stdClass Object ( [id] => 631843 [title] => Prijatelj je s aktualnim UFC prvakom, tražio ga je Juventus, a on je završio u zaprešićkom Interu: razgovarali smo s igračem koji je svlačionicu dijelio s Robertom Carlosom i Eto'om [alias] => prijatelj-je-s-aktualnim-ufc-prvakom-trazio-ga-je-juventus-a-on-je-zavrsio-u-zapresickom-interu-razgovarali-smo-s-igracem-koji-je-svlacionicu-dijelio-s-robertom-carlosom-i-eto-39-om [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Naslov se nametnuo sam od sebe. Tražio ga Juventus, a završio u Interu.

Ali ne onom milanskom, već zaprešićkom. To je samo jedna od brojnih zanimljivosti koje se vežu za život Serdera Serderova, najboljeg strijelca HT Prve lige. A ima ih još. Od igranja u Ligi prvaka, dijeljenja svlačionice s Eto’om, Willianom i Robertom Carlosom, do epizoda u Bugarskoj i Poljskoj, prijateljstva sa slavnim UFC borcem... A tek mu je 25 godina. Sve u svemu, zanimljivu priču ima Serderov. I dobar je nogometaš.

Sama činjenica što je vodeći strijelac naše lige ruski nogometaš dovoljno je intrigantna jer su igrači iz te zemlje rijetka pojava na našim travnjacima, a kamoli da su ubojiti napadači. No Serderov je baš takav i nastavlja tradiciju paklenih, na prvi dojam anonimnih napadača iz inozemstva koje Inter iz godine u godinu „izmisli“.

Otkako je stigao u Zaprešić – a bilo je to u siječnju ove godine – momak iz Mahačkale postigao je 15 golova u 31 utakmici. Dosta dobar prosjek s obzirom na to da igra u klubu kojem je tradicionalno primarna preokupacija izboriti ostanak u ligi.

Ove je sezone na osam golova, čime s Mirkom Marićem iz Osijeka dijeli vrh liste strijelaca. Baš je Osijeku utrpao već četiri gola, Varaždinu dva, a Hajduku i Belupu po jedan. Upravo je on jedini čovjek u HNL-u koji je ove sezone kao gost postigao gol na Poljudu.

Dokazao je, stoga, da je opasan, no kad priča o sebi Serderov je skroman.

- Ne razmišljam o golovima. Moj je posao pomoći timu – diplomatski će Serderov u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, u kombinaciji ruskog i hrvatskog jezika.

U istom tonu odgovara i kad ga pitamo ima li cilj po pitanju broja golova u sezoni.

- Ne postavljam nikakve ciljeve. Samo razmišljam o tome kako pomoći momčadi i pobjeđivati – veli Serderov koji je postigao gotovo polovicu golova svoje momčadi (8/17).

U Zaprešiću je Serderov pronašao sebe. U predgrađe Zagreba stigao je kako bi oživio karijeru koja je bila malo zapela. Nakon skromne sezone u ruskom drugoligašu Jeniseju (2 gola i 6 asistencija u 34 utakmice) te polusezone za zaborav u poljskom prvoligašu Cracoviji (bez gola u 8 utakmica), odabrao je Zaprešić za sljedeću stanicu svoje karijere.

- U Cracoviji nisam imao veliku minutažu i htio sam promijeniti sredinu. Dobio sam ponudu Intera i prihvatio je. Super mi je ovdje, uživam. Život je dobar, miran.

Od prvih dana u novom klubu pokazao je da će biti itekako koristan. „Najavio“ se golovima Gorici i Belupu, a onda i Istri kojoj je zabio dva. Koliko je važan momčadi, dovoljno govori podatak da je prošle zime i proljeća u svakoj utakmici u kojoj je poentirao Inter ostao neporažen.

I ove je sezone predodređen za važne golove. U remiju s Osijekom (3:3) postigao je „hat-trick“, a posebno je važan bio gol kojim je Interu osigurao trijumf u derbiju začelja s Varaždinom (1:0). Radi ono što se od njega očekuje, zabija golove i donosi (važne) bodove. Sve to, a prema Transfermarktu vrijedi samo 650.000 eura. Već se sada višestruko isplatio Interu koji će na njemu zasigurno ponešto i zaraditi u financijskom smislu.

Serderov pokazuje zašto ga je s 14 godina moskovski CSKA uzeo Anžiju, klubu iz rodnoga grada, i zašto ga je dvije godine kasnije, 2010., htio dovesti – Juventus. CSKA je, međutim, odbio ponudu „stare dame“.

- Bilo je razgovora s Juventusom, htjeli su me u njihovoj akademiji. Tada sam bio trenirao s prvom momčadi CSKA. Ne žalim ni za čim, pa tako ni za tim. Sve je volja Boga – govori nam Serderov.

Nakon odbijenice Juveu, Serderov je ostao u Moskvi gdje je u jesen 2011. debitirao za prvu momčad CSKA i to u više ni manje nego Ligi prvaka. Protiv Lillea je dobio posljednje tri minute i zaigrao u generaciji braće Berezucki, Ignaševiča, Džagoeva, Vagnera Lovea, Mamaeva i trenera Leonida Sluckog.

Iako je praktički imao dogovor s PSV-om, u ljeto 2012. vratio se u Anži koji je tada financijski odlično stajao zahvaljujući ulaganjima milijardera Sulejmana Kerimova. Anži je te sezone (2012/13.) dogurao do osmine finala Europske lige pobijedivši na tom putu i Liverpool, no Serderov je igrao vrlo malo.

Teško je bilo doći do minuta pored Eto’oa, Williana, Žirkova, Diarre i drugih zvijezda koje su u tom razdoblju igrale za Anži pod vodstvom slavnog nizozemskog trenera Guusa Hiddinka. U klubu je tada bio i Roberto Carlos.

Naredne sezone Serderov je dočekao svoju priliku i to primarno zato što se klupski budžet bitno reducirao. Nastupio je u tridesetak utakmica, uključujući one protiv Tottenhama u skupini Europske lige te AZ-a u osmini finala tog natjecanja.

- U Anžiju je sve bilo na visokoj razini i šteta što nije potrajalo – kaže nam Serderov, svjestan kakvu je privilegiju imao što je igrao s takvim veličinama.

- Eto’o i Willian su veliki majstori. Od obojice sam puno naučio. Hiddink je odličan trener, velika figura. Ipak, ne bih ga izdvojio kao najboljeg koji me trenirao. Od svakog sam trenera ponešto naučio.

Serderov je ostao u Anžiju i kad je 2014. ispao u Drugu ligu (op.a. danas je pri dnu Treće lige), da bi početkom 2016. krenuo dalje potpisavši za Slaviju iz Sofije gdje je u 44 nastupa postigao 13 golova i pomogao joj ostati u elitnom razredu bugarskog nogometa. Uslijedili su Jenisej, Cracovia i sada Inter.

- Razina kvalitete je dobra, ali infrastruktura nije – iskren je kad priča o hrvatskoj ligi Serderov, koji je prošao i mlađe kategorije ruske reprezentacije (U17, U19, U21...).

- Imate kvalitetne momčadi, a i reprezentaciju, što sam znao i prije SP-a u Rusiji – reći će Serderov i istaknuti Dinamove perjanice Danija Olma i Mislava Oršića kao najbolje igrače u ligi.

Osim što je vrstan nogometaš, Serderov je i ljubitelj borilačkih sportova. Kako i ne bi bio kad mu je jedan od prijatelja Habib Nurmagomedov, aktualni prvak lake kategorije UFC-a koji također dolazi iz Mahačkale, grada na zapadnoj obali Kaspijskoga mora.

- Dobar sam s Habibom i ponekad se družimo. Nisam ga zvao u Hrvatsku jer on ima kompliciran raspored, natrpan. Cijela ga naša regija podržava – kaže Serderov koji nam je za kraj otkrio i svoju najveću želju.

- Volio bih jednoga dana igrati u Španjolskoj. To mi je san još od djetinjstva.

Alfa i omega Intera otkriva kako pronalaze inozemne bisere

Nije Serderov prvi inozemni biser u nizu Intera, već neko vrijeme su nas naučili iz Zaprešića da nepoznate lansiraju - u sam vrh! Ljestvice strijelaca. I onda ih dobro preprodaju.

Prvi nam na pamet padne Ilija Nestorovski, pamtimo ga kao top-strijelca HNL-a, pričalo se da ga i Hajduk gleda, ali se tadašnji sportski direktor “bijelih” Goran Vučević radije okrenuo prema Francku Ohandzi, igraču zagrebačkog Dinama na posudbi u drugoligaškim Sesvetama.

Uz Nestorovskog Inter je na scenu plasirao i Aleksandra Trajkovskog (i jedan i drugi su reprezentativci Sjeverne Makedonije). Trajkovski je više vezni igrač, a zanimljivo je da su obojica iz malog Zaprešića dospjeli u talijansku serie A, u Palermo.

Nestorovski je sad kod Igora Tudora u Udineseu, a Trajkovski u španjolskoj Mallorki. Trajkovski je donio Interu milijun eura kad se 2011. plasirao u Zulte Waregem, odakle će posredno otići u – Palermo.

Svjež je primjer Srbina Komnena Andrića kojeg su pratili preko Drine, pa doveli iz Žalgirisa, a Dinamo nije imao krzmanja da im ga ubrzo otkupi, te ga iz Zaprešića dovede tramvaj-linijom preko Ilice i Kvatrića u Maksimir.

Serderov je pak, malo čudo, tako dobar igrač, golgeter, a u biti anoniman. Jedini gostujući strijelac ove jeseni u Poljudu!

Branko Laljak, alfa i omega u Zaprešiću spremno je dao odgovor:

- Kako ih nađemo? Kopat, kopat, kopat... Tražit na sve strane. Imamo sjajne suradnike, skaute, mrežu prijatelja. Tko malo zastane u karijeri mi mu pružimo priliku da oživi karijeru, ali neka zna da kod nas nema novca. Kome su se dogodila dva koraka nazad, kod nas može uradit velik korak naprijed!

Nestorovskog nam je ponudio prijatelj Milan Martinović (starao se i o Stipi Pletikosi, op. a.) koji živi u Pragu, Nestorovski je tada igrao za Slovačko, češku ekipu. Za Trajkovskog smo dobili signal iz Makedonije, bio je junior nižerazredne Cementarnice iz Skoplja, čekali smo mu 18. rođendan da ga dovedemo. Brzo se isplatio.

Milijun eura je kapnuo iz Belgije. Laljak uzima dah da dovrši misao:

- Andrića i Serderova nam je otkrio Velibor Kvrgić, naš čovjek, sjajnog osjećaja za talente. Komnen je rođen u Novom Pazaru, a Velibor ga je osjetio još kad je iz Srbije išao za Portugal, pa u Litvu. Serderu smo također otvorili sva vrata, zastao je u poljskoj Cracoviji, a Velibor ga ponudio. Rekoh, dođite kod nas, nakon dva koraka nazad, evo vam šanse, ako vam novac nije najvažnije u karijeri, jer mi novca nemamo. A mi kopamo, kopamo i kopamo, tragamo na sve strane – zaključio je Laljak. (Slaven Alfirević)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vodeći strijelac hnl-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-11-07 09:05:35 [created_by] => 3223 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-11-07 09:05:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-11-07 09:05:36 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3069 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/11/07/SD Portal/11794362.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1244" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6105527 Threads: 85 Questions: 1104048404 Slow queries: 0 Opens: 203822 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.827 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9889661 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/prijatelj-je-s-aktualnim-ufc-prvakom-trazio-ga-je-juventus-a-on-je-zavrsio-u-zapresickom-interu-razgovarali-smo-s-igracem-koji-je-svlacionicu-dijelio-s-robertom-carlosom-i-eto-39-om-631843 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/prijatelj-je-s-aktualnim-ufc-prvakom-trazio-ga-je-juventus-a-on-je-zavrsio-u-zapresickom-interu-razgovarali-smo-s-igracem-koji-je-svlacionicu-dijelio-s-robertom-carlosom-i-eto-39-om-631843?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 498976 [name] => NK Inter Zaprešić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nk-inter-zapresic [link] => /tag/nk-inter-zapresic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 514811 [name] => Serder Serderov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => serder-serderov [link] => /tag/serder-serderov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vodeći strijelac hnl-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prijatelj je s aktualnim UFC prvakom, tražio ga je Juventus, a on je završio u zaprešićkom Interu: razgovarali smo s igračem koji je svlačionicu dijelio s Robertom Carlosom i Eto'om [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3223 [name] => Vedran Babić [username] => vedran-babi [email] => vedran-babi@sd.hr [password] => $2y$10$gFbywjW2kBysaKj6dCiTgud8qVNSXexNmeoIhU6PTYn6haGvfmFjy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vedran-babic-3223 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1741 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ccae21fa2683b134c7ba8f9a8076c822?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/11/07/SD Portal/11794362.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/11/07/SD Portal/11794362.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Naslov se nametnuo sam od sebe. Tražio ga Juventus, a završio u Interu.

Ali ne onom milanskom, već zaprešićkom. To je samo jedna od brojnih zanimljivosti koje se vežu za život Serdera Serderova, najboljeg strijelca HT Prve lige. A ima ih još. Od igranja u Ligi prvaka, dijeljenja svlačionice s Eto’om, Willianom i Robertom Carlosom, do epizoda u Bugarskoj i Poljskoj, prijateljstva sa slavnim UFC borcem... A tek mu je 25 godina. Sve u svemu, zanimljivu priču ima Serderov. I dobar je nogometaš.

Sama činjenica što je vodeći strijelac naše lige ruski nogometaš dovoljno je intrigantna jer su igrači iz te zemlje rijetka pojava na našim travnjacima, a kamoli da su ubojiti napadači. No Serderov je baš takav i nastavlja tradiciju paklenih, na prvi dojam anonimnih napadača iz inozemstva koje Inter iz godine u godinu „izmisli“.

Otkako je stigao u Zaprešić – a bilo je to u siječnju ove godine – momak iz Mahačkale postigao je 15 golova u 31 utakmici. Dosta dobar prosjek s obzirom na to da igra u klubu kojem je tradicionalno primarna preokupacija izboriti ostanak u ligi.

Ove je sezone na osam golova, čime s Mirkom Marićem iz Osijeka dijeli vrh liste strijelaca. Baš je Osijeku utrpao već četiri gola, Varaždinu dva, a Hajduku i Belupu po jedan. Upravo je on jedini čovjek u HNL-u koji je ove sezone kao gost postigao gol na Poljudu.

Dokazao je, stoga, da je opasan, no kad priča o sebi Serderov je skroman.

- Ne razmišljam o golovima. Moj je posao pomoći timu – diplomatski će Serderov u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju, u kombinaciji ruskog i hrvatskog jezika.

U istom tonu odgovara i kad ga pitamo ima li cilj po pitanju broja golova u sezoni.

- Ne postavljam nikakve ciljeve. Samo razmišljam o tome kako pomoći momčadi i pobjeđivati – veli Serderov koji je postigao gotovo polovicu golova svoje momčadi (8/17).

U Zaprešiću je Serderov pronašao sebe. U predgrađe Zagreba stigao je kako bi oživio karijeru koja je bila malo zapela. Nakon skromne sezone u ruskom drugoligašu Jeniseju (2 gola i 6 asistencija u 34 utakmice) te polusezone za zaborav u poljskom prvoligašu Cracoviji (bez gola u 8 utakmica), odabrao je Zaprešić za sljedeću stanicu svoje karijere.

- U Cracoviji nisam imao veliku minutažu i htio sam promijeniti sredinu. Dobio sam ponudu Intera i prihvatio je. Super mi je ovdje, uživam. Život je dobar, miran.

Od prvih dana u novom klubu pokazao je da će biti itekako koristan. „Najavio“ se golovima Gorici i Belupu, a onda i Istri kojoj je zabio dva. Koliko je važan momčadi, dovoljno govori podatak da je prošle zime i proljeća u svakoj utakmici u kojoj je poentirao Inter ostao neporažen.

I ove je sezone predodređen za važne golove. U remiju s Osijekom (3:3) postigao je „hat-trick“, a posebno je važan bio gol kojim je Interu osigurao trijumf u derbiju začelja s Varaždinom (1:0). Radi ono što se od njega očekuje, zabija golove i donosi (važne) bodove. Sve to, a prema Transfermarktu vrijedi samo 650.000 eura. Već se sada višestruko isplatio Interu koji će na njemu zasigurno ponešto i zaraditi u financijskom smislu.

Serderov pokazuje zašto ga je s 14 godina moskovski CSKA uzeo Anžiju, klubu iz rodnoga grada, i zašto ga je dvije godine kasnije, 2010., htio dovesti – Juventus. CSKA je, međutim, odbio ponudu „stare dame“.

- Bilo je razgovora s Juventusom, htjeli su me u njihovoj akademiji. Tada sam bio trenirao s prvom momčadi CSKA. Ne žalim ni za čim, pa tako ni za tim. Sve je volja Boga – govori nam Serderov.

Nakon odbijenice Juveu, Serderov je ostao u Moskvi gdje je u jesen 2011. debitirao za prvu momčad CSKA i to u više ni manje nego Ligi prvaka. Protiv Lillea je dobio posljednje tri minute i zaigrao u generaciji braće Berezucki, Ignaševiča, Džagoeva, Vagnera Lovea, Mamaeva i trenera Leonida Sluckog.

Iako je praktički imao dogovor s PSV-om, u ljeto 2012. vratio se u Anži koji je tada financijski odlično stajao zahvaljujući ulaganjima milijardera Sulejmana Kerimova. Anži je te sezone (2012/13.) dogurao do osmine finala Europske lige pobijedivši na tom putu i Liverpool, no Serderov je igrao vrlo malo.

Teško je bilo doći do minuta pored Eto’oa, Williana, Žirkova, Diarre i drugih zvijezda koje su u tom razdoblju igrale za Anži pod vodstvom slavnog nizozemskog trenera Guusa Hiddinka. U klubu je tada bio i Roberto Carlos.

Naredne sezone Serderov je dočekao svoju priliku i to primarno zato što se klupski budžet bitno reducirao. Nastupio je u tridesetak utakmica, uključujući one protiv Tottenhama u skupini Europske lige te AZ-a u osmini finala tog natjecanja.

- U Anžiju je sve bilo na visokoj razini i šteta što nije potrajalo – kaže nam Serderov, svjestan kakvu je privilegiju imao što je igrao s takvim veličinama.

- Eto’o i Willian su veliki majstori. Od obojice sam puno naučio. Hiddink je odličan trener, velika figura. Ipak, ne bih ga izdvojio kao najboljeg koji me trenirao. Od svakog sam trenera ponešto naučio.

Serderov je ostao u Anžiju i kad je 2014. ispao u Drugu ligu (op.a. danas je pri dnu Treće lige), da bi početkom 2016. krenuo dalje potpisavši za Slaviju iz Sofije gdje je u 44 nastupa postigao 13 golova i pomogao joj ostati u elitnom razredu bugarskog nogometa. Uslijedili su Jenisej, Cracovia i sada Inter.

- Razina kvalitete je dobra, ali infrastruktura nije – iskren je kad priča o hrvatskoj ligi Serderov, koji je prošao i mlađe kategorije ruske reprezentacije (U17, U19, U21...).

- Imate kvalitetne momčadi, a i reprezentaciju, što sam znao i prije SP-a u Rusiji – reći će Serderov i istaknuti Dinamove perjanice Danija Olma i Mislava Oršića kao najbolje igrače u ligi.

Osim što je vrstan nogometaš, Serderov je i ljubitelj borilačkih sportova. Kako i ne bi bio kad mu je jedan od prijatelja Habib Nurmagomedov, aktualni prvak lake kategorije UFC-a koji također dolazi iz Mahačkale, grada na zapadnoj obali Kaspijskoga mora.

- Dobar sam s Habibom i ponekad se družimo. Nisam ga zvao u Hrvatsku jer on ima kompliciran raspored, natrpan. Cijela ga naša regija podržava – kaže Serderov koji nam je za kraj otkrio i svoju najveću želju.

- Volio bih jednoga dana igrati u Španjolskoj. To mi je san još od djetinjstva.

Alfa i omega Intera otkriva kako pronalaze inozemne bisere

Nije Serderov prvi inozemni biser u nizu Intera, već neko vrijeme su nas naučili iz Zaprešića da nepoznate lansiraju - u sam vrh! Ljestvice strijelaca. I onda ih dobro preprodaju.

Prvi nam na pamet padne Ilija Nestorovski, pamtimo ga kao top-strijelca HNL-a, pričalo se da ga i Hajduk gleda, ali se tadašnji sportski direktor “bijelih” Goran Vučević radije okrenuo prema Francku Ohandzi, igraču zagrebačkog Dinama na posudbi u drugoligaškim Sesvetama.

Uz Nestorovskog Inter je na scenu plasirao i Aleksandra Trajkovskog (i jedan i drugi su reprezentativci Sjeverne Makedonije). Trajkovski je više vezni igrač, a zanimljivo je da su obojica iz malog Zaprešića dospjeli u talijansku serie A, u Palermo.

Nestorovski je sad kod Igora Tudora u Udineseu, a Trajkovski u španjolskoj Mallorki. Trajkovski je donio Interu milijun eura kad se 2011. plasirao u Zulte Waregem, odakle će posredno otići u – Palermo.

Svjež je primjer Srbina Komnena Andrića kojeg su pratili preko Drine, pa doveli iz Žalgirisa, a Dinamo nije imao krzmanja da im ga ubrzo otkupi, te ga iz Zaprešića dovede tramvaj-linijom preko Ilice i Kvatrića u Maksimir.

Serderov je pak, malo čudo, tako dobar igrač, golgeter, a u biti anoniman. Jedini gostujući strijelac ove jeseni u Poljudu!

Branko Laljak, alfa i omega u Zaprešiću spremno je dao odgovor:

- Kako ih nađemo? Kopat, kopat, kopat... Tražit na sve strane. Imamo sjajne suradnike, skaute, mrežu prijatelja. Tko malo zastane u karijeri mi mu pružimo priliku da oživi karijeru, ali neka zna da kod nas nema novca. Kome su se dogodila dva koraka nazad, kod nas može uradit velik korak naprijed!

Nestorovskog nam je ponudio prijatelj Milan Martinović (starao se i o Stipi Pletikosi, op. a.) koji živi u Pragu, Nestorovski je tada igrao za Slovačko, češku ekipu. Za Trajkovskog smo dobili signal iz Makedonije, bio je junior nižerazredne Cementarnice iz Skoplja, čekali smo mu 18. rođendan da ga dovedemo. Brzo se isplatio.

Milijun eura je kapnuo iz Belgije. Laljak uzima dah da dovrši misao:

- Andrića i Serderova nam je otkrio Velibor Kvrgić, naš čovjek, sjajnog osjećaja za talente. Komnen je rođen u Novom Pazaru, a Velibor ga je osjetio još kad je iz Srbije išao za Portugal, pa u Litvu. Serderu smo također otvorili sva vrata, zastao je u poljskoj Cracoviji, a Velibor ga ponudio. Rekoh, dođite kod nas, nakon dva koraka nazad, evo vam šanse, ako vam novac nije najvažnije u karijeri, jer mi novca nemamo. A mi kopamo, kopamo i kopamo, tragamo na sve strane – zaključio je Laljak. (Slaven Alfirević)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/prijatelj-je-s-aktualnim-ufc-prvakom-trazio-ga-je-juventus-a-on-je-zavrsio-u-zapresickom-interu-razgovarali-smo-s-igracem-koji-je-svlacionicu-dijelio-s-robertom-carlosom-i-eto-39-om-631843 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cac99756f34ded0fd619d6227de8694c574c5f6f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prijatelj+je+s+aktualnim+UFC+prvakom%2C+tra%C5%BEio+ga+je+Juventus%2C+a+on+je+zavr%C5%A1io+u+zapre%C5%A1i%C4%87kom+Interu%3A+razgovarali+smo+s+igra%C4%8Dem+koji+je+svla%C4%8Dionicu+dijelio+s+Robertom+Carlosom+i+Eto%26%23039%3Bom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fprijatelj-je-s-aktualnim-ufc-prvakom-trazio-ga-je-juventus-a-on-je-zavrsio-u-zapresickom-interu-razgovarali-smo-s-igracem-koji-je-svlacionicu-dijelio-s-robertom-carlosom-i-eto-39-om-631843 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fprijatelj-je-s-aktualnim-ufc-prvakom-trazio-ga-je-juventus-a-on-je-zavrsio-u-zapresickom-interu-razgovarali-smo-s-igracem-koji-je-svlacionicu-dijelio-s-robertom-carlosom-i-eto-39-om-631843 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => vodeći strijelac hnl-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometvodeći strijelac hnl-a

Prijatelj je s aktualnim UFC prvakom, tražio ga je Juventus, a on je završio u zaprešićkom Interu: razgovarali smo s igračem koji je svlačionicu dijelio s Robertom Carlosom i Eto'om

7. studenog 2019. - 10:05

Naslov se nametnuo sam od sebe. Tražio ga Juventus, a završio u Interu.

Ali ne onom milanskom, već zaprešićkom. To je samo jedna od brojnih zanimljivosti koje se vežu za život Serdera Serderova, najboljeg strijelca HT Prve lige. A ima ih još. Od igranja u Ligi prvaka, dijeljenja svlačionice s Eto’om, Willianom i Robertom Carlosom, do epizoda u Bugarskoj i Poljskoj, prijateljstva sa slavnim UFC borcem... A tek mu je 25 godina. Sve u svemu, zanimljivu priču ima Serderov. I dobar je nogometaš.

Sama činjenica što je vodeći strijelac naše lige ruski nogometaš dovoljno je intrigantna jer su igrači iz te zemlje rijetka pojava na našim travnjacima, a kamoli da su ubojiti napadači. No Serderov je baš takav i nastavlja tradiciju paklenih, na prvi dojam anonimnih napadača iz inozemstva ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:03