StoryEditorOCM
Domaći nogometloša forma

Zlatko Dalić ih vodi na Euro, ali ta trojica Vatrenih odavno već ne igraju na reprezentativnoj razini

Piše Dražen Antolić/SN
24. svibnja 2024. - 21:29

Zlatko Dalić s tribine Rujevice vidio je samo Brunu Petkovića i Martina Baturinu. Od trojice Rijekinih igrača koje vodi na Euro slike nije bilo ili je ostala mutna.

Kako izbornik od HNL-ovaca očekuje više nego što mnogi misle, ne bi čudilo ako je stadion napustio s pitanjima i brigama. Gore po njega i Vatrene jest što se loše izvedbe Bijelih s Kvarnera nisu dogodile prvi put. Odavno već Marko Pjaca i Marco Pašalić ne igraju na reprezentativnoj razini, kao što niti Nediljko Labrović ne brani kao nekad. On je u finalu i tako ostao na klupi.

Petković ima 36 nastupa i 11 pogodaka za nacionalnu vrstu, njegova se pozicija zna, on i Budimir dijelit će “devetku”, a dio posla u toj ulozi opet bi, kao i često, mogao odraditi Andrej Kramarić, čije su prirodne role u zavjetrini napadača. Bruno je dobar, u formi, izborniku ja bjelodano što od njega može dobiti. Kao jedan od lidera Modrih zabio je u ključnoj prvenstvenoj utakmici protiv Rijeke, pa razigravao za Rabuzinovo Sunce.

Martin Baturina posebno je intrigantno ime, jedan od najvećih hrvatskih talenata, kakvi u pravilu imaju velike uloge u reprezentaciji bilo koje države. Za A vrstu je debitirao lani u studenome s dva kratka nastupa ulascima protiv Latvije i Armenije u 83. i 86. minuti. Danas se pitamo vidi li ga Dalić u hrvatskom sastavu? Izbornik je dosad forsirao formaciju 4-3-3 i lako je moguće da će pri tome ostati, iako za nju nema odgovarajuće krilne igrače. pišu Sportske novosti.

To je sustav u kojem vezni red čine Modrić, Brozović i Kovačić te igrači profila Baturine, poput Majera, Ivanušeca, Marija Pašalića, Luke Sučića... ulaze s klupe ili krpaju rupe na krilima. U takvoj igri i Baturina može djelovati jedino kao lažno krilo na jednoj od strana, sa slobodom kretanja po širini terena, premda mu to nije najjača pozicija. Nakon što je donio trofej u Superkupu, sezonu privodi kraju i golom za Kup, ukupno s osam pogodaka u svim natjecanjima. Igrač je koji može razigrati, napraviti višak, a i zabiti. Postao je nositelj igre Modrih i jedino pravo novo oružje koje u ovom kadru Dalić može ponuditi na kontinentalnoj smotri u odnosu na Katar. No, gdje li je Baturina točno u izbornikovoj hijerarhiji?

Stručni stožer je na popis uvrstio svega trojicu pravih krilnih igrača, a svi igraju u HNL-u. Dok je Ivan Perišić u procesu oporavka od ozljede, Pjaca i Pašalić imali su skromno proljeće.

Zbog Perišićeva stanja Dalić je zacijelo vidio Pjacu kao prvi izbor za lijevo krilo, ali sad mu je taj rejting ugrožen. Može li bolje funkcionirati u okruženju Vatrenih, kao što je bilo u Kairu, pokazat će već dvije prijateljske utakmice sa Sjevernom Makedonijom i Portugalom. Za Rijeku je u ovoj sezoni imao sedam golova i pet asistencija. Od toga samo četiri pogotka iz igre, dva iz kaznenog udarca, a jedan iz popravnog nakon neiskorištenog jedanaesterca.

Željko Sopić je od njega očekivao da bude prevaga koja će mu donijeti trofeje, a to nije bio. Malo smo vidjeli njegovih nekad karakterističnih prolaza, driblinga u trku, iz njegovih izvedbi nije izašlo puno toga. Koliko je to do Marka, a koliko do igre Rijeke odgovorit će svojim nastupima u državnom dresu.

Pašalić ima devet pogodaka i pet asistencija u svim natjecanjima, izvrsno se predstavio sjajnim startom u sezonu, fenomenalnim golovima, gotovo snajperskom preciznošću s kojim je ljevicom skidao paučinu s vrata, no nakon što su suparnici malo bolje proučili što radi, cijelo proljeće imao je samo dva pogotka i tri asistencije. Primjerice, Josip Brekalo, koji se nije proslavio u Hajduku te nije ni na pretpozivu, u istom je razdoblju stavio na konto u HNL-u jedan gol i sedam asistencija.

Prednost mu je što igra lijevom nogom, što je profil dobar na desnu stranu, ali to nije dovoljno. Boljim prezentacijama na terenu morat će pridobiti naklonost struke.

Petković i Baturina vjerojatno su izborniku popravili raspoloženje. Dođe li do otpadanja nekoga zbog ozljede na pretpozivu ima Tonija Fruka i Luku Sučića, od aktera finala. Obojica su bili strijelci, Fruk i Niko Galešić su i vukli Rijeku dok je još nizala pobjede, dakako i Goda, Hodža, u jednoj utakmici Bogojević, no dojam je da je baš Sučić baždaren na prilično visoke kote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 08:00