StoryEditor
SplitPROČITAJTE ZAKON!

Zazivanjem raspuštanja Vijeća, Puljkov vijećnik pokazao da nema pojma o proceduri. Točno se zna kad i kako pada gradska vlada i idu novi izbori

Piše Nikolina Lulić
21. listopada 2021. - 16:22

Ovaj cirkus nije nam bio ni u opisu života - mogli bismo komodno parafrazirati popularnu pjesmu, s obzirom što se sve od jutros događa na sjednici Gradskog vijeća.

Krenulo je s odbjeglim SDP-ovcem Antom Franićem koji je prije sjednice DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Ivice Puljka i njegovih suradnika zbog zlouporabe položaja i trgovine utjecajem.

Teatar apsurda se nastavio na samom početku zasjedanja kada je vijećnik Centra Igor Skoko šokirao vijećnike prijedlogom da se u dnevni red uvrsti točka o raspuštanju Gradskog vijeća, zbog, pazite sad, "nedostatka povjerenja među vijećnicima". Kao da su od prvog dana bezrezervno vjerovali jedan drugom.

Zbog elementarnog nepoznavanja funkcioniranja ovog predstavničkog tijela, gdje Skoko zaziva zapravo zaziva da vladajući sami sebe raspuste, što u zakonu ne postoji kao mogućnost, prijedlog nije prošao. Bio je to na kraju očito samo spin vijećnika Centra. Nije naodmet naglasiti kako su za njegov prijedlog glasali vijećnici Mosta, kod kojih su, čini se, i škare i sukno koje će se ili rasparati ili pokrpati.

Kao da sve to nije bilo dovoljno, na kraju je SDP ispao iz priče - puklo je jer su podržali uvrštavanje u dnevni red prijedlog smanjenja prireza. Puljak je nakon toga rekao kako oni nisu više dio "programske većine". Poslije su se opet predomislili pa su nastavili k'o po jajima voziti sjednicu.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Kad to sve sada pretvorimo u matematiku, situacija izgleda ovako: Od 31 vijećnika, za većinu je potrebno njih 16. Ako ostane bez dvojice SDP-ovih zastupnika (Gorana Kotura i Davora Matijevića), s obzirom da se Ante Franić već ranije isključio, fali mu doslovno jedna ruka za većinu jer ih bez socijaldemokrata ima - 15. Ode li Most u oporbu, koji ionako od početka vrlo oprezno žonglira s podrškom Puljku, broj vijećnika koji bi ga podržali pao bi na 12, dok bi "oporba" s Mostom, HDZ-om, SDP-om i Kerumom imala 16 ruku - taman koliko im treba.

Što se tiče eventualnih novih izbora koji su se na sjednici puno puta zazivali, valja napomenuti kako do toga zakonski tek može doći u ožujku iduće godine.

Naime, Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kaže ako Gradsko vijeće u tekućoj godini ne donese proračun za iduću niti odluku o privremenom financiranju te ako se ne donese proračun do isteka roka privremenog financiranja onda se ono raspušta.

Ako se proračun ne usvoji u tekućoj godini i ako se ne usvoji privremeno financiranje Vijeće odmah pada. Ali ako se proračun ne usvoji, a usvoji se privremeno financiranje onda imamo tri mjeseca da eventualno usvojimo budžet, a ako ni to ne uspije, idu novi izbori za Vijeće. Ovo predstavničko tijelo prestaje postojati i u slučaju ako se razriješi njegov predsjednik, a ne izabere se drugi. Vijeće nema mogućnosti rada i istekom tri mjeseca ide se na izbore. Gradsko vijeće se raspušta i ako svi vijećnici daju ostavke ili se ne sazovu sjednice tri mjeseca.

item - id = 1136873
related id = 0 -> 1147551
related id = 1 -> 1147553
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2021 19:23