StoryEditorOCM
HajdukNIKO nije SIGURan

Zbog kiksa HNS-a patit će i Hajduk. Evo kada će se tek ključni igrač Bijelih priključiti momčadi uoči derbija s Dinamom

Piše Frane Vulas
9. rujna 2024. - 14:07

Kada će se Niko Kristian Sigur priključiti momčadi Hajduka uoči velikog derbija s Dinamom na Maksimiru? Sigur je na drugom kraju svijeta s reprezentacijom Kanade koja u srijedu ujutro u 3.30 sati po hrvatskom vremenu u SAD-u igra prijateljski susret s Meksikom. A u petak u 20 sati Sigur bi s Hajdukom trebao istrčati na Maksimir u derbiju SuperSport HNL-a.

Sigur koji baš u ponedjeljak slavi 21. rođendan je promijenio nogometno državljenstvo. Nakon što je nastupao za U21 reprezentaciju Hrvatske na prošlogodišnjem Euru, Sigur se ipak odlučio u seniorima nastupati za državu u kojoj je rođen. Tako se čovjek osjeća, a tamo će vjerojatno i prije dočekati priliku. Makar, s obzirom na ozljede desnih bekova reprezentacije Hrvatske Josipa Juranovića i Josipa Stanišića vrlo je izgledno da bi za Hrvatsku debitirao u nekom od prošlotjedna dva ogleda Lige nacija protiv Portugala ili Poljske.

image

Niko Kristian Sigur i Dinamov reprezentativac Hrvatske Petar Sučić
 

Ante Čizmić/Cropix

Uglavnom, odlučio se Sigur za Kanadu. A ovo je prvo okupljanje na koje je stigao poslije poziva izbornika Jessea Marscha, bivšeg trenera RB Salzburga, RB Leipziga i Leeds Uniteda. Izbornik ga nije koristio u 1:2 porazu u prijateljskom susretu odigranom u subotu u Kansas Cityju od selekcije SAD-a. Ali mogao bi u utorak navečer u 20.30 sati u Arlngtonu, Texas u 20.30 sati po lokalnom vremenu, u srijedu ujutro u 3.30 sati po hrvatskom vremenu. Tada će tamo Kanada igrati novi prijateljski susret protiv reprezentacije Meksika.

Bez obzira hoće li i koliko Sigur igrati u tom susretu, izvjesno je da će to utjecati na njegovo sudjelovanje u derbiju. Hajduk Sigura očekuje tek u četvrtak i to u - Zagrebu. Kada momčad doputuje u Zagreb na utakmicu, tradicionalno dan prije susreta stiže na gostovanje, tamo će stići i Sigur. Dakle, preskočit će Sigur praktično sve treninge na kojima se momčad sprema u Splitu. Povratak će mu potrajati neovisno vraća li se u Europu komercijalnim letom, ili će se pak ukrcati nekom od reprezentativnih suigrača u kakav privatni mlažnjak koji ih vraća u klubove iz Liga petice, pa će dalje produžiti za grad pod Marjanom. A uz to će se morati boriti i s "jet-lagom".

image

Gennaro Gattuso

Vojko Bašić/Cropix

Čak sedam je sati vremenske razlike između Texasa, dijela SAD-a na kojem će igrati Kanada, i Hrvatske. Hoće li trener Hajduka Gennaro Gattuso svejedno koristiti Sigura koji će biti umoran i neuigran na treninzima ili će se osloniti na kadar koji je dosad koristio? Uz sve to Sigur je tek izišao iz ozljede. Nakon što je prethodno tri utakmice preskočio, u zadnjoj prije prvenstvene stanke zbog utakmica reprezentacije, u derbiju protiv Osijeka, odigrao je samo 14 minuta. Problem je što zbog ozljede već duže vrijeme nema u kadru Fahda Moufija koji uz Sigura inače pokriva poziciju desnog beka.

U zadnjim utakmicama tu je poziciju pokrivao Šimun Hrgović, inače lijevi bek. I to sasvim korektno, upisao je i dvije asistencije za Marka Livaju. Međutim, odmorni i zdravi Sigur bi Hajduku u derbiju dao dimenziju više. Uostalom, mogao bi igrati i u veznoj liniji, ne mora na beku. Zadnja će biti trenera Gattusa. No, svakako u perspektivi bi Sigurova promjena nogometnog državljanstva mogla raditi probleme "bijelima". Naravno, neće uvijek prvenstvene utakmice biti kao ovog tjedna zakazane već u petak, nego u subotu ili nedjelju. Pogotovo ne ovako bitne. Međutim, kao što će zbog kašnjenja u čvršćem vezivanju Sigura za seniorsku reprezentaciju Hrvatske što bi se dogodilo da je debitirao za seniore patiti u perspektivi "kockasti", osjetit će to i Hajduk.

image

Šimun Hrgović

Ante Čizmić/Cropix

U derbi Dinamo ulazi s dva boda više od prvih pratitelja Rijeke i Hajduka. Poraz u Maksimiru bi splitski klub udaljio od najvećeg rivala, ali eventualnom pobjedom bi ga Hajduk prestigao.

image

Fahd Moufi

Božidar Vukičević/Cropix

image

Niko Kristian Sigur

Tom Dubravec/Cropix
image

Niko Kristian Sigur
 

Tom Dubravec/Cropix
image

Niko Kristian Sigur
 

Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 18:11