StoryEditorOCM
Hajdukbiti ili ne biti

Je li Rijeka Hajdukov ‘last dance‘ ove sezone? Bijeli su 1995. u zadnjih pet kola nadoknadili minus od šest bodova...

Piše Slaven Alfirević
5. travnja 2024. - 22:09

Je li Rijeka Hajdukov „last dance” ove sezone, kako bismo rekli parafrazirajući film o Chicago Bullsima... Jer, odlazak na Rujevicu Hajduku znači baš ono hamletovski - biti ili ne biti.

Rekli biste da je već „ne biti” i nije da niste u pravu nakon poraza od Lokomotive, te Dinama. Hajduk se spustio na minus sedam, osam kola do kraja, ali dajmo još da vidimo tih 90 minuta na Rujevici protiv lidera Rijeke. Hajduku je to doista posljednja šansa da preusmjeri tijek ove sezone koja je skrenula – nizvodno. U vodopad se pretvara. Može li se na tren zaustaviti?

Podsjetimo, 1995. Hajduk je u zadnjih pet kola nadoknadio minus šest bodova, osvojio sedam više od tadašnje zagrebačke Croatije. Može li sad Hajduk od 24 preostala boda u bubnju osvojiti osam više od Rijeke (i pet od Dinama)? 

U Rijeci je „last dance”, niti remi nije dovoljan, remi je poput poraza jer će onda Rijeka ostati na tih sedam bodova viška sedam kola do kraja, što nije realno računati da se može nadoknaditi.

Ali, sad još ima tračak nade, baš kao što je trener Mislav Karoglan rekao, pomalo lakonski, ali istinito, eto sad u Rijeku idemo pobijediti i smanjiti razliku na četiri boda.

Lako je rečeno, treba to uraditi.

Momčad se mora skupit i motivirat, strest krhotine poraza od Lokomotive i Dinama i posljednjim snagama u Rijeci ostvariti ono što se čini nemoguće. Pobijediti.

Sigurno će se i Rijeka postaviti nabrijano, jer Hajduka doživljuje u smislu „ranjeni lav je najopasniji”. Jadranski derbi bi se trebao pretvoriti u dvoboj u kojem Rijeka trpi pritisak, imperativ, ona ne smije izgubiti, a Hajduk je u poziciji da je sve već izgubio i može samo na ruletu dobiti, nešto od prokockanog vratiti. I kao takav možda se digne iz pepela, možda Hajduk postane Feniks.

Poslije poraza od Dinama neki bi najradije odmah spustili zastor, sviraj kraj, sezona je kompromitirana.

No, ostaje još mogućnost da se Hajduk vrati u utrku – pobjedom kod Rijeke.

U Hajduku imaju i te kakvih problema sa sastavom, to više nije ista momčad koja je imala Melnjaka, Uremovića i Žapera, te Livaju koji nije bio načet ozljedama.

Sad je ta momčad „redimenzionirana”, ne izgleda ni najmanje dobro, a ima problem i na vratima, na golu, gdje smo već tretirali vratarsko pitanje. Nije novo, Ivan Lučić, zvani Šiva, božanstvo s više ruku, mora braniti ozlijeđen.

No, baš taj i takav Hajduk porukom predsjednika Lukše Jakobušića dobio je injekciju špirita:

- Svi ostajemo na svojim mjestima, odgovornost je i ostati do samog kraja, boriti se... - rekao je.

Jedini je izlaz – pobjeda. Hajduk će baciti karte na sve ili ništa, jer mu remi, rekosmo, malo znači.

Zato potez Jakobušića koji je rekao „promjene se uvijek mogu dogoditi, ali to nije sad i nećemo odustati”, apsolutno pozdravljamo.

Pa „bijeli” ove subote idu u kompletnom sastavu, trenersko-funkcionerskom u pravcu Kvarnera i riječke Rujevice.

„Last dance” ili nada u preokret? Neka se odigra i tih 90 minuta, a bit će svakako zanimljivo čuti što će reći Mislav Karoglan, u petak u 12.50 sati, na pressici, u najavi gostovanja kod Rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 13:10