StoryEditorOCM
Domaći nogometnema dalje

‘Mokri snovi‘ prema Marku Livaji sasvim su ih razgolitili; imamo pobjednika u utrci za najjadnije navijače sezone

Piše Pero Smolčić
30. kolovoza 2024. - 08:55

1.a - onaj koji je u nevolji, koji je u bijedi; nevoljnik, patnik; b - onaj koji izaziva sažaljenje, koji je vrijedan sažaljenja;

2.a - onaj koji je vrijedan prezira; b - onaj koji je moralno slab, bezvrijedan; beznačajnik, jadac.

Ovo su definicije riječi jadnik. Sve je to ‘tu negdje‘, slično, a opet u nekim detaljima različito. No, jasno je o kakvoj se osobi radi kada kažete nekome da je jadnik. Ključna je razlika u tome je li to jada došao nekim spletom okolnosti pa je ovo pod 1. a, ili je samo tome kriv pa se nalazi u ovome pod 2.

E tu u toj drugoj točki nalaze se oni navijači Rijeke koji su uspjeli već na startu sezonu odnijeti apsolutnu pobjedu u novom reality šou ‘I ti možeš biti najjadniji navijač‘! Tijekom apsolutne blamaže njihovih ljubimaca u Ljubljani protiv Olimpije jasno je i razumljivo da su proradile emocije i onih na tribinama, ali kud baš...!? Da navijači vrijeđaju svoje igrače, svoju upravu, pa i one protiv kojih igraju... Nije lijepo, ali je razumljivo. Ali da u svom jadnu i nevolji uslijed onoga što su im priredili njihovi igrači izvuku igrača nekog sasvim trećeg kluba koji nema apsolutno nikakve veze s događanjima na terenu i oko njega, e to je poseban spektakl i svakako zaslužuje poglavlje u nekom od udžbenika. Teško mi je samo procijeniti radi li se o udžbeniku psihologije ili sociologije.

Uglavnom, ‘akademici‘ su u Ljubljani odlučili da umjesto Miškovića, Smolčića ili novog trenera Radomira Đalovića vrijeđaju, pazite sad, Marka Livaju!?

Odnos Livaje i RIječana eskalirao je u lipnju 2023. godine. Na treningu Hrvatske na početku priprema za završnicu Lige nacija u Rotterdamu nekolicina riječkih ‘navijača‘ je primitivno, vulgarno, izvrijeđala kapetana Hajduka. Nije se Livaja uspio suzdržati, popeo se na ogradu. Suigrači su reagirali, smirivali strasti, sa zakašnjenjem su reagirali i zaštitari i policija. Incident se na koncu primirio, ali su ožiljci i posljedice ostale. Pored one na treningu, izostala je i prava osuđujuća, snažna reakcija HNS-a u prvom trenutku. Dan kasnije Livaja se šokantno odlučio na odlazak iz reprezentacije.

image

Navijači Rijeke u prvoj utakmici protiv Olimpije na Rujevici

Goran Šebelic/Cropix/Ilustracija

I Livaje nema od tada u reprezentaciji, drži se svog kluba, Poljuda, Zente i skaline na Jadrana, ali ‘mokri snovi‘ navijača Rijeke očito ne jenjavaju. Valjda liježu s mislima prema Hajdukovom prvotimcu i bude se vidno uzbuđeni i preznojeni, kada onako naglo sjednu i uzviknu - Markooooo!

Teško je i pronaći neku usporedbu, kako bi to funkcioniralo u nekim bjelosvjetskim okvirima. Ne znam, možda u derbiju Reala i Barcelone da s tribina krene huk:

- Mrzim Haalanda, norveško ime to...

Glupo, jel‘ da. 

I da, istovremeno s povijesnom riječkom utakmicom Livaja, koji nedvojbeno ima svojih grijeha kroz karijeru, Splitom je prošetao u majici s brojem 44 u znak podrške Mariju Vuškoviću čija se suspenzija zbog dopinga protegla na četiri godine. 

image

Livaja u dresu s Vuškovićevim brojem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 11:00