StoryEditorOCM
Domaći nogometpoznata obitelj

Livakovićev otac bio je državni tajnik i uhićen zbog poznate afere, majka je rođakinja jedine ‘Zlatne kopačke‘ u Hrvata

Piše Sport SD
16. listopada 2024. - 16:10

Dominik Livaković jučer je zbog zarađenog crvenog kartona u utakmici protiv Poljske u Ligi naccija zadobio pažnju sportsko svijeta. Hrvatski vratar je nakon ispucavanja jedne riskantno vraćene lopte Ivana Perišića zakačio po nozi Roberta Lewandowskog koji se previjao od bolova.

Od prošle sezone Zadranin nosi dres Fenerbahçea, a dolazi iz poznate obitelji. Otac mu je bio državni tajnik, a majka rođakinja slavnog nogometaša.

Riječ je o Zdravku Livakoviću koji je široj javnosti poznat kao bivši državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i dugogodišnji član poglavarstva Grada Zadra za graditeljstvo te kao bliski suradnik gradonačelnika i kasnije ministra Božidara Kalmete. Sina Dominika dobio je s bivšom suprugom Manuelom Skoblar od koje se razveo kad je Dominik bio dijete, piše story.hr.

Zdravko Livaković našao se u fokusu javnosti u listopadu 2013., kad je bio uhićen zbog afere Remorker. Zajedno s ostalim optuženicima teretilo ga se za udruživanja za počinjenje kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. U istražnom zatvoru proveo je skoro pet mjeseci, a onda je pušten u ožujku 2014. godine.

image

Božidar Kalmeta i Zdravko Livaković.

Damjan Tadic/Cropix

- Više nije bilo razloga da gospodin Livaković provodi vrijeme u istražnom zatvoru i odluka Županijskog suda u Zagrebu je takva da se moj klijent pusti iz pritvora, što se i dogodilo. On se danas vraća u Zadar i za njega je taj dio priče završen, rekao je Livakovićev odvjetnik Nediljko Ivančević za ZDNews.hr.

Iako Zdravko 10-ak godina nije razgovarao s novinarima, krajem prošle godine napravio je iznimku, nakon što je njegov sin Dominik bio junak utakmice protiv Japana na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

- Da, gledao sam utakmicu. I da, ponosan sam na njega. To možete napisati, kratko je rekao tada za zadarski.hr.

Tko je majka Dominika Livakovića? 

Ona je oduvijek bila velika podrška svom sinu, a mediji su je otkrili 2018. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Tada je društvenim mrežama kružila fotografija Livakovića u društvu majke Manuele i tadašnje djevojke, a danas supruge Helene, koje su navijale za njega i ostatak hrvatske reprezentacije. Obožavatelji su odmah primijetili mladolik izgled majke te su je proglasili "najzgodnijom mamom prvenstva".

Sina Dominika dobila je u braku s bivšim državnim tajnikom Zdravkom Livakovićem, nakon kojeg je upoznala zadarskog poduzetnika Krešu Dijana s kojim ima troje djece.

Manuela Skoblar u rodu je s legendarnim napadačem jugoslavenske reprezentacije Josipom Skoblarom. Inače vrlo poznat Zadranin, jedini je Hrvat koji je dobio Zlatnu kopačku, nagradu za najboljeg strijelca Europe. Član Marseilleove Kuće slavnih, a vodio je i nekoliko velikih hrvatskih klubova poput Dinama, Hajduka i Rijeke. S reprezentacijom Jugoslavije je 1962. stigao do polufinala Svjetskog prvenstva. 

image

Josip Skoblar

/Arhiv Hnk Hajduk

Na prvu naslov je krivi jer službeno status zlatne kopačke osvajali su Dražen Jerković 1962., a Davor Šuker 1998. Oni su taj podvig ostvarili na svjetskim prvenstvima, ali Skoblar je zlatna kopačka postao kao najbolji strijelac Europe 1971.

Danas je Josip Skoblar svojevrsni agent, ali i zaštitni znak Olympiquea iz Marseillea u kojem se proslavio kao igrač i  bio zlatna kopačka Europe sa 44 gola postignutima u jednoj sezoni. To dosad nitko u Francuskoj nije dostigao, nitko!

Prije šest godina, 8. travnja u Gradskoj vijećnici Marseillea, Skoblara je francuska Vlada nagradila odličjem Viteza nacionalnog reda za zasluge. Nagradu mu je predao osobno gradonačelnik Jean-Claude Gaudin.

Što se tiče privatnog života "Livija", on je sretno oženjen s Helenom koja se prije prezivala Matić. Par ima i sina Joakima koji je rođen u siječnju ove godine.

Svijet bruji, što je to Livaković napravio da zaradi ‘crveni‘? Oglasio se i sudac koji je sudio finale Lige prvaka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 16:25