StoryEditorOCM
Domaći nogometveliki talent

Hajduku nije valjao, srušio je Bijele na Poljudu, a sada je ‘zvijezda od 25 milijuna eura‘ na korak od velikog transfera

Piše SN, SPORT SD
14. kolovoza 2024. - 13:45

Osijek je doživio težak udarac kada je najbolji igrač Ramon Mierez priopćio da želi napustiti klub te naposljetku i otišao na Bliski istok. Ipak, čini se da nevoljama tu nije kraj jer bi klub mogao napustiti najvrjedniji eksponat i prvi napadač.

Riječ je o Antonu Matkoviću, naime, talijanski Sky Sport piše da je 18-godišnjak na meti Genoe, prenose Sportske novosti. Talijanski klub vidi ga kao zamjenu za Alberta Gudmundssona koji je blizu Fiorentine. Ako bi Matković preselio na Čizmu, tada bi Islanđanin mogao otići u Firencu jer su mu našli zamjenu.

Njegov odlazak bi sigurno bio dodatni udarac za Osijek koji je u posljednje vrijeme ostao bez nekih važnih igrača te navijači kluba iz Slavonije nisu zadovoljni prijelaznim rokom i sportskim direktorom Joseom Botom. Razloga za nezadovoljstvo ne nedostaje, jer je Osijek nakon dva kola SuperSport HNL-a bez bodova (porazi od Šibenika i Dinama, 2:1 u obje utakmice) i nalazi se na devetom, pretposljednjem mjestu ljestvice.

image
Marin Franov/Cropix

Matković je ove sezone postigao jedan pogodak, Ziri u prvom susretu trećeg pretkola Konferencijske lige. U četvrtak je na rasporedu uzvrat u Azerbajdžanu, a u prvoj utakmici rezultat je bio 1:1.

Prije nekoliko mjeseci sportski direktor kluba Jose Boto je rekao da ga ne želi pustiti i procijenio mu vrijednost na 25 milijuna eura: "Nemamo namjeru prodavati ga, osim ako dođe ponuda od 25 milijuna eura."

Inače, Anton Matković je bio i na probi u Hajduku. "Rubrika bi se mogla svrstati pod egidom ‘a nami nije valja...‘ ", tako je pisao još u studenom kolega Slaven Alfirević, a nastavio je Matković briljirati, pa je na proljeće zabio Hajduku lijep gol na Poljudu, u jednoj od onih utakmica na kojima nije bilo publike poradi nereda što su izbili ranije. Sve znate, vjerujemo. Odnijeli su Osječani tada tri boda kući, ostalo je 2:1.

Zabio Dinamu i užario telefone: ‘Ovaj ti je bio u Hajduku na probi!‘; Istražili smo kad je as Osijeka ‘pao‘ u Splitu

Anton Matković, o njemu je riječ, u ljeto 2021. godine proveo je u Poljudu, u Hajduku, desetak dana, ali se na kraju neobavljena posla vratio u Slavonski Brod, u redove Marsonije.

Hajduk ga je pogledao, ali Matković u konačnici nije ostao u Splitu, premda je desetak dana proveo u Poljudu. Tada je bio 15-godišnjak koji se u Slavonski Brod vratio pohađati završni razred osnovne škole. Što je zapelo?

Pričao je i sam Matković o probi u Hajduku za Novu TV, ovako je objasnio zašto ga Hajduk nije zadržao:

- Bio sam ondje na probi prije dvije-tri godine i rekli su mi da bi me vjerojatno uzeli da sam iz Splita ili okolice poput Makarske, ali kako sam iz Slavonskog Broda, ne bi htjeli toliko riskirati - izjavio je Matković.

image
Ante Cizmic /Cropix

Nakon što je zabio Dinamu u studenom, postao je peti najmlađi strijelac Osijeka u HNL-u, iza Filipa Živkovića, Dina Špehara, Karla Lalića i - Mihaela Žapera.

Rođen je 19. veljače 2006., visok je 191 centimetar, igra na poziciji desnog krila ili centarfora, pobire komplimente zbog svog talenta, a trener Osijeka Zoran Zekić gurnuo ga je tada u vatru kao ispunjenje obećanja da će u osječku momčad sve češće gurat talente.

Bila je ta proba u Hajduku 2021. godine, bio je Matković tada član Marsonije, prije toga je počeo u Budainki, pa bio u Željezničaru, sve su to klubovi iz Slavonskog Broda, a Hajduk u pravilu dobro češlja to područje. Stigao je, dakle Matković u Split, ali - nije ostao. Vratio se u Marsoniju, odakle ga je ubrzo pobrao Osijek i doveo u svoju omladinsku školu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 23:51