StoryEditorOCM
HajdukRupa do rupe

Ovim trikom služi se i Hajdukov dragulj Bruno Durdov. Evo zašto nogometaši to sve češće rade i tko su glavni ‘manekeni‘

Piše Frane Vulas
22. listopada 2024. - 21:55

Već neko vrijeme ozbiljno je među nekim nogometašima zaživjela navada da na stražnjoj strani svojih štucni, čarapa - rade rupe. Hajdukov 16-godišnji dragulj Bruno Durdov jedan je od sve većeg broja nogometaša koji se koriste tim „trikom”.

Kao glavni razlog tog poteza navode se najčešće nešto jači mišića lista kod pojedinaca odnosno stezanje mišića zbog uskih (užih) štucni. Stoga su mnogi posegnuli za tim potezom kako bi olakšali pritisak na mišiće, normalizirali sebi cirkulaciju u nogama...

Jedan od široj javnosti prvih poznatih nogometaša koji se koristio ovim trikom bio je Kyle Walker.

- Jednostavno su štucne koje imamo premale za moje noge. Previše me stegnu i stvaraju mi pritisak. Od kada sam počeo raditi rupe prestala mi je bol u mišićima - pojasnio je tada nakon jedne utakmice engleski reprezentativac Walker. Bilo je to još 2018. godine.

image

Bruno Durdov

Ante Čizmić/Cropix

Ipak, koliko je ovaj potez uhvatio maha, čini se kako sve više ima veze s trendom, pomodarstvom, a sve manje je kao nekakva potreba. Dakle, iz zdravstvenih voda uplovili smo u estetske.

Svi kopiraju Bellinghama

Walkerov kolega iz reprezentacije Engleske Jude Bellingham je najpoznatiji „maneken” ovog đira u posljednje vrijeme. Lanjskim prelaskom iz Borussije Dortmund u Real Madrid, pa potom i spektakularnim igrama, Bellingham je postao globalni nogometni superstar. Prati se u stopu svaki njegov potez. Imitiraju ga navijači, ali sve više i kolege igrači. Pa tako i kada su u pitanju rupice na štucnama. Buši ih očito i oni kojima trebaju iz zdravstvenih razloga, pa i oni kojima ne trebaju. U koju skupinu spada Durdov, najmanje je bitno.

Nije bio Bellingham jedini među Englezima na prošlom Euru kojem su štucne izgledala kao čarape nekog od glavnih junaka iz „Alan Forda”. Taj trend su slijedile i njegove reprezentativne kolege Bukayo Saka i Conor Gallagher. Dok je s godinama, desetljećima, napredovao razvoj kopački koje se rade od sve kvalitetnijih, lakših materijala, štucne imaju vrlo sličan dizajn. Drugačiji su materijali, ali je suština ista. Stežu. A s obzirom na jake mišiće lista kod nogometaša, kod nekih i specifične genetske predispozicije, zatim i štitnike koji se stavljaju ispod štucni, jednostavno je nekima to (pre)usko. A nekima se to baš tako vizualno sviđa pa sve to kopiraju.

image

Jude Bellingham

AFP

Buše i kopačke

Znalo se događati da suci traže od igrača da odjenu nepoderane štunce. Dogodilo se to svojevremeno bivšem stoperu Valencije Ezequielu Garayu. Naime, pravila nalažu da igrači moraju paziti na svoju opremu. Većina sudaca ovaj trend zasad tolerira.

Nogometaši znaju raditi rupe i u kopačkama kada im problem zadaje tzv. „Haglundova peta”. Do zadebljanja kosti na peti dolazi zbog upala, ali i drugih problema, stresa. Istrošenost Ahilove tetive dovodi do malformacije kosti. To je čest problem među sportašima, pogotovo nogometašima. Naročito se javlja kada obuća ima kruti stražnji rub, kao što je slučaj s kopačkama, koje su na tom stražnjem dijelu najčešće obložene plastikom i napravljene da štite stopalo odnosno gležanj, petu od udaraca, daju na stabilnosti kod promjena smjera. Rupe napravljene na zadnjoj strani kopačke znaju ublažiti te smetnje. Takav trend su još prije nekoliko godina pokrenuli Philippe Coutinho, Roberto Firmino, Daniele De Rossi, Mats Hummels...

image

Trener Hajduka Gennaro Gattuso i Bruno Durdov u zagrljaju

Jakov Prkić/Cropix
image

Štucne Judea Bellinghama na susretu Engleske i Švicarske u četvrtfinalu ovogodišnjeg Eura

AFP
image

Kyle Walker

AFP
image

Jude Bellingham

AFP
image

Štucne Judea Bellinghama u ovosezonskom porazu Real Madrida u Ligi prvaka kod Lillea

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 21:59