stdClass Object ( [id] => 1202809 [title] => Završilo sučeljavanje kandidata na HRT-u, bilo je gotovo pa uspavljujuće. Markotić HDZ-u zamjerio stavljanje Željke Karin na listu, evo i zašto [alias] => zavrsilo-suceljavanje-kandidata-na-hrt-u-bilo-je-gotovo-pa-uspavljujuce-markotic-hdz-u-zamjerio-stavljanje-zeljke-karin-na-listu-a-evo-kako-je-njega-kristina-vidan-bocnula [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije koji trenutak završilo je sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Snage je odmjerilo šestero kandidata koji su prema anketi koju je naručio HRT, a koju je odradila agencija Promocija plus, prešli prag od pet posto kod birača. To su Ivica Puljak iz stranke Centar, Zoran Đogaš koji je nestranački kandidat HDZ-a, Željko Kerum iz HGS-a, Davor Matijević iz redova SDP-a, Kristina Vidan, kandidatkinja stranke Pametno za Split i Dalmaciju te Mostov Josip Markotić.

Puljak je odmah na početku opleo po svima koji su ga, kako kaže, tijekom 10 mjeseci vladavine blokirali. Komentirao je navode da se na izbore ide zbog njegove lojalnosti Bojanu Ivoševiću.

- Drago mi je da je kampanja gotova jer je bila najprljavija do sada, bilo je mnogo laži, a u to se uključilo i kriminalno podzemlje. Ono što se radilo protiv mojih suradnika je protiv svake civilizacijske razine. Zavrnuli smo špine u posljednjih 10 mjeseci i to je nekima zasmetalo – na početku emisije rekao je Puljak.

Zaiskrilo je brzo između Đogaša i Markotića, koji je Mostovom kandidatu zamjerio to što je na prijašnjem sučeljavanju dao naslutiti kako je za ponovnu suradnju s Puljkom u novom Gradskom vijeću.

- Kako ćete dati podršku gospodinu Puljku nakon što je izvukao aferu staru 10 godinu, za koju ja nisam ni znao, a u kojoj je optužio Božu Petrova? – upitao ga je Đogaš, osvrćući se na aferu o navodnoj ljubavnici Bože Petrova koja je u javnost procurila prije desetak godina.

Markotiću nije dugo trebalo da se obrani izjavom "kako bi prije surađivao s nekim tko ga vrijeđa, nego s kriminalnom organizacijom" aludirajući, naravno, na HDZ.

HDZ-ovog kandidata, Zorana Đogaša, inače stanovnika Varoša, voditelj Mislav Togonal upitao je kakav je život u centru gradu s obzirom na scene 'razularenih' turista koje kruže internetom.

- Vlada neodrživi turizam, ogroman je broj taxi vozila, a nedostatak je garaža i parkirnih mjesta, u gradu vlada kaos, veći nego ikada prije. No, nisam otišao kupiti stan u Kotarca u novogradnji kao što su napravili mnogi, nego sam ostao u centru grada i adaptirao svoj stari stan – poručio je Đogaš.

Na repertoaru je bilo i pitanje o rješavanju izlaza iz Trajektne luke, jednoj od najfrekventnijih lokacija u gradu, na kojoj smo godinama svjedoci prometnih zakrčenja i gužvi. 

Puljak uvjerava kako postoji projekt za kojega se natječaj može raspisati odmah te poručuje kako će to i učiniti kada se vrati u Banovinu.

– Razgovarali sa stručnjacima i napravili anketni natječaj za uređenje Istočne obale. Taj projekt je napravljen u suradnji s Društvom arhitekata. Kroz taj natječaj dobiti će se rješenje koje će se onda realizirati s Hrvatskim  cestama, a iznosi oko 20 do 30 milijuna kuna – izjavio je Puljak.

Đogaš, pak, ne vjeruje, da takav projekt postoji.

- Sjajno mi je čuti da postoji rješenje, ali mi to ne znamo. Za ovaj su projekt bitni urbanisti, arhitekti i građevinski inženjeri. Ta su rješenja koja se spominju po ladicama već nekih 15 godina. Taj projekt nije ni blizu rješenja kao što govori Puljak. Ne može grad to napraviti sam, potrebna je suradnja Županije i države, to je vrlo zahtjevan projekt - 'dobacuje kontru' Đogaš.

Kerum tvrdi kako je on rješenje za izlaz iz Trajektne luke već napravio.

- Ja sam napravio rješenje sa stručnjakom Jelićem koji je napravio dvoranu Gripe. Prvi dan kada se dođe treba odmah pokrenuti natječaj, ja sam u prvoj godini svoga mandata napravio vrtiće, osigurao knjige za školu, Zapadnu obalu… - nabrojio je kandidat HGS-a.

Kandidati su podijelili i svoja mišljenja o trenutnom modelu upravljanja Hajdukom.

- Sadašnji je model upravljanja dobar i treba nastaviti s time, financijski je klub ozdravio, nitko se ne miješa u politiku kluba. Ono što je bitno spomenuti je da je HDZ okupirao Hrvatski nogometni savez i  treba se razmišljati o tome da se HDZ makne od tamo – izjasnio se Puljak.

Kerum smatra kako je Hajduk biznis u kojem je važan novac.

- Hajduk je biznis, to je nogomet. U Hajduku postoje ljudi koji upravljaju klubom, a koji nemaju većinu ali upravljaju klubom. Financijski stoje dobro, proizvode dobre igrače koji će se prodavati, sve ovisi o novcu. Mislim da će brzo Hajduk biti prvak – Kerumova je vizija kluba.

Đogaš se u svom viđenju Hajduka osvrnuo i na suparnički klub, Dinamo.

- Hajduk - Vardar bila je moja prva utakmica Hajduka, imao sam pet godina. To je legendarni klub. Hajduk s ovako velikim brojem navijača frustrira druge i mislim da je vrijeme da dominacija Dinamovih navijača prestane – rezolutno će splitski neuroznanstvenik.

Matijević kaže kako, ipak, nije "old skul" Torcida kao Đogaš i Puljak.

- Nisam "old skul" Torcida, ali ovo je model kojega svi podržavaju. Mislim da se postigao dobar model koji dobro funkcionira, nema ga potrebe mijenjati. Spomenuo bih odnos prema našim navijačima, ovo što se dogodilo na autoputu je sramota. Imamo snimke gdje se vidi da je policija vršila prekoračenje sile i batinala ljude, a nije bilo nijednog stegovnoga postupka – smatra splitski SDP-ovac koji nadodaje "da bih potpisao da cijeli život Hajduk bude drugi, treći ili četvrti nego na funkcionira na način kako funkcionira Dinamo".

 

Vidan je uputila kritiku policiji i organizatorima utakmice na sigurnosnim propustima.

- Bila je prisutna kriva procjena policije i organizatora utakmice koja je dovela do apsurdne situacije, Nije bilo pravih razloga za boravak u zatvoru. Jedna totalno kriva procjena i loš odnos prema Hajdukovim navijačima, ne podržavam nasilje,  ali zadatak je policije da ovakve situacije prevenira - istaknula je kandidatkinja Pametnoga za Split i Dalmaciju.

Markotić je podrobnije kritizirao prijašnji financijski model Hajduka.

- Kritizirao sam model upravljanja na jednoj od sjednica Gradskoga vijeća jer nije polučio učinak koji Hajduku pripada. Već 17 godina klub nije osvojio titulu. Predsjednik Hajduka je na moje pitanje na zadnjoj sjednici priznao da ovaj model nije dobar financijski i da neće donijeti kapital, zahvaljujući Jakobušiću našao se ipak ispravan model - konstatirao je Markotić.

 

Kandidati su se izjasnili i o budućnosti sastava Gradskoga vijeća i mogućim koalicijama.

Puljak tako smatra kako će HDZ i Kerum biti s jedne strane, a svi ostali normalno surađivati i složiti se o odlukama za dobrobit grada, Đogaš prebacuje Puljku što sve prije njega naziva mafijašima te navodi kako za razliku od njega on „uključuje, spaja i rješava”, Kerum je kazao kako može surađivati sa svakim te kako nije isključiv.

- Što se tiče situacije u Gradskom vijeću bit će slična kao i prije, većine neće biti. Ankete nisu pouzdane, rađene su na samo 600 ispitanika. A radio ih je privatnika koji je to mogao i prilagoditi za naručitelja. Ja nisam naručio anketu niti plakate po gradu. HDZ i HGS će imati 60 posto vijeća, a ostali 40 posto – prognozirao je Kerum.

Matijević je kazao kako će koalirati s onima koji imaju slične vrijednosti kao i SDP, a to su, navodi, Kristina Vidan i Tamara Visković iz stranke Možemo!

Kristini Vidan HDZ i HGS nisu prihvatljive opcije za koaliciju, no naglasila je da će uvijek biti za sve odluke koje su za dobrobit grada.

Markotić očekuje bolji rezultat nego na prošlim izborima prije godinu dana, a prijašnju suradnju njegove stranke s s HDZ- om opisao je kao katastrofalnom, dok je za programsku suradnju s Puljkom u proteklih deset mjeseci rekaonije bila katastrofalna, ali nije bila niti dobra.

Markotić je pri kraju  sučeljavanja iznenadio informacijom o Željki Karin, ravnateljicom splitskoga Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo, koja se nalazi na listi HDZ-a za Gradsko vijeće. 

- Na listi HDZ-a za Gradsko vijeće, pod brojem pet, je Željka Karin koja je u sporu s Gradom i ima prvostupanjsku presudu prema kojoj mora vratiti stan Gradu. Ona direktno oštećuje Grad - 'zapaprio' je na samom kraju Mostov kandidat.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbori u splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => izbori u splitu 0 7757 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-22 19:50:01 [created_by] => 264 [created_by_alias] => A. B. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-06-23 06:18:25 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-06-22 21:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6044 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/22\/22501606.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Screenshot HRT"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"799x446","hd_22501606_1920.png":"1920x1080","k_22501606_1280.png":"1280x1280","k_22501606_1024.png":"1024x1024","k_22501606_640.png":"640x640","k_22501606_480.png":"480x480","k_22501606_340.png":"340x340","k_22501606_220.png":"220x220","o_22501606_1280.png":"1280x714","o_22501606_1024.png":"1024x571","o_22501606_640.png":"640x357","o_22501606_480.png":"480x267","o_22501606_340.png":"340x189","o_22501606_220.png":"220x122","h_22501606_1280.png":"1280x854","h_22501606_1024.png":"1024x683","h_22501606_640.png":"640x427","h_22501606_480.png":"480x320","h_22501606_340.png":"340x227","h_22501606_220.png":"220x147","pp_22501606_1280.png":"1280x1628","pp_22501606_1024.png":"1024x1303","pp_22501606_640.png":"640x814","pp_22501606_480.png":"480x611","pp_22501606_340.png":"340x432","pp_22501606_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5866427 Threads: 76 Questions: 1054392101 Slow queries: 0 Opens: 188267 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.733 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9448626 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/zavrsilo-suceljavanje-kandidata-na-hrt-u-bilo-je-gotovo-pa-uspavljujuce-markotic-hdz-u-zamjerio-stavljanje-zeljke-karin-na-listu-a-evo-kako-je-njega-kristina-vidan-bocnula-1202809 [printLink] => /split/zavrsilo-suceljavanje-kandidata-na-hrt-u-bilo-je-gotovo-pa-uspavljujuce-markotic-hdz-u-zamjerio-stavljanje-zeljke-karin-na-listu-a-evo-kako-je-njega-kristina-vidan-bocnula-1202809?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638534 [name] => sučeljavanje kandidata za splitskog gradonačelnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-12 14:45:28 [main_article_id] => 0 [alias] => suceljavanje-kandidata-za-splitskog-gradonacelnika [link] => /tag/suceljavanje-kandidata-za-splitskog-gradonacelnika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 638569 [name] => HRT Otvoreno [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-12 22:15:14 [main_article_id] => 0 [alias] => hrt-otvoreno [link] => /tag/hrt-otvoreno ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbori u splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Završilo sučeljavanje kandidata na HRT-u, bilo je gotovo pa uspavljujuće. Markotić HDZ-u zamjerio stavljanje Željke Karin na listu, evo i zašto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-21-38-22-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/22/22501606.png [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Screenshot HRT [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/22/22501606.png [title] => Screenshot HRT ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije koji trenutak završilo je sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Snage je odmjerilo šestero kandidata koji su prema anketi koju je naručio HRT, a koju je odradila agencija Promocija plus, prešli prag od pet posto kod birača. To su Ivica Puljak iz stranke Centar, Zoran Đogaš koji je nestranački kandidat HDZ-a, Željko Kerum iz HGS-a, Davor Matijević iz redova SDP-a, Kristina Vidan, kandidatkinja stranke Pametno za Split i Dalmaciju te Mostov Josip Markotić.

Puljak je odmah na početku opleo po svima koji su ga, kako kaže, tijekom 10 mjeseci vladavine blokirali. Komentirao je navode da se na izbore ide zbog njegove lojalnosti Bojanu Ivoševiću.

- Drago mi je da je kampanja gotova jer je bila najprljavija do sada, bilo je mnogo laži, a u to se uključilo i kriminalno podzemlje. Ono što se radilo protiv mojih suradnika je protiv svake civilizacijske razine. Zavrnuli smo špine u posljednjih 10 mjeseci i to je nekima zasmetalo – na početku emisije rekao je Puljak.

Zaiskrilo je brzo između Đogaša i Markotića, koji je Mostovom kandidatu zamjerio to što je na prijašnjem sučeljavanju dao naslutiti kako je za ponovnu suradnju s Puljkom u novom Gradskom vijeću.

- Kako ćete dati podršku gospodinu Puljku nakon što je izvukao aferu staru 10 godinu, za koju ja nisam ni znao, a u kojoj je optužio Božu Petrova? – upitao ga je Đogaš, osvrćući se na aferu o navodnoj ljubavnici Bože Petrova koja je u javnost procurila prije desetak godina.

Markotiću nije dugo trebalo da se obrani izjavom "kako bi prije surađivao s nekim tko ga vrijeđa, nego s kriminalnom organizacijom" aludirajući, naravno, na HDZ.

HDZ-ovog kandidata, Zorana Đogaša, inače stanovnika Varoša, voditelj Mislav Togonal upitao je kakav je život u centru gradu s obzirom na scene 'razularenih' turista koje kruže internetom.

- Vlada neodrživi turizam, ogroman je broj taxi vozila, a nedostatak je garaža i parkirnih mjesta, u gradu vlada kaos, veći nego ikada prije. No, nisam otišao kupiti stan u Kotarca u novogradnji kao što su napravili mnogi, nego sam ostao u centru grada i adaptirao svoj stari stan – poručio je Đogaš.

Na repertoaru je bilo i pitanje o rješavanju izlaza iz Trajektne luke, jednoj od najfrekventnijih lokacija u gradu, na kojoj smo godinama svjedoci prometnih zakrčenja i gužvi. 

Puljak uvjerava kako postoji projekt za kojega se natječaj može raspisati odmah te poručuje kako će to i učiniti kada se vrati u Banovinu.

– Razgovarali sa stručnjacima i napravili anketni natječaj za uređenje Istočne obale. Taj projekt je napravljen u suradnji s Društvom arhitekata. Kroz taj natječaj dobiti će se rješenje koje će se onda realizirati s Hrvatskim  cestama, a iznosi oko 20 do 30 milijuna kuna – izjavio je Puljak.

Đogaš, pak, ne vjeruje, da takav projekt postoji.

- Sjajno mi je čuti da postoji rješenje, ali mi to ne znamo. Za ovaj su projekt bitni urbanisti, arhitekti i građevinski inženjeri. Ta su rješenja koja se spominju po ladicama već nekih 15 godina. Taj projekt nije ni blizu rješenja kao što govori Puljak. Ne može grad to napraviti sam, potrebna je suradnja Županije i države, to je vrlo zahtjevan projekt - 'dobacuje kontru' Đogaš.

Kerum tvrdi kako je on rješenje za izlaz iz Trajektne luke već napravio.

- Ja sam napravio rješenje sa stručnjakom Jelićem koji je napravio dvoranu Gripe. Prvi dan kada se dođe treba odmah pokrenuti natječaj, ja sam u prvoj godini svoga mandata napravio vrtiće, osigurao knjige za školu, Zapadnu obalu… - nabrojio je kandidat HGS-a.

Kandidati su podijelili i svoja mišljenja o trenutnom modelu upravljanja Hajdukom.

- Sadašnji je model upravljanja dobar i treba nastaviti s time, financijski je klub ozdravio, nitko se ne miješa u politiku kluba. Ono što je bitno spomenuti je da je HDZ okupirao Hrvatski nogometni savez i  treba se razmišljati o tome da se HDZ makne od tamo – izjasnio se Puljak.

Kerum smatra kako je Hajduk biznis u kojem je važan novac.

- Hajduk je biznis, to je nogomet. U Hajduku postoje ljudi koji upravljaju klubom, a koji nemaju većinu ali upravljaju klubom. Financijski stoje dobro, proizvode dobre igrače koji će se prodavati, sve ovisi o novcu. Mislim da će brzo Hajduk biti prvak – Kerumova je vizija kluba.

Đogaš se u svom viđenju Hajduka osvrnuo i na suparnički klub, Dinamo.

- Hajduk - Vardar bila je moja prva utakmica Hajduka, imao sam pet godina. To je legendarni klub. Hajduk s ovako velikim brojem navijača frustrira druge i mislim da je vrijeme da dominacija Dinamovih navijača prestane – rezolutno će splitski neuroznanstvenik.

Matijević kaže kako, ipak, nije "old skul" Torcida kao Đogaš i Puljak.

- Nisam "old skul" Torcida, ali ovo je model kojega svi podržavaju. Mislim da se postigao dobar model koji dobro funkcionira, nema ga potrebe mijenjati. Spomenuo bih odnos prema našim navijačima, ovo što se dogodilo na autoputu je sramota. Imamo snimke gdje se vidi da je policija vršila prekoračenje sile i batinala ljude, a nije bilo nijednog stegovnoga postupka – smatra splitski SDP-ovac koji nadodaje "da bih potpisao da cijeli život Hajduk bude drugi, treći ili četvrti nego na funkcionira na način kako funkcionira Dinamo".

 

Vidan je uputila kritiku policiji i organizatorima utakmice na sigurnosnim propustima.

- Bila je prisutna kriva procjena policije i organizatora utakmice koja je dovela do apsurdne situacije, Nije bilo pravih razloga za boravak u zatvoru. Jedna totalno kriva procjena i loš odnos prema Hajdukovim navijačima, ne podržavam nasilje,  ali zadatak je policije da ovakve situacije prevenira - istaknula je kandidatkinja Pametnoga za Split i Dalmaciju.

Markotić je podrobnije kritizirao prijašnji financijski model Hajduka.

- Kritizirao sam model upravljanja na jednoj od sjednica Gradskoga vijeća jer nije polučio učinak koji Hajduku pripada. Već 17 godina klub nije osvojio titulu. Predsjednik Hajduka je na moje pitanje na zadnjoj sjednici priznao da ovaj model nije dobar financijski i da neće donijeti kapital, zahvaljujući Jakobušiću našao se ipak ispravan model - konstatirao je Markotić.

 

Kandidati su se izjasnili i o budućnosti sastava Gradskoga vijeća i mogućim koalicijama.

Puljak tako smatra kako će HDZ i Kerum biti s jedne strane, a svi ostali normalno surađivati i složiti se o odlukama za dobrobit grada, Đogaš prebacuje Puljku što sve prije njega naziva mafijašima te navodi kako za razliku od njega on „uključuje, spaja i rješava”, Kerum je kazao kako može surađivati sa svakim te kako nije isključiv.

- Što se tiče situacije u Gradskom vijeću bit će slična kao i prije, većine neće biti. Ankete nisu pouzdane, rađene su na samo 600 ispitanika. A radio ih je privatnika koji je to mogao i prilagoditi za naručitelja. Ja nisam naručio anketu niti plakate po gradu. HDZ i HGS će imati 60 posto vijeća, a ostali 40 posto – prognozirao je Kerum.

Matijević je kazao kako će koalirati s onima koji imaju slične vrijednosti kao i SDP, a to su, navodi, Kristina Vidan i Tamara Visković iz stranke Možemo!

Kristini Vidan HDZ i HGS nisu prihvatljive opcije za koaliciju, no naglasila je da će uvijek biti za sve odluke koje su za dobrobit grada.

Markotić očekuje bolji rezultat nego na prošlim izborima prije godinu dana, a prijašnju suradnju njegove stranke s s HDZ- om opisao je kao katastrofalnom, dok je za programsku suradnju s Puljkom u proteklih deset mjeseci rekaonije bila katastrofalna, ali nije bila niti dobra.

Markotić je pri kraju  sučeljavanja iznenadio informacijom o Željki Karin, ravnateljicom splitskoga Nastavnoga zavoda za javno zdravstvo, koja se nalazi na listi HDZ-a za Gradsko vijeće. 

- Na listi HDZ-a za Gradsko vijeće, pod brojem pet, je Željka Karin koja je u sporu s Gradom i ima prvostupanjsku presudu prema kojoj mora vratiti stan Gradu. Ona direktno oštećuje Grad - 'zapaprio' je na samom kraju Mostov kandidat.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Screenshot HRT
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zavrsilo-suceljavanje-kandidata-na-hrt-u-bilo-je-gotovo-pa-uspavljujuce-markotic-hdz-u-zamjerio-stavljanje-zeljke-karin-na-listu-a-evo-kako-je-njega-kristina-vidan-bocnula-1202809 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=60c1f15559585c83702d1b80476e546f3eb79ab9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zavr%C5%A1ilo+su%C4%8Deljavanje+kandidata+na+HRT-u%2C+bilo+je+gotovo+pa+uspavljuju%C4%87e.+Markoti%C4%87+HDZ-u+zamjerio+stavljanje+%C5%BDeljke+Karin+na+listu%2C+evo+i+za%C5%A1to&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzavrsilo-suceljavanje-kandidata-na-hrt-u-bilo-je-gotovo-pa-uspavljujuce-markotic-hdz-u-zamjerio-stavljanje-zeljke-karin-na-listu-a-evo-kako-je-njega-kristina-vidan-bocnula-1202809 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzavrsilo-suceljavanje-kandidata-na-hrt-u-bilo-je-gotovo-pa-uspavljujuce-markotic-hdz-u-zamjerio-stavljanje-zeljke-karin-na-listu-a-evo-kako-je-njega-kristina-vidan-bocnula-1202809 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izbori u splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitizbori u splitu

Završilo sučeljavanje kandidata na HRT-u, bilo je gotovo pa uspavljujuće. Markotić HDZ-u zamjerio stavljanje Željke Karin na listu, evo i zašto

Piše A. B.
22. lipnja 2022. - 23:16

Prije koji trenutak završilo je sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Splita u HRT-ovoj emisiji Otvoreno. Snage je odmjerilo šestero kandidata koji su prema anketi koju je naručio HRT, a koju je odradila agencija Promocija plus, prešli prag od pet posto kod birača. To su Ivica Puljak iz stranke Centar, Zoran Đogaš koji je nestranački kandidat HDZ-a, Željko Kerum iz HGS-a, Davor Matijević iz redova SDP-a, Kristina Vidan, kandidatkinja stranke Pametno za Split i Dalmaciju te Mostov Josip Markotić.

Puljak je odmah na početku opleo po svima koji su ga, kako kaže, tijekom 10 mjeseci vladavine blokirali. Komentirao je navode da se na izbore ide zbog njegove lojalnosti Bojanu Ivoševiću.

- Drago mi je da je kampanja gotova jer je bila najprljavija do sada, bilo je mnogo l...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:38