StoryEditorOCM
KošarkaNi Dončić ni Giannis

Aco Petrović upozorava nakon ždrijeba kvalifikacija za OI: ‘Ne smijemo upasti u zamku! Imam iskustva, znam što govorim‘

Piše Frane Vulas
28. studenog 2023. - 20:21

Hrvatska košarkaška reprezentacija u kvalifikacijama za Olimpijske igre igrat će na turniru u Pireju, a put do Pariza vodi preko NBA zvijezda Luke Dončića i Giannisa Antetokounmpa.

Izabranici Josipa Sesara igrat će od 2. do 7. srpnja iduće godine u skupini A sa Slovenijom i Novim Zelandom. U skupini B su Grčka, Dominikanska Republika i Egipat. Po dvije najbolje momčadi svake skupine izborit će polufinale. Samo će pobjednik turnira izboriti plasman u Pariz.

Bivši izbornik i sportski direktor reprezentacije Aleksandar Petrović vodio je Hrvatsku u Torinu 2016. godine preko Grčke i domaćina Italije do plasmana na OI u Rio de Janeiru. Pet godina kasnije u Splitu Hrvatska nije uspjela izboriti Tokio, ali ni Petrovićev Brazil. Na OI je otišao aktualni svjetski prvak Njemačka.

Nema spora da Hrvatska nije baš imala sreće u ždrijebu, ali u startu Petrović je naglasio.

- Ždrijeb nije bio baš idealan, mada mislim da je bilo najvažnije izbjeći Španjolsku. Jaku Španjolsku čija velika generacija je na odlasku i ovo joj je zadnja prilika za veliki rezultat bi bilo teško pobijediti u Valenciji.

image

Aleksandar Petrović

Peđa Milosavljević/Cropix

Dakle, moglo je biti i gore. A jednu stvar je posebno apostrofirao, a nema veze ni s Dončićem ni s Giannisom.

- Ne smijemo upasti u zamku i baviti se Grčkom ili samo Slovenijom, fokus nam mora biti na Novom Zelandu. Moramo ići korak po korak. Kada su kompletni, znaju biti iznimno neugodni – rekao je Petrović.

Potom je to elaborirao.

- Imam iskustva, znam što govorim. Protiv njih sam s Brazilom otvorio nastup na SP-u 2019. godine. Igraju košarku kakva nam ne odgovara. Mi smo ljetos dobre rezultate ostvarili sa Zubcem i Šarićem na ‘petici‘ i ‘četvorci‘, a njihov igrači unutarnje linije šutiraju trice s osam-devet metara. Imaju i iznimno nezgodnog playmakera (Shea Ili, nap.a.)... Ako nas budu pretrčavali, imat ćemo velikih problema. Ja sam ih imao tada s Brazilom. U drugom poluvremenu sam snizio petorku i tek tada smo napravili seriju kojom smo prelomili susret – prisjetio se Petrović.

Naglasio je kako su Novozelanđani na prošlom SP-u dugo mučili i Amerikance, a u porazu od Grka (doduše bez Giannisa) su imali čak i 15 poena prednosti.

image

Aleksandar Petrović

Damir Krajač/Cropix

- Prva obveza Sesara i stožera je u ovih sedam mjeseci napraviti što bolji skauting Novog Zelanda. Moramo pripremiti dva različita koncepta igre. Bitno je dobiti ih i osigurati polufinale, a kada to napravimo, u što ne sumnjam, onda se treba fokusirati na dvije velike utakmice koje će trebati dobiti za plasman u Pariz. Bila bi pogreška opterećivati se Slovenijom.

Nekako je u toj cijeloj priči neopravdano zapostavljena Dominikanska Republika s još jednom NBA zvijezdom Karlom-Anthonyjem Townsom. ‘Uljez‘ u cijelom ovom društvu koje će se okupiti u Pireju je baš – Hrvatska. Preostalih pet reprezentacija nastupalo je na ovogodišnjem SP-u.

- Za mene je ovo turnir ‘četiri plus jedan plus jedan‘. Ove reprezentacije plus jedan su Novi Zeland i Egipat koji je tu ipak vjerujem autsajder. Moje iskustvo, moja opsesija je Novi Zeland – ističe Petrović koji je i 1992. sudjelovao u kvalifikacijama za OI, tada u svojstvu pomoćnika Petra Skansija.

image
Ronald Goršić/Cropix

Bitno je i u kojem će sastavu Hrvatska stići u Pirej?

- Možda je jedina dilema Bogdanović, njegovi problemi s ozljedom su hendikep. Sesar s njim ima odnos, njegov nastup bi baš bio bonus. Ostatak momčadi izbornik je uglavnom isprofilirao ljetos. Možda će eventualno biti nekih nadogradnji. Postoji drugi bitan detalj. U studenom nas čekaju dvije utakmice kvalifikacija za Eurobasket s Bosnom i Hercegovinom u kojima neće biti Šarića i Zubca. Rezanje kadra za Pirej mora biti napravljeno bezbolno zbog tih utakmica – istaknuo je Petrović.

U skupini kvalifikacija za EP uz Hrvatsku i BiH su još Francuska, ali i Cipar koji je domaćin završnice. Uz Cipar će samo još dvije momčadi na završnicu.

- Plasman u Pariz bio bi bonus, ali za mene su glavni ‘target‘ utakmice s BiH i Eurobasket. Treba i o tome razmišljati. U Pireju nemamo pritiska, treba uživati, nadmetati se i pokušati iskoristiti to što je imperativ na drugima.

Pomalo situacija po tom pitanju podsjeća i na vašu 2016. godinu?

- Nakon ovog ljeta Hrvatska sigurno bolje stoji nego te 2016. godine. Vjerujem da će se svi pozvani igrači odazvati. Mi smo onda imali 1001 problem, jedva sam skupio 12 igrača za kvalifikacije...

Ostale skupine

Ukupno se igraju četiri kvalifikacijska turnira, sa svakog će po jedna momčad izboriti OI. U Valenciji će igrati Španjolska, Libanon, Angola, Finska, Poljska i Bahami, u Rigi Latvija, Filipini, Gruzija, Brazil, Kamerun i Crna Gora, a u portorikanskom San Juanu uz domaćina još i Italija, Bahrein, Meksiko, Obala Bjelokosti te Litva.

Plasman u Pariz već su osigurali domaćin Francuska, SAD, Njemačka, Australija, Kanada, Kina, Japan, Srbija i Južni Sudan.

image

Bojan Bogdanović




 

Damir Škomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 18:44