stdClass Object ( [id] => 1379995 [title] => Svi sportski direktori u ‘eri Našeg Hajduka‘: Nikoličius je trajao najduže, nikome nije bilo teže nego splitskoj legendi [alias] => svi-sportski-direktori-u-eri-naseg-hajduka-nikolicius-je-trajao-najduze-nikome-nije-bilo-teze-nego-splitskoj-legendi [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Snositi odgovornost nakon neuspjeha najnormalnija je stvar u životu, bez obzira koliko dobro radili. Ako nema zacrtanog rezultata i ispunjenog cilja malotko će vas istrpjeti na staroj slavi. To je jako izraženo u nogometnom svijetu gdje je neuspjeh ili uspjeh lako mjerljiv i vidljiv svima, a time i podložan svakome na komentar.

Neuspjeh obično znači otkaze i ostavke, a to se posljednjih dana događa u Hajduku gdje je prvo smijenjen predsjednik Lukša Jakobušić, a ostavku je podnio i njegov blizak suradnik Mindaugas Nikoličius. Sportski direktor podnio je ostavku, a na čelu sportskog sektora ostat će još neko vrijeme, barem do isteka ugovora (30. lipnja 2024.).

Nikoličius je inače i najdugovječniji sportski direktor Hajduka koji je na ovoj funkciji odradio puni mandat. Kad bi se osvrnuli na period od početka 2012. godine, vrijeme koje bi kolokvijalno nazvali erom Našeg Hajduka, Nikoličius je sedmi sportski direktor po redu. 

Prvi u ovoj eri bio je Sergije Krešić koji je na funkciji bio 266 dana, a naslijedio ga je prvi stranac na poziciji SD-a u Hajduku Jens Andersson. Njega je brzo smijenila gradska politika koja je radila pritisak zbog njegove plaće pa nije na ovom mjestu izdržao više od 110 dana. Šveđanina je naslijedio Goran Vučević, a on je bio najdugovječnije domaće ime na funkciji sportskog direktora.

---

image

Jens Andersson

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Financijske neprilike u doba Vučevića

Trajao je Vučević na ovoj funkciji preko 800 dana, a radio je u možda najtežem financijskom periodu u klubu. Može se kazati da je izvodio čuda naspram onog što je imao na raspolaganju, a u takvim uvjetima pronašao je neke igrače poput Francka Ohandze, Tome Bašića, Josipa Juranovića i drugih, a promovirani su iz omladinske škole tad brojni igrači od Marija Pašalića, Antonija Milića, Karla Letice, Dina Mikanovića, Filipa Bradarića, Andrije Balića do Nikole Vlašića.

U njegovom mandatu promijenilo se pet trenera, a u dvije utakmice je i sam bio trener. Mišu Krstičevića mijenjao je Igorom Tudorom, a kad je potonji otišao na njegovo mjesto je došao pokojni legendarni trener Stanko Poklepović. Nakon Špace kratko je na klupi bio Vučević, a onda je imenovao Harija Vukasa kojeg je naslijedio Damir Burić.

---

image

Goran Vučević

Vojko Bašić/Cropix
---

Vučević je Hajduk napustio 2016. godine nakon promjena u vodstvu kluba i u NO. Nakon odlaska iz Hajduka radio još kao skaut Barcelone, gdje je bio i igrač, a posljednji posao mu je bio na poziciji sportskog direktora Al-Nassra u kojem trenutno igraju Cristiano Ronaldo i Marcelo Brozović (oba stigla u njegovom mandatu).

Drugi stranac SD

Promjenom vlasti u klubu čelnu funkciju preuzeo je Ivan Kos, a on se odlučio na rukovodeće mjesto sportskog sektora postaviti Maria Branca, Portugalca koji se dotad istakao radom u domovini te Poljskoj i Rumunjskoj. Ovu funkciju u Hajduku obnašao je Portugalac 729 dana, a s njim na čelu stiglo se najbliže rezultatskom iskoraku dotad (finale Kupa) od osvajanja Kupa 2013. godine.

---

image

Hugo Almeida i Mario Branco

Ante Cizmic/Cropix
---

U njegovom mandatu je ostvaren najveći izlazni transfer(do ovog Luke Vuškovića), onaj Nikole Vlašića, a realizirale su u njegovom mandatu još prodaje Ante Palaverse i Tome Bašića. Tijekom svog stolovanja na Poljudu doveo je 22 igrača od kojih su se pojedini poput Ante Ercega i Marca Futacsa pokazali kao pojačanja. Dio je mogao proći pod prinove, a veći dio pod promašaje i one koji su došli uzeti mirovinu kao Hugo Almeida. Kroz dvije godine njegovog mandata na Poljudu su se promijenila četiri trenera (Mario Pušnik, Marko Lozo, Joan Carrillo i Željko Kopić), a nakon Hajduka je radio u PAOK-u, Famalicaou te je danas sportski direktor Fenerbahčea. 

Portugalca je u ljeto 2018. naslijedio Saša Bjelanović, danas sportski direktor Istre 1961, koji je kao ‘unutarnja rezerva‘ dobio priliku na toj funkciji i na njoj proveo 526 dana. Bjelanović je imao sličnu situaciju kao i Vučević u financijskom smislu. Prije dolaska na funkciju sportskog direktora bio je zadužen za skaute i B momčad. U njegovom periodu promovirani su mladi igrači poput Domagoja Bradarića koji je kasnije prodan u Lille. Dovodili su se i zanimljivi igrači poput Davida Čoline, Jaira i Jradija, za koje je ostao dojam da su mogli i više pokazati. Bilo je promašaja kao Ivan Bulos, a bilo je i ispunjavanja želja treneru kao što su bili Samuel Eduok i Oleksandr Svatok.

---

image

Saša Bjelanović

Paun Paunović/Cropix
---

Kepčija i Stanić

Bjelanović je otišao u studenom 2019. godine, a u njegovom mandatu su se mijenjala četiri trenera. Željka Kopića naslijedio je Zoran Vulić, a umjesto Hajdukove legende priliku je dobio Siniša Oreščanin (koji je ostao upamćen po dobroj igri, ali i najsramotnijem europskom rezultatu u povijesti) te Damir Burić u svom drugom mandatu. Odlaskom Bjelanovića na njegovo mjesto je došao Ivan Kepčija kao dio ‘paketa‘ Marija Stanića koji je bio savjetnik uprave za sport.

---

image

Ivan Kepcija

Paun Paunović/Cropix
---

Vrijeme koje su sportskim sektorom vladali Kepčija i Stanić na Poljudu nije dugo trajalo, svega 324 dana, a veći dio tog stolovanja obilježila je i pandemija koronavirusa. Osim jedne od čudnijih smjena trenera ‘zbog u javnosti stvorene negativne atmosfere oko momčadi‘ iako je bio tad na drugom mjestu. Burića je nakon toga zamijenio Igor Tudor u drugom mandatu i zaključio ga na petom mjestu te propustio priliku za igrati kvalifikacije Lige prvaka (te sezone je drugo mjesto vodilo u prvo pretkolo) koje je igrala Lokomotiva.

Tudor je nedugo nakon tog neuspjeha napustio klub, ali zbog ponude Juventusa da bude pomoćnik Andrei Pirlu. Dogodila se i smjena na vrhu pa je otišao Marin Brbić, a umjesto njega stigao Lukša Jakobušić, koji mu je ranije bio dopredsjednik. Prvi potez Jakobušića bila je pokazati vrata Kepčiji i Staniću, a do pronalaska novog sportskog direktora krpali su se ‘bijeli‘ na mjestu trenera s Harijem Vukasom i šefom škole Borom Primorcem

Nikoličius u sedlu

Nedugo nakon stigao je na funkciju SD-a Mindaugas Nikoličius čiji rad je često bio hvaljen među navijačima, a imao je i dio oponenata u javnosti. Prema njemu su često iz nogometnih krugova dolazile i ksenofobne izjave bez validne argumentacije kojima se pokušavao umanjiti rezultat onog što je radio. U suradnji s Lukšom Jakobušićem doveo je 33 igrača od kojih je veći dio poznata imena, kako je Jakobušić govorio koje ne treba ‘googlati‘. Činjenica kaže i da je u dosadašnjem dijelu ove ere ovo rezultatski najuspješniji period. Osvojila su se dva trofeja Kupa, tri sezone zaredom ‘bijeli‘ su u borbi za titulu prvaka, ali u Europi ne postoje. Sve je vodilo ka tome da će ova sezona biti ta kad će se osvojiti dupla kruna i od iduće napraviti europski iskorak, ali jedan dio će pričekati neka druga vremena.

---

image

Mindaugas Nikoličius

Vojko Bašić/Cropix
---

Nikoličius je stigao u Hajduk iz Gorice gdje stekao reputaciju SD-a koji u skromnim financijskim okvirima može stvoriti konkurentnu momčad. Prije dolaska u HNL stjecao je iskustvo u Škotskoj i Litvi,  a u Turopolju je kreirao senzaciju od drugoligaša do momčadi koja se bori za Europu. Baš prije dolaska u Split na poziv Jakobušića bio je ispred Hajduka na ljestvici s Goricom. 

Lista imena koja su ispunila rubriku dolasci u njegovom i Jakobušićevom mandatu su: Lovre Kalinić, Marko Livaja, Alexander Kačaniklić, Marco Fossati, Filip Krovinović, Jan Mlakar, Lukas Grgić, Dino Mikanović, Nikola Kalinić, Gergo Lovrencsics, Josip Vuković, Josip Elez, Ferro, Nikola Katić, Dario Melnjak, Danijel Subašić, Anthony Kalik, Yassine Benrahou, Ivan Lučić, Chidozie Awaziem, Toni Borevković, Agustin Anello, Mihael Žaper, Filip Uremović, Fahd Moufi, Ismael Diallo, Zvonimir Šarlija, Leon Dajaku, Vadis Odjidja-Ofoe, Aleksandar Trajkovski, Laszlo Kleinheisler, Josip Brekalo i Ivan Perišić. Radi se u pravilu o igračima ozbiljnog CV-a, neki i puno više razine od toga, a bilo je i pojedinaca koji se nisu pokazali pojačanjima i bliže su bili kategoriji promašaja. 

Ostvarili su se i neki zanimljivi izlazni transferi. Luka Vušković je postao rekordan, neke se uspjevalo prodati unatoč skorom isteku ugovora poput Čoline i Ivana Dolčeka, a neke se preprodalo za veće iznose kao Lukasa Grgića i Jana Mlakara.

---

image

Sergije Krešić bio je prvi sportski direktor u eri Našeg Hajduka

Tom Dubravec/Cropix
---

Mijenjanje trenera

Najveća boljka u mandatu Jakobušića i Nikoličiusa bili su treneri, spominjemo obojicu jer je svima jasno da je za neke igrače i trenere intervenirao sam predsjednik. Tako je prvo ime koje je dočekalo Jakobušića bio Vukas, a onda ga je privremeno zamijenio Primorcem. Dolaskom Nikoličiusa pronašli su rješenje u Paolu Tramezzaniju, ali nije dugo vremena prošlo od zaključka da dalje od kraja sezone Talijan neće biti trener Hajduka. Umjesto njega stigao je Šveđanin Jens Gustafsson koji je došao s pedigreom razvoja igrača, ali tog ljeta složena mu je momčad kojoj nije bio dorastao pa je brzo postao bivši. Najveći ljubimac navijača u ovom razdoblju bio je Valdas Dambrauskas koji je naslijedio Gustafssona i osvojio Kup, a dugo je bio i u borbi za naslov. 

Ipak, loš niz rezultata na početku iduće sezone mu je presudio pa ga je zamijenio dotadašnji pomoćnik Mislav Karoglan u svom prvom mandatu. Iako je bio bez poraza Karoglana su odlučili zamijeniti Ivanom Lekom, što se danas piše kao odluka predsjednika, nakon što se otvorila prilika. Pokazalo se kasnije da ni on neće uspjeti postići bolji rezultat od osvajanja Kupa, a u prvom dijelu trenutne sezone zamijenili su ga s Karoglanom. On je dobro krenuo u novi mandat, ali nakon priprema sve je krenulo nizbrdo i prosula se prednost te izgubila borba za duplu krunu. Sad je i Karoglan bivši, a njega mijenja Jure Ivanković što je sedma izmjena na klupi Hajduka u mandatu Nikoličiusa

Njegova ostavka nije još konačna i ostat će na mjestu SD-a do kraja ugovora sigurno, a nije isključeno da mu novi predsjednik ponudi na kraju još jedan mandat. 

---

Svi sportski direktori u eri NH

Sergije Krešić 06.08.2012. - 29.04.2013.

Jens Anderson 17.06.2013. - 05.10. 2013.

Goran Vučević 30.12.2013. - 01.04.2016.

Mario Branco 01.07.2016. - 30.05.2018.

Saša Bjelanović 01.06.2018. - 09.11.2019.

Ivan Kepčija (Mario Stanić) 16.12.2019. - 04.11.2020.

Mindaugas Nikoličius 01.01.2021. - 30.06.2024. 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nogometna struka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => nogometna struka 2 0 9778 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-11 12:12:46 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Krešimir Milić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-11 17:39:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-11 17:39:31 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Svi sportski direktori u 'eri Našeg Hajduka': Nikoličius je trajao najduže, nikome nije bilo teže nego splitskoj legendi page_title=Svi sportski direktori u 'eri Našeg Hajduka': Nikoličius je trajao najduže, nikome nije bilo teže nego splitskoj legendi [metakey] => sportski direktor, HAJDUK, mindaugas nikoličius, Lukša Jakobušić, Goran Vučević, mario branco, Ivan Kepčija, Mario Stanić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26952287.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26952288.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/12742306.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/16876866.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/15978806.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/9144507.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/10973373.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/11\/26228556.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Jens Andersson<\/p>","

Ivan Kepcija<\/p>","

Goran Vu\u010devi\u0107<\/p>","

Sergije Kre\u0161i\u0107 bio je prvi sportski direktor u eri Na\u0161eg Hajduka<\/p>","

Hugo Almeida i Mario Branco<\/p>","

Sa\u0161a Bjelanovi\u0107<\/p>","

Mindaugas Nikoli\u010dius<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1388","hd_26952287_1920.jpg":"1920x1080","k_26952287_1280.jpg":"1280x1280","k_26952287_1024.jpg":"1024x1024","k_26952287_640.jpg":"640x640","k_26952287_480.jpg":"480x480","k_26952287_340.jpg":"340x340","k_26952287_220.jpg":"220x220","o_26952287_1280.jpg":"1280x925","o_26952287_1024.jpg":"1024x740","o_26952287_640.jpg":"640x462","o_26952287_480.jpg":"480x347","o_26952287_340.jpg":"340x245","o_26952287_220.jpg":"220x159","h_26952287_1280.jpg":"1280x854","h_26952287_1024.jpg":"1024x683","h_26952287_640.jpg":"640x427","h_26952287_480.jpg":"480x320","h_26952287_340.jpg":"340x227","h_26952287_220.jpg":"220x147","pp_26952287_1280.jpg":"1280x1628","pp_26952287_1024.jpg":"1024x1303","pp_26952287_640.jpg":"640x814","pp_26952287_480.jpg":"480x611","pp_26952287_340.jpg":"340x432","pp_26952287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1203","hd_26952288_1920.jpg":"1920x1080","k_26952288_1280.jpg":"1280x1280","k_26952288_1024.jpg":"1024x1024","k_26952288_640.jpg":"640x640","k_26952288_480.jpg":"480x480","k_26952288_340.jpg":"340x340","k_26952288_220.jpg":"220x220","o_26952288_1280.jpg":"1280x802","o_26952288_1024.jpg":"1024x641","o_26952288_640.jpg":"640x401","o_26952288_480.jpg":"480x300","o_26952288_340.jpg":"340x213","o_26952288_220.jpg":"220x137","h_26952288_1280.jpg":"1280x854","h_26952288_1024.jpg":"1024x683","h_26952288_640.jpg":"640x427","h_26952288_480.jpg":"480x320","h_26952288_340.jpg":"340x227","h_26952288_220.jpg":"220x147","pp_26952288_1280.jpg":"1280x1628","pp_26952288_1024.jpg":"1024x1303","pp_26952288_640.jpg":"640x814","pp_26952288_480.jpg":"480x611","pp_26952288_340.jpg":"340x432","pp_26952288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1353","hd_12742306_1920.jpg":"1920x1080","k_12742306_1280.jpg":"1280x1280","k_12742306_1024.jpg":"1024x1024","k_12742306_640.jpg":"640x640","k_12742306_480.jpg":"480x480","k_12742306_340.jpg":"340x340","k_12742306_220.jpg":"220x220","o_12742306_1280.jpg":"1280x902","o_12742306_1024.jpg":"1024x721","o_12742306_640.jpg":"640x451","o_12742306_480.jpg":"480x338","o_12742306_340.jpg":"340x239","o_12742306_220.jpg":"220x155","h_12742306_1280.jpg":"1280x854","h_12742306_1024.jpg":"1024x683","h_12742306_640.jpg":"640x427","h_12742306_480.jpg":"480x320","h_12742306_340.jpg":"340x227","h_12742306_220.jpg":"220x147","pp_12742306_1280.jpg":"1280x1628","pp_12742306_1024.jpg":"1024x1303","pp_12742306_640.jpg":"640x814","pp_12742306_480.jpg":"480x611","pp_12742306_340.jpg":"340x432","pp_12742306_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_16876866_1920.jpg":"1920x1080","k_16876866_1280.jpg":"1280x1280","k_16876866_1024.jpg":"1024x1024","k_16876866_640.jpg":"640x640","k_16876866_480.jpg":"480x480","k_16876866_340.jpg":"340x340","k_16876866_220.jpg":"220x220","o_16876866_1280.jpg":"1280x853","o_16876866_1024.jpg":"1024x682","o_16876866_640.jpg":"640x426","o_16876866_480.jpg":"480x320","o_16876866_340.jpg":"340x226","o_16876866_220.jpg":"220x146","h_16876866_1280.jpg":"1280x854","h_16876866_1024.jpg":"1024x683","h_16876866_640.jpg":"640x427","h_16876866_480.jpg":"480x320","h_16876866_340.jpg":"340x227","h_16876866_220.jpg":"220x147","pp_16876866_1280.jpg":"1280x1628","pp_16876866_1024.jpg":"1024x1303","pp_16876866_640.jpg":"640x814","pp_16876866_480.jpg":"480x611","pp_16876866_340.jpg":"340x432","pp_16876866_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1313","hd_15978806_1920.jpg":"1920x1080","k_15978806_1280.jpg":"1280x1280","k_15978806_1024.jpg":"1024x1024","k_15978806_640.jpg":"640x640","k_15978806_480.jpg":"480x480","k_15978806_340.jpg":"340x340","k_15978806_220.jpg":"220x220","o_15978806_1280.jpg":"1280x875","o_15978806_1024.jpg":"1024x700","o_15978806_640.jpg":"640x437","o_15978806_480.jpg":"480x328","o_15978806_340.jpg":"340x232","o_15978806_220.jpg":"220x150","h_15978806_1280.jpg":"1280x854","h_15978806_1024.jpg":"1024x683","h_15978806_640.jpg":"640x427","h_15978806_480.jpg":"480x320","h_15978806_340.jpg":"340x227","h_15978806_220.jpg":"220x147","pp_15978806_1280.jpg":"1280x1628","pp_15978806_1024.jpg":"1024x1303","pp_15978806_640.jpg":"640x814","pp_15978806_480.jpg":"480x611","pp_15978806_340.jpg":"340x432","pp_15978806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1593x1055","hd_9144507_1920.jpg":"1920x1080","k_9144507_1280.jpg":"1280x1280","k_9144507_1024.jpg":"1024x1024","k_9144507_640.jpg":"640x640","k_9144507_480.jpg":"480x480","k_9144507_340.jpg":"340x340","k_9144507_220.jpg":"220x220","o_9144507_1280.jpg":"1280x847","o_9144507_1024.jpg":"1024x678","o_9144507_640.jpg":"640x423","o_9144507_480.jpg":"480x317","o_9144507_340.jpg":"340x225","o_9144507_220.jpg":"220x145","h_9144507_1280.jpg":"1280x854","h_9144507_1024.jpg":"1024x683","h_9144507_640.jpg":"640x427","h_9144507_480.jpg":"480x320","h_9144507_340.jpg":"340x227","h_9144507_220.jpg":"220x147","pp_9144507_1280.jpg":"1280x1628","pp_9144507_1024.jpg":"1024x1303","pp_9144507_640.jpg":"640x814","pp_9144507_480.jpg":"480x611","pp_9144507_340.jpg":"340x432","pp_9144507_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1212","hd_10973373_1920.jpg":"1920x1080","k_10973373_1280.jpg":"1280x1280","k_10973373_1024.jpg":"1024x1024","k_10973373_640.jpg":"640x640","k_10973373_480.jpg":"480x480","k_10973373_340.jpg":"340x340","k_10973373_220.jpg":"220x220","o_10973373_1280.jpg":"1280x808","o_10973373_1024.jpg":"1024x646","o_10973373_640.jpg":"640x404","o_10973373_480.jpg":"480x303","o_10973373_340.jpg":"340x214","o_10973373_220.jpg":"220x138","h_10973373_1280.jpg":"1280x854","h_10973373_1024.jpg":"1024x683","h_10973373_640.jpg":"640x427","h_10973373_480.jpg":"480x320","h_10973373_340.jpg":"340x227","h_10973373_220.jpg":"220x147","pp_10973373_1280.jpg":"1280x1628","pp_10973373_1024.jpg":"1024x1303","pp_10973373_640.jpg":"640x814","pp_10973373_480.jpg":"480x611","pp_10973373_340.jpg":"340x432","pp_10973373_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1323","hd_26228556_1920.jpg":"1920x1080","k_26228556_1280.jpg":"1280x1280","k_26228556_1024.jpg":"1024x1024","k_26228556_640.jpg":"640x640","k_26228556_480.jpg":"480x480","k_26228556_340.jpg":"340x340","k_26228556_220.jpg":"220x220","o_26228556_1280.jpg":"1280x882","o_26228556_1024.jpg":"1024x705","o_26228556_640.jpg":"640x441","o_26228556_480.jpg":"480x330","o_26228556_340.jpg":"340x234","o_26228556_220.jpg":"220x151","h_26228556_1280.jpg":"1280x854","h_26228556_1024.jpg":"1024x683","h_26228556_640.jpg":"640x427","h_26228556_480.jpg":"480x320","h_26228556_340.jpg":"340x227","h_26228556_220.jpg":"220x147","pp_26228556_1280.jpg":"1280x1628","pp_26228556_1024.jpg":"1024x1303","pp_26228556_640.jpg":"640x814","pp_26228556_480.jpg":"480x611","pp_26228556_340.jpg":"340x432","pp_26228556_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4240175 Threads: 3 Questions: 130093128 Slow queries: 55887 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3927208 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/svi-sportski-direktori-u-eri-naseg-hajduka-nikolicius-je-trajao-najduze-nikome-nije-bilo-teze-nego-splitskoj-legendi-1379995 [printLink] => /sport/hajduk/svi-sportski-direktori-u-eri-naseg-hajduka-nikolicius-je-trajao-najduze-nikome-nije-bilo-teze-nego-splitskoj-legendi-1379995?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 327046 [name] => sportski direktor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sportski-direktor [link] => /tag/sportski-direktor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 627146 [name] => mindaugas nikoličius [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-03 00:38:39 [main_article_id] => 0 [alias] => mindaugas-nikolicius [link] => /tag/mindaugas-nikolicius ) [3] => stdClass Object ( [id] => 316587 [name] => Lukša Jakobušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => luksa-jakobusic [link] => /tag/luksa-jakobusic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 239145 [name] => Goran Vučević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-vucevic [link] => /tag/goran-vucevic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 250530 [name] => Mario Branco [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-branco [link] => /tag/mario-branco ) [6] => stdClass Object ( [id] => 525086 [name] => Ivan Kepčija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-kepcija [link] => /tag/ivan-kepcija ) [7] => stdClass Object ( [id] => 348337 [name] => Mario Stanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mario-stanic [link] => /tag/mario-stanic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nogometna struka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svi sportski direktori u ‘eri Našeg Hajduka‘: Nikoličius je trajao najduže, nikome nije bilo teže nego splitskoj legendi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-04-17-37-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26952287.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26952287.jpg [title] => Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26952288.jpg [title] =>

Jens Andersson

Vladimir Dugandžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/12742306.jpg [title] =>

Ivan Kepcija

Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/16876866.jpg [title] =>

Goran Vučević

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/15978806.jpg [title] =>

Sergije Krešić bio je prvi sportski direktor u eri Našeg Hajduka

Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/9144507.jpg [title] =>

Hugo Almeida i Mario Branco

Ante Cizmic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/10973373.jpg [title] =>

Saša Bjelanović

Paun Paunović/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/11/26228556.jpg [title] =>

Mindaugas Nikoličius

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Snositi odgovornost nakon neuspjeha najnormalnija je stvar u životu, bez obzira koliko dobro radili. Ako nema zacrtanog rezultata i ispunjenog cilja malotko će vas istrpjeti na staroj slavi. To je jako izraženo u nogometnom svijetu gdje je neuspjeh ili uspjeh lako mjerljiv i vidljiv svima, a time i podložan svakome na komentar.

Neuspjeh obično znači otkaze i ostavke, a to se posljednjih dana događa u Hajduku gdje je prvo smijenjen predsjednik Lukša Jakobušić, a ostavku je podnio i njegov blizak suradnik Mindaugas Nikoličius. Sportski direktor podnio je ostavku, a na čelu sportskog sektora ostat će još neko vrijeme, barem do isteka ugovora (30. lipnja 2024.).

Nikoličius je inače i najdugovječniji sportski direktor Hajduka koji je na ovoj funkciji odradio puni mandat. Kad bi se osvrnuli na period od početka 2012. godine, vrijeme koje bi kolokvijalno nazvali erom Našeg Hajduka, Nikoličius je sedmi sportski direktor po redu. 

Prvi u ovoj eri bio je Sergije Krešić koji je na funkciji bio 266 dana, a naslijedio ga je prvi stranac na poziciji SD-a u Hajduku Jens Andersson. Njega je brzo smijenila gradska politika koja je radila pritisak zbog njegove plaće pa nije na ovom mjestu izdržao više od 110 dana. Šveđanina je naslijedio Goran Vučević, a on je bio najdugovječnije domaće ime na funkciji sportskog direktora.

---

image

Jens Andersson

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Financijske neprilike u doba Vučevića

Trajao je Vučević na ovoj funkciji preko 800 dana, a radio je u možda najtežem financijskom periodu u klubu. Može se kazati da je izvodio čuda naspram onog što je imao na raspolaganju, a u takvim uvjetima pronašao je neke igrače poput Francka Ohandze, Tome Bašića, Josipa Juranovića i drugih, a promovirani su iz omladinske škole tad brojni igrači od Marija Pašalića, Antonija Milića, Karla Letice, Dina Mikanovića, Filipa Bradarića, Andrije Balića do Nikole Vlašića.

U njegovom mandatu promijenilo se pet trenera, a u dvije utakmice je i sam bio trener. Mišu Krstičevića mijenjao je Igorom Tudorom, a kad je potonji otišao na njegovo mjesto je došao pokojni legendarni trener Stanko Poklepović. Nakon Špace kratko je na klupi bio Vučević, a onda je imenovao Harija Vukasa kojeg je naslijedio Damir Burić.

---

image

Goran Vučević

Vojko Bašić/Cropix
---

Vučević je Hajduk napustio 2016. godine nakon promjena u vodstvu kluba i u NO. Nakon odlaska iz Hajduka radio još kao skaut Barcelone, gdje je bio i igrač, a posljednji posao mu je bio na poziciji sportskog direktora Al-Nassra u kojem trenutno igraju Cristiano Ronaldo i Marcelo Brozović (oba stigla u njegovom mandatu).

Drugi stranac SD

Promjenom vlasti u klubu čelnu funkciju preuzeo je Ivan Kos, a on se odlučio na rukovodeće mjesto sportskog sektora postaviti Maria Branca, Portugalca koji se dotad istakao radom u domovini te Poljskoj i Rumunjskoj. Ovu funkciju u Hajduku obnašao je Portugalac 729 dana, a s njim na čelu stiglo se najbliže rezultatskom iskoraku dotad (finale Kupa) od osvajanja Kupa 2013. godine.

---

image

Hugo Almeida i Mario Branco

Ante Cizmic/Cropix
---

U njegovom mandatu je ostvaren najveći izlazni transfer(do ovog Luke Vuškovića), onaj Nikole Vlašića, a realizirale su u njegovom mandatu još prodaje Ante Palaverse i Tome Bašića. Tijekom svog stolovanja na Poljudu doveo je 22 igrača od kojih su se pojedini poput Ante Ercega i Marca Futacsa pokazali kao pojačanja. Dio je mogao proći pod prinove, a veći dio pod promašaje i one koji su došli uzeti mirovinu kao Hugo Almeida. Kroz dvije godine njegovog mandata na Poljudu su se promijenila četiri trenera (Mario Pušnik, Marko Lozo, Joan Carrillo i Željko Kopić), a nakon Hajduka je radio u PAOK-u, Famalicaou te je danas sportski direktor Fenerbahčea. 

Portugalca je u ljeto 2018. naslijedio Saša Bjelanović, danas sportski direktor Istre 1961, koji je kao ‘unutarnja rezerva‘ dobio priliku na toj funkciji i na njoj proveo 526 dana. Bjelanović je imao sličnu situaciju kao i Vučević u financijskom smislu. Prije dolaska na funkciju sportskog direktora bio je zadužen za skaute i B momčad. U njegovom periodu promovirani su mladi igrači poput Domagoja Bradarića koji je kasnije prodan u Lille. Dovodili su se i zanimljivi igrači poput Davida Čoline, Jaira i Jradija, za koje je ostao dojam da su mogli i više pokazati. Bilo je promašaja kao Ivan Bulos, a bilo je i ispunjavanja želja treneru kao što su bili Samuel Eduok i Oleksandr Svatok.

---

image

Saša Bjelanović

Paun Paunović/Cropix
---

Kepčija i Stanić

Bjelanović je otišao u studenom 2019. godine, a u njegovom mandatu su se mijenjala četiri trenera. Željka Kopića naslijedio je Zoran Vulić, a umjesto Hajdukove legende priliku je dobio Siniša Oreščanin (koji je ostao upamćen po dobroj igri, ali i najsramotnijem europskom rezultatu u povijesti) te Damir Burić u svom drugom mandatu. Odlaskom Bjelanovića na njegovo mjesto je došao Ivan Kepčija kao dio ‘paketa‘ Marija Stanića koji je bio savjetnik uprave za sport.

---

image

Ivan Kepcija

Paun Paunović/Cropix
---

Vrijeme koje su sportskim sektorom vladali Kepčija i Stanić na Poljudu nije dugo trajalo, svega 324 dana, a veći dio tog stolovanja obilježila je i pandemija koronavirusa. Osim jedne od čudnijih smjena trenera ‘zbog u javnosti stvorene negativne atmosfere oko momčadi‘ iako je bio tad na drugom mjestu. Burića je nakon toga zamijenio Igor Tudor u drugom mandatu i zaključio ga na petom mjestu te propustio priliku za igrati kvalifikacije Lige prvaka (te sezone je drugo mjesto vodilo u prvo pretkolo) koje je igrala Lokomotiva.

Tudor je nedugo nakon tog neuspjeha napustio klub, ali zbog ponude Juventusa da bude pomoćnik Andrei Pirlu. Dogodila se i smjena na vrhu pa je otišao Marin Brbić, a umjesto njega stigao Lukša Jakobušić, koji mu je ranije bio dopredsjednik. Prvi potez Jakobušića bila je pokazati vrata Kepčiji i Staniću, a do pronalaska novog sportskog direktora krpali su se ‘bijeli‘ na mjestu trenera s Harijem Vukasom i šefom škole Borom Primorcem

Nikoličius u sedlu

Nedugo nakon stigao je na funkciju SD-a Mindaugas Nikoličius čiji rad je često bio hvaljen među navijačima, a imao je i dio oponenata u javnosti. Prema njemu su često iz nogometnih krugova dolazile i ksenofobne izjave bez validne argumentacije kojima se pokušavao umanjiti rezultat onog što je radio. U suradnji s Lukšom Jakobušićem doveo je 33 igrača od kojih je veći dio poznata imena, kako je Jakobušić govorio koje ne treba ‘googlati‘. Činjenica kaže i da je u dosadašnjem dijelu ove ere ovo rezultatski najuspješniji period. Osvojila su se dva trofeja Kupa, tri sezone zaredom ‘bijeli‘ su u borbi za titulu prvaka, ali u Europi ne postoje. Sve je vodilo ka tome da će ova sezona biti ta kad će se osvojiti dupla kruna i od iduće napraviti europski iskorak, ali jedan dio će pričekati neka druga vremena.

---

image

Mindaugas Nikoličius

Vojko Bašić/Cropix
---

Nikoličius je stigao u Hajduk iz Gorice gdje stekao reputaciju SD-a koji u skromnim financijskim okvirima može stvoriti konkurentnu momčad. Prije dolaska u HNL stjecao je iskustvo u Škotskoj i Litvi,  a u Turopolju je kreirao senzaciju od drugoligaša do momčadi koja se bori za Europu. Baš prije dolaska u Split na poziv Jakobušića bio je ispred Hajduka na ljestvici s Goricom. 

Lista imena koja su ispunila rubriku dolasci u njegovom i Jakobušićevom mandatu su: Lovre Kalinić, Marko Livaja, Alexander Kačaniklić, Marco Fossati, Filip Krovinović, Jan Mlakar, Lukas Grgić, Dino Mikanović, Nikola Kalinić, Gergo Lovrencsics, Josip Vuković, Josip Elez, Ferro, Nikola Katić, Dario Melnjak, Danijel Subašić, Anthony Kalik, Yassine Benrahou, Ivan Lučić, Chidozie Awaziem, Toni Borevković, Agustin Anello, Mihael Žaper, Filip Uremović, Fahd Moufi, Ismael Diallo, Zvonimir Šarlija, Leon Dajaku, Vadis Odjidja-Ofoe, Aleksandar Trajkovski, Laszlo Kleinheisler, Josip Brekalo i Ivan Perišić. Radi se u pravilu o igračima ozbiljnog CV-a, neki i puno više razine od toga, a bilo je i pojedinaca koji se nisu pokazali pojačanjima i bliže su bili kategoriji promašaja. 

Ostvarili su se i neki zanimljivi izlazni transferi. Luka Vušković je postao rekordan, neke se uspjevalo prodati unatoč skorom isteku ugovora poput Čoline i Ivana Dolčeka, a neke se preprodalo za veće iznose kao Lukasa Grgića i Jana Mlakara.

---

image

Sergije Krešić bio je prvi sportski direktor u eri Našeg Hajduka

Tom Dubravec/Cropix
---

Mijenjanje trenera

Najveća boljka u mandatu Jakobušića i Nikoličiusa bili su treneri, spominjemo obojicu jer je svima jasno da je za neke igrače i trenere intervenirao sam predsjednik. Tako je prvo ime koje je dočekalo Jakobušića bio Vukas, a onda ga je privremeno zamijenio Primorcem. Dolaskom Nikoličiusa pronašli su rješenje u Paolu Tramezzaniju, ali nije dugo vremena prošlo od zaključka da dalje od kraja sezone Talijan neće biti trener Hajduka. Umjesto njega stigao je Šveđanin Jens Gustafsson koji je došao s pedigreom razvoja igrača, ali tog ljeta složena mu je momčad kojoj nije bio dorastao pa je brzo postao bivši. Najveći ljubimac navijača u ovom razdoblju bio je Valdas Dambrauskas koji je naslijedio Gustafssona i osvojio Kup, a dugo je bio i u borbi za naslov. 

Ipak, loš niz rezultata na početku iduće sezone mu je presudio pa ga je zamijenio dotadašnji pomoćnik Mislav Karoglan u svom prvom mandatu. Iako je bio bez poraza Karoglana su odlučili zamijeniti Ivanom Lekom, što se danas piše kao odluka predsjednika, nakon što se otvorila prilika. Pokazalo se kasnije da ni on neće uspjeti postići bolji rezultat od osvajanja Kupa, a u prvom dijelu trenutne sezone zamijenili su ga s Karoglanom. On je dobro krenuo u novi mandat, ali nakon priprema sve je krenulo nizbrdo i prosula se prednost te izgubila borba za duplu krunu. Sad je i Karoglan bivši, a njega mijenja Jure Ivanković što je sedma izmjena na klupi Hajduka u mandatu Nikoličiusa

Njegova ostavka nije još konačna i ostat će na mjestu SD-a do kraja ugovora sigurno, a nije isključeno da mu novi predsjednik ponudi na kraju još jedan mandat. 

---

Svi sportski direktori u eri NH

Sergije Krešić 06.08.2012. - 29.04.2013.

Jens Anderson 17.06.2013. - 05.10. 2013.

Goran Vučević 30.12.2013. - 01.04.2016.

Mario Branco 01.07.2016. - 30.05.2018.

Saša Bjelanović 01.06.2018. - 09.11.2019.

Ivan Kepčija (Mario Stanić) 16.12.2019. - 04.11.2020.

Mindaugas Nikoličius 01.01.2021. - 30.06.2024. 

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Paun Paunović/Cropix Vojko Bašić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Ante Cizmic/Cropix Paun Paunović/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Ivan Kepcija

Vojko Bašić/Cropix

Goran Vučević

Tom Dubravec/Cropix

Sergije Krešić bio je prvi sportski direktor u eri Našeg Hajduka

Ante Cizmic/Cropix

Hugo Almeida i Mario Branco

Paun Paunović/Cropix

Saša Bjelanović

Vojko Bašić/Cropix

Mindaugas Nikoličius

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/svi-sportski-direktori-u-eri-naseg-hajduka-nikolicius-je-trajao-najduze-nikome-nije-bilo-teze-nego-splitskoj-legendi-1379995 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e6db336e19a98f831234847d458fe6bc6a99adda [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svi+sportski+direktori+u+%E2%80%98eri+Na%C5%A1eg+Hajduka%E2%80%98%3A+Nikoli%C4%8Dius+je+trajao+najdu%C5%BEe%2C+nikome+nije+bilo+te%C5%BEe+nego+splitskoj+legendi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fsvi-sportski-direktori-u-eri-naseg-hajduka-nikolicius-je-trajao-najduze-nikome-nije-bilo-teze-nego-splitskoj-legendi-1379995 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fsvi-sportski-direktori-u-eri-naseg-hajduka-nikolicius-je-trajao-najduze-nikome-nije-bilo-teze-nego-splitskoj-legendi-1379995 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nogometna struka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hajduknogometna struka

Svi sportski direktori u ‘eri Našeg Hajduka‘: Nikoličius je trajao najduže, nikome nije bilo teže nego splitskoj legendi

Piše Krešimir Milić
11. travnja 2024. - 19:39

Snositi odgovornost nakon neuspjeha najnormalnija je stvar u životu, bez obzira koliko dobro radili. Ako nema zacrtanog rezultata i ispunjenog cilja malotko će vas istrpjeti na staroj slavi. To je jako izraženo u nogometnom svijetu gdje je neuspjeh ili uspjeh lako mjerljiv i vidljiv svima, a time i podložan svakome na komentar.

Neuspjeh obično znači otkaze i ostavke, a to se posljednjih dana događa u Hajduku gdje je prvo smijenjen predsjednik Lukša Jakobušić, a ostavku je podnio i njegov blizak suradnik Mindaugas Nikoličius. Sportski direktor podnio je ostavku, a na čelu sportskog sektora ostat će još neko vrijeme, barem do isteka ugovora (30. lipnja 2024.).

Nikoličius je inače i najdugovječniji sportski direktor Hajduka koji je na ovoj funkciji odradio puni mandat. Kad bi ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 06:17