StoryEditorOCM
HajdukAutogol pa pretpoziv

Filmska priča, u malo više od mjesec dana Zagrepčanin od pozicije Hajdukove rezerve došao na vrata reprezentacije!

Piše Frane Vulas
23. rujna 2024. - 14:50

Iznenađenje na popisu za Ligu nacija, makar nije u glavnoj rubrici, nego u onoj s pretpozivima. U razmaku tek malo većem od mjesec dana Dominik Prpić je od rezerve u Hajduku došao u situaciju da je zakucao na vrata reprezentacije. Mladi stoper Hajduka dobio je pretpoziv izbornika Zlatka Dalića za susrete Lige nacija protiv Škotske i Poljske.

Spletom okolnosti mladi 20-godišnji Zagrepčanin u dresu splitskog kluba u subotu je u 4:1 pobjedi Hajduka nad Goricom zabio autogol, ni kriv ni dužan. Pokušavao je ispraviti pogrešku kolege Filipa Uremovića. A u ponedjeljak se njegovo prezime našlo na listi potencijalnih reprezentativaca.

Naravno, to je tek pretpoziv. Ima još „jahati” do „pravog” poziva, pa i debija za izabranu seniorsku vrstu. Uostalom, i drugi mladi hajdukovac Niko Sigur je ne tako davno imao pretpoziv izbornika seniorske reprezentacije, pa eno ga nekidan je debitirao, ali za – Kanadu. Šteta, potencijalno velika šteta, ali njegov izbor, sasvim legitiman. Međutim, vratimo se Prpiću. U tek nešto više od mjesec dana sve mu se gotovo idealno poklopilo.

Nećemo se vraćati previše u prošlosti. Prisjetit ćemo se tek kako je ovaj 20-godišnji Zagrepčanin u redovima Splićana imao velikih izazova otkad je zagazio u seniorski nogomet. Ozljede, posudba u Radomlje, bolest koja ga je izbacila s terena na nekoliko mjeseci... Međutim, vratio se nakon svega još bolji i evo ga na pragu „kockastih”. Filmska priča kojoj još samo nedostaje happy end.

A nije bio niti starter

A na ulasku u ovu sezonu gledao je Prpić u leđa najmanje dvojici iskusnijih kolega stopera. „Pecking order” na pozicijama stopera bio je jasan, Uremović i Zvonimir Šarlija bili su neprikosnoveni u tandemu. Lani u ovo vrijeme dok je Hajduk ganjao titulu zvali smo ih "beton obranom". No, baš kao i u onoj izreci, dok jednom ne smrkne drugom ne svane. Ozlijedio se u kolovozu Šarlija, nastradao mu je skočni zglob. Svojih pet minuta dočekao je Prpić. I maksimalno ih je iskoristio.

U prvih šest utakmica sezone samo je u jednoj Prpić startao. Bilo je to u prvom susretu 3. kola kvalifikacija Konferencijske lige protiv Ružomberoka u Slovačkoj (0:0). Pritom je i u prethodnom prvenstvenom susretu sa Slaven Belupom u kojem je ušao kao zamjena (2:1 pobjeda Hajduka) zabio autogol, ali je imao i malo sreće zbog toga što je poništen zbog prethodnog prekršaja.

U međuvremenu se ustalio u početnoj postavi „bijelih”. U cijelosti je odigrao posljednjih pet prvenstvenih utakmica „bijelih”. Nije nastupio samo u kup susretu protiv Bilogore 91.

image

Dominik Prpić u dresu U21 reprezentacije Hrvatske

Josip Bandić/Cropix

Uglavnom je igrao u paru s Uremovićem, makar je u jednom susretu igrao i s Elezom. U tom četverolistu stopera Hajduka uvjerljivo je Prpić najmlađi, ali i zadnje vrijeme najkonstantniji u formi, najkoncentriraniji. Ako izuzmemo tu malu pegulu s autogolovima.

Zabio je autogol Prpić i u subotu protiv Gorice, pokušavajući popraviti grubi previd Uremovića. No, nije bilo posljedica. Na koncu je Hajduk slavio s uvjerljivih 4:1. A baš otkad se Prpić ustalio u momčadi konsolidirao se spletom okolnosti i Hajduk, igrama i rezultatima.

Asistencija u Maksimiru

Posebno će se pamtiti Prpićeva asistencija u 1:0 pobjedi u derbiju protiv Dinama na Maksimiru. Majstorski je uposlio strijelca Marka Livaju, kolegu stopera Samyja Mmaeea je uhvatio potpuno na spavanju. Tada je dosadašnji U21 reprezentativac Hrvatske dospio u fokus šire javnosti. Tek kada je kao stoper izašao iz okvira svojih „nadležnosti”. No, to je prokletstvo obrambenih igrača. Svaka pogreška ti se konta, secira. A kada napadač zabije svi se prethodni promašaji brišu iz memorije.

Mala nagrada za trud stigla je na Hajdukovu/Prpićevu adresu, zaslužena. Ne treba iznenaditi ako uskoro stigne i velika. Izbornik Dalić je u problemima s igračima na stoperskim pozicijama pa je tako Martin Erlić preskočio prošli rujanski prozor i susrete s Portugalom i Poljskom, kao i Josip Stanišić koji će preskočiti cijelo natjecanje u skupini, a Domagoj Vida se umirovio što se tiče reprezentacije. Marin Pongračić se početkom mjeseca i nije baš iskazao, ali zato jest Duje Ćaleta-Car. Pa tako i Prpić u Hajduku. A treba biti i objektivan, na stoperskim pozicijama u Dinamu uglavnom su stranci. No, s obzirom na 13 primljenih pogodaka u zadnja dva susreta (Bayern 2:9, Slaven Belupo 1:4) i da imaju hrvatske putovnice teško da bi na njihove adrese sletio neki (pret)poziv.

image

Dominik Prpić

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 17:28