StoryEditorOCM
HajdukMiješam malter...

Mnogi bi rado srušili Poljud, ali Gattuso je bio jasan, svima je rekao ‘no pasaran‘; ovo je njegova poljudska priča

Piše Frane Vulas
23. listopada 2024. - 07:24

Hajduk u subotu dočekuje Lokomotivu na Poljudu (16 sati) kao jedina momčad SuperSport HNL-a s maksimalnim učinkom na domaćem terenu. U dosadašnjih pet prvenstvenih susreta odigranih u Splitu momčad trenera Gennara Gattusa upisala je svih pet pobjeda. Protiv momčadi s Kajzerice lovit će i šestu.

Nitko od rivala nije „bijelima” po tome ravan. Dinamo je u Maksimiru poražen baš od Hajduka. U pet domaćih ligaških susreta upisali su „modri” četiri pobjede i taj poraz, osvojili 12 od mogućih 15 bodova. Rijeka na svojoj Rujevici ima tri pobjede i dva remija, od kojih jedan s Dinamom, drugi s Hajdukom. Dakle, izgubila je na domaćem terenu četiri boda, upravo onoliko koliko iznosi i razmak u odnosu na lidera na tablici Hajduk.

Doduše, Hajduk je u dosadašnjih deset kola ugostio uglavnom momčadi iz sredine i donjeg dijela ljestvice (Slaven Belupo, Varaždin, Osijek, Goricu i Šibenik). Najveće derbije protiv Dinama i Rijeke igrao je u gostima. Tu se dijelom krije razlog maksimalnog učinka „bijelih”. Međutim, pomak je u odnosu na prošlu sezonu svakako evidentan.

image

Navijači Hajduka

Duje Klarić/Cropix

Sedam domaćih poraza još bole

Hajduk se prošle sezone raspao na proljeće, od jesenskog prvaka postao je momčad koja se realno već početkom travnja oprostila od borbe za naslov prvaka. No, nećemo se na ovim redcima opet vraćati na dublju analizu tog svim navijačima Hajduka bolnog razdoblja, samo se isključivo baviti učinkom na domaćem terenu. A brojke su tada bile baš i doslovno porazne. Prošle je sezone od 18 domaćih susreta u čak sedam Hajduk bio poražen (uz 11 pobjeda). Tome pak treba i dodati poraz na Poljudu od Dinama u polufinalu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa (0:1).

image

Marko Livaja

Duje Klarić/Cropix

Prvi domaći ligaški poraz bio je u 7. kolu od Istre 1961 (0:1), a onaj drugi od Osijeka (0:2) stajao je posla tadašnjeg trenera Hajduka Ivana Leku. Na proljeće su još puni plijen s Poljud odnosili i Rijeka, Lokomotiva, Dinamo, ponovno Osijek te Varaždin. Uz to spomenuto slavlje Dinama i u kupu. Osam puta pognute glave napuštali su igrači Hajduka svoj Poljud prošle sezone. Pritom se gubilo bodove i u derbiju, ali i u susretima protiv na papiru osjetno slabijih protivnika. U dosadašnjem dijelu ove sezone pobjedu na Poljudu upisao je samo Ružomberok. Slovački sastav nanio je bolan poraz „bijelima” u Splitu i eliminirao ih tako iz kvalifikacija Konferencijske lige.

Za razliku od prošle sezone kada je pod Lekom, Mislavom Karoglanom i Jurom Ivankovićem Hajduk imao rekordan broj domaćih prvenstvenih poraza, Gattuso je od Poljuda, stadiona izgrađenog na močvari, ove sezone ponovno napravio svojevrsnu Hajdukovu tvrđavu. Kod Talijana sve počinje od obrane. Iz tog je segmenta igre, kako je i normalno, počeo graditi „svoj” Hajduk.

image

Bruno Durdov

Duje Klarić/Cropix

U gostima lošiji nego prošle sezone?!

Naravno, ne izgleda sve to baš uvijek tako lijepo i krasno. Pogotovo je to u početku izgledalo slabo, napadački siromašno. U međuvremenu je momčad postupno rasla, dizala se u formi. U zadnja dva domaća ligaška susreta Hajduku se i u ofenzivnom dijelu baš otvorilo, pa je Gorici (4:1) i Šibeniku (4:0) uvalio po četiri komada. Doduše, i dalje Hajduk ima jako ozbiljnih „rupa”. Prvih pola sata u Koprivnici kada je domaćin igrajući presing dominirao, stvarao prilike, su veliko upozorenje pred Lokomotivu koja stiže na Poljud.

Za usporedbu domaćeg i gostujućeg učinka, na strani je Hajduk ove sezone u pet susreta upisao dvije pobjede i tri neodlučena rezultata što je učinak od 60 posto od mogućeg broja bodova (devet od 15). A prošle je sezone u 18 susreta u gostima upisao manje poraza nego na Poljudu, samo tri, te u konačnici i osvojio više bodova. Imao je Hajduk gostujući učinak od deset pobjeda, pet remija i tri poraza. Interesantno je da je čak prošle turbulentne sezone veći postotak bodova Hajduk osvajao na gostovanjima nego što ih je ubirao dosad u aktualnoj sezoni, 64,8 naspram 60 posto!

Ogromna razlika

Hajduk ove sezone u HNL-u

Na Poljudu   5 – 0 – 0    13:3    15      100%

U gostima   2 – 3 – 0    5:2    9      60%

Hajduk prošle sezone u HNL-u

Na Poljudu   11 – 0 – 7    28:14    33      61,1%

U gostima   10 – 5 – 3    26:12    35      64,8%

image

Navijači Hajduka

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 07:24