StoryEditorOCM
Borilački sportovi’Demonstracije’

Hrvatima u Pariz stiglo najveće pojačanje. Bore se svim silama da uđu na Igre, ali i ovako su sve ulaznice rasprodane

Piše Ivan Renić
5. kolovoza 2024. - 18:24

Hrvatski olimpijci u Parizu dobili su pojačanje iz Splita. Naime, stigla je naša delegacija tajlandskog boksa, sporta koji će na ovim Igrama biti pokazni. Velike napore ulažu čelnici kako bi popularni muay thai postao olimpijski sport. A jedna od svjetskih velesila tu je i Hrvatska. Naši borci dobili su čast da se u pokaznim nastupima bore u Parizu. Ponosni su naši s pravom, pričao nam je o tome i predsjednik Saveza Mario Franić.

- Pozvali su samo najbolje 24 zemlje. Kao reprezentacija svake godine smo na svjetskim i europskim prvenstvima plasirani od trećeg do petog mjesta. I to u konkurenciji od 150 zemalja.

Troje hrvatskih predstavnika borit će se u Parizu, u dvorani Club France. Ivan Bertić svoje je već odradio, a u utorak ćemo gledati borbe Helene Jurišić i Vita Košara.

- Pozvali su nas iz Hrvatskog olimpijskog odbora i dali nam opremu. Bit će prave borbe. Ovo je za nas povijesna stvar. U Parizu će tajlandski boks biti pokazni sport, a onda bi trebalo slijediti uvrštavanje na popis za sljedeće Olimpijske igre – kaže Franić. Muay Thai bi tako mogli gledati već na sljedećim ljetnim Igrama u Los Angelesu 2028. godine.

Hrvatsku delegaciju tajlandskog boksa u Parizu čine predsjednik Saveza Mario Franić, direktor reprezentacije Siniša Andrijašević, team manager Dario Jurišić, trener reprezentacije Mario Košar, te borci Helena Jurišić, Ivan Bertić i Vito Košar.

image

Pojačanje za Hrvate u Parizu

Privatni Album

Kao što mu samo ime kaže, nacionalni je to sport Tajlanda. Prvi put u povijesti bit će na neki način prisutan na Olimpijskim igrama. Za one koji ne znaju, sport je to poznat po atraktivnosti, ali i brutalnosti. Dozvoljeni su neki udarci i pokreti koji u većini drugih borilačkih sportova nisu. Svim ljubiteljima dobrog ‘fajta’ tajlandski je boks baš zato drag. No, nije riječ tek o pukom ‘divljaštvu’. Sport je to kojeg krasi međusobno poštovanje boraca i trenera. Nasljeđe je to bogate azijske povijesti.

Ulaznice rasprodane

- Svi će odraditi po jednu borbu. Bertić je bio protiv Francuza. Vito će se boriti protiv Amerikanca, trostrukog svjetskog prvaka, ali Vito ga je pobijedio na zadnjem Svjetskom prvenstvu. Helena će u ring s Grkinjom. Javili su nam da su tribine rasprodane. Bit će to pravi spektakl – poručio je Franić.

Javila nam se i ‘splitska kraljica’ tajlandskog boksa Helena Jurišić, višestruka europska i svjetska prvakinja.

- Spremna sam. Neće ovo biti kao pravo natjecanje. Svi ćemo odraditi po jednu borbu i na taj način demonstrirati naš sport. Ali borit ćemo se zapravo, kao i uvijek. Dobit ćemo i neke medalje za sudjelovanje. U Parizu baš guštamo, lijepo nam je, napravili smo đir po gradu, slikali se...

image

Ispod Eiffelovog tornja 

Privatni Album

Tajlandski boks trebao bi tako biti uvršten na popis za sljedeće Igre u Los Angelesu 2028. Heleni su 32 godine, a dogodi li se to, ona se nada da će u Los Angelesu biti na jedan ili drugi način.

- Neke sportove izbacuju, a neke će uvrstiti. U Parizu su pokazni sportovi tajlandski boks i rukomet na pijesku. Uhh, godine idu, ali vjerujem da ću biti tamo, ako ne u ringu, onda sigurno kao trenerica – kroz smijeh nam priča Helena. Ona će u ring sutra oko 17.30, dok će Košar nešto ranije oko 16.30 sati.

image

Reprezentacija Hrvatske u tajlandskom boksu u Parizu

Privatni Album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 05:36