StoryEditorOCM
Borilački sportoviDo kada ovako?

‘U Parizu muškarci prebijaju žene‘, nova kontroverza u boksu, oglasila se i Kaštelanka i rekla sve: ‘Sramota...‘

Piše Ivan Renić
2. kolovoza 2024. - 21:08

Ženski boks postao je tema broj jedan na Olimpijskim igrama u Parizu. Ali iz sasvim krivih razloga. Naime, danima već svijet borilačkih sportova potresaju vijesti o skandaloznim borbama. Jučer Alžirka Imana Khelif pobijedila Talijanku Angelinu Carinu, odnosno potonja je predala nakon samo 46 sekundi borbe. Primila je dva snažna udarca i zaključila da to jednostavno nije fer.

Podsjetimo, riječ o boksačici koja navodno ima XY kromosome što znači da je biološki muškarac. Zbog toga joj je boksačka organizacija IBA zabranila nastupe. Na prošlom Svjetskom prvenstvu nije joj dozvoljen nastup jer nije prošla testosteronski test, odnosno nije mogla dokazati da je zaista ženskog spola.

image
Mohd Rasfan/AFP

Međutim, Međunarodni olimpijski odbor joj je dozvolio nastup u Parizu što je još i prije prvog nastupa izazvalo broje kontroverze. A kako tek onda nazvati lavinu koja je uslijedila nakon njezine prve borbe. Talijanka Carini u suzama je napustila ring, odbila se rukovati s Alžirkom.

Danas se dogodio novi slučaj. Dvostruka svjetska prvakinja Tajpežanka Lin Yu-Ting također nije prošla testosteronski test na prošlom Svjetskom prvenstvu. No, i njoj je MOO dozvolio nastup u Parizu. Ona, pak, nije bila toliko uvjerljiva poput Alžirke. Nakon tri runde je jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila Uzbekistanku Sitoru Turdibekovu u kategoriji do 55 kilograma.

image
Mohd Rasfan/AFP

Mlada Mađarica sljedeća je suparnica kontroverzne alžirske boksačice: ‘Ako je muškarac, bit će još veća pobjeda‘

Kontroverzna borba još je više rasplamsala strasti: Talijanka pala na koljena i počela plakati nakon ‘muških‘ udaraca

I uzbekistanska boksačica ring je napustila u suzama, a nije htjela ni razgovarati s predstavnicima medija nakon borbe.

- Još jedna boksačica izgubila je od boksača u Parizu 2024. Ovo je nepošteno, nesigurno i pogrešno – napisala je nekadašnja olimpijska maratonka Mara Yamauchi.

image
Mohd Rasfan/AFP

I kod nas su kontroverze u ženskom boksu podignule prašinu. Na svom profilu na Instagramu o svemu se oglasila i džudašica Katarina Krišto. Kaštelanka je za ove slučajeva imala samo jednu riječ.

- Sramota! - napisala je Krišto uz dva znakovita ‘emojija‘. Ona je, podsjetimo, nesretno poražena u borbi za broncu u kategoriji do 63 kilograma. Suci su joj prvo dodijelili pobjedu, a onda nakon pregleda snimke ipak poništili odluka i proglasili Lauru Fazliu s Kosova pobjednicom. Podnijela je sve to Kate s osmijehom na licu. Sudačke odluke, iako po mnogima upitne, nije htjela komentirati. Prihvatila je situacija i obećala da će se vratiti još jača. U to ne sumnjamo jer tek su joj 22 godine i puno je još olimpijskih igara i velikih natjecanja pred članicom sućuračkog Dalmacijacementa.

image
screenshot/Instagram/Katarina Krišto

Borbe za ravnopravnost u Parizu, čini se, prelaze granicu onoga što je normalno, ali i sigurno. Dovoljno je samo vidjeti dva udarca koja je primila Talijanka na početku borbe. Spominjao se slomljeni nos, a da je borba potrajala mogla je proći još puno gore.

image
Luis Robayo/AFP
image
Jack Guez/AFP
image
Damir Sencar/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 06:31