stdClass Object ( [id] => 1368758 [title] => Sve o Brunu Mariću: tulumario je s dinamovcima, Mamić ga je prozvao vitezom, a FIFA-inu značku nikad nije dobio [alias] => sve-o-brunu-maricu-tulumario-je-s-dinamovcima-mamic-ga-je-prozvao-vitezom-a-fifa-inu-znacku-nikad-nije-dobio [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Bruno Marić hrvatski je vitez i jedan od najboljih sudaca u povijesti."

                                                      Zdravko Mamić, 30. kolovoza 2011.

Bruno Marić, 51-godišnji bivši nogometni sudac i predsjednik Sudačke komisije Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), dao je ostavku koju, kako tvrdi naš izvor, nije namjeravao dati. No, nakon razgovora s Marijanom Kustićem, predsjednikom HNS-a, ostavka se pokazala boljim rješenjem od smjene. Vitez je dobio časni otpust.

"Bruno Marić dao je veliki trud u Sudačkoj komisiji, dao je puno, ja sam mu i danas zahvalio", kazao je Kustić.

HDZ-ovac i ničim izazvana persona grata za fanove domoljubnih trubadura, riješio se Bruna Marića kao da nikad zajedno u Hiltonu nisu sjedili. I prhut s Kustićeva kaputa imala je više šansi od Marića. A da ne govorimo o onim kapljicama znoja na njegovu čelu u studiju Nove TV dok je objašnjavao da u hrvatskom nogometu zapravo nema nikakvih problema. I da je Marić uistinu vitez. I jedan od najboljih u povijesti.

Samo, eto, nije imao sreće. Pa je naletio baš na Kustića, partijskog vojnika spremnog preživjeti i nuklearni rat. Kakav upravo traje u hrvatskoj nogometnoj javnosti. Pri čemu jedan njen dio, s itekakvom osnovom, zaziva prekidanje prvoligaškog prvenstva.

Curenje audio snimki iz VAR soba s mnogih spornih utakmica jasno ukazuje kako je hrvatska sudačka organizacija teško kompromitirana, dok je na regularnost cijeloga natjecanja bačena debela sjena sumnje. Uz napomenu, kako je tekuće nogometno prvenstvo vjerojatnije najpoštenije od svih prvenstava odigranih u posljednjih dvadesetak godina.

Naslijedio Kulušića

Bruno Marić na poziciju šefa Sudačke komisije HNS-a došao je nakon što je mandat prisilno, uz puno manje buke, okončan njegovu prethodniku i stranačkome kolegi Anti Kulušiću. Jer, ne možete biti predsjednik Sudačke komisije ukoliko niste član HDZ-a. Logično. Ako je, naime, HDZ stvorio Hrvatsku, onda je stvorio i hrvatski nogomet i ničeg prirodnijeg nema od toga da njegovi članovi o hrvatskome nogometu brinu kao o vlastitome čedu.

---

image

Bruno Marić i Ante Kulušić

Nikša Stipaničev/Cropix
---

I brinuli su pa su ga zato i dali u ruke Marijanu Kustiću i Bruni Mariću. Ovaj je čak toliko bio vezan za HDZ da je i njihov kandidat za gradonačelnika svog rodnog Daruvara bio. Loš kandidat. Ali, kao da su u HDZ-u ikad marili za loše kandidate. Dapače, pomagali bi im da se dobace daleko, i još dalje.

Kao što se Bruno Marić dobacio do jedne od važnijih funkcija u hrvatskome nogometu. Njegov HDZ postavio ga je za šefa hrvatskih nogometnih sudaca iako nikada, ali baš nikada, niti jedan jedini put, niti slučajno, ma niti u najbenignijoj igrici, nije sudio niti jednu jedinu iole važniju međunarodnu utakmicu.

Bruno Marić nije bio sudac s FIFA-inim znakom. Najznačajniji međunarodni doseg bila mu je uloga četvrtog suca na prijateljskoj utakmici Francuska - Belgija 2015. godine. Ni prije ni poslije Bruno Marić kao nogometni sudac nije prešao granice Republike Hrvatske. Niti ga je tko zvao, niti je ikome trebao.

"Nisam bio međunarodni sudac, jer je Komisija nogometnih sudaca u to vrijeme procijenila da to treba biti netko drugi. Mislim da su grubo pogriješili, na moju štetu, jer ja sam sudio utakmice koje su odlučivale o prvaku, o tome tko ispada, one u kojima se borilo za Europu, finale Hrvatskog kupa, derbije Dinama i Hajduka. Mislim da mi je to oteto bez nekakvog argumentiranog razloga", kazao je Marić u rujnu prošle godine za portal BjelovaracSport.

Derbi sudio triput

Spominje, dakle, Marić suđenje velikog derbija, utakmice između Hajduka i Dinama, a ne spominje da je veliki derbi sudio samo triput. I da se svaki put nakon tih derbija danima pričalo o suđenju. I da je u ta tri njegova derbija Hajduk u prosjeku imao jedan crveni karton po utakmici. I da na Poljudu 19. rujna 2015. godine nije vidio igranje rukom Filipa Benkovića u 45. minuti, dok je u sudačkoj nadoknadi vidio nepostojeći prekršaj na Soudaniju u Hajdukovu kaznenu prostoru.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Poslije je izjavio da se kaje, da mu je žao što je krivo dosudio penal za Dinamo, da nije bilo namjerno, jer, je li, i suci su ljudi od krvi i mesa, a posebice hrvatski.

"Hvala Bogu, Henriquez je promašio pa nisam napravio neku štetu Hajduku. Ali izazvao sam problem Dinamu, spominjao se Zdravko Mamić, Davor Šuker, HNS, moji kolege suci...", kazao je nakon te utakmice za 24 sata.

Dakle, svojim suđenjem na štetu Hajduka tog dana nije napravio štetu Hajduku, ali jest Dinamu, Zdravku Mamiću i svima ostalima.

"Svi mi koji smo sudili derbi izmolili smo Očenaš prije derbija, svi suci", objasnio je svoje dobre namjere Marić, dodajući kako sasvim razumije zahtjev Hajduka da ga više ne žele vidjeti na svojim utakmicama.

A Hajduk je reagirao jer Mariću to nije bilo prvi put. I danas se pamti finale Kupa 2009. godine kad je u Maksimiru u prvih 45 minuta isključio dvojicu igrača Hajduka. Dobili su što su zaslužili, rečeno je još istu večer.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Što navijači Hajduka misle o Marićevu arbitriranju ne treba posebno akcentirati. Zaboravlja se, međutim, da se i jedan njegov drug, Alojzije Šupraha, također bivši sudac i član HDZ-a, 2011. godine, kao član tadašnje Sudačke komisije, na sudačkom seminaru u Varaždinu žestoko bio obrušio na Marića.

"Rekao sam Mariću što mu ide. Izrekao sam mišljenje o njegovu suđenju, govorio sam o njegovim odlukama koje su sve bile na štetu jednog kluba. Logično je zaključiti da Marić nije kvaliteta koja bi mogla suditi u Prvoj ligi", potvrdio je Šupraha u izjavi za Slobodnu Dalmaciju.

Završio pod istragom

Nakon spomenutog finala Kupa Marić je završio i pod istragom. Optužila ga je ni manje ni više nego UEFA, i to da je sudjelovao u namještanju te utakmice. UEFA je kao istražitelja u Zagreb poslala Robina Bokšića, neobično neozbiljnog tipa koji je svakim svojim poduzetim korakom pridonio da UEFA izgubi sudsku parnicu. U konačnici, UEFA je Mariću zbog narušavanja ugleda morala isplatiti 150 tisuća kuna.

Na sve hrvatske naslovnice Bruno Marić je dospio i sredinom listopada 2016. godine kada su ga u Stobreču, u jednom finom restoranu, napali huligani.

"Odjednom je u restoran utrčalo desetak huligana, pripadnika Torcide, u rukama su imali šipke, na šakama boksere i nasrnuli su na nas. Dobio sam nekoliko teških udaraca i da nije bilo konobara i gostiju restorana, tko zna što bi bilo, možda bi me i ubili", kazao je u razgovoru za Index.

Marić je u tučnjavi zaradio hematome i porezotine te je odveden na Hitni kirurški prijem u splitsku bolnicu. Naknadno je otkriveno da je posjedovao pištolj, ali da ga nije htio upotrijebiti.

"Nakon silnih prijetnji koje su prethodnih godina izrečene na moj račun odlučio sam se obučiti i napraviti sve potrebne korake da bih ga mogao imati kraj sebe. Događaj u Stobreču samo dokazuje da su moja razmišljanja bila dobra", objasnio je zašto hoda naoružan.

"Na svijetu ne postoji sudac koji je sudio s takvim teretom kakav ja već godinama nosim na leđima. Nema teorije da je to još netko prolazio, da je toliko pretrpio zbog zločestih objeda. Međutim, ne pada mi na pamet sada se povući iz suđenja, jer to bih doživio kao poraz, kao bijeg pred divljacima", dodao je.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Tulumarenje s dinamovcima

Dvije godine ranije u javnost su procurile snimke i s tuluma Dinamovih nogometaša na kojemu je bio i Marić. Bili su veseli i raspjevani. Ante Rukavina svirao je gitaru, Brazilac Cleyton bongose, a Marić ih je pratio šuškajući zvečkom.

"Pjevanje s mojim prijateljem Rukavinom stvorilo mi je uteg. Nikad se neću odreći moga prijatelja, gdje god on igrao. Nisam imao pojma tko je Cleyton, mislio sam da je dostavljač pizze. Niti Cleyton nije znao da sam ja sudac. Kad sam došao, znao sam Rukavinu, a pojma nisam imao tko je taj s njim", pravdao se.

Iako uživa u glazbi, što pokazuju neke druge snimke, Bruno Marić oduvijek je znao da je nogomet njegov poziv, još otkako ga je otac, predsjednik HNK Daruvar, odveo na prvi trening.

"Nisam bio bezveznjak u nogometu, a Daruvar je tada bio ozbiljna ekipa (...) Bio sam motorički izuzetno snažan, brz i izdržljiv", govorio je za Moj portal.

---

image
Jure Mišković/Cropix
---

A kad je počeo suditi odmah se nametnuo svojim karakterom.

"Imao sam bliskih susreta s divljacima, krkanima, imali smo ‘borbe‘ i poslije utakmice (...) Oni su mi bili izazov, najveće zadovoljstvo je bilo kad sam najvećem krkanu u njegovom selu pokazao crveni karton", objasnio je kako je postizao autoritet.

Po struci je ekonomist, bio je godinama zaposlen u Daruvarskim toplicama, radio je kao pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, da bi i kao takav postao vijest. Prvo je u lipnju 2019. godine razriješen s te dužnosti te premješten na radno mjesto "koje odgovara njegovoj stručnoj spremi", da bi nakon godinu dana sudovanja bio vraćen u svoju staru kancelariju. Presudilo je što su Radničko vijeće i Sindikat cijelo vrijeme bili na njegovoj strani.

Iako je rođen u Zagrebu, a porijeklom iz Hercegovine, zbog čega je, kao dijete, navijao za Velež, intimno je sasvim vezan za Daruvar. U gradu podno Papuka postao je i suvlasnik caffe bara i noćnog kluba "Public", a s istim partnerima, Draženom Dobrašem i Ninom Medakovićem, preuzeo je i izletište "Kod Francuza" na samoj periferiji Daruvara.

Snašao se vitez.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dosje Marić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Dosje Marić 2 0 9205 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-02 11:59:48 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-02 12:33:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-02 12:32:44 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sve o Brunu Mariću: tulumario je s dinamovcima, Mamić ga je prozvao vitezom, a FIFA-inu značku nikad nije dobio page_title=Sve o Brunu Mariću: tulumario je s dinamovcima, Mamić ga je prozvao vitezom, a FIFA-inu značku nikad nije dobio [metakey] => bruno marić, hns, komisija sudaca hns-a, Marijan Kustić, zdravko mamić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/02\/26690308.png","\/images\/slike\/2024\/03\/02\/26690315.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/02\/26690191.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/02\/26690192.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/02\/26690193.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/02\/26690195.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/02\/26690196.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/02\/20691876.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/02\/23638795.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Bruno Mari\u0107\u00a0i Ante Kulu\u0161i\u0107<\/p>","

Bruno Mari\u0107 dosu\u0111uje kazneni udarac za Dinamo na samom kraju utakmice na Poljudu<\/p>","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26690308_1920.png":"1920x1080","k_26690308_1280.png":"1280x1280","k_26690308_1024.png":"1024x1024","k_26690308_640.png":"640x640","k_26690308_480.png":"480x480","k_26690308_340.png":"340x340","k_26690308_220.png":"220x220","o_26690308_1280.png":"1280x853","o_26690308_1024.png":"1024x682","o_26690308_640.png":"640x426","o_26690308_480.png":"480x320","o_26690308_340.png":"340x226","o_26690308_220.png":"220x146","h_26690308_1280.png":"1280x854","h_26690308_1024.png":"1024x683","h_26690308_640.png":"640x427","h_26690308_480.png":"480x320","h_26690308_340.png":"340x227","h_26690308_220.png":"220x147","pp_26690308_1280.png":"1280x1628","pp_26690308_1024.png":"1024x1303","pp_26690308_640.png":"640x814","pp_26690308_480.png":"480x611","pp_26690308_340.png":"340x432","pp_26690308_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_26690315_1920.jpg":"1920x1080","k_26690315_1280.jpg":"1280x1280","k_26690315_1024.jpg":"1024x1024","k_26690315_640.jpg":"640x640","k_26690315_480.jpg":"480x480","k_26690315_340.jpg":"340x340","k_26690315_220.jpg":"220x220","o_26690315_1280.jpg":"1280x860","o_26690315_1024.jpg":"1024x688","o_26690315_640.jpg":"640x430","o_26690315_480.jpg":"480x322","o_26690315_340.jpg":"340x228","o_26690315_220.jpg":"220x147","h_26690315_1280.jpg":"1280x854","h_26690315_1024.jpg":"1024x683","h_26690315_640.jpg":"640x427","h_26690315_480.jpg":"480x320","h_26690315_340.jpg":"340x227","h_26690315_220.jpg":"220x147","pp_26690315_1280.jpg":"1280x1628","pp_26690315_1024.jpg":"1024x1303","pp_26690315_640.jpg":"640x814","pp_26690315_480.jpg":"480x611","pp_26690315_340.jpg":"340x432","pp_26690315_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1372","hd_26690191_1920.jpg":"1920x1080","k_26690191_1280.jpg":"1280x1280","k_26690191_1024.jpg":"1024x1024","k_26690191_640.jpg":"640x640","k_26690191_480.jpg":"480x480","k_26690191_340.jpg":"340x340","k_26690191_220.jpg":"220x220","o_26690191_1280.jpg":"1280x914","o_26690191_1024.jpg":"1024x731","o_26690191_640.jpg":"640x457","o_26690191_480.jpg":"480x343","o_26690191_340.jpg":"340x242","o_26690191_220.jpg":"220x157","h_26690191_1280.jpg":"1280x854","h_26690191_1024.jpg":"1024x683","h_26690191_640.jpg":"640x427","h_26690191_480.jpg":"480x320","h_26690191_340.jpg":"340x227","h_26690191_220.jpg":"220x147","pp_26690191_1280.jpg":"1280x1628","pp_26690191_1024.jpg":"1024x1303","pp_26690191_640.jpg":"640x814","pp_26690191_480.jpg":"480x611","pp_26690191_340.jpg":"340x432","pp_26690191_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1240","hd_26690192_1920.jpg":"1920x1080","k_26690192_1280.jpg":"1280x1280","k_26690192_1024.jpg":"1024x1024","k_26690192_640.jpg":"640x640","k_26690192_480.jpg":"480x480","k_26690192_340.jpg":"340x340","k_26690192_220.jpg":"220x220","o_26690192_1280.jpg":"1280x826","o_26690192_1024.jpg":"1024x661","o_26690192_640.jpg":"640x413","o_26690192_480.jpg":"480x310","o_26690192_340.jpg":"340x219","o_26690192_220.jpg":"220x142","h_26690192_1280.jpg":"1280x854","h_26690192_1024.jpg":"1024x683","h_26690192_640.jpg":"640x427","h_26690192_480.jpg":"480x320","h_26690192_340.jpg":"340x227","h_26690192_220.jpg":"220x147","pp_26690192_1280.jpg":"1280x1628","pp_26690192_1024.jpg":"1024x1303","pp_26690192_640.jpg":"640x814","pp_26690192_480.jpg":"480x611","pp_26690192_340.jpg":"340x432","pp_26690192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1420","hd_26690193_1920.jpg":"1920x1080","k_26690193_1280.jpg":"1280x1280","k_26690193_1024.jpg":"1024x1024","k_26690193_640.jpg":"640x640","k_26690193_480.jpg":"480x480","k_26690193_340.jpg":"340x340","k_26690193_220.jpg":"220x220","o_26690193_1280.jpg":"1280x946","o_26690193_1024.jpg":"1024x757","o_26690193_640.jpg":"640x473","o_26690193_480.jpg":"480x355","o_26690193_340.jpg":"340x251","o_26690193_220.jpg":"220x162","h_26690193_1280.jpg":"1280x854","h_26690193_1024.jpg":"1024x683","h_26690193_640.jpg":"640x427","h_26690193_480.jpg":"480x320","h_26690193_340.jpg":"340x227","h_26690193_220.jpg":"220x147","pp_26690193_1280.jpg":"1280x1628","pp_26690193_1024.jpg":"1024x1303","pp_26690193_640.jpg":"640x814","pp_26690193_480.jpg":"480x611","pp_26690193_340.jpg":"340x432","pp_26690193_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1119","hd_26690195_1920.jpg":"1920x1080","k_26690195_1280.jpg":"1280x1280","k_26690195_1024.jpg":"1024x1024","k_26690195_640.jpg":"640x640","k_26690195_480.jpg":"480x480","k_26690195_340.jpg":"340x340","k_26690195_220.jpg":"220x220","o_26690195_1280.jpg":"1280x746","o_26690195_1024.jpg":"1024x596","o_26690195_640.jpg":"640x373","o_26690195_480.jpg":"480x279","o_26690195_340.jpg":"340x198","o_26690195_220.jpg":"220x128","h_26690195_1280.jpg":"1280x854","h_26690195_1024.jpg":"1024x683","h_26690195_640.jpg":"640x427","h_26690195_480.jpg":"480x320","h_26690195_340.jpg":"340x227","h_26690195_220.jpg":"220x147","pp_26690195_1280.jpg":"1280x1628","pp_26690195_1024.jpg":"1024x1303","pp_26690195_640.jpg":"640x814","pp_26690195_480.jpg":"480x611","pp_26690195_340.jpg":"340x432","pp_26690195_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1699x2460","hd_26690196_1920.jpg":"1920x1080","k_26690196_1280.jpg":"1280x1280","k_26690196_1024.jpg":"1024x1024","k_26690196_640.jpg":"640x640","k_26690196_480.jpg":"480x480","k_26690196_340.jpg":"340x340","k_26690196_220.jpg":"220x220","o_26690196_1280.jpg":"1280x1853","o_26690196_1024.jpg":"1024x1482","o_26690196_640.jpg":"640x926","o_26690196_480.jpg":"480x694","o_26690196_340.jpg":"340x492","o_26690196_220.jpg":"220x318","h_26690196_1280.jpg":"1280x854","h_26690196_1024.jpg":"1024x683","h_26690196_640.jpg":"640x427","h_26690196_480.jpg":"480x320","h_26690196_340.jpg":"340x227","h_26690196_220.jpg":"220x147","pp_26690196_1280.jpg":"1280x1628","pp_26690196_1024.jpg":"1024x1303","pp_26690196_640.jpg":"640x814","pp_26690196_480.jpg":"480x611","pp_26690196_340.jpg":"340x432","pp_26690196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20691876_1920.jpg":"1920x1080","k_20691876_1280.jpg":"1280x1280","k_20691876_1024.jpg":"1024x1024","k_20691876_640.jpg":"640x640","k_20691876_480.jpg":"480x480","k_20691876_340.jpg":"340x340","k_20691876_220.jpg":"220x220","o_20691876_1280.jpg":"1280x853","o_20691876_1024.jpg":"1024x682","o_20691876_640.jpg":"640x426","o_20691876_480.jpg":"480x320","o_20691876_340.jpg":"340x226","o_20691876_220.jpg":"220x146","h_20691876_1280.jpg":"1280x854","h_20691876_1024.jpg":"1024x683","h_20691876_640.jpg":"640x427","h_20691876_480.jpg":"480x320","h_20691876_340.jpg":"340x227","h_20691876_220.jpg":"220x147","pp_20691876_1280.jpg":"1280x1628","pp_20691876_1024.jpg":"1024x1303","pp_20691876_640.jpg":"640x814","pp_20691876_480.jpg":"480x611","pp_20691876_340.jpg":"340x432","pp_20691876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1332","hd_23638795_1920.jpg":"1920x1080","k_23638795_1280.jpg":"1280x1280","k_23638795_1024.jpg":"1024x1024","k_23638795_640.jpg":"640x640","k_23638795_480.jpg":"480x480","k_23638795_340.jpg":"340x340","k_23638795_220.jpg":"220x220","o_23638795_1280.jpg":"1280x888","o_23638795_1024.jpg":"1024x710","o_23638795_640.jpg":"640x444","o_23638795_480.jpg":"480x333","o_23638795_340.jpg":"340x235","o_23638795_220.jpg":"220x152","h_23638795_1280.jpg":"1280x854","h_23638795_1024.jpg":"1024x683","h_23638795_640.jpg":"640x427","h_23638795_480.jpg":"480x320","h_23638795_340.jpg":"340x227","h_23638795_220.jpg":"220x147","pp_23638795_1280.jpg":"1280x1628","pp_23638795_1024.jpg":"1024x1303","pp_23638795_640.jpg":"640x814","pp_23638795_480.jpg":"480x611","pp_23638795_340.jpg":"340x432","pp_23638795_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5482687 Threads: 53 Questions: 979720771 Slow queries: 0 Opens: 173367 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.693 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8769732 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/sve-o-brunu-maricu-tulumario-je-s-dinamovcima-mamic-ga-je-prozvao-vitezom-a-fifa-inu-znacku-nikad-nije-dobio-1368758 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/sve-o-brunu-maricu-tulumario-je-s-dinamovcima-mamic-ga-je-prozvao-vitezom-a-fifa-inu-znacku-nikad-nije-dobio-1368758?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 530181 [name] => bruno marić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bruno-maric [link] => /tag/bruno-maric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296576 [name] => HNS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hns [link] => /tag/hns ) [2] => stdClass Object ( [id] => 703886 [name] => komisija sudaca hns-a [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-24 16:00:34 [main_article_id] => 0 [alias] => komisija-sudaca-hns-a [link] => /tag/komisija-sudaca-hns-a ) [3] => stdClass Object ( [id] => 458764 [name] => marijan kustić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-kustic [link] => /tag/marijan-kustic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 393233 [name] => zdravko mamic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravko-mamic [link] => /tag/zdravko-mamic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dosje Marić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve o Brunu Mariću: tulumario je s dinamovcima, Mamić ga je prozvao vitezom, a FIFA-inu značku nikad nije dobio [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/02/26690308.png [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ronald Goršić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/02/26690308.png [title] => Ronald Goršić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/02/26690315.jpg [title] =>

Bruno Marić i Ante Kulušić

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/02/26690191.jpg [title] =>

Bruno Marić dosuđuje kazneni udarac za Dinamo na samom kraju utakmice na Poljudu

Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/02/26690192.jpg [title] => Jure Mišković/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/02/26690193.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/02/26690195.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/02/26690196.jpg [title] => Srđan Vrančić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/02/20691876.jpg [title] => Damir Krajač/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/02/23638795.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Bruno Marić hrvatski je vitez i jedan od najboljih sudaca u povijesti."

                                                      Zdravko Mamić, 30. kolovoza 2011.

Bruno Marić, 51-godišnji bivši nogometni sudac i predsjednik Sudačke komisije Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), dao je ostavku koju, kako tvrdi naš izvor, nije namjeravao dati. No, nakon razgovora s Marijanom Kustićem, predsjednikom HNS-a, ostavka se pokazala boljim rješenjem od smjene. Vitez je dobio časni otpust.

"Bruno Marić dao je veliki trud u Sudačkoj komisiji, dao je puno, ja sam mu i danas zahvalio", kazao je Kustić.

HDZ-ovac i ničim izazvana persona grata za fanove domoljubnih trubadura, riješio se Bruna Marića kao da nikad zajedno u Hiltonu nisu sjedili. I prhut s Kustićeva kaputa imala je više šansi od Marića. A da ne govorimo o onim kapljicama znoja na njegovu čelu u studiju Nove TV dok je objašnjavao da u hrvatskom nogometu zapravo nema nikakvih problema. I da je Marić uistinu vitez. I jedan od najboljih u povijesti.

Samo, eto, nije imao sreće. Pa je naletio baš na Kustića, partijskog vojnika spremnog preživjeti i nuklearni rat. Kakav upravo traje u hrvatskoj nogometnoj javnosti. Pri čemu jedan njen dio, s itekakvom osnovom, zaziva prekidanje prvoligaškog prvenstva.

Curenje audio snimki iz VAR soba s mnogih spornih utakmica jasno ukazuje kako je hrvatska sudačka organizacija teško kompromitirana, dok je na regularnost cijeloga natjecanja bačena debela sjena sumnje. Uz napomenu, kako je tekuće nogometno prvenstvo vjerojatnije najpoštenije od svih prvenstava odigranih u posljednjih dvadesetak godina.

Naslijedio Kulušića

Bruno Marić na poziciju šefa Sudačke komisije HNS-a došao je nakon što je mandat prisilno, uz puno manje buke, okončan njegovu prethodniku i stranačkome kolegi Anti Kulušiću. Jer, ne možete biti predsjednik Sudačke komisije ukoliko niste član HDZ-a. Logično. Ako je, naime, HDZ stvorio Hrvatsku, onda je stvorio i hrvatski nogomet i ničeg prirodnijeg nema od toga da njegovi članovi o hrvatskome nogometu brinu kao o vlastitome čedu.

---

image

Bruno Marić i Ante Kulušić

Nikša Stipaničev/Cropix
---

I brinuli su pa su ga zato i dali u ruke Marijanu Kustiću i Bruni Mariću. Ovaj je čak toliko bio vezan za HDZ da je i njihov kandidat za gradonačelnika svog rodnog Daruvara bio. Loš kandidat. Ali, kao da su u HDZ-u ikad marili za loše kandidate. Dapače, pomagali bi im da se dobace daleko, i još dalje.

Kao što se Bruno Marić dobacio do jedne od važnijih funkcija u hrvatskome nogometu. Njegov HDZ postavio ga je za šefa hrvatskih nogometnih sudaca iako nikada, ali baš nikada, niti jedan jedini put, niti slučajno, ma niti u najbenignijoj igrici, nije sudio niti jednu jedinu iole važniju međunarodnu utakmicu.

Bruno Marić nije bio sudac s FIFA-inim znakom. Najznačajniji međunarodni doseg bila mu je uloga četvrtog suca na prijateljskoj utakmici Francuska - Belgija 2015. godine. Ni prije ni poslije Bruno Marić kao nogometni sudac nije prešao granice Republike Hrvatske. Niti ga je tko zvao, niti je ikome trebao.

"Nisam bio međunarodni sudac, jer je Komisija nogometnih sudaca u to vrijeme procijenila da to treba biti netko drugi. Mislim da su grubo pogriješili, na moju štetu, jer ja sam sudio utakmice koje su odlučivale o prvaku, o tome tko ispada, one u kojima se borilo za Europu, finale Hrvatskog kupa, derbije Dinama i Hajduka. Mislim da mi je to oteto bez nekakvog argumentiranog razloga", kazao je Marić u rujnu prošle godine za portal BjelovaracSport.

Derbi sudio triput

Spominje, dakle, Marić suđenje velikog derbija, utakmice između Hajduka i Dinama, a ne spominje da je veliki derbi sudio samo triput. I da se svaki put nakon tih derbija danima pričalo o suđenju. I da je u ta tri njegova derbija Hajduk u prosjeku imao jedan crveni karton po utakmici. I da na Poljudu 19. rujna 2015. godine nije vidio igranje rukom Filipa Benkovića u 45. minuti, dok je u sudačkoj nadoknadi vidio nepostojeći prekršaj na Soudaniju u Hajdukovu kaznenu prostoru.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Poslije je izjavio da se kaje, da mu je žao što je krivo dosudio penal za Dinamo, da nije bilo namjerno, jer, je li, i suci su ljudi od krvi i mesa, a posebice hrvatski.

"Hvala Bogu, Henriquez je promašio pa nisam napravio neku štetu Hajduku. Ali izazvao sam problem Dinamu, spominjao se Zdravko Mamić, Davor Šuker, HNS, moji kolege suci...", kazao je nakon te utakmice za 24 sata.

Dakle, svojim suđenjem na štetu Hajduka tog dana nije napravio štetu Hajduku, ali jest Dinamu, Zdravku Mamiću i svima ostalima.

"Svi mi koji smo sudili derbi izmolili smo Očenaš prije derbija, svi suci", objasnio je svoje dobre namjere Marić, dodajući kako sasvim razumije zahtjev Hajduka da ga više ne žele vidjeti na svojim utakmicama.

A Hajduk je reagirao jer Mariću to nije bilo prvi put. I danas se pamti finale Kupa 2009. godine kad je u Maksimiru u prvih 45 minuta isključio dvojicu igrača Hajduka. Dobili su što su zaslužili, rečeno je još istu večer.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Što navijači Hajduka misle o Marićevu arbitriranju ne treba posebno akcentirati. Zaboravlja se, međutim, da se i jedan njegov drug, Alojzije Šupraha, također bivši sudac i član HDZ-a, 2011. godine, kao član tadašnje Sudačke komisije, na sudačkom seminaru u Varaždinu žestoko bio obrušio na Marića.

"Rekao sam Mariću što mu ide. Izrekao sam mišljenje o njegovu suđenju, govorio sam o njegovim odlukama koje su sve bile na štetu jednog kluba. Logično je zaključiti da Marić nije kvaliteta koja bi mogla suditi u Prvoj ligi", potvrdio je Šupraha u izjavi za Slobodnu Dalmaciju.

Završio pod istragom

Nakon spomenutog finala Kupa Marić je završio i pod istragom. Optužila ga je ni manje ni više nego UEFA, i to da je sudjelovao u namještanju te utakmice. UEFA je kao istražitelja u Zagreb poslala Robina Bokšića, neobično neozbiljnog tipa koji je svakim svojim poduzetim korakom pridonio da UEFA izgubi sudsku parnicu. U konačnici, UEFA je Mariću zbog narušavanja ugleda morala isplatiti 150 tisuća kuna.

Na sve hrvatske naslovnice Bruno Marić je dospio i sredinom listopada 2016. godine kada su ga u Stobreču, u jednom finom restoranu, napali huligani.

"Odjednom je u restoran utrčalo desetak huligana, pripadnika Torcide, u rukama su imali šipke, na šakama boksere i nasrnuli su na nas. Dobio sam nekoliko teških udaraca i da nije bilo konobara i gostiju restorana, tko zna što bi bilo, možda bi me i ubili", kazao je u razgovoru za Index.

Marić je u tučnjavi zaradio hematome i porezotine te je odveden na Hitni kirurški prijem u splitsku bolnicu. Naknadno je otkriveno da je posjedovao pištolj, ali da ga nije htio upotrijebiti.

"Nakon silnih prijetnji koje su prethodnih godina izrečene na moj račun odlučio sam se obučiti i napraviti sve potrebne korake da bih ga mogao imati kraj sebe. Događaj u Stobreču samo dokazuje da su moja razmišljanja bila dobra", objasnio je zašto hoda naoružan.

"Na svijetu ne postoji sudac koji je sudio s takvim teretom kakav ja već godinama nosim na leđima. Nema teorije da je to još netko prolazio, da je toliko pretrpio zbog zločestih objeda. Međutim, ne pada mi na pamet sada se povući iz suđenja, jer to bih doživio kao poraz, kao bijeg pred divljacima", dodao je.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Tulumarenje s dinamovcima

Dvije godine ranije u javnost su procurile snimke i s tuluma Dinamovih nogometaša na kojemu je bio i Marić. Bili su veseli i raspjevani. Ante Rukavina svirao je gitaru, Brazilac Cleyton bongose, a Marić ih je pratio šuškajući zvečkom.

"Pjevanje s mojim prijateljem Rukavinom stvorilo mi je uteg. Nikad se neću odreći moga prijatelja, gdje god on igrao. Nisam imao pojma tko je Cleyton, mislio sam da je dostavljač pizze. Niti Cleyton nije znao da sam ja sudac. Kad sam došao, znao sam Rukavinu, a pojma nisam imao tko je taj s njim", pravdao se.

Iako uživa u glazbi, što pokazuju neke druge snimke, Bruno Marić oduvijek je znao da je nogomet njegov poziv, još otkako ga je otac, predsjednik HNK Daruvar, odveo na prvi trening.

"Nisam bio bezveznjak u nogometu, a Daruvar je tada bio ozbiljna ekipa (...) Bio sam motorički izuzetno snažan, brz i izdržljiv", govorio je za Moj portal.

---

image
Jure Mišković/Cropix
---

A kad je počeo suditi odmah se nametnuo svojim karakterom.

"Imao sam bliskih susreta s divljacima, krkanima, imali smo ‘borbe‘ i poslije utakmice (...) Oni su mi bili izazov, najveće zadovoljstvo je bilo kad sam najvećem krkanu u njegovom selu pokazao crveni karton", objasnio je kako je postizao autoritet.

Po struci je ekonomist, bio je godinama zaposlen u Daruvarskim toplicama, radio je kao pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, da bi i kao takav postao vijest. Prvo je u lipnju 2019. godine razriješen s te dužnosti te premješten na radno mjesto "koje odgovara njegovoj stručnoj spremi", da bi nakon godinu dana sudovanja bio vraćen u svoju staru kancelariju. Presudilo je što su Radničko vijeće i Sindikat cijelo vrijeme bili na njegovoj strani.

Iako je rođen u Zagrebu, a porijeklom iz Hercegovine, zbog čega je, kao dijete, navijao za Velež, intimno je sasvim vezan za Daruvar. U gradu podno Papuka postao je i suvlasnik caffe bara i noćnog kluba "Public", a s istim partnerima, Draženom Dobrašem i Ninom Medakovićem, preuzeo je i izletište "Kod Francuza" na samoj periferiji Daruvara.

Snašao se vitez.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ronald Goršić/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Paun Paunović/Cropix Jure Mišković/Cropix Paun Paunović/Cropix Vojko Bašić/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Damir Krajač/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Bruno Marić i Ante Kulušić

Paun Paunović/Cropix

Bruno Marić dosuđuje kazneni udarac za Dinamo na samom kraju utakmice na Poljudu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/sve-o-brunu-maricu-tulumario-je-s-dinamovcima-mamic-ga-je-prozvao-vitezom-a-fifa-inu-znacku-nikad-nije-dobio-1368758 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4ae755f1a483792d8a2de253b4c4b0c15289a201 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+o+Brunu+Mari%C4%87u%3A+tulumario+je+s+dinamovcima%2C+Mami%C4%87+ga+je+prozvao+vitezom%2C+a+FIFA-inu+zna%C4%8Dku+nikad+nije+dobio&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fsve-o-brunu-maricu-tulumario-je-s-dinamovcima-mamic-ga-je-prozvao-vitezom-a-fifa-inu-znacku-nikad-nije-dobio-1368758 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fsve-o-brunu-maricu-tulumario-je-s-dinamovcima-mamic-ga-je-prozvao-vitezom-a-fifa-inu-znacku-nikad-nije-dobio-1368758 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dosje Marić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometDosje Marić

Sve o Brunu Mariću: tulumario je s dinamovcima, Mamić ga je prozvao vitezom, a FIFA-inu značku nikad nije dobio

Piše Vinko Vuković
2. ožujka 2024. - 13:32

"Bruno Marić hrvatski je vitez i jedan od najboljih sudaca u povijesti."

                                                      Zdravko Mamić, 30. kolovoza 2011.

Bruno Marić, 51-godišnji bivši nogometni sudac i predsjednik Sudačke komisije Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), dao je ostavku koju, kako tvrdi naš izvor, nije namjeravao dati. No, nakon razgovora s Marijanom Kustićem, predsjednikom HNS-a, ostavka se pokazala boljim rješenjem od smjene. Vitez je dobio časni otpust.

"Bruno Marić dao je veliki trud u Sudačkoj komisiji, dao je puno, ja sam mu i danas zahvalio", kazao je Kustić.

HDZ-ovac i ničim izazvana persona grata za fanove domoljubnih trubadura, riješio se Bruna Marića kao da nikad zajedno u Hiltonu nisu sjedili. I...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 13:02