StoryEditor
Hajduktrusni poljud

Nadzorni odbor Hajduka pokušava spriječiti totalno urušavanje: predsjednik Marin Brbić je otišao, što sad?

24. srpnja 2020. - 22:19

Hajduk je u – čekaonici. Nadzorni odbor se oglasio sinoć, a jasno je bilo da članovi Nadzornog odbora, njijh šestorica, nastoje, pokušavaju spriječiti kompletno urušavanje rukovodećih struktura kluba.

Jer, vrlo lako se može dogoditi i to je u zraku svo vrijeme da s Marinom Brbićem odu u paketu i Mario Stanić kao Brbićev osobni savjetnik za struku, sportski direktor Ivan Kepčija koji je došao sa Stanićem, te trener Igor Tudor kojega su potonja dvojica izabrali i štitili. Ali ne samo da odu oni nego i Nadzorni odbor. Barem su objavili da će založit da se kriza prevlada.

Nekoliko je scenarija raspleta, ali zasad je sigurno da je Igor Tudor najavio pressicu za danas uoči sutrašnjeg oproštaja od sezone u Zaprešiću i da će ta posljednja utakmica u nizu ove sezone biti odrađena u kompletnom stručnom pogonu: kako Tudor kao trener, tako i Mario Stanić i Ivan Kepčija kojima je u fokusu taj posljednji meč. Nebitan što se tiče raspleta na ljestvici, ali uvijek treba čuvati dignitet i biti najbolji što se može...

I dobro je da su ostali, bez obzira na to ako već u nedjelju ili ponedjeljak ostvare naum da dignu sidro.

Međutim, na vratima je odmah nova sezona i prijelazni rok i trebalo bi tu dosta poslova posvršavati, sigurno je da je struka obavili već niz razgovora u smislu iduće sezone i momčadi, koga prodati, za koliko, koga angažirati nakon centarfora Diamantakosa...

Budući da znamo pouzdano kako nisu sretni raspletom što je Marin Brbić otišao, najlakše bi im bilo pokupiti krpice iz kancelarije i zatvoriti vrata s vanjske strane.

E, da se to ne dogodi, trudi se Nadzorni odbor, ali se prvo njih šestorica međusobno moraju dogovoriti tko ima snage i odgovornosti da nastavi posao, te zatomi razočaranje koje ih je spopalo na Skupštini.

Nekoliko je scenarija, evo da to nekako posložimo:

1. Nadzorni ostaje i nagovara struku da odradi prijelazni rok i start u novu sezonu.

2. Ako nekolicina iz NO da ostavku, ostanu ih najmanje trojica, onda im četvrtoga dodaje, imenuje Trgovački sud na prijedlog većinskog vlasnika da mogu raditi.

3. Ako ode cijeli Nadzorni odbor, onda većinski vlasnik, Grad, Naš Hajduk, trebaju obavijestit Trgovački sud koji će imenovat najmanje četvoricu članova Nadzornog odbora kako bi dioničko društvo moglo funkcionirati. I to nema roka, jer rok je – odmah. U pravu se to zove - neodgodiva radnja!

5. Nadzorni odbor mora, ima obavezu imenovati predsjednika kao što je to u ranijem slučaju Brbićeve smjene tadašnji NO stavio Marijanu Bošnjak kao privremeno rješenje.

5. Marin Brbić je rekao da ostaje najviše desetak dana, nema namjeru čekati izbor novog predsjednika. Nakon Brbićeva fizičkog odlaska treba imati privremenog predsjednika.

6. Potom može krenuti procedura demokratskih izbora, najprije za novi Nadzorni odbor, ako svi sadašnji nadzornici odu, a onda i za predsjednika na upražnjeno Brbićevo mjesto.

7. Tko će u međuvremenu odabrati struku, ako ne ostane sadašnji tercet, hm, to bismo se već trebali zamisliti. Netko od trenutačne, privremene vlade...

To su neke varijante raspleta, a najteža situacija trenutačnog požara bit će ako svi dignu sidro, posebice kompletan NO, što valjda nakon priopćenja nije opcija.

Posebno je nezgodna situacija u stručnom dijelu ako se struka ne da nagovoriti. Stanić je Brbićev savjetnik, a Brbić je otišao. Kepčiji se, dopustite da prejudiciramo, ne ostaje bez Stanića. A tu je onda i pitanje trenera, odu li Stanić i Kepčija, bi li Tudor ostao?

Od priče o forsiranju kontinuiteta, pa i pod cijenu serije poraza, silom prilika ostalo je sasvim malo. Ili što bi se reklo: prošla je nevera, a sad dolazi bura!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 04:32