StoryEditorOCM
Domaći nogometnovosti sa drave

Poznato je kada Portugalac stiže na Opus Arenu, Osijek osigurao pojačanje

Piše Gradimir Đukarić/SN
9. siječnja 2024. - 21:49

Kako smo i najavili, Jose Boto će u srijedu raspakirati kofere u Osijeku i krenuti s poslom. Uglednom Portugalcu četvrtak će biti prvi radni dan na Opus Areni i razgovori sa strukom s kojom će usko surađivati, a već u petak će s ostatkom momčadi krenuti put Novigrada gdje će bijelo-plavi odraditi središnji dio priprema.

Portugalac će tako postati četvrti sportski direktor Osijeka u posljednjih osam godina, odnosno otkako je klub u privatnim rukama. Tu je funkciju četiri godine prvo obavljao Alen Petrović i u njegovoj je eri klub odradio ozbiljne izlazne transfere, potom Nenad Bjelica za čijeg je vremena klub počeo raditi ozbiljne ulazne transfere te Ivica Kulešević koji je s te funkcije smijenjen poslije godinu dana provednih na njoj, početkom listopada prošle godine nakon čega su stotinjak dana Bijelo-plavi bili bez sportskog direktora, pišu Sportske novosti.

Nedavno je Boto gostovao u podcastu "Final cut" gdje, doduše, nije imenovao idući klub u kojem će raditi nakon Benfice, Šahtara i PAOK-a, dodajući tek kako će to biti iznenađenje za sve. Pritom je nagovijestio kako će imati slobodne ruke u kreireanju sportske politike i dati jasan smjer u kojem će klub krenuti.

- Klubovi žele uspjeh, ali ne znaju put kako do njega doći. Ja želim biti onaj koji je odgovoran za stvaranje tog puta i za mene je to jako važno i uzbudljivo. Moj idući korak neće biti u smjeru u kojem mnogi očekuju, nego ondje gdje mi vjeruju i gdje će mi dozvoliti da idem putem kojim smatram da je ispravan i gdje ću na kraju moći reći uspio sam ili pao zbog svojih ideja, a ne ideja drugih - kazao je.

Portugalcu slijedi ozbiljan posao, a morat će brzo pohvatati konce i krenuti u akciju jer zimska transfer tržnica je prilično aktivna, a zasad na njoj nema Osijeka. Odavno nije tajna na kojim pozicijama Bijelo-plavi traže pojačanja, Zekić je najavio kako mu je želja pojačati konkurenciju na obje bočne pozicije (zasad je doveden tek lijevi bek Jurišić), ubrzati vezni red (želje su Čokaj i Zyba s čijim klubovima su započeti pregovori) te svakako dovesti još jednog napadača koji bi bio alternativa Mierezu, trenutno jedinom centarforu u rosteru bijelo-plavih zbog čega Argentinac nije imao "luksuz" predaha. Oko Čokaja je, kako doznajemo, zapelo sa zahtjevima Panathainikosa. Grci su, naime, spremni poslati igrača na posudbu, ali bez obveze otkupa. Što se, pak, Zybe tiče Osijek je poslao ponudu Balkaniju - uz odštetu i postotak od njegova budućeg transfera - no kosovski klub traži veći iznos od onog koji je poslan s Opus Arene.

Istovremeno, nakon Andre Duartea Osijek je iskoristio klauzulu i za Stjopu Mkrtčjana. Armenac je bio na posudbi do konca sezone uz opciju otkupa, a na Opus Areni odlučili su kako neće čekati ljeto nego su isplatili iznos i službeno ga vezali ugovorom. Armenski reprezentativac, za razliku od Duartea, nije jesenas bio standardan, ali je perspektiva što nikako nije zanemarivo kao što nije zanemarivo da sa svega 20 godina već ima 15 nastupa za najbolju nacionalnu momčad. Mrktčjan je, inače, u prvom dijelu sezone odigrao 15 utakmica za Osijek u svim natjecanjima.

Dok se očekuje dolazak sportskog direktora i konkretniji potezi na nogometnom tržištu nogometaši Osijeka nastavili su nakon dana predaha s pripremama za nastavak sezone. Bijelo-plavi su u ponedjeljak odradili trening u snježnoj idili i na temperaturnom minusu, a bili su i brojčano pojačani u odnosu na kraj prošlog tjedna. Ostatku momčadi u radu se, naime, napokon priključio Darko Nejašmić koji je prvi tjedan trenažnog procesa u 2024. preskočio zbog viroze, konkretno visoke temperature koju je vukao nekoliko dana.

Također, u idućim danima treninzima bi se trebao priključiti i junior Dominik Babić što vjerojatno sugerira kako bi se on mogao naći na popisu putnika za Novigrad gdje će Osijek odraditi središnji dio priprema. Naime, Bijelo-plavi će još samo tri dana biti u svome kampu, a pritom će u srijedu iza zatvorenih vrata imati provjeru protiv drugoligaškog lidera Zrinskog. Babić je, inače, i prošle zime odradio pripreme na kojima je uz Filipa Živkovića bio i najmlađi u rosteru. Proljetos je sa 16 godina i četiri mjeseca imao seniorski debi, no ubrzo mu se dogodila ozljeda koljena zbog koje je na nekoliko mjeseci bio izvan stroja. Ove je, pak, sezone, najbolji strijelac bijelo-plavih sa osam postignutih pogodaka. Zekić trenutno u treningu ima petoricu tinejdžera, trojicu rođenih 2006. te dvojicu 2005. godine. Uz Babića generacija 2006. su Matković i Živković - inače dvojica najmlađih igrača koji su ove sezone zaigrala u HNL-u, a godinu dana mlađi su Prekodravac i Zahirović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 16:15