StoryEditorOCM
Domaći nogometPing pong derbija

Van svake pameti! Da nije bilo odgode, Lokomotiva bi imala petoricu igrača više, trojica su sad u Dinamu

23. siječnja 2024. - 12:54

Drugi dio SuperSport HNL-a kreće u utorak odgođenom utakmicom 4. kola Dinama i Lokomotive (17 sati, prijenos MaxSport 1), u kojem će ‘modri‘ pet mjeseci nakon prvotnog termina susreta pokušati smanjiti sedam bodova zaostatka za jesenskim prvakom Hajdukom (imaju i dva susreta manje). Prošlog tjedna je zbog lošeg stanja travnjaka u Kranjčevićevoj ulici došlo i da zamjene domaćinstva, pa će umjesto Lokomotive domaćin biti Dinamo na Maksimiru (zauzvrat će u 31. kolu domaćin biti ‘lokosi‘). A da se umjesto ovog tjedna, taj susret igrao kada se i trebao igrati 12. kolovoza, ne samo što bi ‘modri‘ bili gost umjesto domaćin, već bi Lokomotiva bila jača za čak petoricu nogometaša. Od toga čak trojica su sada članovi Dinama! U međuvremenu su preselili na Maksimir.

Zamjena domaćinstva je manji problem, ako je već travnjak u tako katastrofalnom stanju. Mada je i to bizarno, na rubu moralne regularnosti, jer sve je kao i odgode u skladu s propisima koji su smiješni. Naime, zbog europskih obveza odgođene utakmice moraju se odigrati najkasnije uoči zadnja dva kola. Tako da se još uopće ne zna kada će ‘modri‘ odigrati igrati drugu zaostalu utakmicu s Varaždinom (Dinamo je još sudionik Konferencijske lige, igra play off s Betisom). No, takvi su propisi. Manjkavi, ali takvi su na snazi. Međutim, ovaj drugi dio vezano za igrački kadar ne bi baš tako lako prošao u bilo kojoj ozbiljnijoj ligi. Ne bi se igrači mogli tako ‘šetati‘ između dva kluba koji u prvom dijelu sezone nisu odigrali neku utakmicu ili bi se odmah u prvom mogućem terminu taj zaostatak odradio. Jer da se utakmica igrala sredinom kolovoza Lokomotiva bi u odnosu na sadašnji kadar bila jača za Luku Stojkovića, Lukasa Kačavendu, Morena Živkovića, Indrita Tucija, Ivana Miličevića... Bitnih karika, svojim mahom najbitnijih igrača ljetos. Od toga su prvospomenuta trojica Stojković, Kačavenda i Živković sada umjesto Lokomotive članovi Dinama.

image

Indrit Tuci

Goran Mehkek/Cropix

Stojković (20) je 22. kolovoza postao igrač Dinama. U transferu navodno prema medijskim natpisima vrijednom tri milijuna eura preselio je u Maksimir. No, vrlo brzo se i teško ozlijedio. Stradao je njegov prednji križni ligament i za njega je duga pauza, na putu je povratka na teren, prognozirano je da će pauzirati između šest mjeseci i pol godine.

Kačavenda (20) je krenuo za njim, nekoliko dana kasnije otišao je na prvo na posudbu, a zatim će i trajno preseliti u Dinamo. No, i drugi veliki talent koji je iz Lokomotive prešao u Dinamo ima velikih problema s ozljedom koljena. Nakon što je posudba dogovorena, potvrđeno je da će morati opet pod nož. Pa je i on dugo pauzirao.

image

Luka Stojković u dresu Dinama

Ranko Šuvar/Cropix

Talentirani stoper Živković (19) ima malo drugačiji put. On je u srpnju prošle godine iz Dinama posuđen Lokomotivi. A potom je ta posudba skraćena jer se Dinama našao u problemima sa stoperima, i ove zime je vraćen u Maksimir. Navodno je čak Dinamo morao platiti da se ranije od planiranog okonča posudba, ali i to je manje bitno. Ključno je da bi i Živković da se utakmica igrala u kolovozu bio član Lokomotive, a sada će biti igrač Dinama. Sin bivšeg igrača Hajduka Borisa je na susretu Lokomotive i Hajduka jesenas (1:1) jako dobro zaustavio Marka Livaju.

Kako svi naši klubovi u najvećoj mjeri preživljavaju od prodaje igrača, ove zime Lokomotiva je svog najboljeg igrača i strijelca napadača Tucija (23) prodala u Češku. Sparta iz Praga navodno je po Transfermarktu isplatila milijun eura odštete. Na jesen je tri kola zaredom zabijao u derbijima Dinamu, Rijeci, Osijeku. Postigao je šest ligaških golova ukupno. Sada u zaostalom gradskom derbiju Lokomotiva neće imati ni njega. Kao ni lijevog bočnog Milićevića koji je na prvenstvenoj stanci preselio u grčki Kifisias. No, ni to nije sve.

image

Lukas Kačavenda u dresu Lokomotive
 

Damir Krajač/Cropix

Tu je još i čudnovati slučaj napadača Sandra Kulenovića (24). U ovu sezonu Kulenović je ušao kao igrač Dinama koji se vratio s posudbe iz Lokomotive. Potom je 19. kolovoza ponovno ustupljen Lokomotivi, tjedan dana nakon prvotnog termina gradskog derbija koji je odgođen, a trebao se igrati 12. kolovoza. A onda je nakon brojnih odlazaka Dinamovih vedeta u inozemstvo i rezultatske krize, 4. rujna vraćen na Maksimir. I sada će susret s Lokomotivom dočekati kao igrač Dinama.

Ima toga još... Ne sumnjamo u sportske namjere igrača i stožera Lokomotive na travnjaku. Zadnjih godina su znali otkinuti koji bod starijem bratu. No, neka je formalno sve regularno, i ovo je već sasvim dovoljno da se vidi kako je sve ovo skupa van svake pameti.

To je već postao jasno i klubovima pa je Komisija klubova tražila ukidanje mogućnost odgode utakmica zbog nastupa u Europi bez suglasnosti saveza i suparnika odnosno odgode će biti moguće samo uz njihov pristanak. Prema dosadašnjem pravilniku svaki klub smio je odgoditi jednu prvenstvenu utakmicu tijekom kvalifikacija i jednu u grupnoj fazi europskih kupova bez suglasnosti saveza i suparnika.

image

Sandro Kulenović

Ronald Goršić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:59