StoryEditor
Hajduklukša ne popušta

Jakobušić vs. Caktaš, dan poslije. Tko tu gubi, a tko dobiva?

Piše Slaven Alfirević
20. veljače 2021. - 12:40
Damir Krajač/Cropix

Jakobušić vs. Caktaš, dan poslije. 

Tko tu gubi, a tko dobiva? Zaključak je samo jedan: Hajduk gubi jer mu se razvlači ime u negativnom kontekstu. Sudarila su se dva ega, pa se dišpetaju.

Obje strane imaju svoje argumente, čiji su jači?

Sigurno na obje strane postoje argumenti, predsjednik Lukša Jakobušić, ako se jesenas zaletio, nije se dao podleći kompromisu pa da mu prišivaju kako je (i on) popustljiv. E baš nije! Nego kapetane i golgeteru, izvoli u drugu momčad!

Mijo Caktaš je imao priliku pomoći Hajduku da je prihvatio ponudu (Saudijska Arabija ili Kina). Hajduk bi priskrbio koji milijunčić odštete, a ni Mijo ne bi prošao loše. No, nije to ni uzeo u obzir. Ima svoje razloge i ugovor koji mu paše i naumio ga je odraditi do kraja, te potom otići bez odštete. Za ponuđeni produžetak obaveze sve do 2022., nije bio spreman, kažu, popustit ni za euro u odnosu na sadašnja primanja. 

Nitko ubuduće, dok smo peti, neće moći uživati ugovor od cca 500.000 eura, uzviknuo je Jakobušić. Taj stav pretočio je Mindaugas Nikoličius u stvarnost.

Sad su u pat poziciji, a Hajduk kao da gura Caktaša u prodaju, tamo gdje bi još mogao, u pet do dvanaest. Time bi riješio riješio grop.

No, kako se sve odvilo ima i nelogičnosti:

1. Zar nije glupo svoga najboljeg igrača ne koristiti još par mjeseci, a želiš spasiti sezonu i ući u Europu? Kad ga već plaćaš do kraja, bolje da je treneru na raspolaganju, nego da trenira iza žice. Razigrao bi Livaju, iskoristi ga, ionako ćeš platit sve do lipnja! Naprotiv, Hajduk je odmah Caktaševu sliku preselio u roster B momčadi.

2. Nije fair prema Caktašu jer su istovremeno na dogovor do šestog mjeseca došli i Marko Livaja, ali i Lovre Kalinić i Marco Fossati. Znači, oni mogu do lipnja, a Caktaš ne smije?! Bez obzira što je Nikoličius objasnio da miješamo kruške i jabuke (na Caktašu su mogli, htjeli i trebali zaradit), uvjereni smo da je pozicija dovoljno nelogična.

3. Napokon, Caktaš NE SMIJE nastupati za drugu momčad, ni on, ni Libanonac Jradi. Naime, nastupili su već pet puta za prvu momčad, a stariji su od 21 godine. Tako kaže članak 14. Propozicija Druge lige.

Oglasio se i Nogometni sindikat, Dario Šimić i Mario Jurić su u priopćenju zamjerili Hajduku, postupak smatraju neprihvatljivim, pa kažu:

- Svaki oblik pritiska na igrače nije i ne može biti način za ostvarenje boljih rezultata, a to nije niti doprinos zaštiti klupskih interesa.

München, a ne Marjan

Navode kako je Bayern obznanio da nema problema s Davidom Alabom, unatoč prekidu pregovora za novi ugovor.

- Nismo više razgovarali o njegovoj situaciji s ugovorom. Raspoloženje je u redu. Moramo se ponašati profesionalno. On i njegov savjetnik imali su različite ideje o financijskoj strukturi novog ugovora – rekoše u Bayernu u svezi Alabe. Slučaj tako sličan Caktaševu.

Nogometaš je igrao za Bayern i nitko mu ne radi probleme zbog odluke da ne želi produžiti ugovor, nakon što mu aktualni istekne u lipnju. O smanjenju ugovora nećemo niti govoriti!

Pravne odrednice postojećih i važećih ugovora moraju se bezuvjetno poštivati od strane svih potpisnika. Mogućnost dogovaranja drugačijih uvjeta ne može i ne smije počivati na ucjeni i jednostranim prisilnim uvjetima. Pa dodaju:

- Ako se ovakvo stanje nastavi duže od desetak dana, podsjetit ćemo na članak 9. ugovora o profesionalnom igranju koji glasi: ”Diskriminiranjem se osobito smatra i nalog treniranja izvan programa, vremena i mjesta treninga momčadi za koju igrač ima pravo nastupa, osim ako nije izrečena klupska kazna udaljenja od treninga...”

- Žao bi nam bilo da se klub, koji je toliko napora uložio u jačanje pozitivnog imidža okrene praksama ranojutarnjeg trčanja po Marjanu, a ne primjeru iz Münchena... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2021 21:32