StoryEditorOCM
HajdukSićaš li se...

Torcida na sjeveru novom treneru poslala poruku da odj..., Niko slavio na Poljudu. Ovo je trebala biti opet ta sezona

Piše Frane Vulas
28. svibnja 2024. - 00:01

Točno na današnji dan prije 19 godina Hajduk je osvojio svoj posljednji naslov prvaka Hrvatske. U utakmici zadnjeg kola HNL-a Hajduk je na Poljudu tog 28. svibnja 2005. godine s čak 6:0 deklasirao Varteks i osvojio titulu. Imali su ‘bijeli‘ dva boda prednosti pred Interom iz Zaprešića, šest u odnosu na Zagreb, devet na Rijeku.

Podsjetimo, Dinamo se te sezone spletom okolnosti našao u Ligi za ostanak. A u glavnog Hajdukovog konkurenta u borbi za naslov prvaka se prometnuo Inter iz Zaprešića u čijim su redovima tijekom te sezone igrali i posuđeni talentirani mladi igrači Dinama Luka Modrić (pola sezone) i Vedran Ćorluka. Ključna je u borbi za titulu bila utakmica u pretposljednjem kolu kada je u Zaprešiću Hajduk odigrao 1:1.

Golove su na ovom zadnjem susretu zabili Hrvoje Vejić koji je momčad doveo u vodstvo već u prvoj minuti, Bulend Biščević, Tomislav Bušić, Frane Čačić, Kruno Lovrek i Niko Kranjčar. Šest golova, šest različitih strijelaca. Kranjčar čiji je dolazak iz Dinama u siječnju te godine uzburkao duhove slavio je naslov prvaka na Poljudu u dresu Hajduka. Igrači su u velikom slavlju opiturali bosu u bijelu boju.

Proslava naslova bila je ipak za nijansu-dvije ispod one 2004. godine, a nemjerljivo ispod one kada je Hajduk najbolja momčad Hrvatske postao 2001. godine. Nezadovoljstvo je tinjalo, igrama, rezultatima, nekim klupskim odlukama. Tada je tih sezona, u prvih petnaestak godina HNL-a, bilo gotovo pa normalno da je Hajduk prvak. Nije bilo normalno da mu je recimo glavni rival za prvo mjesto ‘div iz Zaprešića‘ Inter. Nitko tada nije mogao ni pomisliti da će Hajduk na idući naslov prvaka čekati barem dva desetljeća.

Odmah nakon tog susreta Miroslav Ćiro Blažević potvrdio je kako preuzima Hajduk. A tada je bio - trener Varteksa! U ovom susretu Hajduk je vodio Igor Štimac. U sezonu je momčad Hajduka poveo Ivan Katalinić, ali mu se dogodilo šokantno ispadanje iz Europe od irskog Shelborunea. Nasljedio ga je Blaž Slišković, ali je smijenjen osam kola prije kraja nakon 1:1 remija s Rijekom na Poljudu i serije slabijih rezultata. Kormilo je tada preuzeo sportski direktor Štimac.

Već se i prije ove zadnje utakmice šuškalo kako Ćiro dolazi za trenera. Navijači su već i tijekom susreta s Varteksom podigli transparent u kojem su iskazali svoj stav o tome. ‘Ćiro odj... od Hajduka‘ stajalo je u poruci podignutoj na sjevernoj tribini na kojoj je Torcida. Dio navijača na stadionu skandirao je protiv njegovog dolaska, dio je bio za. Kasnije tog ljeta Blaževiću će se na klupi Hajduka dogoditi Debrecen, ukupnih 0:8 u dvije utakmice protiv mađarskog sastava. Valjda to sve najbolje očitava koliko je vremena prošlo od zadnjeg Hajdukovog naslova prvaka.

U međuvremenu su "bijeli" iz Europe ispadali i od Maltežana, Gzire, kazahstanskog Tobola. Dakle, kad pomisliš da si na samom dnu... može biti i gore. Koliko je vremena već prošlo od zadnje Hajdukove titule prvaka dobro se vidi i iz toga što je tada trofej podigao igrač Hajduka Vlatko Đolonga (47). Danas je njegov sin Niko (20) seniorski igrač Hajduka, član juniora lanjskih viceprvaka Europe posuđen je ove sezone Solinu.

Nadali su se navijači Hajduka da bi se ove sezone ovakve scene mogle ponoviti. Taj se san rasplinuo krajem ožujka i početkom travnja. Možda sljedeće sezone? Ako ste zaboravili kako izgleda trofej namijenjen prvaku Hrvatske, pogotovo u rukama igrača Hajduka, pogledajte na ovim fotografijama koje smo potražili u arhivi.

image

Niko Kranjčar slavi pobjedu nad Varteksom i Hajdukovu zadnju titulu

Jakov Prkić/Cropix
image

Slavlje igrača i navijača Hajduka

Jakov Prkić/Cropix
image

Slavlje navijača Hajduka

Jakov Prkić/Cropix
image

Igor Štimac slavi naslov prvaka

Jakov Prkić/Cropix
image

Transparent za Ćiru

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 00:02