StoryEditorOCM
Hajdukiznutra

Razgovor na Bledu sve nam je otkrio, sad je jasna uloga Marka Livaje u ‘akciji Adidas‘, evo zašto je išao u Grčku

Piše Krešimir Milić
4. srpnja 2024. - 15:26

Kako je najavljivano i ranije, Adidas je postao i službeno tehnički sponzor Hajduka početkom srpnja. Točnije na dan prijateljske utakmice s Radomljem, 3. srpnja, kad su i predstavljeni novi dresovi Hajduka. Završila je tako dugogodišnja suradnja s Macronom na Poljudu i počela nova s jednim od najpoznatijih sportskih brendova u svijetu. 

Nova suradnja s novim tehničkim sponzorom otvorila je nekoliko pitanja tijekom ovog prijelaznog razdoblja. Prvo nakon prvog dana priprema koje su igrači započeli u novoj trening opremi pa onda i oko one opreme u kojoj su stigli na drugi dio priprema u Bled. Sve ono što smo čuli da zanima zainteresirane pitali smo članicu Hajdukove uprave za marketing i komunikacije Marinku Akrap koja nam je između ostalog otkrila i koja je uloga Marka Livaje bila u pregovorima s Adidasom, kao i što sve navijači mogu očekivati u narednom periodu s novim tehničkim sponzorom.

Demistificirala nam je odmah u startu aktualnu temu među navijačima i opremu koja je pokupila najviše komentara, onu u kojoj su igrači stigli na Bled i usporedbi s onom u kojoj su trenirali u Splitu.

Sve je jednostavno

- Stvar je vrlo jednostavna, oprema u kojoj su naši igrači trenirali u Splitu je trening oprema u kojoj se isključivo trenira. Radi se o najnovijoj AEROREADY tehnologiji koju je Adidas predstavio na opremi reprezentacija na aktualnom Euru u Njemačkoj. Mi smo dobili potpuno istu opremu kao i oni. Na Poljudu se odavno koristi modra boja za trening opremu, osim one jedne sezone kada smo u Macronu koristili tirkiznu boju. Dakle, ovo nije ništa novo. Hajduk je uvijek ponosno nosio svoje bazične boje: bijelu, crvenu i plavu. Kod dizajniranja nove opreme, trudimo se igrati s dizajnom i nijansama kako bismo zadržali jedinstveni identitet kluba. Igrači i stožer imaju različite boje zbog prepoznavanja na terenu, ali te boje su jako važne i u prodaji jer se uvijek najbolje prodaje ono što navijači vide na svojim idolima. Oprema u kojoj su se naši igrači i stožer pojavili na Bledu svojim je materijalom idealna za duga putovanja i slobodno vrijeme, a zahvaljujući Adidasovoj kvaliteti i pažnji prema detaljima, osigurana je prozračnost i udobnost koju naši igrači zaslužuju.

image
Tom Dubravec/Cropix

Znači li to da je Adidas napravio poseban dizajn opreme za vas?

- Naš prelazak na Adidas bio je itekako promišljen i poslovno opravdan potez. Nakon 11 godina suradnje s Macronom, smatramo da je došlo vrijeme za iskorak u dizajnu i kvaliteti. Najbolje je razliku u snazi brendova objasniti jednostavnim pitanjem: Jeste li ikada vidjeli nekoga da nosi Macronovu majicu bez grba Hajduka? S druge strane, koliko ste puta vidjeli Adidasovu majicu bez našeg grba? Upravo je to razlika koja govori sve. Tehnički sponzori nude cijeli asortiman opreme, od koje je dio personaliziran, dok se ostatak uzima iz kataloga i prilagođava obilježjima kluba. Dres, kao najvažniji artikal, u potpunosti je personaliziran za Hajduk, što mu daje jedinstvenu prepoznatljivost i povezanost s klubom. Na početku sezone predstavit ćemo i nekoliko drugih artikala koji su posebno dizajnirani za nas, dodajući još više prepoznatljivih detalja i kvalitete našoj opremi. Ovaj prelazak nije samo promjena opreme, to je korak naprijed prema budućnosti. Uskoro ćete moći vidjeti i osjetiti razliku jer Adidas za nas priprema niz personaliziranih proizvoda koji će oduševiti naše navijače i još jednom potvrditi našu predanost izvrsnosti.

Ima i jedna stavka koju bi mogli isto demistificirati kad je Adidas u pitanju, a radi se odlasku Marka Livaje u Grčku za vrijeme prošle sezone. Bilo je to u trenutku kad su se vodili intenzivni pregovori s Adidasom, možete li nam otkriti koja je bila uloga Livaje u tome?

- Ovaj dio Europe pokriva predstavništvo u Grčkoj, jer kako se radi o velikom globalnom brendu i oni gledaju kako će organizacijski najučinkovitije poslovati. Tako je jedna od istaknutijih osoba u Adidasovom uredu u Grčkoj veliki fan AEK-a, ujedno i obožavatelj Marka Livaje. Kada smo došli do te informacije zamolili smo Marka da bude dio klupske delegacije koja će u Grčkoj bit gost Adidasa. Nažalost to je putovanje Livaje u Grčku u tom trenutku na potpuno krivi način percipirano, a ono je bilo isključivo motivirano interesom za Hajduk, na čemu smo mu jako zahvalni.

Detalji ugovora

image
Damir Krajac/Cropix

Možete li nam dijelom otkriti kakav je ugovor s Adidasom? Što pokriva i na koliko godina je potpisan?

- Naravno da su detalji ugovora s Adidasom poslovna tajna. Mogu vam otkriti tek da je ugovor potpisan na četiri godine što je nekakva uobičajena praksa za sklapanje takvih ugovora. 

image

Hajduk gostujući dres

Hajduk.hr/

Kako su tekli razgovori s Adidasom? Je li bilo i drugih zainteresiranih za tehničko sponzorstvo uz Macron i Adidas?

- Imala sam priliku pregovarati s Nikeom, Pumom, Macronom, a onda se uključio i Adidas. Činjenica je da ti pregovori zaista dugo traju, posebno kad je nešto dugoročno u pitanju kao što je naš ugovor na četiri godine i s obzirom na izrazito dobre rezultate koje Hajduk ima u prodaji. Morate znati i da pregovaranje uvjeta može rezultirati s velikom razlikom u prihodima, tj. što bolje dogovorite to ćete imati bolju zaradu. Oni su toga itekako svjesni i mi smo se tu postavili vrlo rezolutno da nećemo pristati na bilo što da bi dobili što prije robu, jer tako bi dobili lošije uvjete. Zato smo malo netipično pregovarali za sportske klubove. Mi smo pristali raditi s Adidasom kada su zaista ti uvjeti bili zadovoljavajući, odnosno ono što Hajduk treba dobiti u smislu uvjeta. Jer samo 1 posto na nečemu može napraviti značajnu razliku. Mi smo prošle godine prodali 30 tisuća dresova i za to je bilo važno osigurati što bolje uvjete. Iz tog razloga jednostavno kako kolekcije izlaze u svakoj tekstilnoj industriji tako se i u sportskoj izbacuje kako već ide po godišnjim dobima. Ono što je konkretno u našem slučaju je da nismo zbog tri mjeseca htjeli žrtvovati ozbiljne iznose koje ćemo dobiti u ove četiri godine. Trenutno, konkretno ova prva isporuka koju smo dobili, da budemo precizniji ova oprema za putovanje je nešto što ćemo zamijeniti u rujnu s najnovijom kolekcijom. To će tad u tom trenutku biti najnovija kolekcija na svjetskoj razini, a riječ je o modelima Z.N.E. Svi koji se razumiju u sportsku opremu znaju da su Z.N.E. kolekcije izrazito popularne među mlađom populacijom svojom kvalitetom i dizajnom. Opremu će nositi naši prvotimci, ali će se moći i kupiti u našim trgovinama pa se nadam da će uskoro biti svi puno zadovoljniji adidasovom opremom s grbom Hajduka. Naglasila bih još da su dresovi u prodaji od 3. srpnja, a ostali adidasovi proizvodi u prodaji će biti od 10. srpnja.

Kako će u praksi izgledati prodaja i distribucija nove Hajdukove opreme? U teoriji se na prvu to čini kao da bi u svakoj trgovini koja ima zastupništvo Adidasa mogli biti dostupni i dresovi Hajduka.

- Sigurno je da, za razliku od Macrona, koji nije imao nikakvu distribucijsku mrežu u Hrvatskoj, nama Adidas može na različite načine puno više donijeti, kako marketinški tako i kroz druge aktivnosti. Adidas ima svoju tvrtku u Hrvatskoj, što nam zasigurno otvara nove mogućnosti u budućnosti. Ta nam činjenica otvara vrata prema boljoj distribuciji, vidljivosti i pristupačnosti našim navijačima. Ipak, sve te mogućnosti ne dolaze pod svaku cijenu. Kao Klub, te ja kao osoba zadužena za prodaju u Hajduku, svakako ćemo odabrati pravu strategiju prodaje koja će biti najbolja za klub i od koje će imati najviše koristi. Vodimo se time već godinama da smo mi ti koji primarno prodajemo našu robu, što je već donijelo značajne rezultate u godinama iza nas.

image

Pripreme Hajduka u Sloveniji

Hajduk.hr/

Dolaze li s novim tehničkim sponzorom i neke novosti u asortimanu?

- Znate da sam Adidas ima jako širok asortiman. Mi u svakom slučaju biramo i u zadnje vrijeme smo povećali svoje rezultate zbog proširenja ciljanih publika. Žene su nam posebno interesantne kao izrazito važan dio Hajdukovog navijačkog puka. U asortimanu će biti svega što je uobičajeno u jednoj sportskoj trgovini, ali i više od toga. Važno nam je imati veliki broj Adidasovih proizvoda, ali budući da smo zadnjih nekoliko godina kreirali brojne uspješne proizvode iz vlastite produkcije svakako ćemo nastaviti raditi i na tom dijelu. Tako ćemo u konačnici dobiti najbolju kombinaciju i nadamo se da će naši navijači za koje sve ovo radimo biti zadovoljni i dalje s ponosom nositi i koristiti proizvode s Hajdukovim obilježjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 16:44