StoryEditorOCM
HajdukOdjeci Skupštine

Sređivanje financija bi trebao biti prioritet na Poljudu, ali i uspostava sustava, Europa rješava puno toga

Piše Krešimir Milić
7. lipnja 2024. - 17:49

Nakon prve ovogodišnje Skupštine dioničara Hajduka istaknuli smo neke od važnijih tema za budućnost kluba o kojima se raspravljalo. Najviše pažnje u raspravi posvetilo se financijama kao temelju za opstojnost kluba, počela je i nova era s novim tehničkim sponzorom, a bilo je govora o razvoju infrastrukture i uspostavi sustava.

1. Minus i krediti

S minusom se upoznalo još na Skupštini održanoj krajem prošle godine, a tumačen je taj poslovni gubitak kao nemogućnost knjiženja transfera Luke Vuškovića koji će se prikazati knjigovodstveno tek u 2025. godini. Hajduk je prošle sezone imao najveći budžet u povijesti, a to je pod većim povećalom s obzirom na sportske neuspjehe pa se prošla sezona i godina smatraju se propuštenom prilikom. Povuklo se i pitanje kredita koji su se dizali, a odgovore je dao član uprave za financije Ivan Matana otkrivši da tamo gdje nisu mogli odraditi ‘factoring‘ su podizali kredite te da će dio biti pokriven od transfera u MLS, a dio od Vuškovićevog transfera. Naglasio je Matana kako će kredit od šest milijuna biti zatvoren kroz 15-ak dana, a drugi bi trebao biti riješen početkom iduće godine kad dospije rata od Vuškovićevog transfera. Kao dugoročno rješenje za izlaz iz ovakvih situacija vidi se kontinuirano igranje skupina u Europi.

image

Ivan Bilić i Aljoša Pavelin

Nikola Vilić/Cropix

2. Financije u 2024. godini

Svi veći prihodi u budućnosti baziraju se na realizaciji plasmana u Europu te transferu koji je planiran, iako nije rečeno, vjerojatno onom Rokasa Pukštasa. Matana je otkrio kako je Hajduk u prva četiri mjeseca poslovao u okviru plana i da je ljeto najbitnije kad su financije u pitanju. Otkrio je i u slučaju da se ne uđe u skupine kao plan B rezati troškove ili riješiti kroz transfere, tj. da će vidjeti koje su opcije na stolu. Na to je i dobio odgovor da se u budućnosti očekuje veća transparentnost uprave po pitanju financija.

3. Planovi za 2024./2025.

Ambicije su iste u budućnosti kao što su bile i posljednjih nekoliko sezona. Prezentirao je to predsjednik Ivan Bilić koji je naglasio kako žele biti konkurentni za osvajanje HNL-a te se plasirati u skupine Konferencijske lige. Istaknuo je i nastavak afirmacije mladih igrača te da će se osvježiti igrački kadar, ali i da vjeruje kako ova momčad ima kostur za biti uspješna. Spomenuo je Bilić i odnose s HNS-om te da je jedan od prioriteta izrada strategije odnosa sa savezom, kao i interes za sudjelovanjem u Županijskom savezu. Otkrio je i na pitanje predstavnika NH da Udruga prvoligaša nije prekrižena, a i pozvan je na oprez da u odnosima s HNS-om ne bude prevaren od strane saveza kako je bio običaj prijašnjih godina.

image

Predsjednik Bilić ima pune ruke posla

Nikola Vilić/Cropix

4. Kraj suradnje s Macronom, početak ere Adidasa

Završila 11-godišnja suradnja s Macronom kao tehničkim sponzorom. Talijanski brend izrađivao je dresove za bijele, a ostat će upamćen ponajviše po dizajnu za treći dres kojih je bilo nekoliko zanimljivih. Od onog crnog s imenima navijača/članova kluba preko vojničkog, zlatnog do zelenog. U novu sezonu će Hajduk ući s novim tehničkim sponzorom, a to će biti Adidas.

5. Razvoj infrastrukture

Infrastruktura je jedan od najvećih problema Hajduka u nekoliko faktora. Jedan je nedostatak kampa ili trening-centra, tj. nedovoljan broj terena za sve kategorije unutar kluba, a u tome bi trebali pomoći obnovljeni tereni u Stobreču. Nužna je i rekonstrukcija Poljuda, član uprave Ivan Matana je najavio kako će se ići u zahvat rekonstrukcije krova te kako je i stadion na Brodarici jedan od važnih projekata. Na ovu temu je govorio i dogradonačelnik Antonio Kuzmanić koji je otkrio kako će se uskoro urediti i tereni na Dalmatinca na Spinutu, a da će za novi Hajdukov kamp tražiti pomoć države. Istaknuo je i kako je za Poljud gotova predinvesticijska studija te se čekaju samo arhitekti i inženjeri da ocjene koliko će koštati obnova. Za Brodaricu se išlo u izmjenu GUP-a i pri kraju je izrada projektne dokumentacije te će ubrzo na javno savjetovanje.

6. Uspostava sustava

Nekoliko puta se u komentarima na točke dnevnog reda sa strane većinskog dioničara udruge Naš Hajduk spomenula uspostavi sustava. Nije to nikakva novost s obzirom na to da je neki minimum koji se očekuje od kluba postavljen sustav kao jasna smjernica u provođenju strategije. Uspostava sustava kao jasne odrednice bi trebala značiti odmak od lutanja u sportskoj politici čime bi se suzio prostor za učestale greške kakvih je bilo prošlih godine, ponajviše u odabiru trenera. Ključna osoba za taj zadatak bi trebao biti član uprave za sport, a što se toga tiče predsjednik NO Aljoša Pavelin je kazao kako će zbog kompleksnosti funkcije ta osoba biti imenovana tek kad procijene da su pronašli pravog kandidata i da će do tada pozicija biti prazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 10:42