StoryEditorOCM
Domaći nogometNije u bodovima sve

Nova Hrvatska mogla bi imati budućnost ako preboli ‘dječje bolesti‘, a Dalić za Poljsku još ima i unutarnjih rezervi

Piše Frane Vulas
7. rujna 2024. - 14:08

Šteta je što Hrvatska za solidnu, korektnu predstavu u Lisabonu na otvaranju nastupa u četvrtom izdanju Lige nacija nije bila nagrađena barem bodom. Vremena za velike žalopojke i dublje analize ipak nema, već u nedjelju će izabranici Zlatka Dalića na osječkoj Opus Areni ugostiti Poljsku (20.45 sati). Objektivno će samo pobjeda ostaviti „kockaste” s realnim izgledima za plasman na jedno od prva dva mjesta skupine koja vode u četvrtfinale.

Poljska koja je u prvom susretu pogotkom iz kaznenog udarca u sedmoj minuti sudačke nadoknade slavila 3:2 kod Škotske je već odmaglila Hrvatskoj na tablici. Naravno, ni poraz, a pogotovo remi na Opus Areni ne bi bio smak svijeta. No, teško se objektivno može ponoviti filmski scenarij iz prošlog izdanja Lige nacija. Tada je Hrvatska nakon prva dva kola imala na svom kontu samo bod poslije katastrofalnog domaćeg poraza u Osijeku od Austrije (0:3) i remija s Francuzima na Poljudu (1:1). To je još bilo i u drugačijem sustavu, kada je samo osvajač skupine odlazio dalje, direktno na završni turnir. Uslijedila su potom četiri uzastopna trijumfa nad Danskom i Francuskom u gostima, Dancima u Zagrebu i Austrijancima u Beču za senzacionalan preokret, osvajanje skupine i plasman na završnicu u Rotterdam (naknadno je određen domaćin).

image

Mateo Kovačić

Damir Krajač/Cropix

Dobitnici Matanović i Luka Sučić

Bez obzira na poraz, izdanje Hrvatske s Benfikinog Stadiona svjetla ulijeva optimizam. Nakon početnih „dječjih bolesti” zbog neuigranosti, manjka koncetracije pojedinaca, nova ozljedama nametnuta formacija 3-4-2-1 zadavala je dosta problema favoriziranim Portugalcima. Sustav je to koji bi mogao donijeti mnogo toga Hrvatskoj u budućnosti, pogotovo što zbog ozljeda sigurno do završetka Lige nacija nema desnih bekova Josipa Stanišića i Josipa Juranovića. A i igra pojedinaca daju nadu da bi se Hrvatska mogla upustiti u borbu za četvrtfinale. Makar je kapetanska traka izlaskom iz igre prešla s ruke Luke Modrića na onu Ivana Perišića, dvojac iz Manchester Cityja Mateo Kovačić i Joško Gvardiol je u tom segmentu pokazao kako su buduće vođe reprezentacije. Kovačić je dirigirao veznim redom, Gvardiol pokazivao da bi ga čovjek ponekad po igri i broju četiri na dresu lako mogao zamijeniti za Perišića iz najboljih dana.

image

Joško Gvardiol

Damir Krajač/Cropix

Dominik Livaković ponovno je često spašavao, kada je mogao. Kristijan Jakić je korektno odradio svoju ulogu na desnom beku. Martin Baturina je u svom prvom startu za reprezentaciju bio dosta nesiguran, ali zato su Luka Sučić i debitant napadač Igor Matanović u finišu susreta uspjeli pokazati da se na njih može računati. Unatoč maloj klupskoj minutaži u Real Sociedadu Luka Sučić je pokazao da je sadašnjost i budućnost Hrvatske, a špic Eintrachta se svidio kao klasični napadač. Takvog već dugo Dalić traži, robusnu, energičnu, pokretnu devetku. Radio je mnogo problema ponajboljem stoperu sadašnjosti (Ruben Dias) i jednom od najvećih svjetskih talenata na toj poziciji (Antonio Silva).

- Matanović je vrlo mlad, on je moderan napadač i budućnost hrvatskog nogometa. Agresivan je, čvrst, napada loptu u šesnaestercu i mislim da će biti veliki dobitak – rekao je Dalić o Matanoviću.

image

Igor Matanović
 

Damir Krajač/Cropix

Rotiranja

Uz sve to ova Hrvatska ima i velike unutarnje rezerve. U ovom susretu Dalić uopće nije koristio Bruna Petkovića, Antu Budimira koji su na ovogodišnjem Euru imali vrlo važne uloge. Nije koristio ni Marka Pjacu, ni očekivano na beku, ali niti na krilu, baš kao ni Luku Ivanušeca... Alternativa na desnom beku bio je Perišić, ali realno je bio vrlo ofenzivno orijentiran. S obzirom na vrlo kratak razmak između dva susreta, dugo putovanje iz Portugala, unatoč svim nagomilanim problemima s ozljedama, bit će prostora za određeno doziranje minutaže (npr. Modriću), rotiranje kadra.

Dvije najbolje reprezentacije skupine će osim izborenog nastavka natjecanja osigurati i ostanak u A skupini Lige nacija. Treći sastav će u razigravanje za ostanak, a četvrti automatski ispada u B ligu. Plasman na jedno od prva dva mjesta je iznimno važan i zbog ždrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Od 12 nositelja u ždrijebu, osam će biti reprezentacije koje su zauzele prve dvije pozicije u skupinama A Lige nacija te najbolje četiri preostale reprezentacije prema FIFA-inom rankingu.

image

Zlatko Dalić

Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 14:08