StoryEditorOCM
HajdukBarcelona ga sanja

Velika promjena Hajduka čeka u Europi, pravdu mu dijele sudac koji je bio u središtu skandala i sin aktera Calciopolija

Piše Frane Vulas
3. kolovoza 2024. - 09:06

Hajduk je pobjedom i remijem u dva susreta protiv HB Torshavna s Farskih otoka izborio plasman u 3. kolo Kvalifikacija Konferencijske lige. U toj rundi protivnik "bijelih" bit će slovački Ružomberok. Prva utakmica igrat će se u četvrtak 8. kolovoza s početkom u 18.30 sati u Ružomberoku. Uzvrat je 15. kolovoza u 21 sat na Poljudu.

UEFA je već odredila i suce tih susreta. U prvom ogledu u Slovačkoj pravdu će dijeliti španjolski sudac Cesar Soto Grado (44). Kompletan sudački tim je iz Španjolske. Pomoćnici će biti Ivan Masso Granado i Carlos Alvarez Fernandez, dok je četvrti sudac Victor Garcia Verdura. Za razliku od 2. kola kvalifikacija u 3. kolu će biti VAR-a. U ovom susretu VAR sudac bit će Jose Luis Munuera, a AVAR Juan Luis Pulido Santana.

Grado se našao prošle sezone u središtu skandala i optužbi Barcelone u Primeri. Katalonski klub ga je optuživao zbog protežiranja Real Madrida odnosno sviranja na štetu Barce. Pamte još prvo kolo i sraz s Getafeom kada je sporan bio nedosuđeni kazneni udarac za Barcelonu (završilo je 0:0), potom okršaj s Granadom u 9. kolu (završilo je 2:2)... No, najveća je bura nastala kada je poslije susreta 22. kola između Las Palmasa i Real Madrida (1:2) u javnost procurila snimka u kojoj na poluvremenu sudac Cesar Soto Grado objašnjava igraču Reala Nachu Fennandezu kako je njegov suigrač Rodrygo trebao dobiti crveni karton. Rodrygo je odgurnuo i ošamario protivničkog vratara, a za to je dobio žuti karton.

Kasnije je u travnju sudio i zadnji prvenstveni El Clasico Real Madrida i Barcelone (3:2). To mu je bio prvi El Clasico koji je sudio u karijeri, a Real koji je prvi gol zabio iz kaznenog udarca je slavio golom u sudačkoj nadoknadi.

image

Cesar Soto Grado

AFP

U uzvratu u Splitu sudit će Talijan Luca Pairetto (40). Luca Pairetto je sin slavnog bivšeg talijanskog suca Pierluigija Pairetta koji je sudio finale Eura 1996 godine između Njemačke i Češke, ali i koji je bio akter afere Calciopoli. Ispostavilo se istragom kako je tadašnji alfa i omega Juventusa Luciano Moggi baš njega kao zamjenika predsjednika Sudačke komisije kontaktirao na temu delegiranja sudaca.

Pomoćnici će mu biti sunarodnjaci Alessio Berti i Valerio Vecchi, kao i četvrti sudac Gianluca Manganiello. VAR će na Poljudu biti Paolo Mazzoleni, a AVAR Matteo Gariglio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 07:16