StoryEditorOCM
Domaći nogometkockasti tići

Marijan Budimir javio se za ‘Slobodnu‘ nakon drame: ‘Uvijek je cilj biti trener Hajduka, ali Hrvatsku se ne odbija...‘

Piše Ivan Renić
28. ožujka 2024. - 18:13

Nisu ‘bili‘, ali jesu kockasti ‘tići‘. Izbornik Hrvatske nogometne U17 reprezentacije Marijan Budimir uspio je u svojoj prvoj velikoj akciji. Hrvatska se plasirala na Europsko prvenstvo u Cipru. Kakva je to drama bila... Jesmo li unutra ili vani, nije se znalo do posljednje sekunde. Hrvatska je pobijedila Irsku s 5:0, dok nam je Portugal učinio uslugu pobijedivši Njemačku (3:2). Javio nam se Budimir dan nakon velike pobjede iz zračne luke u Portu.

- Uhh, kakva utakmica... Bilo je napeto do kraja. Situacija se mijenjala iz trenutka u trenutak. Prvi uvjet nam je bio da Portugal dobije, a onda smo i mi morali pobijediti s velikom razlikom. Krenuli smo u drugačijem sastavu, zabili dva pogotka i vidjeli da Portugal vodi. Odmah smo promijenili plan, uveli nekoliko igrača i do kraja ciljali visoku pobjedu.

Pratio se paralelno dvoboj Portugala i Njemačke. Portugalcima ta utakmica nije značila ništa. Nastup na Euru već su osigurali i prije toga. No, Nijemcima se nisu htjeli predati...

- Imali smo njihovo obećanje da će ići na pobjedu. Njemačka ih je izbacila s prošlog prvenstva i htjeli su im se osvetiti. Mi smo poveli 4:0 i vidjeli da nam je to dosta. Povukli smo se i čekali kraj. Međutim, onda je Njemačka zabila gol i shvatili smo da nam 4:0 više nije dovoljno. U tom trenutku Njemačka je bila na Europskom prvenstvu zbog manje žutih kartona.

image
Ante Čizmić/Cropix

More čestitara

Budimir je morao ekspresno reagirati.

- Odjednom je bilo od ‘svi nazad‘ do ‘svi naprijed‘. I uspjeli smo na kraju zabiti. U šestoj minuti sudačke nadoknade.

Feštalo se u Portugalu. Čestitke su stizale sa svih strana.

- Padala je jaka kiša, ali to nas nije spriječilo da proslavimo. Mobitel mi ‘gorio‘ od poruka. Čestitali su Dalić, Kustić, Pletikosa... Iz Hajduka mi je Sabljić poslao poruku, pa i moji ‘juniori‘, Capan, Sigur...

Snašao se Budimir u reprezentaciji. Sve se brzo odvilo nakon ‘slučaja Jarni‘.

- Nikad ne znaš što ti nogomet nosi. Ova prilika se naglo otvorila. Znam da se to kosi s mojim putem u seniorskom nogometu, ali hrvatsku reprezentaciju se ne odbija. Što se tiče rada, drugačije je nego prije. U klubu radiš non-stop, imaš više utjecaja na igru i možeš promijeniti više stvari. Ovdje se također puno radi, gledam i pratim puno utakmica. Želim vidjeti što više mladih igrača. Razgovaram s voditeljima nogometnih škola. Dani su mi ispunjeni.

image
Duje Klarić/Cropix

Hajdučke ambicije

Ciparski Euro počinje već 20. svibnja.

- I ova grupa u kvalifikacijama je bila teška. Svi protivnici su igrali na prošlom Euru. Na Cipru neće biti lako. Puno će toga ovisiti i o ždrijebu, koga ćemo dobiti. Ali spremni smo na sve, idemo jednu po jednu utakmicu.

Onda su sada poljudske ambicije na čekanju?

- Uvijek je cilj biti trener Hajduka. I ne može biti drugačije kada si rođen u Splitu. Ali sada sam u reprezentaciji i dobro mi je.

Prošlo je neko vrijeme od epizode u Širokom Brijegu. Kako danas gledaš na to?

- To je za mene bilo veliko iskustvo. Mislim da smo napravili koliko smo mogli. Krenuli smo jako, ali mislim da je situacija sada realna. Ostavio sam ih na šestom mjestu, sada su sedmi. To je realnost.

image
Tom Dubravec/Cropix

Prati Budimir zbivanja i u domaćem prvenstvu, dakako. Neizvjesna završnica HNL-a je pred nama...

- Puno je derbija pred Hajdukom i teško je prognozirati pobjednika. To su uvijek utakmice s posebnim nabojem. Tri kluba su u utrci za naslovom, a pobijedit će onaj koji od sada do kraja stvori kontinuitet.

Završile su kvalifikacije, ali ne i Budimirov posao. Odmora nema...

- Ždrijeb je 3. travnja, a želimo odigrati i prijateljske utakmice sljedećeg mjeseca. Selektirat ćemo momčad, po potrebi i nadopuniti novim igračima. Okupljanje je 13. svibnja, a 20. već počinje Euro. Imamo uskoro i turnir U16 selekcije u Zagrebu gdje ćemo već raditi dopunu za generaciju dogodine – poručuje Budimir, prepun planova i posla. Jedan veliki ispit s Hrvatskom već je položio. Pobjednički je krenuo na klupi mlade reprezentacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:53