StoryEditorOCM
Hajduktaktika praktika

Na Poljudu Lokomotivu shvaćaju maksimalno ozbiljno, ali važnog igrača vjerojatno nećemo gledati od prve minute

Piše Slaven Alfirević
16. ožujka 2024. - 13:59

Hajduk je ove sezone u prvenstvu postigao 38 golova, čak 14 manje nego što ih je zabila vodeća Rijeka koja pak ima samo bod prednosti na vrhu, a prije dvije godine primjerice, Hajduk je u ova proljetna doba na kontu imao čak 47 postignutih pogodaka..

Ove sezone učinak Marka Livaje je najtanji otkako je došao prije tri godine i Marko ima upola tanji statistički prosjek sudjelovanja u golovima (strijelac ili asistent) Hajduka; precizni matematičari izračunali su samo 34 posto ovisnosti o Livaji, naspram golemih 57 posto otprije dvije sezone.

S tim premisama Hajduk dočekuje Lokomotivu ove subote, a konkluziju izvucite sami. Što je zaključak? Najprije, nije važno koliko golova zabijaš, nego bodova koliko osvajaš i recimo isti bi bodovni učinak bio da se protiv Slaven Belupa ili Gorice slavilo mršavije od visokih 4:0, odnosno 3:0, što je u suštini bilo – rekli bi dežurni cinici - nepotrebno razbacivanje golovima.

Dugo, dobro je za “bijele” da nisu više toliko ovisni o Livaji i da se polako hvataju (doduše mukotrpno) konci igre u kojima i ostali dionici nadigravanja dolaze do izražaja.

Dakle, statistika je kao bikini, mnogo otkriva, ali najvažnije sakriva, pa se u toj šumi brojci može zaključiti da bi Hajduk Lokomotivu mogao svladati sa 1:0, a da strijelac ne mora nužno biti Livaja.

Završni čin trilogije

Dapače, to smo već gledali prošli put, bilo je 1:0 za Hajduk, a zabio je – Sahiti!

A sad da zaronimo u buduće i neizvjesno: Hajduk igra završni čin Karoglanove trilogije “sve tri pobjede do Uskrsa”, odnosno pauze, tj. Dinama.

Sa svih devet bodova, a šest ih je već u džepu, “bijeli” bi postavili najčvršći kamen temeljac uoči lansiranja u orbitu derbija. Ne zaboravimo, čeka ih Dinamo dvaput u Poljudu (prvenstvo i kup), da bi se potom preselili u Rijeku, na Rujevicu, u novi veliki okršaj. Sve su to utakmice koje će umnogome odrediti Hajdukov put ka duploj kruni, a prije toga treba apsolvirati – Lokomotivu. Usmjeriti je na pogrešan kolosijek ili je bolje reći strpati je u ranžirni kolodvor.

image
Ante Čizmić/Cropix

Lokomotiva se već istakla kao vrlo opasan protivnik o kojemu smo birane riječi sročili minulih dana, pa danas ne treba previše ponavljati što je sve kadra Silvija Čabraje “škvadra”. Dovoljno da je u Poljudu shvaćaju maksimalno ozbiljno.

U Hajduku pak, na sceni je odjednom obilje materijala s kojim trener Mislav Karoglan može sagraditi ofenzivu.

Na dvije krilne pozicije reflektira čak petorica igrača, pri čemu je peti Lazslo Kleinheisler koji nije u ritmu i nije sve dane ni trenirao i prošli put u Velikoj Gorici nije ni ulazio u igru.

Ali, budući da je u kadru i Brekalo koji je počeo trenirati, a da je u Turopolju zablistao Benrahou, uz Sahitija i Dajakua to je kvartet koji će sigurno podijeliti minutažu na krilnim pozicijama. Samo što je teško predvidjeti tko će započeti, a tko ući s klupe kao joker, po svemu sudeći Brekalo će na klupu u startu, a ruku u vatru bismo dali da će sva četvorica dati svoj obol.

Znate kako bi nekad davno govorio Tomislav Ivić, nogometni prorok ispred svoga vremena. Rekao bi prvotimcu kojeg bi odabrao, “dušo (uvijek bi tako uslatko tepao pulenu da iz njega izvuče ono najbolje, op. a.), daj sve što imaš u 60 minuta igre, potroši svu snagu, a onda ulazi ovaj drugi s klupe da nastavi gdje si ti lipsao i stao...”

Nepisano pravilo

Da ne ispadne kako treneru previše solimo pamet, samo smo malu digresiju izvadili iz dana kad je Ivić radio stvari koje su danas notorne, a onda izgledale kao da se s Marsa spustio.

U veznom redu tercet Sigur, Krovinović i Pukštas čini se u prednosti da opet započne utakmicu, a da Kalik sa svojim komparativnim prednostima čeka na klupi.

image
Tom Dubravec/Cropix

S time da su Sigur i Krovinović bolji kao osigurači otraga, a da se Pukštasu omogući sloboda kretanja prema naprijed, jer Amer lakše ulazi u šansu i daje gol, dok su preostala dvojica taktički potkovaniji i bolje od njega čuvaju neuralgični prostor ispred dvojice stopera.

Takav Hajduk, kao spoj mladosti i iskustva, poleta i mudrosti, trebao bi za(s)kočiti Lokomotivu koja pak sa svoje strane, nakon što je toliko “zla” uradila Dinamu i osakatila “Bracu” za pet bodova, nema druge nego da pokuša istom mjerom nauditi i Hajduku, pa da barem tako poravna svoje zagrebačke račune i vedra lica se vrati u grad pod Sljemenom.

U svakom slučaju, bit će kao malo kad zanimljivo, jer Lokomotiva ima mladih igrača na slavu nogometa i ima što ponuditi neutralcu u ime lijepe igre...

P.S. Drago će nam biti u Poljudu uočiti Antonija Melnjaka, četvrtog suca. Na pripremama Hajduka u Istri još lani u Novigradu i Poreču smo ga uočili, sudio je Hajduku i zapitali ga otkud Melnjak u Rijeci, pa mu je tako blizu da sudi pripreme po Istri?!

Najavili smo ga već tada za prvoligašku scenu, a on nam “priznao” da je možda i zacijelo neki daljnji rođak Hajdukova (ozlijeđenog) braniča. Porijeklom iz istog kraja, sa sjevera Hrvatske, pa se njegova grana obiteljskog stabla spustila na Kvarner... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:55