StoryEditorOCM
Domaći nogometprva i zadnja?

Kultno zdanje na kojem Hrvatska počinje i nadamo se završava Euro: Amerikanac je tu ispisao povijest, Zidaneu puka‘ film

Piše Frane Vulas
9. lipnja 2024. - 12:37

Prvu utakmicu na Euru reprezentacija Hrvatske odigrat će u subotu 15. lipnja protiv Španjolske na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Nadamo se da će tamo odigrati i zadnji susret turnira, finale koji je na rasporedu 14. srpnja.

Olimpijski stadion prima oko 74 tisuće gledatelja, a za šest dana desetine tisuće hrvatskih navijača bit će na tribinama ili oko ovog starog zdanja. Stadion je izgrađen davne 1936. povodom Olimpijskih igara. Na njemu je tada s četiri osvojene zlatne olimpijske medalje tamnoputi američki atletičar Jesse Owens poprilično naljutio Adolfa Hitlera, potpuno srušio njegovu tezu o nadmoći arijevske rase.

Na tom se stadionu igralo i finale Svjetskog prvenstva 2006. godine između Italije i Francuske (1:1 pa 5:3 s 11m), ono famozno kada je Zinedine Zidane u zadnjoj utakmici karijere glavom u trbuh udario Marca Materazzija. Danas je između ostalog dom nogometaša berlinske Herthe.

image

Stadion u Berlinu

Frane Vulas
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2024 12:37