stdClass Object ( [id] => 1219123 [title] => Hajduk se dostojanstveno oprostio od Europe: Bijeli su puno kvalitetnijoj momčadi pokazali zube i gospodski istrpjeli pogubljenog latvijskog suca [alias] => hajduk-se-dostojanstveno-oprostio-od-europe-bijeli-su-puno-kvalitetnijoj-momcadi-pokazali-zube-i-gospodski-istrpjeli-pogubljenog-latvijskog-suca [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvi zaključak nakon poraza od Villarreala u play-offu Konferencijske lige jest taj da je Hajduk dostojno ispao iz Europe. Bijeli su protiv 'žute podmornice' pružili dvije respektabilne predstave i, iako realno u nijednom trenutku nisu bili blizu prolaska u grupnu fazu, još jednom pokazali da se koliko-toliko mogu nositi s jakim europskim momčadima.

Možda bi nakon jedne ovakve utakmice, koja k tome predstavlja kraj Hajdukovog europskog puta, prigodniji bio klasični komentar, a ne analiza. Uostalom, Valdas Dambrauskas je u najavi susreta rekao:

- Formacija, taktika su u ovakvim utakmicama sporedne. Ovakve utakmice dobivaju vjera i srce prije svega.

Ipak, Litavac je poznat po floskulama koje namjerno baca kako bi što manje toga otkrio novinarima i javnosti, a usto bi bilo pomalo podcjenjivački - s obzirom na važnost ove utakmice i kvalitetu prikazane igre obiju momčadi - ne napraviti analizu onoga što smo gledali u Hajdukovom ovosezonskom oproštaju od Europe.

Dambrauskas je očekivano svoju momčad izveo u 4-2-3-1, s Lukasom Grgićem i Marcom Fossatijem kao dvojicom centralnih veznih te Filipom Krovinovićem ispred njih. Emir Sahiti i Stipe Biuk zauzeli su krilne pozicije, dok je u vrhu napada bio Marko Livaja. Obranu su sačinjavali Dino Mikanović, Chidozie Awaziem (koji je odigrao dosta dobru utakmicu protiv Lokomotive), Josip Elez i Dario Melnjak.

Na iznenađenje nekih, Elez je dobio prednost ispred Tonija Borevkovića, ali iako je Elez van forme, Borevković je dosad pokazivao određene slabosti i Dambrauskas se odlučio za onu opciju za koju je procijenio da mu donosi više pluseva, jer ipak se radilo o utakmici u kojoj nije bilo mjesta za preveliko razmišljanje.

---

---


S druge strane, Unai Emery se ponovno odlučio ispremiješati ekipu, ali je svejedno na teren poslao poprilično jak sastav među kojima su se izdvajali kapetan Dani Parejo, Francis Coquelin, Giovanni Lo Celso i sjajni Samuel Chukwueze.

Španjolci su u prvim minutama izlazili u visoki presing i onemogućavali Bijele u iznošenju lopte iz zadnje linije, a u 3. minuti su umalo došli u vodstvo kada je Melnjak doživio trenutačno pomračenje i dodao loptu Nicolasu Jacksonu, koji ju je onda proslijedio do Alejandra Baene, ali je njegov šut dobro obranio Lovre Kalinić.

Bijeli su također izlazili u visoki presing kada je lopta kretala od Pepea Reine, ali i kada su se spuštali u srednji blok lopta na beka bi najčešće bila okidač za presing. Iako su u ovom susretu svi sudjelovali u toj fazi - pa čak i Livaja, koji je bio maksimalno angažiran u svakoj situaciji - Villarreal je uspijevao ostvariti progresiju kroz centralni koridor jer... Jer je to jednostavno Villarreal.

Grgić je u nekoliko navrata iz srednjeg bloka izašao na Danija Pareja, Fossati bi zatvorio Coquelina, a Lo Celso bi se onda spustio u međuprostor i stvarao nered, jer je najčešće imao ogroman prostor za sebe. Razlog tome je činjenica da je zadnja linija u tim situacijama stajala preduboko u odnosu na ostatak momčadi, ali znajući koliko su Španjolci moćna momčad i kako im ne treba puno da u prostor iza leđa obrane pošalju loptu koju mogu stići samo igrači u žutim dresovima i eventualno Kalinić, tako duboko pozicioniranje je u neku ruku bilo i očekivano, bez obzira na situaciju.

Bijeli su od prve minute imali pozitivan pristup i dali do znanja da se i na Poljudu, kao i u Valenciji, žele nadigravati. Bili su agresivni i pokušavali brzom tranzicijom nakon osvojene lopte zaprijetiti gostujućem golu... Pokušavali su i dugim loptama pronalaziti Livaju (što u nekoliko navrata nije bilo nimalo bezopasno), onda je Livaja u 17. minuti pokušao i s centra iznenaditi Reinu.

Dambrauskasovi igrači u prvom su poluvremenu bili agresivni, maksimalno motivirani, ali i disciplinirani. Drugim riječima, parirali su Villarrealu u svim segmentima osim u onom koji često bude presudan - kvaliteti. Španjolci su osvajači Europske lige 2021. godine, prošlosezonski finalisti Lige prvaka i klub s najvećim UEFA-inim koeficijentom u Konferencijskoj ligi te glavni favoriti za osvajanje iste. Hajduk takvoj ekipi kvalitetom jednostavno ne može parirati.

No, bez obzira na to, Bijeli su u drugom dijelu prvog poluvremena čak i dominirali uz kontrolu posjeda, a onda je Pedraza u 37. minuti uz veliku dozu sreće zabio pogodak koji je stigao kao posljedica užasne odluke suca utakmice, Latvijca Andrisa Treimanisa, koji ne da je imao neujednačen kriterij, nego je djelovao kao da uopće ne poznaje taj pojam, već svaku situaciju sudi kako mu dođe.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

U duelima je prekršaje dosuđivao gotovo nasumično, šamaranje Biuka nije tretirao ni približno kao Mikanovićevo, a „ruke mu je dao” i njegov pomoćnik koji je u 33. minuti signalizirao zaleđe Livaje u situaciji koja se jednostavno nije mogla procijeniti ljudskim okom u onakvoj brzini. Igrači Hajduka su, pak, sva ta često nelogična cjepkanja igre i sporne prosudbe istrpjeli gospodski.

Akcija koja je prethodila golu došla je nakon što je Treimanis dosudio prekršaj Fossatiju koji je na centru odnio loptu i onda se sudario s igračem Villarreala. Pedrazin prvi šut Mikanović je blokirao, ali se Španjolcu lopta savršeno odbila natrag na nogu i on je pogodio suprotne rašlje Kalinićevog gola.

Mikanovića je Pedraza namučio kod tog gola, a Hajdukov desni bek je općenito danas imao problema u fazi obrane, zbog čega nije bilo čudno što je upravo on bio jedan od dvojice igrača koji su prvi napustili igru. Dambrauskas je ponovno po svom običaju čekao 60. minutu da napravi prve izmjene, ali one mu nisu donijele ništa, jer je Jan Mlakar bio zapravo downgrade u odnosu na borbenog Sahitija koji je imao četiri oduzete lopte i dvije presječene te 6/11 dobivenih duela, dok Gergő Lovrencsics, osim sjajne lopte u prostor za Slovenca u 67. minuti, nije imao značajnijeg utjecaja na situaciju na terenu. 

Drugi gol gostiju također je došao kao rezultat sreće, ili točnije Kalinićeve nesreće. Još se u prvom poluvremenu moglo primijetiti da sve niske lopte upućene prema sjevernom golu nezgodno skakuću na putu do Reine. Naime, peterac ispred tog gola bio je više „načet” od onoga na južnoj strani i svaki udarac je djelovao potencijalno opasno.

Španjolac je ipak sve te udarce „usisao” u naručje bez većih problema, ali Kalinić u 56. minuti nije uspio u tome. Bacio se na udarac Chukwuezea, a lopta mu je odskočila i preko ruku mu se otkotrljala u gol. Ako je do tada nada u prolaz bila živa, tada je definitivno umrla, jer zaostatak od četiri gola razlike protiv ekipe kao što je Villarreal praktički je nenadoknadiv.

Ali ono što se u tom trenutku dogodilo na Poljudu možda najbolje potvrđuje tezu s početka teksta. Navijači nisu utihnuli, već su nastavili s pjesmom koja se samo pojačavala što se susret bližio kraju i polako pretvarao u Hajdukovu dominaciju u posjedu koju su im gosti uvelike dopustili, znajući da je sve gotovo.

Ako prevrtimo unatrag svih 120+ minuta, dolazimo do zaključka da su Bijeli primili šest naivnih i prelaganih golova, koji nisu došli kao posljedica nekakve zadivljujuće akcije. Ali s druge strane, Villarreal je u ove dvije utakmice pokazao da je nemjerljivo bolja momčad i djelovali su kao da u svakom trenutku mogu postići pogodak ako im baš zatreba. Zbog toga je ukupni rezultat 6:2 realan, ali istovremeno nije nimalo dramatičan.

Nakon ovakvog ispadanja iz Europe ne ostaje gorak okus u ustima i Bijeli se sada mogu posvetiti domaćim izazovima bez drame koja će ih pratiti zbog toga što ponovno nisu dočekali niti jesen u nekom od europskih natjecanja.

Villarreal je jednostavno kvalitetniji. I to puno kvalitetniji.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza utakmice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => analiza utakmice 0 7559 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-25 20:40:38 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-25 21:45:21 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2022-08-25 21:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 18321 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23191840.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23191372.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23191840_1920.jpg":"1920x1080","k_23191840_1280.jpg":"1280x1280","k_23191840_1024.jpg":"1024x1024","k_23191840_640.jpg":"640x640","k_23191840_480.jpg":"480x480","k_23191840_340.jpg":"340x340","k_23191840_220.jpg":"220x220","o_23191840_1280.jpg":"1280x853","o_23191840_1024.jpg":"1024x682","o_23191840_640.jpg":"640x426","o_23191840_480.jpg":"480x320","o_23191840_340.jpg":"340x226","o_23191840_220.jpg":"220x146","h_23191840_1280.jpg":"1280x854","h_23191840_1024.jpg":"1024x683","h_23191840_640.jpg":"640x427","h_23191840_480.jpg":"480x320","h_23191840_340.jpg":"340x227","h_23191840_220.jpg":"220x147","pp_23191840_1280.jpg":"1280x1628","pp_23191840_1024.jpg":"1024x1303","pp_23191840_640.jpg":"640x814","pp_23191840_480.jpg":"480x611","pp_23191840_340.jpg":"340x432","pp_23191840_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23191372_1920.jpg":"1920x1080","k_23191372_1280.jpg":"1280x1280","k_23191372_1024.jpg":"1024x1024","k_23191372_640.jpg":"640x640","k_23191372_480.jpg":"480x480","k_23191372_340.jpg":"340x340","k_23191372_220.jpg":"220x220","o_23191372_1280.jpg":"1280x853","o_23191372_1024.jpg":"1024x682","o_23191372_640.jpg":"640x426","o_23191372_480.jpg":"480x320","o_23191372_340.jpg":"340x226","o_23191372_220.jpg":"220x146","h_23191372_1280.jpg":"1280x854","h_23191372_1024.jpg":"1024x683","h_23191372_640.jpg":"640x427","h_23191372_480.jpg":"480x320","h_23191372_340.jpg":"340x227","h_23191372_220.jpg":"220x147","pp_23191372_1280.jpg":"1280x1628","pp_23191372_1024.jpg":"1024x1303","pp_23191372_640.jpg":"640x814","pp_23191372_480.jpg":"480x611","pp_23191372_340.jpg":"340x432","pp_23191372_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5810542 Threads: 73 Questions: 1041081351 Slow queries: 0 Opens: 184847 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.171 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9336407 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/hajduk-se-dostojanstveno-oprostio-od-europe-bijeli-su-puno-kvalitetnijoj-momcadi-pokazali-zube-i-gospodski-istrpjeli-pogubljenog-latvijskog-suca-1219123 [printLink] => /sport/hajduk/hajduk-se-dostojanstveno-oprostio-od-europe-bijeli-su-puno-kvalitetnijoj-momcadi-pokazali-zube-i-gospodski-istrpjeli-pogubljenog-latvijskog-suca-1219123?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 343716 [name] => Villarreal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => villarreal [link] => /tag/villarreal ) [2] => stdClass Object ( [id] => 524458 [name] => Konferencijska liga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => konferencijska-liga [link] => /tag/konferencijska-liga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza utakmice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hajduk se dostojanstveno oprostio od Europe: Bijeli su puno kvalitetnijoj momčadi pokazali zube i gospodski istrpjeli pogubljenog latvijskog suca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23191840.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23191840.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23191372.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prvi zaključak nakon poraza od Villarreala u play-offu Konferencijske lige jest taj da je Hajduk dostojno ispao iz Europe. Bijeli su protiv 'žute podmornice' pružili dvije respektabilne predstave i, iako realno u nijednom trenutku nisu bili blizu prolaska u grupnu fazu, još jednom pokazali da se koliko-toliko mogu nositi s jakim europskim momčadima.

Možda bi nakon jedne ovakve utakmice, koja k tome predstavlja kraj Hajdukovog europskog puta, prigodniji bio klasični komentar, a ne analiza. Uostalom, Valdas Dambrauskas je u najavi susreta rekao:

- Formacija, taktika su u ovakvim utakmicama sporedne. Ovakve utakmice dobivaju vjera i srce prije svega.

Ipak, Litavac je poznat po floskulama koje namjerno baca kako bi što manje toga otkrio novinarima i javnosti, a usto bi bilo pomalo podcjenjivački - s obzirom na važnost ove utakmice i kvalitetu prikazane igre obiju momčadi - ne napraviti analizu onoga što smo gledali u Hajdukovom ovosezonskom oproštaju od Europe.

Dambrauskas je očekivano svoju momčad izveo u 4-2-3-1, s Lukasom Grgićem i Marcom Fossatijem kao dvojicom centralnih veznih te Filipom Krovinovićem ispred njih. Emir Sahiti i Stipe Biuk zauzeli su krilne pozicije, dok je u vrhu napada bio Marko Livaja. Obranu su sačinjavali Dino Mikanović, Chidozie Awaziem (koji je odigrao dosta dobru utakmicu protiv Lokomotive), Josip Elez i Dario Melnjak.

Na iznenađenje nekih, Elez je dobio prednost ispred Tonija Borevkovića, ali iako je Elez van forme, Borevković je dosad pokazivao određene slabosti i Dambrauskas se odlučio za onu opciju za koju je procijenio da mu donosi više pluseva, jer ipak se radilo o utakmici u kojoj nije bilo mjesta za preveliko razmišljanje.

---

---


S druge strane, Unai Emery se ponovno odlučio ispremiješati ekipu, ali je svejedno na teren poslao poprilično jak sastav među kojima su se izdvajali kapetan Dani Parejo, Francis Coquelin, Giovanni Lo Celso i sjajni Samuel Chukwueze.

Španjolci su u prvim minutama izlazili u visoki presing i onemogućavali Bijele u iznošenju lopte iz zadnje linije, a u 3. minuti su umalo došli u vodstvo kada je Melnjak doživio trenutačno pomračenje i dodao loptu Nicolasu Jacksonu, koji ju je onda proslijedio do Alejandra Baene, ali je njegov šut dobro obranio Lovre Kalinić.

Bijeli su također izlazili u visoki presing kada je lopta kretala od Pepea Reine, ali i kada su se spuštali u srednji blok lopta na beka bi najčešće bila okidač za presing. Iako su u ovom susretu svi sudjelovali u toj fazi - pa čak i Livaja, koji je bio maksimalno angažiran u svakoj situaciji - Villarreal je uspijevao ostvariti progresiju kroz centralni koridor jer... Jer je to jednostavno Villarreal.

Grgić je u nekoliko navrata iz srednjeg bloka izašao na Danija Pareja, Fossati bi zatvorio Coquelina, a Lo Celso bi se onda spustio u međuprostor i stvarao nered, jer je najčešće imao ogroman prostor za sebe. Razlog tome je činjenica da je zadnja linija u tim situacijama stajala preduboko u odnosu na ostatak momčadi, ali znajući koliko su Španjolci moćna momčad i kako im ne treba puno da u prostor iza leđa obrane pošalju loptu koju mogu stići samo igrači u žutim dresovima i eventualno Kalinić, tako duboko pozicioniranje je u neku ruku bilo i očekivano, bez obzira na situaciju.

Bijeli su od prve minute imali pozitivan pristup i dali do znanja da se i na Poljudu, kao i u Valenciji, žele nadigravati. Bili su agresivni i pokušavali brzom tranzicijom nakon osvojene lopte zaprijetiti gostujućem golu... Pokušavali su i dugim loptama pronalaziti Livaju (što u nekoliko navrata nije bilo nimalo bezopasno), onda je Livaja u 17. minuti pokušao i s centra iznenaditi Reinu.

Dambrauskasovi igrači u prvom su poluvremenu bili agresivni, maksimalno motivirani, ali i disciplinirani. Drugim riječima, parirali su Villarrealu u svim segmentima osim u onom koji često bude presudan - kvaliteti. Španjolci su osvajači Europske lige 2021. godine, prošlosezonski finalisti Lige prvaka i klub s najvećim UEFA-inim koeficijentom u Konferencijskoj ligi te glavni favoriti za osvajanje iste. Hajduk takvoj ekipi kvalitetom jednostavno ne može parirati.

No, bez obzira na to, Bijeli su u drugom dijelu prvog poluvremena čak i dominirali uz kontrolu posjeda, a onda je Pedraza u 37. minuti uz veliku dozu sreće zabio pogodak koji je stigao kao posljedica užasne odluke suca utakmice, Latvijca Andrisa Treimanisa, koji ne da je imao neujednačen kriterij, nego je djelovao kao da uopće ne poznaje taj pojam, već svaku situaciju sudi kako mu dođe.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

U duelima je prekršaje dosuđivao gotovo nasumično, šamaranje Biuka nije tretirao ni približno kao Mikanovićevo, a „ruke mu je dao” i njegov pomoćnik koji je u 33. minuti signalizirao zaleđe Livaje u situaciji koja se jednostavno nije mogla procijeniti ljudskim okom u onakvoj brzini. Igrači Hajduka su, pak, sva ta često nelogična cjepkanja igre i sporne prosudbe istrpjeli gospodski.

Akcija koja je prethodila golu došla je nakon što je Treimanis dosudio prekršaj Fossatiju koji je na centru odnio loptu i onda se sudario s igračem Villarreala. Pedrazin prvi šut Mikanović je blokirao, ali se Španjolcu lopta savršeno odbila natrag na nogu i on je pogodio suprotne rašlje Kalinićevog gola.

Mikanovića je Pedraza namučio kod tog gola, a Hajdukov desni bek je općenito danas imao problema u fazi obrane, zbog čega nije bilo čudno što je upravo on bio jedan od dvojice igrača koji su prvi napustili igru. Dambrauskas je ponovno po svom običaju čekao 60. minutu da napravi prve izmjene, ali one mu nisu donijele ništa, jer je Jan Mlakar bio zapravo downgrade u odnosu na borbenog Sahitija koji je imao četiri oduzete lopte i dvije presječene te 6/11 dobivenih duela, dok Gergő Lovrencsics, osim sjajne lopte u prostor za Slovenca u 67. minuti, nije imao značajnijeg utjecaja na situaciju na terenu. 

Drugi gol gostiju također je došao kao rezultat sreće, ili točnije Kalinićeve nesreće. Još se u prvom poluvremenu moglo primijetiti da sve niske lopte upućene prema sjevernom golu nezgodno skakuću na putu do Reine. Naime, peterac ispred tog gola bio je više „načet” od onoga na južnoj strani i svaki udarac je djelovao potencijalno opasno.

Španjolac je ipak sve te udarce „usisao” u naručje bez većih problema, ali Kalinić u 56. minuti nije uspio u tome. Bacio se na udarac Chukwuezea, a lopta mu je odskočila i preko ruku mu se otkotrljala u gol. Ako je do tada nada u prolaz bila živa, tada je definitivno umrla, jer zaostatak od četiri gola razlike protiv ekipe kao što je Villarreal praktički je nenadoknadiv.

Ali ono što se u tom trenutku dogodilo na Poljudu možda najbolje potvrđuje tezu s početka teksta. Navijači nisu utihnuli, već su nastavili s pjesmom koja se samo pojačavala što se susret bližio kraju i polako pretvarao u Hajdukovu dominaciju u posjedu koju su im gosti uvelike dopustili, znajući da je sve gotovo.

Ako prevrtimo unatrag svih 120+ minuta, dolazimo do zaključka da su Bijeli primili šest naivnih i prelaganih golova, koji nisu došli kao posljedica nekakve zadivljujuće akcije. Ali s druge strane, Villarreal je u ove dvije utakmice pokazao da je nemjerljivo bolja momčad i djelovali su kao da u svakom trenutku mogu postići pogodak ako im baš zatreba. Zbog toga je ukupni rezultat 6:2 realan, ali istovremeno nije nimalo dramatičan.

Nakon ovakvog ispadanja iz Europe ne ostaje gorak okus u ustima i Bijeli se sada mogu posvetiti domaćim izazovima bez drame koja će ih pratiti zbog toga što ponovno nisu dočekali niti jesen u nekom od europskih natjecanja.

Villarreal je jednostavno kvalitetniji. I to puno kvalitetniji.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/hajduk-se-dostojanstveno-oprostio-od-europe-bijeli-su-puno-kvalitetnijoj-momcadi-pokazali-zube-i-gospodski-istrpjeli-pogubljenog-latvijskog-suca-1219123 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1817c490912d9122ce514aa06a5218d7ce0327ad [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hajduk+se+dostojanstveno+oprostio+od+Europe%3A+Bijeli+su+puno+kvalitetnijoj+mom%C4%8Dadi+pokazali+zube+i+gospodski+istrpjeli+pogubljenog+latvijskog+suca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fhajduk-se-dostojanstveno-oprostio-od-europe-bijeli-su-puno-kvalitetnijoj-momcadi-pokazali-zube-i-gospodski-istrpjeli-pogubljenog-latvijskog-suca-1219123 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fhajduk-se-dostojanstveno-oprostio-od-europe-bijeli-su-puno-kvalitetnijoj-momcadi-pokazali-zube-i-gospodski-istrpjeli-pogubljenog-latvijskog-suca-1219123 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => analiza utakmice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukanaliza utakmice

Hajduk se dostojanstveno oprostio od Europe: Bijeli su puno kvalitetnijoj momčadi pokazali zube i gospodski istrpjeli pogubljenog latvijskog suca

25. kolovoza 2022. - 23:15

Prvi zaključak nakon poraza od Villarreala u play-offu Konferencijske lige jest taj da je Hajduk dostojno ispao iz Europe. Bijeli su protiv 'žute podmornice' pružili dvije respektabilne predstave i, iako realno u nijednom trenutku nisu bili blizu prolaska u grupnu fazu, još jednom pokazali da se koliko-toliko mogu nositi s jakim europskim momčadima.

Možda bi nakon jedne ovakve utakmice, koja k tome predstavlja kraj Hajdukovog europskog puta, prigodniji bio klasični komentar, a ne analiza. Uostalom, Valdas Dambrauskas je u najavi susreta rekao:

- Formacija, taktika su u ovakvim utakmicama sporedne. Ovakve utakmice dobivaju vjera i srce prije svega.

Ipak, Litavac je poznat po floskulama koje namjerno baca kako bi što manje toga otkrio novinarima i javnosti, a usto bi bilo pomalo pod...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:06