stdClass Object ( [id] => 1357617 [title] => Navijači Dinama rugali su se Hajduku zbog jogurta, a sad bi i oni tim putem, no njihov kompromis ima veliku cijenu [alias] => navijaci-dinama-rugali-su-se-hajduku-zbog-jogurta-a-sad-bi-i-oni-tim-putem-no-njihov-kompromis-ima-veliku-cijenu [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Teško da niste već čuli za misaoni pokus slavnog znanstvenika Erwina Schrödingera, znate već za njegovu mačku koja je, da to pojednostavnimo, na pola-pola. Vjerojatno ni sam ovaj austrijski velikan fizike i filozofije nije baš očekivao da će njegova mozgalica za objašnjenje kvantnog skoka postati metafora kojom će se prikazivati nešto što istovremeno je i nije. Još manje je mogao očekivati da će u narodu gotovo postati pandan pučkom izrazu o odnosu u kojem bi radili ono da ne uđe, znate već kako ide kad želite dočarati nešto što iziskuje određeni rizik samo bez interesa za prihvaćanje svih posljedica koje to nosi. Znači kad je nešto polovično, zapravo kad nešto istovremeno je i nije. Tako nekako se može ukratko opisati i situaciju koja je dočekala navijače Dinama u novoj godini.

Jedan član-jedan glas dugi niz godina se zazivao na Maksimiru, a vladajuće nomenklature kluba nisu dozvoljavale navijačima ni blizu provoditi tamo neku demokraciju i izbore. Zapravo išlo se toliko dalje da su mnogi od njih koji su zazivali ‘slobodu Dinamu‘ od kriminala i Mamića te ga javno podržavali s druge strane ispaštali u privatnom životu. Provodila se represija nad navijačima, ne samo onim Dinama, i pokušalo se ugasiti svaku ideju koja je za cilj imala prekinuti vladavinu Mamića i njegovih pobočnika s kojom se zagrebački klub susreo prošlih godina.

Presuda i bijeg

U međuvremenu osuđeni su Mamići koji se danas u bijegu od hrvatskog pravosuđa (ne)skrivaju u susjednoj Bosni i Hercegovini. Njihovim bijegom klub se nije se očistio njihove ostavštine, naprotiv, krenule su u tom trenutku borbe struja vlasti koje su bile tu kad i oni. Nitko nije sumnjao ni na daljnji utjecaj Zdravka Mamića na odluke u klubu i poslije njegovog bijega uoči odluke osječkog suda. Na kraju je borba u maksimirskom dvoru iznjedrila novu-staru vlast, a kraj prošle godine donio je kompromis vlasti i navijača s novim statuom.

---

image
Denis Lovrović/Afp
---

Prvi put u povijesti navijači će moći birati članove klupske Skupštine, i to njih 25, a ukupno ih je 60 pa će onih 35 i dalje tajnim glasovanjem birati Izvršni odbor. Naime, Dinamo je izglasao novi statut krajem prošle godine koji može biti temelj demokracije u klubu i članskog modela, ali iz trenutne perspektive čini se da je to jednako onom odnosu kad bi radili ono, ali da im ne uđe. Čisti je to pokazatelj onih koji vode klub da ih volja navijača pretjerano ne interesira, a samim tim ni kuriozitet im ne predstavlja članski model koji je iz njihove kužine dobio naziv uličarski.

Kompromis

Da im to nije predmet interesa pokazuju prvenstveno time da će navijači izabrati tek 41 posto Skupštine, što je nedovoljno za provođenje ozbiljnijih odluka vezanih za rad kluba. Uz to se tom povijesnom događaju nije posvetila nijedna marketinška ili edukacijska kampanja kojom bi osvijestili navijače o tome što im članska iskaznica donosi. Da ne bi skroz griješili dušu, postoje informacije na stranici kluba o tome kako se učlaniti i koje su pogodnosti članske iskaznice, a nedavno je i donesena odluka tko može glasati na izborima, ali ne i kad će ti izbori biti održani osim što se zna da bi trebali najkasnije do sredine ožujka. Ipak, činjenica je da su na kraju u promociji ideje demokracije i učlanjivanja opet najviše napravili navijači.

---

image
Nenad Dugi/Cropix
---

Isti oni koji pristaju na kompromis s istom onom upravom koja ih je godinama prije tjerala od kluba. Ako ste se pitali na početku teksta zašto spominjemo austrijskog znanstvenika i njegovu mačku primijetit ćete da je njegova teorija kojom često opisujemo paradoks zapravo i najjednostavniji opis onog što se događa u Dinamu i članskog modela koji to istovremeno je i nije.

Kompromis za ta prava koja su dobili navijači je iznjedrio i još jednu paradoksalnu suradnju, jer jedini kandidat za predsjednika kluba je Mirko Barišić, isti onaj koji je u klubu bio dio uprave uz Mamića, istog onog koji je optužen i osuđen za izvlačenje novca iz Dinama. Kluba koji prvo nije tražio Mamiće da im vrate otuđene novce za koje su osuđeni, a onda koju godinu kasnije ipak ih žele nazad. Novce, ne Mamiće, iako...

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Još jedna paradoksalno teška stvar za shvatiti je da klub kao udruga građana sve do nadolazećih povijesnih izbora, koji još nemaju službeni datum, drži zaključana vrata odlukama svojih članova. Isto tako ne postoji ni aktivan brojač članova ni ususret tom povijesnom danu za navijače Dinama.

Uzrok tome je dijelom bio i rok trajanja članskih iskaznica koje se nisu vodile po kalendarskog godini nego su vrijedile 365 dana od datuma učlanjenja. Sukladno tome nije bilo moguće ni precizno odrediti broj članova za godinu, kao što to radi primjerice Hajduk koji je kao športsko dioničko društvo, blago rečeno, otvoreniji prema svojim navijačima i članovima.

‘Jogurt revolucija‘ i preispitivanje

Onaj isti Hajduk koji je generalno s njihove strane često demoniziran zbog svog modela te nazivan svakakvim pogrdnim imenima. Od onog da ‘ulica vodi klub‘, preko orjunaštva kojim se koristila i bivša predsjednica do baza na račun jogurta i japanki koje su, metaforički rečeno, otplatile na kraju i sve dugove kluba i digli ga do razine na kojoj je danas. Dojam je da sad kad su vidjeli kako je ta jogurt revolucija dala rezultate u iste japanke žele uskočiti i dinamovci s ulice, barem dio njih koji otprije vodi borbu za čist i transparentan klub. Samo sve što su dobili novim statutom je tek kompromis koji može biti temelj demokracije kojoj teže u svojoj borbi, a može biti i duda varalica do osiguranja Barišićeve faraonske vlasti što predviđaju oni upućeniji u zbivanja na Maksimiru.

Hajdukovi navijači su predvođeni Udrugom Naš Hajduk prošli svoju kalvariju od financijskog oporavka, stabilizacije, organizacijskog razvoja i na kraju rezultatskog ozdravljenja kluba. Titula ovoliko nije bila blizu ni jednom u proteklih 19 godina, te nijednom otkako je klub takozvanoj eri ‘Našeg Hajduka‘. Eri članskog modela po kojem članovi biraju Nadzorni odbor kluba, a oni imenuju i nadziru upravu.

---

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

Hajduk je na tom putu imao i sreće u nesreći da se nitko osim navijača u teškom trenutku nije htio ni pozabaviti spašavanjem kluba. Vladajuće kaste koje su ga gurale u taj ponor su se razbježale od kluba koji je grcao u dugovima poslujući preko tuđih računa bez velikih šansi za oporavak u tom trenutku. Na putu ozdravljenja preskakale su se podapete noge onih koji nisu htjeli da ovakav model uspije. Nije to savršen model, jer takav i ne postoji, ima svojih manjkavosti kao i sve, ali se u datom trenutku pokazao kao najbolji i najispravniji, a na koncu i uspješnim. Kako sad vidimo uspio je do te mjere da oni koji su ga pokušavali poniziti, ismijati i nagrditi sad žele iskopirati, ili barem dijelom koliko im dozvole.

Stoga je dinamovcima ključno preispitati se, ako žele imati ono što i hajdukovci imaju danas, jesu li spremni beskompromisno u budućnosti riskirati kalvariju i jesu li trofeji pod bilo koju cijenu važniji od ‘slobode Dinamu‘ ili bi većina tek radila ono po narodnoj izreci da im ne uđe? Ako je na koncu strah da će Hajduk biti prvak jači od želje za imati transparentan klub svih navijača onda i ne zaslužujete bolje od hibrida u kojem ulazi samo vama.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => maksimirski paradoks [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => maksimirski paradoks 2 0 7229 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-15 10:55:43 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Krešimir Milić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-23 08:20:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-23 08:20:21 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Navijači Dinama rugali su se Hajduku zbog jogurta, a sad bi i oni tim putem, no njihov kompromis ima veliku cijenu page_title=Navijači Dinama rugali su se Hajduku zbog jogurta, a sad bi i oni tim putem, no njihov kompromis ima veliku cijenu [metakey] => DINAMO ZAGREB , BBB, HAJDUK, erwin schrodinger, zdravko mamić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/15\/24471770.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/24968422.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/25720809.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/24487032.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/24487037.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/24471764.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/24471343.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/26216935.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/1461268.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Denis Lovrovi\u0107\/Afp","Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Denis Lovrovi\u0107\/Afp","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Nenad Dugi\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1287","hd_24471770_1920.jpg":"1920x1080","k_24471770_1280.jpg":"1280x1280","k_24471770_1024.jpg":"1024x1024","k_24471770_640.jpg":"640x640","k_24471770_480.jpg":"480x480","k_24471770_340.jpg":"340x340","k_24471770_220.jpg":"220x220","o_24471770_1280.jpg":"1280x858","o_24471770_1024.jpg":"1024x686","o_24471770_640.jpg":"640x429","o_24471770_480.jpg":"480x321","o_24471770_340.jpg":"340x227","o_24471770_220.jpg":"220x147","h_24471770_1280.jpg":"1280x854","h_24471770_1024.jpg":"1024x683","h_24471770_640.jpg":"640x427","h_24471770_480.jpg":"480x320","h_24471770_340.jpg":"340x227","h_24471770_220.jpg":"220x147","pp_24471770_1280.jpg":"1280x1628","pp_24471770_1024.jpg":"1024x1303","pp_24471770_640.jpg":"640x814","pp_24471770_480.jpg":"480x611","pp_24471770_340.jpg":"340x432","pp_24471770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1316","hd_24968422_1920.jpg":"1920x1080","k_24968422_1280.jpg":"1280x1280","k_24968422_1024.jpg":"1024x1024","k_24968422_640.jpg":"640x640","k_24968422_480.jpg":"480x480","k_24968422_340.jpg":"340x340","k_24968422_220.jpg":"220x220","o_24968422_1280.jpg":"1280x877","o_24968422_1024.jpg":"1024x701","o_24968422_640.jpg":"640x438","o_24968422_480.jpg":"480x329","o_24968422_340.jpg":"340x233","o_24968422_220.jpg":"220x150","h_24968422_1280.jpg":"1280x854","h_24968422_1024.jpg":"1024x683","h_24968422_640.jpg":"640x427","h_24968422_480.jpg":"480x320","h_24968422_340.jpg":"340x227","h_24968422_220.jpg":"220x147","pp_24968422_1280.jpg":"1280x1628","pp_24968422_1024.jpg":"1024x1303","pp_24968422_640.jpg":"640x814","pp_24968422_480.jpg":"480x611","pp_24968422_340.jpg":"340x432","pp_24968422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25720809_1920.jpg":"1920x1080","k_25720809_1280.jpg":"1280x1280","k_25720809_1024.jpg":"1024x1024","k_25720809_640.jpg":"640x640","k_25720809_480.jpg":"480x480","k_25720809_340.jpg":"340x340","k_25720809_220.jpg":"220x220","o_25720809_1280.jpg":"1280x853","o_25720809_1024.jpg":"1024x682","o_25720809_640.jpg":"640x426","o_25720809_480.jpg":"480x320","o_25720809_340.jpg":"340x226","o_25720809_220.jpg":"220x146","h_25720809_1280.jpg":"1280x854","h_25720809_1024.jpg":"1024x683","h_25720809_640.jpg":"640x427","h_25720809_480.jpg":"480x320","h_25720809_340.jpg":"340x227","h_25720809_220.jpg":"220x147","pp_25720809_1280.jpg":"1280x1628","pp_25720809_1024.jpg":"1024x1303","pp_25720809_640.jpg":"640x814","pp_25720809_480.jpg":"480x611","pp_25720809_340.jpg":"340x432","pp_25720809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24487032_1920.jpg":"1920x1080","k_24487032_1280.jpg":"1280x1280","k_24487032_1024.jpg":"1024x1024","k_24487032_640.jpg":"640x640","k_24487032_480.jpg":"480x480","k_24487032_340.jpg":"340x340","k_24487032_220.jpg":"220x220","o_24487032_1280.jpg":"1280x853","o_24487032_1024.jpg":"1024x682","o_24487032_640.jpg":"640x426","o_24487032_480.jpg":"480x320","o_24487032_340.jpg":"340x226","o_24487032_220.jpg":"220x146","h_24487032_1280.jpg":"1280x854","h_24487032_1024.jpg":"1024x683","h_24487032_640.jpg":"640x427","h_24487032_480.jpg":"480x320","h_24487032_340.jpg":"340x227","h_24487032_220.jpg":"220x147","pp_24487032_1280.jpg":"1280x1628","pp_24487032_1024.jpg":"1024x1303","pp_24487032_640.jpg":"640x814","pp_24487032_480.jpg":"480x611","pp_24487032_340.jpg":"340x432","pp_24487032_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24487037_1920.jpg":"1920x1080","k_24487037_1280.jpg":"1280x1280","k_24487037_1024.jpg":"1024x1024","k_24487037_640.jpg":"640x640","k_24487037_480.jpg":"480x480","k_24487037_340.jpg":"340x340","k_24487037_220.jpg":"220x220","o_24487037_1280.jpg":"1280x853","o_24487037_1024.jpg":"1024x682","o_24487037_640.jpg":"640x426","o_24487037_480.jpg":"480x320","o_24487037_340.jpg":"340x226","o_24487037_220.jpg":"220x146","h_24487037_1280.jpg":"1280x854","h_24487037_1024.jpg":"1024x683","h_24487037_640.jpg":"640x427","h_24487037_480.jpg":"480x320","h_24487037_340.jpg":"340x227","h_24487037_220.jpg":"220x147","pp_24487037_1280.jpg":"1280x1628","pp_24487037_1024.jpg":"1024x1303","pp_24487037_640.jpg":"640x814","pp_24487037_480.jpg":"480x611","pp_24487037_340.jpg":"340x432","pp_24487037_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24471764_1920.jpg":"1920x1080","k_24471764_1280.jpg":"1280x1280","k_24471764_1024.jpg":"1024x1024","k_24471764_640.jpg":"640x640","k_24471764_480.jpg":"480x480","k_24471764_340.jpg":"340x340","k_24471764_220.jpg":"220x220","o_24471764_1280.jpg":"1280x853","o_24471764_1024.jpg":"1024x682","o_24471764_640.jpg":"640x426","o_24471764_480.jpg":"480x320","o_24471764_340.jpg":"340x226","o_24471764_220.jpg":"220x146","h_24471764_1280.jpg":"1280x854","h_24471764_1024.jpg":"1024x683","h_24471764_640.jpg":"640x427","h_24471764_480.jpg":"480x320","h_24471764_340.jpg":"340x227","h_24471764_220.jpg":"220x147","pp_24471764_1280.jpg":"1280x1628","pp_24471764_1024.jpg":"1024x1303","pp_24471764_640.jpg":"640x814","pp_24471764_480.jpg":"480x611","pp_24471764_340.jpg":"340x432","pp_24471764_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24471343_1920.jpg":"1920x1080","k_24471343_1280.jpg":"1280x1280","k_24471343_1024.jpg":"1024x1024","k_24471343_640.jpg":"640x640","k_24471343_480.jpg":"480x480","k_24471343_340.jpg":"340x340","k_24471343_220.jpg":"220x220","o_24471343_1280.jpg":"1280x853","o_24471343_1024.jpg":"1024x682","o_24471343_640.jpg":"640x426","o_24471343_480.jpg":"480x320","o_24471343_340.jpg":"340x226","o_24471343_220.jpg":"220x146","h_24471343_1280.jpg":"1280x854","h_24471343_1024.jpg":"1024x683","h_24471343_640.jpg":"640x427","h_24471343_480.jpg":"480x320","h_24471343_340.jpg":"340x227","h_24471343_220.jpg":"220x147","pp_24471343_1280.jpg":"1280x1628","pp_24471343_1024.jpg":"1024x1303","pp_24471343_640.jpg":"640x814","pp_24471343_480.jpg":"480x611","pp_24471343_340.jpg":"340x432","pp_24471343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26216935_1920.jpg":"1920x1080","k_26216935_1280.jpg":"1280x1280","k_26216935_1024.jpg":"1024x1024","k_26216935_640.jpg":"640x640","k_26216935_480.jpg":"480x480","k_26216935_340.jpg":"340x340","k_26216935_220.jpg":"220x220","o_26216935_1280.jpg":"1280x853","o_26216935_1024.jpg":"1024x682","o_26216935_640.jpg":"640x426","o_26216935_480.jpg":"480x320","o_26216935_340.jpg":"340x226","o_26216935_220.jpg":"220x146","h_26216935_1280.jpg":"1280x854","h_26216935_1024.jpg":"1024x683","h_26216935_640.jpg":"640x427","h_26216935_480.jpg":"480x320","h_26216935_340.jpg":"340x227","h_26216935_220.jpg":"220x147","pp_26216935_1280.jpg":"1280x1628","pp_26216935_1024.jpg":"1024x1303","pp_26216935_640.jpg":"640x814","pp_26216935_480.jpg":"480x611","pp_26216935_340.jpg":"340x432","pp_26216935_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_1461268_1920.jpg":"1920x1080","k_1461268_1280.jpg":"1280x1280","k_1461268_1024.jpg":"1024x1024","k_1461268_640.jpg":"640x640","k_1461268_480.jpg":"480x480","k_1461268_340.jpg":"340x340","k_1461268_220.jpg":"220x220","o_1461268_1280.jpg":"1280x870","o_1461268_1024.jpg":"1024x696","o_1461268_640.jpg":"640x435","o_1461268_480.jpg":"480x326","o_1461268_340.jpg":"340x231","o_1461268_220.jpg":"220x149","h_1461268_1280.jpg":"1280x854","h_1461268_1024.jpg":"1024x683","h_1461268_640.jpg":"640x427","h_1461268_480.jpg":"480x320","h_1461268_340.jpg":"340x227","h_1461268_220.jpg":"220x147","pp_1461268_1280.jpg":"1280x1628","pp_1461268_1024.jpg":"1024x1303","pp_1461268_640.jpg":"640x814","pp_1461268_480.jpg":"480x611","pp_1461268_340.jpg":"340x432","pp_1461268_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38152776 Threads: 3 Questions: 7083166631 Slow queries: 3297180 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607976580 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/navijaci-dinama-rugali-su-se-hajduku-zbog-jogurta-a-sad-bi-i-oni-tim-putem-no-njihov-kompromis-ima-veliku-cijenu-1357617 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/navijaci-dinama-rugali-su-se-hajduku-zbog-jogurta-a-sad-bi-i-oni-tim-putem-no-njihov-kompromis-ima-veliku-cijenu-1357617?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 606250 [name] => DINAMO ZAGREB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-15 20:38:46 [main_article_id] => 0 [alias] => dinamo-zagreb [link] => /tag/dinamo-zagreb ) [1] => stdClass Object ( [id] => 413438 [name] => BBB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bbb [link] => /tag/bbb ) [2] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [3] => stdClass Object ( [id] => 745101 [name] => erwin schrodinger [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-23 09:21:01 [main_article_id] => 0 [alias] => erwin-schrodinger [link] => /tag/erwin-schrodinger ) [4] => stdClass Object ( [id] => 393233 [name] => zdravko mamic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravko-mamic [link] => /tag/zdravko-mamic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => maksimirski paradoks [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Navijači Dinama rugali su se Hajduku zbog jogurta, a sad bi i oni tim putem, no njihov kompromis ima veliku cijenu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-01-31-35-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/24471770.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Denis Lovrović/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/24471770.jpg [title] => Denis Lovrović/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/24968422.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/25720809.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/24487032.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/24487037.jpg [title] => Nikša Stipaničev/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/24471764.jpg [title] => Denis Lovrović/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/24471343.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26216935.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/1461268.jpg [title] => Nenad Dugi/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Teško da niste već čuli za misaoni pokus slavnog znanstvenika Erwina Schrödingera, znate već za njegovu mačku koja je, da to pojednostavnimo, na pola-pola. Vjerojatno ni sam ovaj austrijski velikan fizike i filozofije nije baš očekivao da će njegova mozgalica za objašnjenje kvantnog skoka postati metafora kojom će se prikazivati nešto što istovremeno je i nije. Još manje je mogao očekivati da će u narodu gotovo postati pandan pučkom izrazu o odnosu u kojem bi radili ono da ne uđe, znate već kako ide kad želite dočarati nešto što iziskuje određeni rizik samo bez interesa za prihvaćanje svih posljedica koje to nosi. Znači kad je nešto polovično, zapravo kad nešto istovremeno je i nije. Tako nekako se može ukratko opisati i situaciju koja je dočekala navijače Dinama u novoj godini.

Jedan član-jedan glas dugi niz godina se zazivao na Maksimiru, a vladajuće nomenklature kluba nisu dozvoljavale navijačima ni blizu provoditi tamo neku demokraciju i izbore. Zapravo išlo se toliko dalje da su mnogi od njih koji su zazivali ‘slobodu Dinamu‘ od kriminala i Mamića te ga javno podržavali s druge strane ispaštali u privatnom životu. Provodila se represija nad navijačima, ne samo onim Dinama, i pokušalo se ugasiti svaku ideju koja je za cilj imala prekinuti vladavinu Mamića i njegovih pobočnika s kojom se zagrebački klub susreo prošlih godina.

Presuda i bijeg

U međuvremenu osuđeni su Mamići koji se danas u bijegu od hrvatskog pravosuđa (ne)skrivaju u susjednoj Bosni i Hercegovini. Njihovim bijegom klub se nije se očistio njihove ostavštine, naprotiv, krenule su u tom trenutku borbe struja vlasti koje su bile tu kad i oni. Nitko nije sumnjao ni na daljnji utjecaj Zdravka Mamića na odluke u klubu i poslije njegovog bijega uoči odluke osječkog suda. Na kraju je borba u maksimirskom dvoru iznjedrila novu-staru vlast, a kraj prošle godine donio je kompromis vlasti i navijača s novim statuom.

---

image
Denis Lovrović/Afp
---

Prvi put u povijesti navijači će moći birati članove klupske Skupštine, i to njih 25, a ukupno ih je 60 pa će onih 35 i dalje tajnim glasovanjem birati Izvršni odbor. Naime, Dinamo je izglasao novi statut krajem prošle godine koji može biti temelj demokracije u klubu i članskog modela, ali iz trenutne perspektive čini se da je to jednako onom odnosu kad bi radili ono, ali da im ne uđe. Čisti je to pokazatelj onih koji vode klub da ih volja navijača pretjerano ne interesira, a samim tim ni kuriozitet im ne predstavlja članski model koji je iz njihove kužine dobio naziv uličarski.

Kompromis

Da im to nije predmet interesa pokazuju prvenstveno time da će navijači izabrati tek 41 posto Skupštine, što je nedovoljno za provođenje ozbiljnijih odluka vezanih za rad kluba. Uz to se tom povijesnom događaju nije posvetila nijedna marketinška ili edukacijska kampanja kojom bi osvijestili navijače o tome što im članska iskaznica donosi. Da ne bi skroz griješili dušu, postoje informacije na stranici kluba o tome kako se učlaniti i koje su pogodnosti članske iskaznice, a nedavno je i donesena odluka tko može glasati na izborima, ali ne i kad će ti izbori biti održani osim što se zna da bi trebali najkasnije do sredine ožujka. Ipak, činjenica je da su na kraju u promociji ideje demokracije i učlanjivanja opet najviše napravili navijači.

---

image
Nenad Dugi/Cropix
---

Isti oni koji pristaju na kompromis s istom onom upravom koja ih je godinama prije tjerala od kluba. Ako ste se pitali na početku teksta zašto spominjemo austrijskog znanstvenika i njegovu mačku primijetit ćete da je njegova teorija kojom često opisujemo paradoks zapravo i najjednostavniji opis onog što se događa u Dinamu i članskog modela koji to istovremeno je i nije.

Kompromis za ta prava koja su dobili navijači je iznjedrio i još jednu paradoksalnu suradnju, jer jedini kandidat za predsjednika kluba je Mirko Barišić, isti onaj koji je u klubu bio dio uprave uz Mamića, istog onog koji je optužen i osuđen za izvlačenje novca iz Dinama. Kluba koji prvo nije tražio Mamiće da im vrate otuđene novce za koje su osuđeni, a onda koju godinu kasnije ipak ih žele nazad. Novce, ne Mamiće, iako...

---

image
Goran Mehkek/Cropix
---

Još jedna paradoksalno teška stvar za shvatiti je da klub kao udruga građana sve do nadolazećih povijesnih izbora, koji još nemaju službeni datum, drži zaključana vrata odlukama svojih članova. Isto tako ne postoji ni aktivan brojač članova ni ususret tom povijesnom danu za navijače Dinama.

Uzrok tome je dijelom bio i rok trajanja članskih iskaznica koje se nisu vodile po kalendarskog godini nego su vrijedile 365 dana od datuma učlanjenja. Sukladno tome nije bilo moguće ni precizno odrediti broj članova za godinu, kao što to radi primjerice Hajduk koji je kao športsko dioničko društvo, blago rečeno, otvoreniji prema svojim navijačima i članovima.

‘Jogurt revolucija‘ i preispitivanje

Onaj isti Hajduk koji je generalno s njihove strane često demoniziran zbog svog modela te nazivan svakakvim pogrdnim imenima. Od onog da ‘ulica vodi klub‘, preko orjunaštva kojim se koristila i bivša predsjednica do baza na račun jogurta i japanki koje su, metaforički rečeno, otplatile na kraju i sve dugove kluba i digli ga do razine na kojoj je danas. Dojam je da sad kad su vidjeli kako je ta jogurt revolucija dala rezultate u iste japanke žele uskočiti i dinamovci s ulice, barem dio njih koji otprije vodi borbu za čist i transparentan klub. Samo sve što su dobili novim statutom je tek kompromis koji može biti temelj demokracije kojoj teže u svojoj borbi, a može biti i duda varalica do osiguranja Barišićeve faraonske vlasti što predviđaju oni upućeniji u zbivanja na Maksimiru.

Hajdukovi navijači su predvođeni Udrugom Naš Hajduk prošli svoju kalvariju od financijskog oporavka, stabilizacije, organizacijskog razvoja i na kraju rezultatskog ozdravljenja kluba. Titula ovoliko nije bila blizu ni jednom u proteklih 19 godina, te nijednom otkako je klub takozvanoj eri ‘Našeg Hajduka‘. Eri članskog modela po kojem članovi biraju Nadzorni odbor kluba, a oni imenuju i nadziru upravu.

---

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

Hajduk je na tom putu imao i sreće u nesreći da se nitko osim navijača u teškom trenutku nije htio ni pozabaviti spašavanjem kluba. Vladajuće kaste koje su ga gurale u taj ponor su se razbježale od kluba koji je grcao u dugovima poslujući preko tuđih računa bez velikih šansi za oporavak u tom trenutku. Na putu ozdravljenja preskakale su se podapete noge onih koji nisu htjeli da ovakav model uspije. Nije to savršen model, jer takav i ne postoji, ima svojih manjkavosti kao i sve, ali se u datom trenutku pokazao kao najbolji i najispravniji, a na koncu i uspješnim. Kako sad vidimo uspio je do te mjere da oni koji su ga pokušavali poniziti, ismijati i nagrditi sad žele iskopirati, ili barem dijelom koliko im dozvole.

Stoga je dinamovcima ključno preispitati se, ako žele imati ono što i hajdukovci imaju danas, jesu li spremni beskompromisno u budućnosti riskirati kalvariju i jesu li trofeji pod bilo koju cijenu važniji od ‘slobode Dinamu‘ ili bi većina tek radila ono po narodnoj izreci da im ne uđe? Ako je na koncu strah da će Hajduk biti prvak jači od želje za imati transparentan klub svih navijača onda i ne zaslužujete bolje od hibrida u kojem ulazi samo vama.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Denis Lovrović/Afp Tom Dubravec/Cropix/Cropix Damir Krajač/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Denis Lovrović/Afp Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Nenad Dugi/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/navijaci-dinama-rugali-su-se-hajduku-zbog-jogurta-a-sad-bi-i-oni-tim-putem-no-njihov-kompromis-ima-veliku-cijenu-1357617 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cb49c1d2e072c1607472fde8f7baec0656599523 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Navija%C4%8Di+Dinama+rugali+su+se+Hajduku+zbog+jogurta%2C+a+sad+bi+i+oni+tim+putem%2C+no+njihov+kompromis+ima+veliku+cijenu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fnavijaci-dinama-rugali-su-se-hajduku-zbog-jogurta-a-sad-bi-i-oni-tim-putem-no-njihov-kompromis-ima-veliku-cijenu-1357617 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fnavijaci-dinama-rugali-su-se-hajduku-zbog-jogurta-a-sad-bi-i-oni-tim-putem-no-njihov-kompromis-ima-veliku-cijenu-1357617 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => maksimirski paradoks [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometmaksimirski paradoks

Navijači Dinama rugali su se Hajduku zbog jogurta, a sad bi i oni tim putem, no njihov kompromis ima veliku cijenu

Piše Krešimir Milić
23. siječnja 2024. - 09:20

Teško da niste već čuli za misaoni pokus slavnog znanstvenika Erwina Schrödingera, znate već za njegovu mačku koja je, da to pojednostavnimo, na pola-pola. Vjerojatno ni sam ovaj austrijski velikan fizike i filozofije nije baš očekivao da će njegova mozgalica za objašnjenje kvantnog skoka postati metafora kojom će se prikazivati nešto što istovremeno je i nije. Još manje je mogao očekivati da će u narodu gotovo postati pandan pučkom izrazu o odnosu u kojem bi radili ono da ne uđe, znate već kako ide kad želite dočarati nešto što iziskuje određeni rizik samo bez interesa za prihvaćanje svih posljedica koje to nosi. Znači kad je nešto polovično, zapravo kad nešto istovremeno je i nije. Tako nekako se može ukratko opisati i situaciju koja je dočekala navijače Dinama u novoj godini....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 03:31