StoryEditorOCM
Domaći nogometPrva pozicija visi

Hajduku i Dinamu neće ‘držati svijeću‘, Karoglan upozorava, a sve ‘baca‘ na sezonu kada su šokirali puni Poljud

26. siječnja 2024. - 08:08

U utrci za naslov prvaka SuperSport HNL-a podsvjesno ili ne, za mnoge se priča svodi na Hajduk ili Dinamo. Rijeka im je u toj priči ‘višak‘. A momčad trenera Željka Sopića bi eventualnom pobjedom u nedjeljnom jadranskom derbiju na Poljudu izbila na vrh ljestvice!

A vrlo sličan film gledali smo prije dva i pol desetljeća. U sezoni 1998/99 za naslov prvaka borili su se tadašnja Croatia, Hajduk i Rijeka trenera Nenada Gračana za koji su mnogi stalno tijekom te uzbudljive sezone očekivali da će se poskliznuti. Dok u pretposljednjem kolu Lige za prvaka Rijeka nije šokirala prepuni Poljud i 3:1 pobjedom stekla ‘pole position‘ u utrci za naslovom.

Hajduk je kolo ranije unatoč najsramotnijeg suđenja u derbijima u HNL-u ikada zahvaljujući utakmici karijere Stipe Pletikose iščupao 1:1 na Maksimiru i imao je jednak broj bodova kao i ‘modri‘. No, sve je uprskao kiksom protiv Rijeke pred 40 tisuća gledatelja. Doduše, tada je nakon takvog scenarija, zbog očiglednog protežiranja jednog kluba, dobar dio navijača na Poljudu želio i skandirao da naslov uzme onda Rijeka, kada već neće Hajduk. Ali u zadnjem kolu kada joj je pobjeda donosila povijesni prvi naslov prvaka odigrala je Rijeka samo 1:1 s Osijekom na Kantridi, uz poništeni pobjednički pogodak zbog pokazalo se kasnije nepostojećeg zaleđa.

image

Željko Sopić

Damir Škomrlj/Cropix

Nakon kratkog sata povijesti, vraćamo se u sadašnjost. Sve nekako podsjeća na 99., opet gledamo utrku utroje. I ponovno je Rijeka papirnati autsajder. A realno zaslužuje mnogo više respekta.

- Ne znam ih kojega razloga se Rijeka podcjenjuje, nije mi jasno. Vidio sam utakmicu s Lilleom i Dinamo, na temelju toga mi je sve jasno. Rijeka je legitiman kandidat (za naslov prvaka, nap.a.) i momčad koja je u rangu s Hajdukom i Dinamom – rekao je trener Hajduka Mislav Karoglan nakon završetka priprema ‘bijelih‘ u Umagu.

Nije jasno Karoglanu, a zapravo nikome ništa nije jasno. Mora se priznati i nama medijima se ponekad omakne, pa nam je fokus više na Hajduku i Dinamu, kao na dva najveća hrvatska kluba. I zbog povijesnog rivalstva. I prema vrijednostima momčadi na Transfermarktu Rijeka gleda u leđa Dinamu i Hajduku. Ali svatko podcjenjivanje Rijeke Hajduku bi se moglo obiti o glavu. Počevši već od nedjeljnog okršaja na prepunom Poljudu.

O kvaliteti momčadi Rijeke suvišno je i trošiti riječi. Za razliku od turbulentne prošle sezone i serijala igračkih i trenerskog promašaja (Serse Cosmi), ove sezone na Rujevici kao da se sve posložilo. Pa čak i iznad očekivanja.

image

Marco Pjaca

Damir Škomrlj/Cropix

Za razliku od Dinama koji se poskliznuo odmah na prvoj prepreci u nastavku sezone (0:3 s Lokomotivom), pa se dovodi u pitanje i pozicija trenera Sergeja Jakirovića, Rijeka je svoj zaostali susret uspješno odradila. Pokazala je Sopićeva aktualna momčad protiv njegove bivše karakter, vratila se nakon zaostatka 0:2 i slavila 3:2 golom Nike Galešića u samoj završnici. Može se razglabati o tankim penalima, pogotovo prvom, ali tri boda je osvojila Rijeka i primakla se na samo tri boda zaostatka Hajduku.

U prvenstvenoj stanci najveće pojačanje Rijeke je – ostanak Lindona Selahija. Nakon duge sapunice, stalnih pucanja pregovora, ključni igrač Rijeke je produljio ugovor i s tribine se vratio na travnjak.

O snazi Rijeke najbolje govori utakmica s Goricom odigrana na katastrofalnom snijegom prekrivenom travnjaku, po uvjetima koji nisu bili za igru. Sopić je povukao hrabar potez povlačenjem iz igre glavnih zvijezda Marca Pašalića i Franje Ivanovića nakon samo pola sata, pri zaostatku 0:2. Objasnio je to kasnije stanjem travnjaka. Nastranu penali, konačan rezultat je pokazao da je bio u pravu.

Nisu samo Pašalić, Ivanović, Selahi, reprezentativni vratar Nedjeljko Labrović. Tu su i povratnik u reprezentaciju Marko Pjaca, odlični Niko Janković. Evo malog testa unutar teksta. Jeste li znali da je najbolji asistent lige Toni Fruk? Dobro. A jeste li znali da ima deset asistencija, dok najbolji ovosezonski asistent Hajduka Marko Livaja prema Sofascoreu ima samo tri?

image

Toni Fruk

Damir Škomrlj/Cropix

Nema nikakve sumnje da će trener Hajduka Mislav Karoglan svoju momčad držati maksimalno nabrijanu, da neće biti nikakvog podcjenjivanja Rijeke. Ne samo zbog toga što je i sam nekada kao igrač nosio dres Rijeke. Nema ni razloga. U oba dva dosadašnja ovosezonska međusobna sraza rezultat je bio isti 1:0 za domaćina. Bitna je Hajduku pobjeda pored bodova i zbog potencijalno u konačnici boljeg međusobnog skora u slučaju istog broja bodova kao i momčad s Rujevice.

Rijeka u odnosu na Hajduka i Dinamo ima jednu veliku prednost. Nema rezultatskog imperativa u utrci za naslovom. Nitko od njih realno ne očekuje da osvoje naslov, samo se to priželjkuje. S druge strane igrači Hajduka i pogotovo Dinama su pod ogromnim pritiskom. Od 2005. godine naovamo sa svakom sezonom bez osvojenog naslova prvaka rastao je pritisak očekivanja na Poljudu. A javnost i navijači vjeruju da bi ovo napokon trebala biti ta sezona. Uostalom, došao je i Ivan Perišić, a to što je teško ozlijeđen i što ga neće biti barem do travnja kao da mnogi zaboravljaju. S druge strane u Dinamu su navikli na trofeje i sve drugo osim naslova prvaka je ravno potpunoj katastrofi. Rezultatskoj i financijskoj.

A tu se krije i najveći problem Rijeke. Ne pati Rijeka od manjka ambicija, ali od tri najbolja hrvatska kluba trenutno žive u nekako najrealnijim okvirima. Ne libe se najizravnije reći da će biti prodaje igrača i ove zime. Ako Sopić ovih dana ostane bez nekog važnog aduta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:26