StoryEditorOCM
Splitnajezda

Zmije su se razmilile po cijelom Splitu. Stručnjak objasnio zašto i što činiti kad ih ugledamo: Ni slučajno ubijati!

Piše split sd
27. lipnja 2023. - 08:11

Nije neobično da vatrogasci tijekom svog posla obavljaju razne tehničke intervencije od otvaranja vrata i spašavanja mačaka koje su se popela visoko na stabla, pa do hvatanja zmija koje su se zavukle u vrtove, kuće, čak i stanove na katovima.

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita lovili su jednu zmiju i ovog vikenda u Ulici kroz Smrdečac. Na teren s vozilom izašla su četiri vatrogasca, a slična se situcija ponovila i jučer ujutro kad je zmija dogmizala u dvorište u Krbavskoj ulici na Visokoj.

I nekidan su žrnovački vatrogaci ulanjali zmiju iz ugostiteljskog objekta Babaloo Grill & Cocktail bar kod teniskih terena u Stobreču.

Nedavno je jedna dogmizala i do Ekonomskom fakulteta, a tom prilikom nam je Tino Milat, stručnjak iz Prirodoslovnog muzeja kazao kako je u pitanju  šara poljarica, neotrovna zmija

- Ima ih dosta po gradu, pogotovo u ovo doba godine. Budu u tim malim zelenim oazicama, gdje ima kamena i raslinja. Ništa čudno da je snimljena sad kad su udrile vrućine. Zatoplilo je, a zmije su hladnokrvni organizmi... - kazao je Tino Milat.

Naviknimo se, nema drugo. I izbjegavajmo ih, jer koliko god ih se plašili, ubijati ih je zabranjeno, naglasio je.

Najbolje je zvati vatrogasce. Njima ovaj lov na zmije dobro ide.

image

Tino Milat 

Prirodoslovni Muzej Split/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 16:52