StoryEditorOCM
Domaći nogometriječ izbornika

Dalić se ispričao pa odgovorio igra li se kod njega prema starim zaslugama: ‘Kad se osvajaju medalje tu sam slučajno!‘

Piše Frane Vulas
20. lipnja 2024. - 11:27

Dva boda izgubljena u sudačkoj nadoknadi ogleda protiv Albanije bacila su naciju u depresiju. Hrvatskoj su poslije tih 2:2 osjetno smanjene šanse za prolazak u drugu fazu Eura. „Kockasti” sada u zadnjem kolu grupne faze moraju pobijediti aktualnog europskog prvaka Italiju (večeras u 21 sat igra protiv Španjolske u Gelsenkirchenu). Poslije teške noći pred sedmu silu je u kampu Hrvatske u Neuruppinu izišao hrvatski izbornik Zlatko Dalić. Odmah nakon susreta osvrnuo se na remi s Albanijom, ali sada je išao i u dublju analizu, te najavio ogled s Italijom.

Novi igrači su u drugom poluvremenu susreta s Albanijom donijeli novu energiju, jeste li blizu odluke da ih stavite od prve minute?

- Moja isprika fotoreporterima za prošli put, nisam ništa loše mislio, nisam mislio da će to izrasti u afericu. Nisam ljut, pogotovo ne na vas – kazao je u uvodu Dalić, aludiraju na svoj zahtjev na prošloj presici održanoj na ovom istom mjestu kada je tijekom konferencije za medije tražio da se manje šeta po šatorskom improviziranom press centru s drvenim podom koji klapa. Potom se osvrnuo na igrače koji su unijeli život u momčad u drugom poluvremenu?

- Drugo poluvrijeme smo se potrgali da utakmicu vratimo u našu korist, bili smo puno bolji nego u prvom dijelu. Napravit ćemo analizu, imamo četiri dana da napravimo ono što je najbolje – najavio je Dalić, ali nije bio konkretan u odgovoru.

Kako se nosite s kritikama?

- Naučio sam na kritike, iako je u mojih sedam godina bilo puno više uspjeha. Kada igramo loše uvijek preuzimam odgovornost. Kako god da ovo završi, ja sam taj koji sam odgovoran. Kritike prihvaćam, nosim se s tim kako god da mogu. Kada smo drugi ili treći na svijetu ili osvojimo srebro u Ligi nacija onda je tu moja uloga nikakva, ja sam tu slučajno, ali to je tako u Hrvatskoj – kazao je Dalić.

Brozović je puno dao reprezentaciji, ali već neko vrijeme nije na svojoj razini. Je li trebalo ranije reagirati? U Saudijskoj Arabiji igra i N‘Golo Kante koji je nekidan izabran za igrača utakmice?

- Brozović je velikan hrvatskog nogometa. Ima ogromne zasluge. Poslije Portugala je Brozović bio sjajan kao i cijela momčad. Sada je činjenica da kao momčad ne funkcioniramo najbolje, a onda ni on nije bio najbolji. Nikada ovoliko lakih lopti nismo izgubili u veznom redu. Moja ideja je da s ta tri vezna igrača imamo posjed, da se otvaramo preko bokova. Možda Brozović jest u nekoj malo lošijoj formi. Nije do njega, nego do cijele momčadi. Puno je grešaka ispred njega, ne stigne sve što je prije stizao. Saudijska liga je takva kakva jest. Imao je tamo dobru sezonu – kazao je Dalić.

image
Ante Čizmić/Cropix

Na rubu smo ispadanja, to nam se nije dogodilo deset godina na velikim natjecanjima. Kako razbuditi momčad?

- Bili smo na rubu ispadanja i u Kataru, i na prošlom Euru. Po meni mi smo već prošli grupu i igramo sada nokaut fazu na ispadanje. Tako ćemo to shvatiti – kazao je izbornik pa pojasnio.

- Pobjeda protiv Italije nas vodi dalje, neriješeno ili poraz nas odvodi kući. Moramo vjerovati u ono što radimo. U Rusiji na SP-u u grupnoj fazi nismo primili nijedan gol, u Kataru smo u grupnoj fazi primili samo jedan. Ovdje u Njemačkoj olako primamo golove. Svaki iole opasan protivnički napad završi lopta u našoj mreži. Protiv Portugala smo bili kompaktni, moramo promijeniti pristup – rekao je Dalić.

Nemamo nijedan žuti karton među igračima koji su nastupali, samo su ih dobivali ljudi s klupe. Nedostaje li Hrvatskoj agresivnosti?

- To je pokazatelj da nismo agresivni, da nismo blizu igrača. Primili smo pogodak poslije centaršuta na kojeg ne izlazimo, puštamo igrača da uđe iza nas. Nedostaje nam agresije. Svih pet golova smo olako primili.

Ponašate li se očinski prema igračima, optužujete li vas se da igrače birate prema staroj formi, starim zaslugama? - Nisam to čuo, uvijek se isto ponašam. Igraju oni zaslužuju. Sa stožerom biramo one igrače koji mislimo da je najbolje. Normalno je da netko ima veći kredit, a netko manje. Kada bih gledao očinski, ne bih dobro radio. Svi koji zaslužuju su tu. Izbor igrača je moj. Vjerojatno se to odnosi na starije igrače, koji su od Rusije uz mene. Dok sam živ bit ću im zahvalan, ali igrat će oni koji zaslužuju. Ne kažem da sam pritom uvijek u pravu.

image
Ante Čizmić/Cropix

Koji je razlog manjka agresivnosti, je li to manjak fizičke pripremljenosti?

- MI smo po trčanju druga reprezentacija nakon drugog kola. Razlog tome je što nismo blizu protivničkih igrača. U Portugalu smo svi stajali u 30 metara. Ovaj put smo preširoko, predaleko, uvijek kasnimo u zajedničkom presingu pa se pogubimo. Tako smo primili i drugi gol protiv Albanije. Ne znam što je tome razlog. Protiv Portugala je to bilo sjajno.

Prije gola ste planirali dvije zamjene?

- Htjeli smo prije našeg prvog gola uvesti Pjacu, da dobijemo veću probojnost na lijevoj strani. Kada smo postigli gol od toga smo odustali. Znali smo da Perišić ne može odigrati svih 90 minuta.

Ante Budimir je u Primeri u odličnoj formi, zašto ste se odlučili za Bruna Petkovića?

- Analizirali smo Albaniju, igrali su 5-4-1. Znali smo da nam je u posjedu lopte važniji Petković. Naša koncepcija i ideja je bila da Bruno sačuva loptu. Znali smo da će oni stajati u toj zoni, da će biti puno proboja, paseva, zbog toga je igrao prije Budimira u početku – kazao je Dalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 12:35