StoryEditorOCM
Hajdukpromjene u obrani

Od prvotimca je postao Gattusova ‘ljuta faca‘, a sad mu se otvara prilika vratiti stari status na poznatom terenu

Piše Krešimir Milić
16. listopada 2024. - 13:41

Nimalo dobru vijest dobio je Gennaro Gattuso u utorak oko 18.44 sati kad je Dominik Prpić na utakmici mlade reprezentacije izlazio iz igre. Zasjeo je mladi stoper na travnjak u 44. minuti protiv Grčke, a onda je šepajući napustio travnjak. Kako kažu prve informacije ozlijedio je zglob, a još nije poznato koliko ozbiljno te koliko će i hoće li izbivati s travnjaka zbog ozljede. 

Prpić je ove sezone postao važna karika u Gattusovom sustavu u koji je ušao postepeno. Stoper jako dobrih tehničkih karakteristika u obrani i napadu postao je neizostavan u posljednjih sedam prvenstvenih utakmica. s njim u sastavu Gattusova momčad nije izgubila nijedan susret, a on se brzo profilirao kao prvo rješenje na lijevom stoperu iako to prvotno nije bio. 

Ispričali smo već priču Prpićevog uzleta među prvotimce, kao i perioda bolesti koja je usporila njegov razvoj, a njegove igračke karakteristike izašle su na vidjelo u kontinuitetu zbog čega je zaradio i pretpoziv Zlatka Dalića. Iskoristio je dva puta dobivenu priliku i drugi put mu se na putu priječi ozljeda, barem prema prvim informacijama izgledno je da će propustiti gostovanje u Koprivnici protiv Slaven Belupa, što se još uvijek može promijeniti nakon detaljnog pregleda. 

Obrambeni bedem

Kako smo rekli, početkom sezone Gattuso je imao ideju da njegov obrambeni bedem čine Filip Uremović i Zvonimir Šarlija, koji su započeli protiv HB Torshavna u onoj prvoj službenoj utakmici. Uremović i Šarlija prošle sezone u ovo vrijeme bili su simbol čvrste obrane ‘bijelih‘ što se isticalo kao jedna od većih prednosti Hajduka u to vrijeme.

image
Ivan Perić/Cropix
image
Damir Krajač/Cropix

Zagovaralo ih se i u reprezentaciji, no i kod njih su ozljede poremetile ritam i smanjile broj zajedničkih nastupa, posebice u drugom dijelu prvenstva. Šarlijine dvije ozljede na početku ove sezone otvorile su put Prpiću da zauzme njegovu poziciju. 

Počeo je stasiti stoper svaku utakmicu u kojoj je upisao nastup ove sezone, a protiv Slaven Belupa na Poljudu morao je izaći iz igre u 36. minuti kad ga je baš Prpić zamijenio. Uskočio je Prpić umjesto njega i protiv Ružomberoka u Slovačkoj, a onda je Šarlija odigrao još protiv Lokomotive u prvenstvu te protiv Slovaka na Poljudu gdje je zabio autogol te se ozlijedio i ušao u pauzu. Tri utakmice je u prvenstvu propustio zbog ozljede, a četiri je bio na klupi dok je u tom periodu zaigrao u kup-utakmici protiv Bilogore 91 i odradio cijeli susret te zabio gol u pobjedi 4:0. 

Gattusov sustav

Kvalitetna i čvrsta obrana je temelj iz kojeg počiva Gattusova filozofija igre iz kojeg se razvijaju ostali segmenti, a to se najbolje moglo primijetiti od derbija s Dinamom pa sve do posljednje utakmice sa Šibenikom. Ono što je još Gattuso razvio je zdrava konkurencija među igračima i ‘ljute face‘ koje jedva čekaju svoje mjesto na terenu pa su tako gotovo svi upisali minute ove sezone što je slučaj na stoperskim  pozicijama. Vidjelo se jako dobro i po izjavama igrača nakon utakmica, kao što su bile one Uremovićeve nakon Rijeke, kako funkcioniraju Gattusovi principi u Hajduku.

image



 

Božidar Vukičević/Cropix
image
Željko Hajdinjak/Cropix

- Imamo vrlo kvalitetnu obranu. Tko god zaigra stopera ili beka, puno pokaže. Uvijek je konkurencija dobra i zdrava. Diže svakog igrača, pa tako i Prpića. Drago mi je da dobro igra. Ima još puno toga za pokazati. Sigurno je igrač koji može postati reprezentativac, čeka ga jako dobra budućnost – govorio je Uremović, a otkrio je i kako on i Šarlija pomažu Prpiću.

- Nisam baš toliko iskusan, ali pokušam ga usmjeriti na najbolji mogući način. Šarlija mu je velika potpora, iako on sad ne igra, ali uvijek je na dispoziciji - otkrio je stoper ‘bijelih‘.

Šarlija je u međuvremenu postao ona Gattusova ‘ljuta faca‘, spreman u bilo kojem trenutku vratiti se na teren i dati svoj doprinos rezultatu koji momčad gradi. Njegov ‘gubitak‘ statusa prvotimca je i jedan od primjera i potvrda Gattusovih riječi da kod njega ne igraju imena nego najbolji u tom trenutku.

Sad bi se u prvih 11 mogao vratiti na terenu koji jako dobro poznaje, tamo gdje je i započeo nogometni put, protiv Slaven Belupa protiv kojeg se i ‘poremetio‘ zbog ozljede na početku sezone. Iako se ispostavilo tad da je lakša ozljeda Gattuso nije htio riskirati u Slovačkoj pa je zaigrao onda Prpić, moguće je da će po tom primjeru ponoviti isto i u sljedećoj utakmici prvenstva gdje Hajduk čuva prvo mjesto na ljestvici.

Minutaža stopera Hajduka kod Gennara Gattusa ove sezone:

Filip Uremović - 1080 minuta, 12 nastupa, 1 gol

Dominik Prpić - 777 minuta, 11 nastupa, 2 asistencije

Zvonimir Šarlija - 486 minuta, 6 nastupa, 1 gol

Josip Elez - 194 minute, 4 nastupa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 13:42