StoryEditorOCM
SplitPRIMANJE MITA

Zbog nedolaska okrivljenika propao početak suđenja u velikoj splitskog aferi, sudac prijeti: ‘Ne dođe li idući put...‘

Piše Vladimir Urukalo
24. siječnja 2024. - 15:47

Nedolaskom bivšeg načelnika Odjela pravnih poslova u Ministarstvu graditeljstva Josipa Bienenfelda, nekadašnjeg inspektora istog ministarstva Željka Korice te bankara Zorana Sikirice propao je u srijedu na splitskom Županijskom sudu zakazani početak suđenja u aferi "Villa Harmony" u kojoj USKOK sedmero okrivljenih tereti za primanje mita, pomaganje u primanju mita, davanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te poticanje na krivotvorenje službene i poslovne isprave.

Osim trojice prvookrivljenih koji su svojim nedolaskom izazvali ogorčenje predsjednika sudskog vijeća Zorana Ivaniševića, na suđenje su se uredno odazvali bivša voditeljica Odsjeka za graditeljstvo grada Splita Lada Pocrnić Mladinić, nekadašnji voditelj Odjela za katastarske programe i geodetske poslove Državne geodetske uprave Ante Duvančić, Tatjana Boban, svojedobno viša upravna savjetnica Ureda za katastar, te arhitekt Damir Rako.

image

Damir Rako

Nikola Vilić/Cropix

Izbjegava pozive

- Prvookrivljeni Bienenfeld evidentno izbjegava preuzeti sudska pismena pa tako nije ni angažirao drugog branitelja kad je njegov prijašnji preminuo te mu je sud dodijelio branitelja po službenoj dužnosti (Borisa Miloševića - opa.a). Dostave svih poziva i pismena su neuredne uz napomenu da je obaviješten, a nije preuzeo pošiljku.

Apeliram da se okrivljenog obavijesti da će, ako se ne pojavi idući put, biti prisilno doveden, a postoji po zakonu i mjera disciplinskog istražnog zatvora. Nije moj problem ako netko ima nekretninu viška pa u njoj živi, a o promjeni adrese nije obavijestio sud, što je obvezan po zakonu. Ne mogu ja po Zagrebu ići i tražiti ga. Kolega Miloševiću, samo dragi Bog zna kako ćete vi stupiti u kontakt s vašim klijentom - poručio je sudac Ivanišević.

Njegovo je ogorčenje poraslo nakon što je jedna odvjetnica kazala kako je moguće da Bienenfeld po punomoći angažira njezina supruga odvjetnika s kojim se dan prije rasprave sastao.

- Dakle, znao je za raspravu!! Pa zašto nije došao, zar misli da je bolji i drugačiji od okrivljenika koji su se uredno pojavili u sudnici?! - začudio se sudac, još jednom zaprijetivši da će bivšeg dužnosnika Ministarstva graditeljstva prisilno dovesti pa čak i poslati u istražni zatvor.

image
Nikola Vilić/Cropix

Bankar Sikirica opravdao je preko odvjetnika Vinka Ljubičića nedolazak svojom bolešću i visokom temperaturom, a bivši inspektor Korica također se preko odvjetnika Marija Vukovića opravdao zdravstvenim problemima.

Podsjetimo, zamjenica USKOK-a Natalija Petković optužuje Pocrnić Mladinić da je pogodovala bankaru Sikirici za najmanje 181 tisuću eura, tako što je na njegovo traženje izdala građevinsku dozvolu za hotel veće površine, iako je utvrdila da je granična nekretnina državna cesta koja predstavlja javno dobro koje se ne može otuđiti niti se na njoj mogu stjecati stvarna prava, pa se tako ni njezina čestica ne može koristiti za izračun koeficijenata iskorištenosti građevinske čestice.

image





 

Nikola Vilić/Cropix

Spajanje čestica

Sikirica je, tvrdi USKOK, za dobivanje pozitivnog mišljenja Ministarstva graditeljstva potrebnog zbog izmjene građevinske dozvole hotela dogovorio preko Korice da će Bienenfeldu dati 660 eura mita. Duvančić i Boban se, pak, terete da su na Sikiričino traženje mimo protokola preuzimali zahtjeve za formiranje čestice i provedbe cijepanja i spajanja zemljišta kako bi omogućili početak gradnje hotela prije formiranja građevinske čestice i izmjena građevinske dozvole s maksimalnim koeficijentom iskorištenosti izračunatim s površinom koja obuhvaća i državnu cestu.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Arhitekt Rako je, prema USKOK-u, na traženje bankara Sikirice izdao i ovjerio izjave o sukladnosti glavnog projekta s odredbama Zakona o prostornom uređenja, Zakona o gradnji i GUP-a. Na temelju takvoga glavnog projekta, protivno lokacijskim uvjetima što se tiče veličine i oblika građevinske čestice, izdana je građevinska dozvola i time omogućena izgradnja hotela veće površine i katnosti. Suđenje bi se trebalo nastaviti u ožujku.      

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 17:41