StoryEditorOCM
Hajdukvrime je

Navijači Hajduka na ovo nisu navikli, gledate utakmice i grintate, ali niste ni svjesni da su se kockice posložile

Piše Slaven Alfirević
23. kolovoza 2023. - 13:19

Nije ovaj tekst usmjeren na seciranje igre, uvijek se može jače i bolje igrati i – kako se to voli kazati u posljednje vrijeme – ima Hajduk dovoljno prostora za napredak. Nije igra dovedena do savršenstva, daleko od toga. Nego, posvećujemo se brojkama, koje su vrlo znakovite i pušu u jedra ‘bijelima‘. I može se reći: što li će tek biti kad ‘bijeli‘ proigraju!?

Hajduk je u zamahu i sva je prilika da će se pozitivan trend nastaviti i pobjednička serija produžiti.

Tiho, tiho, sve kao da neće Hajduk je počeo pobjeđivati u seriji, a vratar Ivan Lučić iz utakmice u utakmicu - ne prima golove. Čuva svoju mrežu čistom. Nekako u ta doba, krajem proljeća u prvih 11 počeo se spletom okolnosti pojavljivati i Niko Sigur, kao dodatni adut u momčadi.

Kockice su se posložile, a da toga možda niste ni svjesni: gdje su oni dani s početka proljeća kad je Dinamo zabio Hajduku četiri gola u Maksimiru, pa onda odmah zatim i Lokomotiva četiri komada u Poljudu. Hajduk se, međutim, iz nokdauna osovio na noge.

Pogon 4 x 4

Danas smo svjedoci da Hajduk ima osam prvenstvenih pobjeda u nizu, četiri u prošlom i četiri u ovom prvenstvu.

Hajduk je posljednju utakmicu izgubio u Rijeci 16. travnja sa 0:2, onda je svladao Varaždin u Poljudu a 2:0, pa 0:0 odigrao kod Gorice i s Dinamom u Poljudu. Bio je to temelj za zalet, za seriju koja je uslijedila, ‘bijelima‘ se otvorilo: četiri pobjede u završnici ligi, plus pobjeda protiv Šibenika u finalu kupa što ne ulazi u ovu brojalicu, ali dodatno ocrtava pobjednički niz ‘bijelih‘, te – sve četiri pobjede u (n)ovom prvenstvu.

Hajduk, koliko god bio neuništiv, kako je jednom na Kantridi viknuo Stanko Poklepovć Špaco, toliko je postao - neumoljiv: Lokomotiva 3:0, OSIJEK 3:0, Slaven Belupo 1:0, ŠIBENIK 3:0.

Na startu aktualnog prvenstva maksimalan učinak: Dinamo 2:1, RIJEKA 1:0, SLAVEN BELUPO 3:0, Rudeš 2:0. Velikim slovima otiskani su gosti u Poljudu.

I sad čekamo da se niz nastavi. A raspored širom otvara vrata i mogućnosti, slijede Varaždin u gostima, Istra 1961 dolazi u Poljud, ide se Gorici, dolazi Lokomotiva i onda nakon završetka prve četvrtine lige u Poljud stiže Dinamo krajem rujna. Do derbija s Dinamom sve protivnici ‘po mjeri‘ da se pobjeđuje. Istina, kad se odredi termin treba odigrati i zaostalo gostovanje u Osijeku, kad bude...

image
Božidar Vukičević/Cropix

Međutim, jasno je da je Hajduk uhvatio mot, dosegao brzinu, glisira kroz tu i takvu ligu, a kad je prebrodio Maksimir pobjedom, onda mu je to i dodatni adut: kao u tenisu da je napravio ‘break‘, oteo protivniku servis i dobio gem, što ga dovodi u poziciju da osvoji set, a u konačnici i meč.

Na igru Hajduka možete imati primjedbe, ali protivnike ruši kao klade. To se mora priznati.

Nije Hajduk navikao svoje navijače da pobjeđuje u seriji, sjećamo se jeseni 2018., prvih šest kola bez pobjede, to je stajalo posla trenera Željka Kopića.

Rekordan niz uzastopnih pobjeda je – devet. Potpisali su ga Nenad Gračan ujesen 2001. i Ante Miše, pisali smo da je ‘Miše mister sto posto‘ kroz jesen i proljeće sezone 2008./09.

Činjenica je da ni jedne ni druge sezone u kojima je postavljen rekord od devet uzastopnih pobjeda Hajduk na kraju nije bio prvak. No, to je samo statistika. Ništa to ne znači.

Sad je Hajduk u prigodi nastaviti niz pobjeda čime i Ivan Leko postaje ‘mister 100 posto‘!

Vremeplov

Dogodilo se 2001. - Gračan je počeo niz pobjeda nakon poraza od Varteksa 1:5 u Poljudu u kolovozu, devet pobjeda je uslijedilo nakon toga i onda je odigrao – 1:1 u Poljudu protiv Hrvatskog dragovoljca Vjerana Simunića?!

Dogodilo se 2008/09. - Miše je imao sličan put, počeo je seriju čim je preuzeo momčad nakon Gorana Vučevića koji je sišao s kormila nakon poraza u Zadru 0:1 u listopadu 2008. Ni Avram Grant, ni Zlatko Kranjčar nisu postali treneri Hajduka, neka ipak nastavi pomoćnik Miše. I on je to shvatio vrlo ozbiljno: krenuo je sa 2:0 pobjedom u Varaždinu kod Varteksa i zaustavio se tek tamo na proljeće kad mu je zrnce nedostajalo da osvoji i desetu uzastopnu. Cibalia je u Vinkovcima poravnala na 1:1 u posljednjoj minuti.

Dakle, treba biti oprezan, zakon velikih brojeva uvijek prijeti, seriju ti prekine neka budalasta situacija, kad se čini da je sve lako i teče glatko podmazano.

Aktuelna serija pobjeda navodi da bi ovo doista mogla biti Hajdukova godina: HNL menažeriju Hajduk preskače kao od šale. Momčad je standardizirao, a može igrat samo bolje, neće lošije...

Oslobođen Europe može se koncentrirati na HNL i živjeti za svaku utakmicu. Ali, baš treba biti na oprezu da ga ne dohvati samozadovoljstvo ili samouvjerenost, pa da nastrada kako su serije prekinute Gračanu i Miši, u bizarnim okolnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 00:01