StoryEditorOCM
Domaći nogometuoči derbija

Jakirović saznao sjajne vijesti, konkurira čak i ‘iznenađenje za Gattusa‘

Piše Davorin Olivari/ SN
11. rujna 2024. - 21:23

Sergej Jakirović će u srijedu je konačno imao kompletnu momčad na raspolaganju. Sa svojih obveza u nacionalnim selekcijama vratit će se i posljednji reprezentativni "mohikanci", Lukas Kačavenda (U-21), Branko Pavić (U-19), Arbër Hoxha (Albanija) i Nathanaël Mbuku (DR Kongo).

Najzanimljivije u cijeloj toj priči jest da će reprezentativac Konga konkurirati za utakmicu s Hajdukom u Maksimiru iako do sada još nije odradio niti jedan trening s Modrima, s obzirom na to da je nakon potpisivanja ugovora odmah otišao na reprezentativno okupljanje nacionalne vrste DR Konga. Dečki iz Konga su u ponedjeljak igrali protiv Etiopije na gostovanju i pobijedili s 2:0, Mbuku nije igrao, ali s obzirom na to da je prvi put pozvan u reprezentaciju, tamošnji izbornik, Francuz Sebastien Desabre, inzistirao je na njegovom dolasku premda je Jakirović želio da ostane u Maksimiru i trenira s momčadi.

Konkurirat će za veliki derbi s Hajdukom iz jednostavnog razloga što je prošao kompletne pripreme s Augsburgom te je u odličnom tjelesnom stanju.

Inače, Mbuku je najbolji prijatelj s Realovim nogometašem Eduardom Camavingom, skupa su kao klinci igrali u Stade Reimsu. Odigrao je 80 utakmica u Ligue 1, igrao je za sve mlađe dobne reprezentacije Francuske. Jak je dojam da je izabrao krivi put odlaskom u Augsburg. To je njemačka momčad koja igra tranzicijski nogomet, uglavnom na kontre i polukontre, a naši maksimirski izvori kažu da je Mbuku baš onako, plemeniti igrač, jak u igri "jedan na jedan", fenomenalne lijeve noge. Igrač je ogromnog potencijala, koji je svojevremeno vrijedio preko 10 milijuna eura. Imao je ponuda još nekoliko klubova, ali sličnog stila igre kao Augsburg, pa mu to nije odgovaralo, želio je u plavi dom kad je stigla usmena ponuda. U Dinamu su pustili da završi mercato u ligama Petice pa su ga doveli u Maksimir. Je li Mbuku potencijalno iznenađenje za Hajduk?

Inače, svi plavi dečki koji su bili u Maksimiru, kao i četvorka (Pjaca, Petković, Baturina, Sučić) koja je bila u A reprezentaciji, u idealnom su zdravstvenom stanju. Ono što je također važno, treninzima se priključuje i Josip Mišić. Jakirović ga želi vidjeti na terenu u punom treningu kako bi vidio može li ili ne konkurirati za sudar s Majstorom s mora. Ako možda neće moći protiv Hajduka, nadaju se da će idući utorak u Allianz Arenu igrati protiv Bayerna.

Ukoliko Mišić ipak neće moći protiv Hajduka, pitanje jest tko će igrati uz Petra Sučića. Najlogičnija rješenja su Arijan Ademi ili Marko Rog. Prošle sezone je, primjerice, neki Mišićev izostanak Jakirović nadomjestio s Markom Bulatom, kojega ove sezone nema u svlačionici. Postoji mogućnost u koju ipak sumnjamo, a to je da u petak Jakirović ubaci od prve minute 17-godišnjeg Branka Pavića, koji bi uskoro i trebao postati Mišićeva prirodna zamjena. Ali, ponavljamo, to se vjerojatno neće dogoditi. Hoće li Jakirović protiv Hajduka krenuti u formaciji 3-5-2? To se još ne zna, odlučit će trener u ovih nekoliko dana.

Inače, kad smo već kod klasičnih napadača, a to su Petković i Kulenović, dosta se pisalo o tome da će Dinamo u ljetnom mercatu dovesti i trećeg. Na kraju nije. Zašto? Jer su u Maksimiru procijenili da bi dolazak trećeg napadača uzurpirao stanje u svlačionici, budući da taj treći, koji je eventualno trebao stići, nije bio od onih koji bi stigli "reda radi", već od onih koji bi trebali igrati. Imali su u plavom domu podcrtana dva napadača koja su trebala doći na posudbu, koja su vrijedila 10 milijuna eura. Naravno, došao bi jedan. Da je doveden, jasno da bi morao biti igrač za udarnih jedanaest, što je moglo stvoriti negativnu energiju u svlačionici, s obzirom na to da su jasno, u prvom planu Petković i Kulenović.

Stoga su u Dinamu ipak prije izabrali rizik da se istovremeno ozlijede jedan i drugi, nego da u svlačionici stigne napadač koji bi mogao unijeti nervozu. Procjena jest da bi u tom slučaju bila veća šansa da se poremeti balans svlačionice, nego da se ozlijede i Petković i Kulenović. Konačno, u Ligi prvaka je teško očekivati da će Dinamo igrati s dva klasična napadača. Odluka da se ne dovodi treći napadač bila je isključivo vezana uz - zdravlje svlačionice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 21:52