StoryEditorOCM
HajdukVječno pitanje

Igraju li naša dica? Kontra Gorice Gattuso je u rosteru imao čak 13 domaćih, ali postoji i druga strana priče

Piše Ivan Renić
24. rujna 2024. - 08:07

Osim pitanja ‘kad će titula?’, u Hajduku se također uvijek vrti ono ‘igraju li naša dica?’. Čas se čini da jesu, čas da nisu. Elaborirali smo tu temu ‘mali milijun’ puta, dosadni smo više i sami sebi. Ali ajmo vidjeti kako je utakmica protiv Gorice izgledala iz tog kantuna. U sastavu ih je bilo čak 13 što su barem ‘takli’ Hajdukovu Akademiju. Neki su u potpunosti produkt škole s Poljuda, drugi su naknadno dolazili u starijim uzrastima. No, kako bilo, kontra Gorice trener Gennaro Gattuso je u rosteru imao čak 13 domaćih igrača, nazovimo ih tako.

U prvih 11 započeli su Dominik Prpić, Stipe Biuk, Bruno Durdov i Marko Livaja. Posebno je za pohvalu što je mladi Durdov krenuo od prve minute, a Kaštelanin je na povjerenje talijanskog stratega uzvratio na najbolji mogući način. Dvije golčine zabio je Hajdukov dragulj. Oba mu je pogotka namjestio drugi Kaštelanin – Livaja. I neće Durdov ‘poletjeti’ nakon sjajne partije. Uvjerio nas je u to Gattuso koji je najavio kako će ga dobro ‘nagaziti’ bude li potrebe. Prema onome što smo do sada vidjeli, riječ je o igraču ogromnog potencijala, a najveći talent mu je ‘glava’!

image

Gattuso vjeruje ‘tićima‘

Jakov Prkić/Cropix

Vratimo se mi na poljudski sraz s Goricom, a tamo su još na klupi bili: Mate Antunović, Marko Capan, Josip Elez, Šimun Hrgović, Luka Jurak, Lovre Kalinić, Niko Sigur, Madžid Šošić i Niko Đolonga. Sve zajedno, dakle, komada 13. I kako onda dica ne igraju!? Tu su mladići, Gattuso na neke od njih ozbiljno računa. Drugi, pak, skupljaju malu minutažu, a treći ni to. Ono što, pak, veseli je i da su čak devet od 12 Hajdukovih golova zabili domaći. Samo tri su gola djelo onih koji nisu bili u Akademiji: Filip Krovinović, Abdoulie Sanyang Bamba i Aleksandar Trajkovski.

I u prošlom ligaškom susretu, u gostujućoj pobjedi nad Dinamom bio ih je veliki broj. Samo jedan manje od susreta s Goricom – 12. A protiv Osijeka čak i jedan više – 14. Politika je to od početka sezone. Ali s obzirom na to da ih ima puno, jasno je i da ne mogu svi igrati, ni računati na opipljivu minutažu.

image

Durdov je pokazao čime raspolaže

Vojko Bašić/Cropix

Druga strana

Unutra su ozbiljno Prpić, Durdov, Hrgović. Rokas Pukštas i Sigur odavno su već standardni, iako Amerikanca nije bilo protiv Gorice. Dobro je da im Gattuso vjeruje. Hajduk mora imati barem ovu petoricu koji igraju redovito. To, uostalom, i je hajdučka politika: što više domaćih igrača. A onda su tu stranci za popunu. Oni koji dođu moraju biti ekstra kvaliteta u odnosu na domaće. Takav je otprilike plan.

image

Marko Livaja i Dominik Prpić

Damir Krajač/Cropix

Pun ih je roster što je svakako za pohvalu. Ali postoji i druga strana priče. Dica su tu jer moraju biti tu. Drugih igrača nema. Bijeli u ljetnom mercatu nisu odveć ‘pazarili’. Došli su Ivan Rakitić, Bamba (ozljeda) i Stipe Biuk (posudba). Nije bilo novca, a ‘bezveze’ se nije htjelo dovoditi. Odlučeno je tako silom prilika da nekolicina ‘tića’ ostane u klubu umjesto da se otisnu na posudbe. One bi im svakako učinile dobro. Igrali bi više i kupili iskustvo, pa se na Poljud vratili još spremniji. No, morali su ostati, pa kako bilo – igrali više ili manje. Nadajmo se kako će se spomenutoj petorci kroz sezonu kao standardni pridružiti još koje ‘naše dite’... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 08:07