StoryEditorOCM
Hajdukstigao vitali

Hajduk predstavio sportskog direktora, Bilić: ‘To je bio moj lapsus, par stvari mi je ‘izletilo‘ na prošloj presici‘

Piše Frane Vulas
19. rujna 2024. - 17:50

Sedam dana nakon što je objavio da je Francois Vitali (48) novi sportski direktor Hajduka, klub s Poljuda je napokon i predstavio francuskog stručnjaka. Vitalija je u novinarskom salonu na Poljudu predstavio predsjednik Uprave Hajduka Ivan Bilić.

Vitali iza sebe ima više od dva desetljeća iskustva rada u nogometu, radio je na različitim funkcijama u sportskim segmentima francuskog Lillea, belgijskih klubova Royal Mouscron-Peruwelza i Cercle Bruggea te francuskog Troyesa.

Vitali je potpisao trogodišnji ugovor, a predstavljen je kao novi direktor sportskih operacija.

- Razgovore smo započeli krajem kolovoza. Predstavljali smo mu ideje iz strategije, razvoj mladih igrača. On je rekao da postoje dvije različite stvari, razvojna platforma i nogometni klub. Mi smo nogometni klub. Prioritet će uvijek biti pobjeđivati, a uz to omogućiti razvoj mladih igrača – kazao je Bilić, a potom se još dotakao najavljene strategije.

- Strategija kluba je jednostavna, pobjeđivati, razvijati se i biti samodrživ u svim komponentama kluba. Mi sada imamo dosta kvalitetnu situaciju u prvoj momčadi, momčad je pokazala koheziju, trener jako dobro radi svoj posao. Mi smo na onoj poziciji na tablici na kojoj želimo biti. Osnovni kratkoročni plan je da na zimu u skladu s mogućnostima dovedemo nekoliko kvalitetnih igrača. Moramo propitati suradnju s klubovima partnerima, to trebamo unaprijediti. Moramo izgraditi skauting koji će dovoditi kvalitetne mlade igrače koje će moći klub kasnije preprodati. Dugoročna strategija će u službenoj formi izaći do kraja ove godine – najavio je Bilić.

Vitali je u uvodu sedmu silu pozdravio na hrvatskom, pa dalje nastavio na engleskom jeziku.

- Čast mi je raditi u ovako velikom klubu, ovo mi je novi izazov. Za nas u Francuskoj Hrvatska je nogometno vrlo važna zemlja. Hajduk je klub bogate povijesti, s poznatim navijačima. Sretan sam što sam tu. Moj cilj je podijeliti iskustva svog 25-godišnjeg rada s kolegama, ali i saslušati njihovo mišljenje. Želimo kolektivno ići naprijed. Želimo napraviti samodrživ klub, Hrvatska je poznata po talentiranim igračima – pričao je Vitali.

image
Vojko Bašić/Cropix

Bilića je odmah dočekalo pitanje o sastanku „pomirenja” s trenerom Gennarom Gattusom.

- Ne bih pretjerano ulazio u detalje. Razgovor je bio dobar. Prenio sam mu potporu cijelog kluba koju ima, kao i potporu cijele momčadi. On svoj posao radi jako kvalitetno – rekao je Bilić.

Na inzistiranje o tome kako je bilo dosta proturječnosti u izjavama, vjerojatno i neistina, pitanja koliko je trajao sastanak s Gattusom, kako su te stvari izgladili, kako su se ‘pomirili‘, ipak je Bilić otkrio.

- Sastanak je trajao par sati i generalno je bio pozitivan. Svi smo govorili u emotivnom stanju. On je jako podigao timski duh, momčad je sada iznimno spremna. Ne bih u detalje, to neće pomoći održavanju mira – rekao je Bilić.

Titula direktora sportskih operacija Vitalija je zbog – nedostatka licence.

- Hrvatska za obavljanje uloge sportskog direktora zahtjeva UEFA Pro licencu, on ima UEFA B licencu – pojasnio je Bilić.

Vitali je rekao da će mu biti čast raditi s Gattusom.

- Imao je veliku karijeru kao igrač, mnoga iskustva može prenijeti igračima, ali i meni. Suradnju s njim vidim kao win-win situaciju. Moja želja je da mu pomognem, a i on će pomoći meni. Promatrao sam momčad u susretu s Dinamom, pokazali smo karakter, napredak. Prvi utisak bio je odličan.

image
Vojko Bašić/Cropix

Na pitanje o prvim koracima Vitali je kazao:

- Moj cilj je kratkoročno analizirati kako klub funkcionira. Jasno je da je krucijalan rezultat prve momčadi, ali za egzistenciju kluba je ključan rad Akademije.

Predsjednika je dočekalo pitanje o izlaznim transferima, koliki je pritisak da se brzo nekog proda.

- Cilj je da prodamo jednog do dva igrača. Za jednog igrača su neki pregovori već i započeli. Postoji mogućnost da se transfer ostvari izvan prijelaznog roka, kao što je bio slučaj s Vuškovićem, pa da igrač ostane s nama do kraja sezone. Postoje interesi za niz naših mlađih igrača – najavio je Bilić.

Vitalija je dočekalo pitanje o tome što je predsjednik Bilić na posljednjoj presici rekao da neće imati pravo odlučivanja o treneru. Ubacio se ipak predsjednik Bilić.

- To je bio moj lapsus. U svim razgovorima s novim sportskim direktorima on je izražavao jaki „support” prema treneru. Zbog toga sam to tako rekao. Par stvari sam tada rekao koje su mi „izletile”. Kolegu iz Nove TV sam također malo prozvao, i njemu se želim ovim putem ispričati. Želio sam reći da mi nismo izabrali pravi format emisije za tu poruku – pojasnio je Bilić.

Ako se u budućnosti dogodi da dođe do sudara strategije i trenerovih želja, što ćete napraviti?

- Svuda se to događa, međutim moj cilj je objasniti predsjednika, a ponekad i trenera da se napravi prava odluka za klub. Nije jednostavno, jer frustracije se često događaju tijekom prijelaznog roka. Moja je uloga olakšati takve situacije - objasnio je Vitali.

image
Vojko Bašić/Cropix

Potom je odgovorio na pitanje kakvu će financijsku situaciju imati sportski direktor.

- Za ovu godinu je lagano budžet povećan. Sada ćemo kroz par tjedan početi proces budžetiranja za 2025. godinu. Naša je namjera da budžet kluba ostane na ovim razinama. Nemam trenutno neki detaljniji odgovor. Na skupštini kluba ćemo znati točnije – kazao je Bilić.

Moufi i Diallo su iz francuske druge lige stigli u Hajduk. Kakvi su to po vama igrači?

- Francuska je dobro tržište, ali neće ovdje igrati 20 igrača iz Francuske zato što je to zemlja odakle dolazi sportski direktor. Nekad se može naći kvaliteta i u francuskoj 2. ligi. To su dva dobra, zanimljiva igrača – rekao je Vitali koji je otkrio da je napola Talijan, napola Francuz.

Pratio je već i ranije kroz karijeru Vitali neke mlade igrače Hajduka.

- Pamtim Perišića iz vremena kada je iz Hajduka otišao u Sochaux, poslije se dokazao u Belgiji. U novije vrijeme Luku Vuškovića sam pratio u Troyesu, ali cifre su otišle previsoko za nas i otišao je za ludi novac u Tottenham. Obojica su dobri primjeri kvalitete rada Hajdukove Akademije. Pamtim i Vlašića – rekao je Vitali.

Jeste li se susreli s Borom Primorcem?

- Nismo još razgovarali. Kod nas je vrlo poznat, pamtim ga i kao pomoćnika Arsenea Wengera. Nadam se da će mi pomoći u prilagodbi – kazao je Vitali.

Pred kraj je Bilić otkrio kako je uopće došao do Vitalija.

- Sudjelovalo je nekoliko ljudi, jedna bitna osoba iz sportske komisije, ali sam ga izabrao ja. Bilo je i nekoliko drugih kandidata. Nekoliko njih su možda u budućnosti kandidati za člana Uprave za sport, ali mislim da je to neka dalja budućnost o kojoj će odlučivati Nadzorni odbor.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 21:25