StoryEditorOCM
Hajdukotvoreno

Bivši Hajdukov as ‘infiša‘ u Ivana Rakitića, otkrio i zašto Raketi fali Zlatko Vujović: To ‘bijelima‘ baš nedostaje

Piše Jurica Radić/SN
2. listopada 2024. - 10:58

Ivan Rakitić iz tjedna u tjedan postaje sve bitnija karika Hajduka. Igrač oko kojeg je potpuno koncentrirana igra splitske momčadi. Ima sve u jednom, što bi komercijalisti rekli “dva u jednom”. Plemeniti veznjak i graditelj igre iz zadnje linije. Lako je i pričati o takvom nogometašu, reći će nam i Dean Računica, nekoć “desetka” Bijelih, pišu Sportske novosti.

- Jedan od najvećih koji je igrao u Hrvatskoj ligi. Čast je komentirati njegova izdanja - kazat će nam Računica.

Šibenčanin koji je s Hajdukom osvajao naslove prvaka i kupove. Ima Računica tri titule i isto toliko kupova s Bijelima, a u svojoj riznici trofeja posložio je i naslove prvaka s Hapoel Tel Avivom i Casino Salzburgom. Sve smo najvažnije pobrojili da bismo približili Rakitićeva ostvarenja.

- Kada vidiš što je Rakitić osvojio, imaš se samo pokloniti i kazati “čestitam”. Toliko godina igranja kroz Švicarsku, Njemačku i posebno Španjolsku, skupio je golemo iskustvo koje se osjeti u svakom dodiru na travnjaku. Zato o Rakitićevoj igri nema velike rasprave. Čovjek zna i gotovo.

image

Dean Računica

/Slobodna Dalmacija

Sve smo vidjeli što Rakitić može. Ne samo u Hajduku, gledali smo kroz desetljeće i pol njegov nogomet u klubovima i reprezentaciji. Upravo zbog toga ostaje dojam da ima potencijal još podići igru Hajduka.

- Jasno je da bi njegov učinak bio konkretniji da ima jednog brzanca kojeg bi okomitim loptama izbacivao u šanse. Uvjeren sam da bi kreirao barem pet “zicera” po utakmici da ima igrača kojem bi servirao takve lopte. Njegove duge pogađaju u “trepavicu”, ali za sada ne vidim nikog iznimno raspoloženog u napadu osim Livaje. Postoji prostor za napredak kod mlađih, ali trebaju vremena za usavršavanje.

Kada spomenemo brzanca za Rakitićeve duge okomite lopte, uvijek nam prvi na pamet dođe Zlatko Vujović.

- Da, takav igrač koji bi mogao brzinom podići momčad. Hajduku nedostaje brzine u napadačkom dijelu. Ovako sve ovisi uglavnom o Livaji, jer do sada su ove sezone svi pogoci imali njegov dodir. 

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2024 10:59