StoryEditorOCM

Marijan Budimir pojasnio zašto Bruno Durdov ne može igrati za U 17 reprezentaciju

Piše Jurica Radić/ SN
16. listopada 2024. - 21:41

Reprezentacija Hrvatske U17 ispunila je prvi cilj, selekcija izbornika Marijana Budimira plasirala se u drugi krug kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Na turniru u Albaniji osvojili su 1. mjesto u skupini pobijedivši Nizozemsku (3:1) i Farske Otoke (7:0), te remiziravši s domaćinom Albanijom (1:1).

- Zadovoljni smo, kako ne bismo bili kada smo svladali jaku Nizozemsku i uzeli prvo mjesto u skupini, što nam donosi bolju poziciju u ždrijebu za drugi krug koji se održava u prosincu ove godine - kazao nam je Budimir nakon povratka iz Albanije.

Od ove sezone novi je format natjecanja za završnicu EP do 17 godina. Premda je posljednji Euro ovog uzrasta odigran u svibnju ove godine na Cipru, već idućeg proljeća, ponovno u svibnju, igra se nova završnica EP-a. Međutim, skratio se popis sudionika završnice sa 16 na osam momčadi, stoga će biti puno zahtjevnije ponovno doći u Albaniju gdje se sljedeće godine održava završni turnir.

- S prvim mjestom u početnom krugu kvalifikacija imamo bolji ždrijeb za drugi krug, u kojem možemo izbjeći nekog od najjačih suparnika poput Portugala ili Španjolske. Ali konkurencija je i dalje jaka, jer na primjer možemo dobiti snažne Nijemce.

U drugom krugu kvalifikacija bit će sedam skupina po četiri momčadi, a samo prvoplasirani, uz domaćina, odlaze na završni turnir. U prošlom izdanju Budimir je odveo Hrvatsku U17 na završni turnir na Cipru, ali ovog puta plasman među osam najboljih bio bi puno veći uspjeh., pišu Sportske novosti.

- Zamislite da se na razini A selekcija održava Euro s osam reprezentacija, pa onda dobijete sliku o tome što znači plasirati se na završni turnir. Dobra je činjenica da se za SP U17, koje će se odsad održavati svake godine, kvalificiraju i četiri najbolje drugoplasirane momčadi. Zato se u drugom krugu vrednuje i druga pozicija.

Hrvatska je u posljednjoj utakmici dobila Nizozemsku 3:1 i time došla do prvog mjesta. Dva pogotka postigao je Tino Kusanović, 16-godišnji napadač Nürnberga. Kusanović kao novi Matanović, prva je asocijacija na još jednog hrvatskog igrača iz dijaspore.

- I konstitucijom je pravi centarfor, viši od 185 centimetara. Kusanović je po ocu Bračanin, a majka je iz Širokog. Jedan je od petorice igrača iz dijaspore koje smo imali u reprezentaciji na ovom turniru. Pored njega su bili Niko Horvat iz Borussije M., Roko Mijatović iz Bayerna, inače sin Andreja Mijatovića, pa Luka Petrović iz Real Sociedada, koji je ranije igrao za Švedsku U-15, te Karlo Pajsar iz Parme. Ostali reprezentativci dolaze iz hrvatskih klubova, od Hajduka, Dinama, Lokomotive, Osijeka i Rijeke.

U reprezentaciji U17 nema Hajdukovog Brune Durdova, ali treba pritom objasniti i zašto.

- U ovom ciklusu pravo nastupa imaju igrači 2008. godišta i mlađi, pa iako Durdov tek u prosincu puni 17. godina, ne može igrati za selekciju U17, već je njegova prva selekcija U19.

Sljedeća akcija reprezentacije U17 su dvije test utakmice s Ukrajinom koje se u studenome igraju u Rijeci, a potom na proljeće slijedi drugi krug kvalifikacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 21:49