StoryEditorOCM
Hajdukriječ trenera

Gattuso upitan o razgovoru s Bilićem: ‘Predsjednik mora biti predsjednik, a Dinamo je i dalje ispred nas‘

Piše SPORT SD
20. rujna 2024. - 12:17

Hajduk u subotu na Poljudu igra utakmicu sedmog kola SuperSport HNL-a protiv Gorice. Bijeli su u prvih šest utakmica neporaženi, s četiri pobjede i dva remija. 

Utakmicu je na press konfernciji najavio trener Gennaro Gattuso. Druga je to bila konferencija za medije u Poljudu u dva dana, nakon što je jučer službeno predstavljen novi sportski direktor Francois Vitali. 

Kakav je bio razgovor s predsjednikom, koliko je trajao?

- Kao što sam i rekao nakon utakmice s Dinamom, predsjednik treba biti predsjednik, trener treba biti trener, uprava mora raditi posao uprave... To je jedan sportski klub, tako treba biti organiziran.

Kakak je bio razgovor sa sportskim direktorom?

- Prije dva dana smo se prvi put čuli. Rekao je da mu treba nešto vremena da stekne prve impresije. Treba mu vrijeme, mi nastavljamo raditi, zajedno ćemo raditi u budućnosti. Pričao je na press konferenciji dosta o mladima. Na terenu će biti onaj tko zaslužuje to najviše. Ako dijete od 16 godina se trudi i radi, ono će igrati. Nogomet ne poznaje godine.

Nakon pobjede protiv Dinama ste heroj navijača. Može li Hajduk nastaviti s pobjedama?

- Ne mogu reći da sam ja heroj. Igrači su ti koji pobjeđuju, nisam ja nikakav heroj. Imamo svoje mane i prednosti, imamo probleme, ali tri boda protiv Dinama su ista tri boda kao i protiv bilo koga. Mi trebamo pedalirati jako, moramo biti veliki Hajduk i protiv Gorice. Ako mene pitate, Dinamo je i dalje ispred nas, po pitanju snage. Idemo utakmicu po utakmicu. Gorica je nezgodna momčad. Moramo odigrati veliku utakmicu, kao i u svakom prvenstvu u Europi, tako i u Hrvatskoj, lagane utakmice ne postoje. Sve momčadi koje igraju protiv Hajduka žele biti na razini, Hajduk je najpraćeniji, igra pred punim stadionom.

Sutrašnja utamkica je u drukčijem kontekstu nego protiv Dinama. Sutra će se Gorica braniti, stajati čvrsto iza i tražiti kontru. U kakvom je stanju Bamba, brzina krila će vam pomoći?

- Bamba, nažalost i dalje nije u punom treningu, on treba biti sto posto spreman, ne koristi nam kada je na 50 posto. Bolje da se oporavi, pa da bude pravi kada se vrati. "Zaustavili" smo ga za sutrašnju utakmicu.

- Teška utakmica nas očekuje, vidjeli ste kako ih je Rijeka teško pobijedila. Dobro se brane, i Dinamo se mučio. Trebamo ih držati u njihovom polju, sve lopte koje su između moraju ići na našu stranu, da ne bude kontri. Od momčadi tražim isti mentalitet kao i protiv Dinama.

- Moram pohvaliti i Kup utakmicu, teren je bio blagi užas, nitko se nije ozlijedio, svaka čast i mladima. To su teške utakmice, teže je to igrati nego protiv Dinama. Ponosan sam na momčad, svaka im čast na rezultatu.

Pukštas ne može igrati? Možda iskoristiti Krovinovića na toj poziciji?

- Na toj poziciji sutra će igrati Benrahou ili Kalik.

U kakvom stanju je Biuk?

- Dobar je Biuk, dobro trenira, sviđa mi se kao igrač. Pogotovo tehnika i brzina. Može biti bolji u igri jedan na jedan. Imam u njega veliko povjerenje.

Gorica se ovaj tjedan pojačala. Tu je i Maloča, rekao je da će igrati flastera na Livaju, jeste li spremni na to?

- To je momčad orijentirana na obranu. Nisam primijetio da igraju čovjek na čovjeka. Inače su uvijek igrali da čekaju. Ako budu igrali na Livaju, imamo rješenje, vanjski napadači će onda tu biti bitni, preuzeti igru.

Kako vidite Sigura, u kojoj ulozi?

- Pričao sam o tome s tehničkim direktorom. On stvarno nije prošao uigravanje, ali to nije njegova krivica, stalno je bio ozlijeđen ili s reprezentacijom. Kao bek je par koraka iza ostalih. Mi smo se fokusirali na obranu desetak dana, njega nije bilo, bio je s reprezentacijom. On zna igrati nogomet, treba mu kontinuitet, više treba biti s nama, bit će nam od velike pomoći ako ga ozljede zaobiđu.

Moufi, Trajkovski, Brajković, što je s njima?

- Roko se vraća u ponedjeljak, kao i Moufi. S Trajkovskim situacija nije takva. Obnovio je ozljedu. Dugo već vuče tu ozljedu, on i Bamba neće trenirati s nama. Moufi i Roko su dobro iskoristili dane za oporavak, bit će s nama. Proces oporavka je dug proces, tko se vrati od ozljede ne igra odmah, ako dobro izgleda na treninzima, tada se vraća u momčad. Nema pretjeranog povratka u momčad.

Težak poraz Dinama od Bayerna, imaju sada težak ritam u Ligi prvaka, mogući su i novi teži porazi, koliko se mogu odraziti na momčad i domaća natjecanja koja također igraju? Evo, smijenili su i trenera.

- Sve što mogu kao trener napraviti je zagrliti svog smijenjenog kolegu i dati mu riječi podrške. Ali moram ja brinuti o Hajduku. Ja im osobno i zavidim, igraju Ligu prvaka. Iskreno, ne znam kako izaći iz te krize, to oni znaju. Ja ni ne mislim o tome, mislim o svojim utakmicama.

Kako bi ste osobno rangirali pobjedu na Maksimiru?

- Ne znam bi li to rangirao. Svidjela mi se pobjeda, prvenstveno zbog dvije i pol tisuće navijača, naša fotografija, uspomena, to mi ostaje. Ne pamtim puno utakmice, pamtim samo trofeje. Ali, ova utakmica može biti gorivo za nešto više. Gledat ću ovu fotografiju kao lijepu uspomenu, i kako smo se po povratku dvaput zaustavljali i slavili s navijačima. Vodio sam 400 trenerskih utakmica, osvojio sam nekoliko trofeja u trenerskoj karijeri, to pamtim.

Kolika će biti važna podrška s tribina, strpljivost navijača?

- Jednostave utakmice ne postoje za igrati. Tri boda protiv svih vrijede isto. Ne smijemo podcijeniti našeg protivnika. Moramo imati našu volju i ljutnju da bi pobijedili utakmicu.

Ostaje li Melnjak na desnom beku, kako je biti pri vrhu tablice?

- Ne gledam ljestvice, prerano je. Moramo raditi i imati kontinuitet. Nadam ste da ste u 11 utakmica koliko sam ih ovdje vodio to vidjeli. Moramo se još poboljšati. Uvijek će 11 najboljih igrati.

- Još ćemo sutra vidjeti gdje će Dario igrati. Uvijek se on trudi, jasno je da igrači nisu zadovoljni kada ne igraju: To mi je drago vidjeti, da se trude, to znači da im je glava sto posto u klubu. Dario je odličan, kao i ostali. Ali, ne mogu svi igrati. Ne biram igrače po simpatiji ili antipatiji. Igrači mi daju život, zahvaljujući njima sam i preživio ovdje do sada. Dario kao i ostali su sjajni i zadovoljan sam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 12:44