StoryEditorOCM
Domaći nogometSVAKA JE BITNA

‘Div s Kajzerice’ lomi prvenstvo, imaju značajan ‘dug‘ prema Dinamu i sada ga imaju priliku vratiti na Poljudu

Piše Slaven Alfirević
16. ožujka 2024. - 08:20

Lokomotiva, jača i od Osijeka... Po 36 bodova trenutačno imaju, a čini nam se da su “lokosi” u ovom času za korak ispred Osječana jer su toliko već bodova otkinuli vodećem tercetu i svaki susret protiv “diva s Kajzerice” za vodeće je poput moćne more.

Ranije je u Zagrebu obitavao “div iz predgrađa”, rečeni Inker, Inter Zaprešić ili još prije Jugokeramika, koji je nestao s prvoligaških obzora, a danas smatramo da je Lokomotiva baš ta “pravna nasljednica” tog nadimka i da klub sa zagrebačke Kajzerice, preko puta hipodroma, ima potpuno pravo da ga tako nazovemo.

Nema doduše osvojen trofej, kao što se Inter Zaprešić okitio kupom 1992,. ali znali su se hitnuti već dvaput do titule viceprvaka Hrvatske, a igrali su jednom i u finalu kupa. Duga im je i povijest, na primjer 1952. su bili treći u “onoj” ligi, iza prvaka Hajduka, te Crvene zvezde.

Seka i braco

Lokomotiva, danas, nije više Seka poznatijeg Brace. Dugo smo o tome pisali i okruženje uokolo Hajduka, kao i sam klub iz Poljuda, godinama su se upinjali e da bi upozorili na nezdrav, incestuozan odnos Dinama i Lokomotive. U početku te njihove suradnje otprije 15 godina, bili su kao - spojene posude. Dinamo je bio miran, u startu bi unaprijed upisao 12 bodova u susretima s “lokosima” i konkurentima se rugao.

Videći kakvi se rezultati postižu na zelenom terenu posljednjih sezona, jasno je da se Seka odmetnula Braci i da u 90 minuta nogometa sve češće bratu svome servira gorke pilule. Vodi neki svoj odvojeni, rekli bismo odmetničko-samostalni život!

Sad Lokomotiva dolazi na noge Hajduku, bezbrižna i spremna da i protiv “bijelih” također pokaže intrigantne dosege razvoja vlastitih mladih nogometaša.

Dapače, rado bismo Lokomotivi prišili još jedan nadimak s alternativne scene zagrebačkog nogometnog miljea. Pod pojmom ZG-alternativno, mislimo na sve ono što nije – Dinamo.

Dakle, ako je Inter Zaprešić bio “div iz predgrađa”, prisjetimo se da je nekoć moćni Zagreb, u bijelom dresu na svome stadionu-velodromu u Kranjčevićevoj, nosio nadimak - “butik nogometa”.

image

Leon Dejaku i Vladan Bubanja

Ronald Goršić/Cropix

Budući da su međuvremenu potonuli s velike scene i Inter i Zagreb, eto Lokomotive da odjednom bude sve to: “div s Kajzerice” koji prezentira - “butik nogometa”. Butik bi značilo sve ono ekskluzivno moderno i kvalitetno, što ne spada u standardnu konfekciju. A takvi su Lokomotivini mladi nogometaši, Čavlina, Šotiček, Goričan, Krivak...

Dužni Dinamu

Lokomotiva dolazi sad u Poljud pokazatI snagu i protiv Hajduka, dužna je to sebi i – Dinamu, kojem su već pet bodova otkinuli ovog prvenstva!

U Maksimiru su tukli Dinamo sa 3:0, jednom doduše izgubili sa 1:2, doslovce u zadnjim sekundama sudačke nadoknade vremena, a onda na Kajzerici još odigrali i 2:2. Dinamu su, rekosmo, uskratili pet bodova.

A Hajduku i Rijeci – po dva, u Kranjčevićevoj su i Hajduk i Rijeka odigrali po 1:1...

Lokomotiva se još dvaput sastaje s Hajdukom, a na Nogometni stadion Zagreb (kako se danas službeno zove igralište u Kranjčevićevoj ulici) stižu još i Dinamo i Rijeka. Lokomotiva umnogome kroji konačan poredak vodećeg terceta.

K tome, za Mislava Karoglana, trenera Hajduka, Lokomotiva je poseban pik. Naime, još je nije svladao! U 25 utakmica što je vodio Hajduk, deset u prvom mandatu ujesen 2022. i dosad 15 u drugom navratu, Karoglan je dvaput nastupio kontra “lokosa”: oba puta u Zagrebu i dvaput je bilo neodlučeno, 2:2 i 1:1. Svaki put ujesen, 2022. i 2023. godine.

Nikad još nije Lokomotivu dočekao u Poljudu i to mu je prilika da se osladi konačno pobjedom protiv družine koju umješno vodi kolega mu Silvio Čabraja. 

Nastradali od ‘lokosa’ 23/24

DINAMO - 5

Dinamo – Lokomotiva 0:3

Lokomotiva – Dinamo 2:2

RIJEKA - 2

Lokomotiva – Rijeka 1:1

HAJDUK - 2

Lokomotiva – Hajduk 1:1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 09:49