciji ispitanika o samim tvrtkama.

Cilj mu je bio utvrditi koji su, i zbog čega, poslodavci na hrvatskom tržištu rada najatraktivniji općoj javnosti. Ispitanici su u istraživanju izdvojili do tri faktora koja po njihovu mišljenju najpoželjniji poslodavac mora imati, a najviše njih, 45 posto, istaknulo je dobre međuljudske odnose, odnosno dobru atmosferu na radnome mjestu.

Nakon toga, s 43 posto, slijede dobar tretman od nadređenih te sigurnost radnog mjesta. Među manje bitnim faktorima su društvena odgovornost kompanije, nematerijalne beneficije te prilika za hijerarhijsko napredovanje, pokazalo je istraživanje.

Kada je riječ o dodatnim beneficijama, 64 posto ispitanika najpoželjnijima smatra bonuse za izvanredna postignuća, dok sa 51 posto slijede fleksibilno radno vrijeme i naknada za putne troškove.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => detalji iz 1. ruke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => detalji iz 1. ruke 2 0 7332 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-20 09:18:34 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-20 19:05:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-20 19:04:59 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zašto je Lidl vrlo poželjan poslodavac? Djelatnici u Splitu nam otkrivaju koliko rade i zarađuju: 'U Švabe nema džabe!' page_title=Zašto je Lidl vrlo poželjan poslodavac? Djelatnici u Splitu nam otkrivaju koliko rade i zarađuju: 'U Švabe nema džabe!' [metakey] => Lidl, najbolji poslodavac , Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/20\/26616275.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/25270904.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/26109353.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/20\/25657404.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Goran \u0160ebeli\u0107\/Cropix","AFP","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na\u0161i sugovornici otkrivaju kolike su pla\u0107e \u0161efovima, a kolike blagajnicama u Lidlu<\/p>","

Ve\u0107 na razgovoru za posao, ka\u017eu nam, novoprido\u0161li dobiju papir sa \u0161iframa koje moraju nau\u010diti. Kasnije im se testira i brzina skidanja robe s paleta...<\/p>","","

\u2018Naravno da bih radije htjela raditi u Lidlu\u00a0koji \u0107e mi platiti vrijeme dok brojim polog za svoju kasu nego u Victi\u00a0gdje moram do\u0107i pola sata prije i raditi im to isto d\u017eaba...\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_26616275_1920.jpg":"1920x1080","k_26616275_1280.jpg":"1280x1280","k_26616275_1024.jpg":"1024x1024","k_26616275_640.jpg":"640x640","k_26616275_480.jpg":"480x480","k_26616275_340.jpg":"340x340","k_26616275_220.jpg":"220x220","o_26616275_1280.jpg":"1280x854","o_26616275_1024.jpg":"1024x683","o_26616275_640.jpg":"640x427","o_26616275_480.jpg":"480x320","o_26616275_340.jpg":"340x227","o_26616275_220.jpg":"220x146","h_26616275_1280.jpg":"1280x854","h_26616275_1024.jpg":"1024x683","h_26616275_640.jpg":"640x427","h_26616275_480.jpg":"480x320","h_26616275_340.jpg":"340x227","h_26616275_220.jpg":"220x147","pp_26616275_1280.jpg":"1280x1628","pp_26616275_1024.jpg":"1024x1303","pp_26616275_640.jpg":"640x814","pp_26616275_480.jpg":"480x611","pp_26616275_340.jpg":"340x432","pp_26616275_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25270904_1920.jpg":"1920x1080","k_25270904_1280.jpg":"1280x1280","k_25270904_1024.jpg":"1024x1024","k_25270904_640.jpg":"640x640","k_25270904_480.jpg":"480x480","k_25270904_340.jpg":"340x340","k_25270904_220.jpg":"220x220","o_25270904_1280.jpg":"1280x853","o_25270904_1024.jpg":"1024x682","o_25270904_640.jpg":"640x426","o_25270904_480.jpg":"480x320","o_25270904_340.jpg":"340x226","o_25270904_220.jpg":"220x146","h_25270904_1280.jpg":"1280x854","h_25270904_1024.jpg":"1024x683","h_25270904_640.jpg":"640x427","h_25270904_480.jpg":"480x320","h_25270904_340.jpg":"340x227","h_25270904_220.jpg":"220x147","pp_25270904_1280.jpg":"1280x1628","pp_25270904_1024.jpg":"1024x1303","pp_25270904_640.jpg":"640x814","pp_25270904_480.jpg":"480x611","pp_25270904_340.jpg":"340x432","pp_25270904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_26109353_1920.jpg":"1920x1080","k_26109353_1280.jpg":"1280x1280","k_26109353_1024.jpg":"1024x1024","k_26109353_640.jpg":"640x640","k_26109353_480.jpg":"480x480","k_26109353_340.jpg":"340x340","k_26109353_220.jpg":"220x220","o_26109353_1280.jpg":"1280x836","o_26109353_1024.jpg":"1024x669","o_26109353_640.jpg":"640x418","o_26109353_480.jpg":"480x313","o_26109353_340.jpg":"340x222","o_26109353_220.jpg":"220x143","h_26109353_1280.jpg":"1280x854","h_26109353_1024.jpg":"1024x683","h_26109353_640.jpg":"640x427","h_26109353_480.jpg":"480x320","h_26109353_340.jpg":"340x227","h_26109353_220.jpg":"220x147","pp_26109353_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109353_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109353_640.jpg":"640x814","pp_26109353_480.jpg":"480x611","pp_26109353_340.jpg":"340x432","pp_26109353_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25657404_1920.jpg":"1920x1080","k_25657404_1280.jpg":"1280x1280","k_25657404_1024.jpg":"1024x1024","k_25657404_640.jpg":"640x640","k_25657404_480.jpg":"480x480","k_25657404_340.jpg":"340x340","k_25657404_220.jpg":"220x220","o_25657404_1280.jpg":"1280x853","o_25657404_1024.jpg":"1024x682","o_25657404_640.jpg":"640x426","o_25657404_480.jpg":"480x320","o_25657404_340.jpg":"340x226","o_25657404_220.jpg":"220x146","h_25657404_1280.jpg":"1280x854","h_25657404_1024.jpg":"1024x683","h_25657404_640.jpg":"640x427","h_25657404_480.jpg":"480x320","h_25657404_340.jpg":"340x227","h_25657404_220.jpg":"220x147","pp_25657404_1280.jpg":"1280x1628","pp_25657404_1024.jpg":"1024x1303","pp_25657404_640.jpg":"640x814","pp_25657404_480.jpg":"480x611","pp_25657404_340.jpg":"340x432","pp_25657404_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7594124 Threads: 3 Questions: 1614914192 Slow queries: 4793917 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110883670 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/zasto-je-lidl-vrlo-pozeljan-poslodavac-djelatnici-u-splitu-nam-otkrivaju-koliko-rade-i-zaraduju-u-svabe-nema-dzabe-1365661 [printLink] => /split/zasto-je-lidl-vrlo-pozeljan-poslodavac-djelatnici-u-splitu-nam-otkrivaju-koliko-rade-i-zaraduju-u-svabe-nema-dzabe-1365661?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 403962 [name] => Lidl [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lidl [link] => /tag/lidl ) [1] => stdClass Object ( [id] => 748759 [name] => najbolji poslodavac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-20 15:55:20 [main_article_id] => 0 [alias] => najbolji-poslodavac [link] => /tag/najbolji-poslodavac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => detalji iz 1. ruke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto je Lidl vrlo poželjan poslodavac? Djelatnici u Splitu nam otkrivaju koliko rade i zarađuju: ‘U Švabe nema džabe!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26616275.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Naši sugovornici otkrivaju kolike su plaće šefovima, a kolike blagajnicama u Lidlu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26616275.jpg [title] =>

Naši sugovornici otkrivaju kolike su plaće šefovima, a kolike blagajnicama u Lidlu

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/25270904.jpg [title] =>

Već na razgovoru za posao, kažu nam, novopridošli dobiju papir sa šiframa koje moraju naučiti. Kasnije im se testira i brzina skidanja robe s paleta...

Goran Šebelić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/26109353.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/25657404.jpg [title] =>

‘Naravno da bih radije htjela raditi u Lidlu koji će mi platiti vrijeme dok brojim polog za svoju kasu nego u Victi gdje moram doći pola sata prije i raditi im to isto džaba...‘

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Njemački poslodavci u hrvatskoj trgovini poželjniji su od od domaćih – stara je priča još jednom dobila potvrdu u vidu rezultata istraživanja portala MojPosao prema kojima je četrnaestu godinu zaredom najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj dm-drogerie markt, a na drugome mjestu se i ovaj put nalazi trgovački lanac "Lidl Hrvatska".

Posao u dm-u zbog visine plaće i raznih beneficija dugogodišnji je san brojnih trgovkinja, deficitarne kategorije na ovdašnjem tržištu rada u koje poslodavci, umjesto da podižu plaće domaćim djelatnicima, sve više ubrizgavaju radnu snagu iz uvoza. Nakana je, navodno, ista i u "Lidlu" (u ožujku bi, šuška se, trebali stići radnici iz Azije), iako su rezultati istraživanja pokazali kako je u tom trgovačkom lancu prosječna neto plaća osjetno veća nego kod konkurenata; lani ju je, navodi se, povećao za 34 posto, na 1534 eura, a viša od 1000 eura samo je u sestrinskom mu "Kauflandu". No, dio objašnjenja za to je i osjetno veći prihod po zaposlenom u odnosu na većinu konkurenata, što govori ponešto i o različitim poslovnim modelima najvećih lanaca.

No, jesu li plaće tzv. običnih trgovkinja u "Lidlu" baš tolike? Tvrtke izvlače prosjek plaća uzimajući u obzir i one direktorske i šefovske slijedom čega ispada kako djelatnice u "Lidlovim" dućanima zarađuju znatno više od hrvatskog prosjeka i kolegica koje rade u drugim trgovačkim lancima.

– Voditelji i njihovi zamjenici su uistinu dobro plaćeni, tu ulaze i dodatni bonusi i stimulacije, ali ovi na blagajni su negdje na oko 1000 eura, možda stotinu gore sa svime što ide uz plaću tipa prijevoz i topli obrok. Za doći na plaću od 1300 eura u dućanu ipak je potrebno raditi neko vrijeme i dokazati se, a da je tempo naporan i da je posao i fizički i psihički iscrpljujuć, nema sumnje. No, s druge strane, u Švabe nema džabe – govori nam A. H. jedan od djelatnika "Lidla" na splitskom području.

---

image

Već na razgovoru za posao, kažu nam, novopridošli dobiju papir sa šiframa koje moraju naučiti. Kasnije im se testira i brzina skidanja robe s paleta...

Goran Šebelić/Cropix
---

Već na razgovoru za posao, kaže, novopridošli dobiju papir sa šiframa koje moraju naučiti. Kasnije im se testira i brzina skidanja robe s paleta i sl., puno je faktora koji odlučuju o nečijem zalaganju na radnome mjestu, pa se tako i na blagajnama mjeri učinkovitost. Brzini "Lidlovih" blagajnica i blagajnika kupci svjedoče svakodnevno, a većina njih, veli, ni ne zna kako na kasi imaju brojčanik/timer koji ih ocjenjuje uzimajući u obzir određeni broj komada robe koje moraju otkucati u minuti. Ako su spori, podložni su kritici nadređenih. Uz to, još i znaju kako ih, čim riješe gužvu na blagajni, već čeka neki drugi posao unutar trgovine, koji možda neće stići napraviti, pa zato sve i rade u brzini.

Naša mlada sugovornica M. Č. radila je u "Lidlu" prije nekoliko godina nekih sedam, osam mjeseci, a onda je, upisavši fakultet, odradila, preko student-servisa, i jednu sezonu u dućanu istog trgovačkog lanca. Njezina iskustva su pozitivna, pogotovo u usporedbi s radom u dućanima hrvatskih trgovaca.

– U prvoj rundi radila sam puno radno vrijeme. Istina, tempo je brz, prati se efikasnost... Mjerili su je i meni. Već nakon par dana, čim sam se ušemila gdje što stoji, dobila sam paletu s robom, a šefovi su mjerili kojom brzinom ću je složiti. Nakon toga vam kažu što treba poboljšati. Izvlači se maksimum iz zadanih okolnosti – opisuje splitska studentica svoj start u "Lidlovoj" trgovini. U to je vrijeme, kaže, radila u poslovnici s jednim od najjačih prometa na području RH – onoj na Poljičkoj cesti. Tada još nije bio otvoren "Lidl" na Sirobuji, onoga nedavno otvorenog na Mejašima nije bilo ni u najavi.

– Pad pritiska kupaca već se osjetio otvaranjem poslovnice na Sirobuji, ali i dalje je to bilo brdo posla. Ljeti su znala stizati dva, tri kamiona robe dnevno. U "Lidlu" jako puno robe izlazi iz trgovine, nema tu stajanja. Da bi mogli zaposliti još ljudi, to, u svakom slučaju, stoji. Nekad nas je smjene, kako kad, znalo izgurati četvero ili petero. Ali iskreno, da moram birati dućan u kojem bih radila, definitivno bi to opet bio "Lidl" ili "Kaufland", u kojemu sam također radila, i to zato što je njihov sistem rada sve po PS-u – bez imalo će dvojbe studentica. Dobro zna što govori, jer je "otukla" sezone i u manjim trgovinama poput "Victe" i "Tommyja".

– U "Lidlu" se nikad ne bi dogodilo da bismo radili izvan našeg check-ina. Znači, kad dođemo, moramo prijaviti da smo došli u smjenu i obvezno, kad je završimo, izlazak. Ali ne mogu ja napraviti check-out, pa se vratiti u dućan i raditi, jer odozgo stižu sankcije. Nadrapali bi šefovi... Nijemci sve to kontroliraju. Tempo je ubrzan, ali s razlogom. Najprije sam bila prijavljena na 30 sati tjedno, a onda su mi u sezoni povećali satnicu na 40. Plaće su tada bile ok, radila sam 30 sati tjedno i dobivala od 4500 do 5000 kuna. Na 40 sati znala sam dobiti i do 7000 kuna neto. Ali uvijek je bilo još nekih dodataka, pogotovo za vrijeme korone. U par navrata smo ih, sjećam se, uz plaću dobivali i zbog rada u posebnim uvjetima, bilo je to oko 1500 kuna. Nije bilo sve na račun nego bismo tu vrijednost  dobili na Lidl karticama. Ali moglo se doći i do tog keša, kupila bih nešto, pa vratila robu i dobila novac. U "Lidlu" jako drže do kupca, pa je povrat apsolutno lagan – objašnjava M. Č., koja nije iskusila noćni rad.

---

image

‘Naravno da bih radije htjela raditi u Lidlu koji će mi platiti vrijeme dok brojim polog za svoju kasu nego u Victi gdje moram doći pola sata prije i raditi im to isto džaba...‘

Shutterstock
---

– Noću se na Poljičkoj znalo raditi samo u sezoni, ali to su radili voditelji, djelatnici s većim iskustvom, oni koji su tu godinama. Rijetko tko bi im se pridružio od tzv. običnih radnika. I to se dodatno plaćalo. No, u sezoni su znale biti zeznute smjene, od 4 ili 5 ujutro do 14 sati. Nije bilo baš svaki dan, ali dok se ne ispuni kvota. Tjedno se, u sezoni, nikad nije radilo više od 48 sati, a izvan nje nikad više od 40. Naravno i tih dodatnih 8 od 48 se plaćalo – ističe, pa kao "Lidlovu" prednost spominje božićnicu, uskrsnicu i regres. Kad se sve zbroji jasno je zašto joj je poželjniji poslodavac od nekog hrvatskog.

– Naravno da bih radije htjela raditi u "Lidlu" koji će mi platiti vrijeme dok brojim polog za svoju kasu nego u "Victi" gdje moram doći pola sata prije i raditi im to isto džaba. To je moje radno vrijeme, pripremam se za posao i želim da mi to bude plaćeno, što tamo nije bio slučaj. U "Lidlu" isto tako nema "pokrivanja" minusa, nema uzimanja plusa iz kase, sve je na račun firme, dok u "Victi" i "Tommyju" plus uzimaju voditelji, zapravo ni ne znam kud taj novac ide – navodno njime pokrivaju manjak, a minus koji se napravi moramo "pokriti" sami. Logičnije mi je da, ako već moram platiti minus, dobijem i taj plus. U "Lidlu" pak nisam imala nikakve veze s kasom po tom pitanju, odradim svoje, a bio plus ili minus nije na meni. I u "Kauflandu" se radi na isti način. Kako je, tako je – navodi M. Č. plusove zbog kojih radije bira njemačkog poslodavca.

– U "Lidlu" i "Kauflandu" mi se nikad nije dogodilo da udarim check-out, a da se moram vratiti na posao. Nikad u tim dućanima nisam radila džaba. Kakva je situacija u "Tommyja"?! Tamo sam radila jednu sezonu na otoku. Bilo mi je dobro, kad je bilo posla, moralo se, jasno, potegnuti, ali bilo nas je baš puno djelatnika. Plaće su bile lošije, lani je sat bio oko 6,35 eura – što znači da je za 40 sati tjedno plaća bila 1000 eura. Ovo ljeto ne bih radila ispod 7-8 eura po satu.

---

‘Ipak, u Tommy-ja mi je bilo najdraže‘

Bez obzira što su joj na vrhu liste najpoželjnijih poslodavaca "Lidl" i "Kaufland" najdraže joj je, iskreno će M. Č., bilo raditi u "Tommyja".

– Najvažnija od svega mi je dobra ekipa, a najbolja mi je bila tamo. Svi smo bili opušteni, nekako jedni za druge, dok u "Lidlu" nitko neće napraviti posao koji je delegiran vama. Samo ako odeš do nekoga i povučeš ga za rukav – opisuje u kolikoj se mjeri tipičan njemački ustroj preslikava na radno okruženje u Hrvatskoj.

– No, oni nisu svjesni da netko u nekom trenutku nije u mogućnosti odraditi baš sve što mu je naređeno. Nismo svi jednako fizički sposobni, nekoga može zaboljeti u nekom trenutku, netko ima neki problem... Nema empatije. Gledaju na nas kao da smo svi jednaki, ako netko može skinuti paletu za pola sata ili 45 minuta, isto to očekuju od svakog radnika. A ja ne mogu slagati kao netko tko tamo radi deset godina – širi ruke studentica. U "Lidlu", dodaje, pretežno radi mlađa radna snaga, a u sezoni, primjerice, splitski radnici imaju mogućnost prebacivanja na Brač ili Hvar ili u Makarsku, za što dobivaju dodatke na plaću. Uz to, kako se otvaraju nove poslovnice, stariji radnici napreduju, postaju voditelji u nekoj od novootvorenih trgovina.

---

---

‘I sad pamtim to ljeto, plaća mi je bila oko 11.000 kuna‘

- I sad pamtim jedno ljeto u "Kauflandu". Bilo mi je jako dobro plaćeno. Svaka dva tjedna su nam se isplaćivale dnevnice. Sjećam se da sam dobivala plaću od oko deset, jedanaest tisuća, ali to je bilo zato što sam radila puno noćnih smjena. Stalne zaposlenice nikad nisu mogle toliko zaraditi, zato im mi sezonci nikad nismo bili po guštu. Iskreno, ne bi ni meni bilo pravo da sam na njihovu mjestu. Ne daju im nikakve dodatke, što je dosta ružno. Ali meni je tada, kao mladoj osobi od 18 ili 19 godina, toliki iznos na računu bio šok. Nisam mogla vjerovati koliko sam zaradila – kaže M. Č.

---

---

Što tvrtku čini poželjnom?

Istraživanje o najatraktivnijim poslodavcima na hrvatskom tržištu rada devetnaestu godinu zaredom provela je Alma Career Croatia, koja upravlja portalom MojPosao. Tijekom 2023. godine u njemu je sudjelovalo više od 25 tisuća ispitanika, a temelji se isključivo na percepciji ispitanika o samim tvrtkama.

Cilj mu je bio utvrditi koji su, i zbog čega, poslodavci na hrvatskom tržištu rada najatraktivniji općoj javnosti. Ispitanici su u istraživanju izdvojili do tri faktora koja po njihovu mišljenju najpoželjniji poslodavac mora imati, a najviše njih, 45 posto, istaknulo je dobre međuljudske odnose, odnosno dobru atmosferu na radnome mjestu.

Nakon toga, s 43 posto, slijede dobar tretman od nadređenih te sigurnost radnog mjesta. Među manje bitnim faktorima su društvena odgovornost kompanije, nematerijalne beneficije te prilika za hijerarhijsko napredovanje, pokazalo je istraživanje.

Kada je riječ o dodatnim beneficijama, 64 posto ispitanika najpoželjnijima smatra bonuse za izvanredna postignuća, dok sa 51 posto slijede fleksibilno radno vrijeme i naknada za putne troškove.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Goran Šebelić/Cropix AFP Shutterstock
Shutterstock

Naši sugovornici otkrivaju kolike su plaće šefovima, a kolike blagajnicama u Lidlu

Goran Šebelić/Cropix

Već na razgovoru za posao, kažu nam, novopridošli dobiju papir sa šiframa koje moraju naučiti. Kasnije im se testira i brzina skidanja robe s paleta...

AFP
Shutterstock

‘Naravno da bih radije htjela raditi u Lidlu koji će mi platiti vrijeme dok brojim polog za svoju kasu nego u Victi gdje moram doći pola sata prije i raditi im to isto džaba...‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zasto-je-lidl-vrlo-pozeljan-poslodavac-djelatnici-u-splitu-nam-otkrivaju-koliko-rade-i-zaraduju-u-svabe-nema-dzabe-1365661 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f70b15f3bbc592ed3910066f2252b720c2b30d98 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+je+Lidl+vrlo+po%C5%BEeljan+poslodavac%3F+Djelatnici+u+Splitu+nam+otkrivaju+koliko+rade+i+zara%C4%91uju%3A+%E2%80%98U+%C5%A0vabe+nema+d%C5%BEabe%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzasto-je-lidl-vrlo-pozeljan-poslodavac-djelatnici-u-splitu-nam-otkrivaju-koliko-rade-i-zaraduju-u-svabe-nema-dzabe-1365661 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzasto-je-lidl-vrlo-pozeljan-poslodavac-djelatnici-u-splitu-nam-otkrivaju-koliko-rade-i-zaraduju-u-svabe-nema-dzabe-1365661 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => detalji iz 1. ruke [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitdetalji iz 1. ruke

Zašto je Lidl vrlo poželjan poslodavac? Djelatnici u Splitu nam otkrivaju koliko rade i zarađuju: ‘U Švabe nema džabe!‘

Piše Mirela Goreta
20. veljače 2024. - 20:04

Njemački poslodavci u hrvatskoj trgovini poželjniji su od od domaćih – stara je priča još jednom dobila potvrdu u vidu rezultata istraživanja portala MojPosao prema kojima je četrnaestu godinu zaredom najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj dm-drogerie markt, a na drugome mjestu se i ovaj put nalazi trgovački lanac "Lidl Hrvatska".

Posao u dm-u zbog visine plaće i raznih beneficija dugogodišnji je san brojnih trgovkinja, deficitarne kategorije na ovdašnjem tržištu rada u koje poslodavci, umjesto da podižu plaće domaćim djelatnicima, sve više ubrizgavaju radnu snagu iz uvoza. Nakana je, navodno, ista i u "Lidlu" (u ožujku bi, šuška se, trebali stići radnici iz Azije), iako su rezultati istraživanja pokazali kako je u tom trgovačkom lancu prosječna neto plaća osjetno veća nego kod ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 07:19