StoryEditorOCM
Hajduka sad, adio

Surova istina s Bleda: za većinu njih u Hajduku nema mjesta, sutrašnja utakmica zadnji je ‘popravni‘ ili lete s Poljuda

Piše Krešimir Milić
8. srpnja 2024. - 19:08

Slovenija je pojedincima bila kvalifikacijski ciklus, a pripremna s Ruh Lavovom će biti playoff za ostati s Gattusom

Kako odmiče dan po dan slovenskog dijela priprema Gennaro Gattuso ima sve jasniju sliku onog što ima i što će mu trebati za iduću sezonu. Ne skriva, dva brza krila su obavezna, kao i napadač, a ne bi bilo loše pojačati i konkurenciju veznog reda. 

To bi bio okvirni plan za sportskog direktora do kraja prijelaznog roka, a dotad je Gattuso na pripreme poveo i mladiće među kojima može odabrati one koji će ostati u rotaciji. Slovenija je nekima od njih bila kvalifikacijski ciklus za ostanak u kadru prve momčadi Hajduka. Svi oni za koje Gattuso procijeni pred povratak u Split da nemaju odgovarajuće kvalifikacije dalje će status rješavati sa sportskim direktorom.

Malo je mjesta

Netko dalje na posudbe po novu priliku, a neki i sa slobodnim papirima. To su one teže i, može se reći, surovije priče nogometa o kojima nijedan od njih ne sanja kad prvi put udari loptu nogom, no mjesta je 11 za one koji započinju plus zamjene, a ukupno manje od 30, koliko je Gattuso ukupno igrača poveo na pripreme. 

image

Roko Brajković bi mogao biti ‘unutra‘

Tom Dubravec/Cropix

Sa slovenskog popisa su zbog ozljeda trenutno otpali Aleksandar Trajkovski i Ivan Ćubelić. Iskusnom napadaču slijedi oporavak od oko tri tjedna nakon ozljede lista, a Ćubelić bi se trebao oporaviti do kraja ovog tjedna najkasnije od ozljede zgloba. Ćubelić je jedan od mladića koji je već dobivao seniorske minute, ali uglavnom po posudbama, a s Hajdukom ima ugovor do ljeta 2026. godine. Ugovor u istom trajanju na listi mladića koje Gattuso poveo na Bled imaju još Marko Capan, Madžid Šošić, Roko Brajković, Luka Jurak i Bruno Durdov. U zadnjoj godini ugovora su Borna Buljan, Dominik Prpić, Marino Skelin, Niko Đolonga, Šimun Hrgović i Mate Antunović, a do kraja ove godine ugovor ima Ante Kavelj. Duže ugovore imaju već standardni prvotimci Niko Sigur (do ljeta 2028.) i Rokas Pukštas (do ljeta 2027.), kao i Toni Silić (2027.). 

Različiti statusi

Jasno je da nisu svi oni u istom statusu jer se već za neke zna da su dio prve momčadi, dio ostaje u rotaciji, dio sudeći po minutaži tijekom priprema izlazi iz kruga prve momčadi i može potražiti drugu opciju za nastavak karijere. Ne treba biti vidovnjak za primijetiti na koga već okvirno računa Gattuso sudeći po minutaži na pripremnim dvobojima, a postoji i dio onih koji još uvijek imaju priliku osigurati ostanak u rotaciji prve momčadi, tj. probati iskoristiti priliku kao što su to napravili Sigur i Pukštas.

image

Je li se Mate Antunović već nametnuo?
 

Damir Krajac/Cropix

Za taj dio treća pripremna utakmica protiv Ruh Lavova bi trebala biti playoff ovih slovenskih kvalifikacija za prvu momčad. To je tek ulaznica za početak sezone dok se čekaju pojačanja na Poljud jer dolazak novih lica, unatoč popisu s priprema, će mijenjati i pozicije i u prvoj momčadi. Kako smo rekli to je onaj suroviji dio nogometa, a konačni popis za počet sezonu Gattuso će imati povratkom u Split.

Prije konačne odluke isprobat će još pojedine igrače protiv šestoplasirane momčadi ukrajinskog prvenstva iz prošle sezone u zatvorenom susretu u trening kampu Kalcer Radomlja koji je na rasporedu u utorak (9. srpnja) od 11.30 sati, a već sutradan će vjerojatno pred navijačima protiv Fenerbahčea predstaviti prvih 11, bez Ivana Perišića, s kojima bi mogao započeti prvu službenu utakmicu sezone.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 15:42